Redan under år 2019 började kretsbristen på allvar påverka tillgängligheten av produkter, inte minst på datormarknaden. Ett år efter att coronapandemin svept in över jordklotet har situationen förvärrats betydligt. Samtidigt har leveranskedjorna för andra komponenter, råvaror och produkter i allmänt slagits i spillror.

There’s a serious imbalance in supply and demand of chips in the IT sector globally. Despite the difficult environment, our business leaders are meeting partners overseas to solve these problems. It’s hard to say the shortage issue has been solved 100%.

En av de påverkade är Samsung Electronics, som trots att de är ett av världens största företag är beroende av andra aktörer. Nu talar Samsungs mobilchef Koh Dong-Jin om "allvarliga obalanser" för tillgången och efterfrågan inom kretsar, och att företaget till följd av detta överväger att skrota 2021 års modell av Galaxy Note – en av Samsungs bäst säljande telefonserier.

Att Samsung kan tvingas slopa 2021 års Galaxy Note vore en drastisk åtgärd, men huruvida så är fallet går att ifrågasätta. Mot slutet av förra året gick tillsynes trovärdiga rykten om att Samsung skulle avveckla Galaxy Note-serien till förmån för Galaxy S, som på senare år svällt i storlek. Uppgifterna om att Galaxy Note skulle läggas till handlingarna dementerades senare av Samsung.

Oavsett framtiden för Galaxy Note-serien pekar allt mot att en brist på telefoner är att vänta. Världens största kontraktstillverkare av kretsar, TSMC, har orderböckerna fyllda och väntetiderna för nya ordrar kan räknas i kvartal. Till följd av detta dras tumskruvarna åt för Qualcomm, världens största leverantör av systemkretsar för telefoner, som inte kommer klara att mätta marknaden.

If Samsung is publicly talking about future products, you know that the silicon crunch is serious.

Att företag av Samsungs storlek uttalar sig om ännu icke lanserade produkter hör inte till vanligheten, i synnerhet när det gäller just Samsung som i regel har locket på fram till ett officiellt tillkännagivande. Uttalandet ska därför ses som ett kvitto att kretsbristen är allvarlig, det säger analytikern och konsulten Avi Greengart på byrån Techsponential.

Källa: Bloomberg

Mer läsning om kretsbrist: