Efter fredagens presentation av de nya grafikkorten i familjen Pascal, Geforce GTX 1080 och GTX 1070, har Nvidia avrundat helgen i Austin med ytterligare genomgångar för media. På scenen fanns bland annat Id Software, med en purfärsk version av kommande spelet Doom.

För demonstrationen rullade titeln på Geforce GTX 1080, men med en överraskning – gränssnittet som användes var Vulkan. Efterträdaren till OpenGL presenterades under GDC 2015 och ses som den stora utmanaren till DirectX 12, bland annat tack vare bredare plattformsstöd.

Bildfrekvensen var under början av demonstrationen låst till 60 fps med vertikal synkronisering (v-sync), men landade långt över 100 fps när spelmotorn fick jobba fritt. Inställningarna var enligt PCGamer upplösningen 1 920 x 1 080 pixlar med grafikläget Ultra.

Nya Doom lanseras för PC/Windows, Playstation 4 och Xbox One den 13 maj, där officiella systemkrav redan finns presenterade. Ur kartong fungerar titeln med OpenGL, men en Vulkan-uppdatering ska enligt uppgift rullas ut kort därefter.