Den 1 februari lanserar Samsung nästa generations flaggskeppstelefoner i Galaxy S23-serien. Likt tidigare väntas tre telefoner i olika storlekar, varav den största Ultra-varianten blir ett flaggskepp med extra tilltagen kameradel. Nu avtäcker Samsung kamerasensorn ISOCELL HP2, som det på ryktesväg länge talats om ska ta plats i Galaxy S23 Ultra.

Kamerasensorn är den tredje från Samsung med upplösningen 200 megapixlar och placerar sig mellan redan befintliga ISOCELL HP3 och ISOCELL HP1. Som jämförelse är upplösningen drygt 24 gånger högre än 4K UHD och kan även ställas i relation till Samsungs befintliga flaggskepp Galaxy S22 Ultra, vars primära kamera har 108 megapixlar.

Själva sensorn är en stor pjäs på 1/1,3" och pixlarna mäter blott 0,6 mikrometer (μm) i kvadrat. Medan möjligheten finns att ta fullstora bilder är tanken även att nyttja pixel binning och i praktiken slå ihop pixlar för att nå bättre kvalitet vid exempelvis sämre ljusförhållanden. Med en pixel binning på 2×2 pixlar ökar storleken "per pixel" till 1,2 mikrometer i kvadrat och samtidigt går upplösningen ned till 50 megapixlar. Likaså är 4×4 möjligt för pixelstorlek om 2,4 mikrometer och den fortfarande modesta upplösningen 12,5 megapixlar.

En ny funktion hos ISOCELL HP2 för att motverka urvattnade bilder i starkt upplysta miljöer är Dual Vertical Transfer Gate (D-VTG). Tekniken använder en fotodiod i varje pixel och applicerar extra spänning undertill för att transportera elektronerna till logiken, vilket Samsung menar "ökar pixelns kapacitet" med 33 procent. Genom att lagra fler elektroner och tillämpa mer effektiv signalöverföring ska överexponering motverkas och färger förbättras i starkt belysta miljöer. Samsung lyfter även fram Super QPD, vilken ska möjliggöra för autofokus med sensorns alla 200 miljoner pixlar.

Sett till faktiskt bildknäppande har ISOCELL HP2 stöd för inspelning av 8K UHD-video i 30 FPS och kan ta upp till 15 bilder på 200 megapixlar i sekunden. Huruvida det senare är möjligt i faktiska enheter kvarstår att se, då det är mycket data som behöver behandlas och därmed kräver såväl en potent systemkrets (SoC) som snabb intern lagring.

Samsung ISOCELL HP2 är inne i storskalig produktion och huruvida den tar plats i Galaxy S23 Ultra återstår att se. Sett historiskt har dock Samsung haft för vana att avtäcka enskilda komponenter i toppskiktet som exempelvis systemkretsar, minneslösningar och sensorer tätt inpå en ny generation Galaxy S-telefoner.