Oneplus 9 och Oneplus 9 Pro är de senast lanserade modellerna från mobiltillverkaren med samma namn. De lanserades våren 2021 och är bestyckade med bland annat Qualcomms systemkrets Snapdragon 888. Trots systemkrets i klassen flaggskepp framkommer det nu att telefonen gravt underpresterar i flera populära applikationer.

Under en påbörjad recension av telefonen upptäckte Anandtech märkliga resultat, där populära applikationer likt Chrome och Twitter inte drog nytta av telefonens fulla kapacitet utan istället såg ut att strypas prestandamässigt. Det påverkar dock inte dedikerade prestandatester, exempelvis de som tillhandahålls av Geekbench. Telefonen ser därmed ut att kunna uppnå en prestandanivå som sedan aldrig sker, åtminstone inte för de applikationer som tycks användas mest.

Geekbench väljer därmed att bannlysa de berörda modellerna från sina prestandajämförelser och tester och ska testa om andra modeller från företaget. Exkluderingen av applikationer för prestandatest anses vara manipulering av testresultat och en felaktig representation av telefonens egentliga prestanda.

Det noteras även att det inte bara är applikationer för sociala medier eller underhållning som begränsas prestandamässigt, det inkluderar även hela Google-sortimentet med standardapplikationer, Oneplus egna applikationer och inbyggd funktionalitet i operativsystemet. Den teori som framförs är att det troligtvis handlar om att förbättra batteritid, vilket i sig inte nödvändigtvis är underligt.

Optimering sker på de flesta enheter av flera olika skäl och det är inte alls ovanligt att prioritera ned viss typ av beräkningar eller användning för att exempelvis spara batteri. Det faller helt enkelt under vanlig optimering. Det som väcker kritik är hur Oneplus väljer att prioritera detta. Applikationers prestanda tycks inte begränsas baserat på funktion, utan på namn eller ID. Det är konfigurerat på ett vis som kritiker anses vistas i gränslandet mellan att optimera och vilseleda.

Oneplus har haft problem med överhettning av både Oneplus 9 och 9 Pro. Det är även en av förklaringarna bolaget själva hänvisar till i ett uttalande till XDA Developers.

Our top priority is always delivering a great user experience with our products, based in part on acting quickly on important user feedback. Following the launch of the OnePlus 9 and 9 Pro in March, some users told us about some areas where we could improve the devices’ battery life and heat management. As a result of this feedback, our R&D team has been working over the past few months to optimize the devices’ performance when using many of the most popular apps, including Chrome, by matching the app’s processor requirements with the most appropriate power. This has helped to provide a smooth experience while reducing power consumption. While this may impact the devices’ performance in some benchmarking apps, our focus as always is to do what we can to improve the performance of the device for our users – Talesperson för Oneplus

Enligt Oneplus är prestandabegränsningarna som sker något som infördes efter lansering och en optimering baserad på de problem och behov användare rapporterat. De menar att det handlar om att förbättra batteritiden och värmeutvecklingen och att det oftast är de mer populära applikationerna som står för en stor del av belastningen. Den sortering som görs är enligt Oneplus endast för att ge användare en bättre upplevelse.

Det som talar för Oneplus förklaring är faktum att ingen annan egentligen tycks ha upplevt problemet innan Anandtech upptäckte det, vilket de även poängterar i sin rapport. Det som däremot inte rimmar helt rätt är att det skulle införts efter lansering, då tidiga tester från både Notebookcheck och Phonearea bekräftar att det av allt att döma implementerats redan från början. Det saknas även viss transparens kring varför prioriteringen ser ut som den gör.

För en mer detaljerad beskrivning kring hur begränsningen sker och hur det upptäcktes rekommenderas Anandtechs originalartikel i ämnet.