Nycklar är det svenska namnet på den FIDO-baserade moderna standard som många hoppas till slut ska göra lösenord överflödiga och hela internet säkrare när risken för phishing nästan helt försvinner. Telefoner och andra enheter med inbyggda säkerhetskretsar fungerar med den här tekniken på samma sätt som fysiska säkerhetsnycklar à la Yubico. Sedan i höstas finns stöd för nycklar inbyggt i både Android och IOS, och många webbplatser har börjat haka på.

Nycklar stöds sedan tidigare i Chrome och nu passerar Google en viktig milstolpe då Google-konton också får stöd för inloggning med telefonen eller en kompatibel dator som nyckel. Användare kan lägga till nycklar som ett alternativ till lösenord och tvåfaktorautentisering, och behöver då inte något annat än den eller de enheter nyckeln har lagts till på för att komma in på kontot.

Precis som med fysiska säkerhetsnycklar kan du autentisera dig på en annan enhet med hjälp av den telefon eller annan enhet du har lagt till nyckeln på. Om du till exempel har en nyckel i mobilen kan du logga in på Google-kontot på vilken dator som helst, så länge du har mobilen med dig, och utan risk för att någon obehörig ska komma över några inloggningsuppgifter.

Med nycklar för inloggning behöver du inte oroa dig för varken phishing-attacker eller bedrägliga webbplatser. Tekniken garanterar att en sida du autentiserar dig mot är vad den utger sig för att vara, och att det är du som loggar in. Servrarna du loggar in på lagrar dessutom inga känsliga uppgifter, och blir därmed mindre lockande byten för hackare.