I många år har processorer från Intel och AMD ohotat suttit på tronen i datorvärlden. Som grund till dessa produkter ligger den åldrande instruktionsuppsättningen x86, en lösning med anor från 70-talet – som inte nödvändigtvis används för att den är bäst, utan för att den är etablerad. År 2020 bevisade Apple att det är fullt möjligt att byta x86 mot ARM, utan att behöva tumma på prestanda.

Sedan dess har företaget skalat upp sina ARM-satsningar med mer kraftfulla systemkretsar, medan det på Windows-sidan inte riktigt rullar på lika smidigt. Analysfirman Counterpoint Research menar dock att det inom kort lossnar för ARM även utanför Apples produkter, varför en rejäl stegring i ARM-baserade datorer spås stå för dörren. Företaget menar att var fjärde bärbar dator år 2027 har en ARM-systemkrets under huven.

Picture-2-768x461.png

Bildkälla: Counterpoint Research

Utvecklingen fram till den milstolpen väntas vara relativt linjär, där dagens 13 procent påstås växa till 15 respektive 18 procent när 2023 samt 2024 är slut. Det handlar dock inte om en prognos när datoranvändare endast flockas kring Macbook-system. Analysfirman beskriver nämligen att aktörer som Mediatek och Qualcomm kring 2024 sitter på ARM-baserade lösningar som kan mäta sig med x86 och Apple.

Enligt Counterpoint Research kommer ARM-alternativen slåss om samma kunder som idag har AMD och Intel, vilka spås tappa 10 procent av den bärbara datormarknaden. För att detta ska bli verklighet gäller dock att utvecklingen på mjukvarusidan hänger med i samma tempo, ett område som tydligt haltat utanför Chrome OS och Mac OS skyddade sfär.

Har du hoppat på ARM-tåget på datorsidan? Om inte, väntar du på något särskilt?