Webbläsare blir ständigt mer mångsidiga och de flesta klarar sig helt på program och tjänster som finns tillgängliga på detta vis. Google Chrome är alltjämt i topp när det kommer till de mest använda, medan Apples Safari håller andraplatsen. Den Chromium-baserade webbläsaren Edge från Microsoft knaprar marknadsandelar och passerade nyligen Mozilla Firefox som tredje mest använda, vilket möjligtvis är ett resultat av Windows 11-utrullningen.

Microsoft tar varje tillfälle i akt att spänna Edge-musklerna och för en tid sedan gjordes det i form av smygreklam som klankar ned på ärkerivalen Google Chrome. Nu tar utvecklarna bakom Edge till Twitter för att belysa webbläsarens resurseffektivitet. Just Chrome hamnar ofta i skottlinjen på den fronten, och utpekas för att vara mycket förtjust i primärminne, något som i Edge aktivt motverkas genom att inaktiva flikar försätts i viloläge.

Funktionen som aktiverar viloläge för sådana flikar är aktiverad som standard och från start slår den igång efter att en flik inte använts på 2 timmar, vilket kan justeras i spannet 30 sekunder till 12 timmar. Edge-utvecklarna förklarar att detta sparat 273,7 petabyte primärminne hos webbläsarens användare under de senaste 28 dagarna.

Utvecklarna förklarar att funktionen i snitt sparar 39,1 MB per flik, vilket inte nödvändigtvis är mycket att hänga i julgranen för den som sitter med en välutrustad dator. För den som har hundratals flikar öppna samtidigt, eller en dator där minnesmängden är begränsad, kan Edge-funktionen dock få större påverkan. Avslutningsvis kan tilläggas att siffrorna avslöjar att omkring 7 miljarder flikar per månad hamnar i viloläge.