Under slutet av 70- och början av 80-talet började det bubbla ordentligt kring marknaden för hemdatorer. Det stod då sedan länge klart att BARK-erans försiktiga uppskattningar om att en handfull datorer i landet skulle räcka inte stämde. Bakom alternativen på marknaden år 1981 fanns bidrag från bland andra Apple, IBM och Atari, men gemensamt var en relativt hög prislapp.

Efter ett nedlagt spelkonsolprojekt såg Commodore chansen att använda grafikkretsen VIC-II och MOS 6510-processorn i svindlande 0,98 MHz, tillsammans med för tidpunkten höga 64 kilobyte primärminne. Med ett pris på 595 USD slog Commodore många av konkurrenterna på fingrarna, där exempelvis Apple II hade 48 kilobyte minne och prislapp norr om 1 500 USD. Nu är det 40 år sedan Commodore 64 såg dagens ljus.

Commodore 64 avtäcktes under CES-mässan 1982 och landade i Sverige året därpå med pris kring 6 000 kronor. Med facit i hand blev den ikoniska hemdatorn en succé och för många en första kontakt med spel och programmering, och på sina håll används produkterna fortfarande. För den som inte ägnar sig åt musikproduktion eller retroprogrammering, går det exempelvis att bryta Bitcoin i rappa 0,3 hash per sekund.

Två Commodore 64-affischer finns i SweClockers butik

På senare tid har klassikern följts upp av emulerad hårdvara och chassi som påminner om originalet, men utan fungerande tangentbord och med nymodigheter som HDMI och USB. Nytappningarna finns fortfarande att köpa för den som är nyfiken, men har fått blandat mottagande. Otvetydigt är dock att Commodore 64 har en speciell plats i många nördhjärtan.

Källa: Wikipedia

Hade du en Commodore 64, eller använder du kanske fortfarande en? Berätta om dina minnen av 40-åringen!