Att bygga en liten dator är ofta kopplat kompromisser gällandes komponentvalen, och speciellt när det kommer till kylning. Små chassin har av förklarliga skäl mindre utrymme att husera mängder av fläktar eller radiatorer, vilket gör att man ibland får tumma på hur pass kraftfull hårdvara som kan installeras. Detta är något Phanteks hoppas kunna råda bot på med sitt kommande chassi Evolv Shift XT.

Shift XT - PR_02.jpg

I sitt grundutförande är Shift XT ett ultrakompakt chassi i SFF-segmentet anpassat efter formfaktorn Mini ITX. Med hjälp av ett medföljande expansionssystem kan dock modellen förlängas på höjden i två ytterligare lägen. Mellanläget är för att möjliggöra montering av två fläktar i taket medan det sista läget öppnar upp för att en radiator med tillhörande fläktar kan ta plats i toppen.

Utsidan är tillverkad i 2,5 mm tjock aluminiumplåt och finns tillgänglig i färgerna svart och silver. Sidorna är perforerade för att tillåta luftgenomströmning och därtill bestyckade med finkorniga meshgaller för att undvika dammuppbyggnad. För att bidra med ytterligare estetisk prägel är mittensektionen på fronten tillverkad av härdat glas med en infinity mirror-finish.

Shift XT - PR_03.jpg

På insidan syns plats för ett moderkort i formfaktorn Mini ITX samt en nätaggregatsplats enligt storleksklassen SFX. Chassit levereras med en PCI Express 4.0-förlängningskabel, vilken löper från moderkortet till grafikkortskammaren. Den sistnämnda har stöd för grafikkort med längder upp till 324 mm samtidigt som det får uppta maximalt tre kortplatser.

Phanteks väntas lansera Evolv Shift XT någon gång under februari månad, och kommer då att avslöja mer detaljer om chassit. Det rekommenderade prislappen är satt till 169,90 EUR.