Imorgon går startskottet för Star Wars Jedi: Survivor och för den som planerat spela till PC ser det ut att bli en knackig start. Under dagen rullade de första recensionerna ut och trots goda betyg för berättelse och gameplay påpekas PC-versionen lida av ett antal besvärliga prestandaproblem.

FZ testar Star Wars Jedi: Survivor (PS5)

Det rör sig om en uppsjö av problem, vilka spekuleras bero på dålig optimering. PC Gamer skriver att även med Nvidias färska grafikdrivrutiner störtdyker spelet till under 20 FPS i flera scenarion. Det inkluderar även cutscenes, där det resulterar i att dialog plötsligt avbryts eller överlappar på fel ställen.

Just PC Gamer testar främst med Intel Core i9-9900KS, Geforce RTX 2080 Super och 32 GB primärminne, vilket i vissa delar av spelvärlden knappt räcker till ett snitt om 35 FPS. Det framgår inte vilken upplösning eller inställningar som användes, men enligt beskrivningar hjälpte varken pillande i grafikinställningar eller FSR 2.0 för att få upp bildhastigheten.

Problemen ser ut att plåga även de som testat med betydligt kraftfullare hårdvara. I en sammanställning hos DSO Gaming ges bland annat ett exempel där spelet körs med Ryzen 9 5900X och Geforce RTX 4090, men trots det inte mäktar med mer än 50 FPS i 1440p. Där framgår även att optimering på processorsidan ser ut att vara den största flaskhalsen och att grafikkortet inte presterar efter full förmåga.

Star Wars Jedi: Survivor lanseras officiellt den 28 april och anländer utöver PC även till Playstation 5 och Xbox Series X/S. Hur snabba Respawn och EA är på att laga problemen och skicka ut eventuella uppdateringar återstår att se.