Grafikmakaren AMD satsar stenhårt på arkitekturen Vega, men har än så länge endast släppt modeller för professionella tillämpningar. Bolaget har redan lanserat AMD Radeon Vega Frontier Edition och Radeon Instinct MI25 för maskininlärning, båda med grafikkretsen Vega 10 ackompanjerad av 16 GB HBM2-minne.

Arkitekturen Vega för konsumenter släpps i slutet av juli och ska ingå i serien Radeon RX Vega. Häromveckan rapporterades att AMD börjat skicka ut grafikkretsar till sina partner, som är i full gång med att ta fram skräddarsydda varianter inför lanseringen i slutet av juli.

I've seen the specs of Vega RX. It needs a damn lot of power. We're working on it, which is a start so launch is coming closer

Detta mer eller mindre bekräftas av en marknadschef på MSI, som på holländska Tweakers meddelar att de arbetar på sina grafikkort. Han gör samtidigt gällande att Radeon RX Vega kräver "förbaskat mycket ström", men går inte in på hur serien står sig prestandamässigt mot Nvidias Geforce GTX 1000-serie.

Att Vega blir en energikrävande historia stärks även av AMD, vars Radeon Vega Frontier Edition har en specificerad strömförbrukning på 300 W för den luftkylda varianten och hela 375 W för den vattenkylda. Detta kan jämföras mot 250 W för Nvidias Geforce GTX 1080 Ti och 275 W för AMD:s senaste och nu över två år gamla flaggskepp Radeon R9 Fury X.

► Läs alla artiklar om #AMD Vega

Lanseringen av AMD Radeon RX Vega äger rum på Siggraph 2017 den 30 juli.