Chat GPT har blivit ett populärt verktyg som kan assistera med allt från texter till programmering. Italienska myndigheter ser brister i Open AI:s verktyg och till följd av integritetsskäl väljer de nu att temporärt stoppa verktyget i landet, vilket fått andra europeiska länder att tänka till.

Det är dataskyddsorganet Garante som ligger bakom stoppet. Skälet ska vara att de anser att verktyget bryter mot EU:s integritetsregler. Primärt är problemet att Chat GPT:s ålderskontroll är undermålig, men utredningen inleddes först när en bugg där användares inmatningar, inklusive betalinformation, blev synliga för andra användare.

För närvarande är blockeringen endast temporär och Open AI har 20 dagar på sig att bemöta problemen som Garante pekar ut. Skulle de misslyckas med det riskerar organisationen att bötfällas med 20 miljoner euro, eller 4 procent av sina årliga intäkter.

Utöver Italien har flera andra europeiska länder visat missnöje gällande AI-tjänsten. En EU-kommissionär från Tyskland säger till tyska Handelsblatt att en liknande blockering kan ske i landet. Vidare vill franska och irländska tillsynsmyndigheter med fokus på integritet ha mer information från Italien kring blockeringen, vilket indikerar att blockeringen av tjänsten kan ske i dessa länder också.

Huruvida Chat GPT blockeras i fler länder återstår att se. Italiens reaktion kan bli startskottet till en större motreaktion mot generativ AI och liknande tjänster, men för tillfället ser andra länder ut att vara mer öppna för möjligheterna som tjänsterna har att erbjuda.

Kan du leva utan Chat GPT?