Det är inte många år sedan Microsoft såg Linux som något som skulle motarbetas till varje pris, men på senare tid har företaget gjort en kovändning och har bland annat satsat rejält på Linux i den egna molntjänsten Microsoft Azure. Nu meddelar företaget att de även bygger in Linux-stöd i Windows 10.

Microsoft och Canonical, företaget bakom Ubuntu Linux, presenterar det nya samarbetet under Build-mässan som pågår just nu i San Francisco. Det handlar inte om virtualisering utan Microsoft bygger in stöd för användarnivån i Linux, den så kallade User Space, i Windows systembibliotek. Det innebär att Linux- och Windows-miljöerna är integrerade med varandra, något virtualisering inte tillåter.

Ubuntu på Windows 10 är dock utvecklarfokuserat, vilket innebär att de grafiska användarmiljöerna från Linux-marknaden inte ingår. Biblioteken som byggs in gör att Linux-applikationerna fungerar som de ska, men själva användarmiljön som de baseras på körs inte. Detta är med andra ord inte något för konsumenter som vill köra Ubuntu på Windows.

Istället är det utvecklare som är målet. Verktyg som kommandoterminalen Bash ska stödas fullt ut, och andra utvecklarinriktade verktyg som make, grep och gawk lär också stödas. Utvecklare som riktar in sig på båda plattformarna ser alltså ut att gå en mer dräglig tillvaro till mötes.

Stödet antas bygga på de Linux-subsystem som Microsoft jobbar på som en del i den kommande systemuppdateringen Windows 10 "Redstone", där den första delen av ska släppas i sommaren under namnet "Anniversary Update". Om stödet blir tillgängligt i samband med uppdateringen är dock ännu inte känt.