Till slutet av året anländer arkitekturen Zen från AMD, med förhoppning om att åter hamna på kartan bland entusiaster och på servermarknaden. Bolaget har tidigare utlovat rejäla prestandaförbättringar mot dagens arkitektur, Excavator, som bygger på kritiserade Bulldozer.

Nu publicerar Bits and Chips vad som sägs vara de första prestandatesterna från en trovärdiga källa. Testerna i AIDA64 uppges vara utförda med en åttakärnig Zen av revision A0, vilket skulle betyda att det är en av de första tillverkade kretsarna och att förbättringar är att vänta. Det här återspeglas även i klockfrekvensen på förhållandevis låga 3,0 GHz utan turbofrekvenser.

I deltestet som fokuserar på kryptering tar processorn hem en klar seger mot andra konsumentprocessorer, och det med besked. Den är exempelvis 3–4 gånger snabbare än Intels sexkärniga Core i7-5820K och fyrkärniga Core i7-6700K, vilket skulle kunna förklaras med god, inbyggd hårdvaruacceleration.

Vid minnesläsning hamnar processorn rejält bakom Core i7-5820K, vilket kan förklaras med att den sista har fyra minneskanaler och AMD:s dito endast har två. I jämförelse med Core i7-6700K lägger sig Zen-modellen cirka 10 procent bakom, jämsides snart fyra år gamla AMD FX-8350.

Det sista testet mäter flyttalsprestanda och här står sig AMD inte lika bra mot Intel, men desto bättre mot FX-8350. Detta kan bero på att arkitekturen antingen är påtagligt svagare vid den typen av beräkningar eller att det ska handla om ett tidigt exemplar, som hålls tillbaka av barnsjukdomar och inte minst låg klockfrekvens.

Lanseringen av arkitekturen Zen med tillhörande plattformen Summit Ridge väntas äga rum under årets fjärde kvartal. Processorerna väntas då konkurrera mot främst Kaby Lake, men kan även komma att inkräkta på Intels entusiastsegment HEDT där Broadwell-E med sex, åtta och tio kärnor kommer vara aktuella.