Efter över ett års väntan lanserades vad många trodde var fullskaliga Tonga, eller Antigua som grafikkretsen numera kallas. Det fanns dock de som överraskades över att grafikkortet Radeon R9 380X endast fick en 256-bitars minnesbuss, trots att 384 bitar tidigare mer eller mindre bekräftats husera i kretsen.

Nu bekräftar AMD till tekniksajten Pcper att Tonga faktiskt har en 384 bitar bred minnesbuss, men att den inte aktiverats i sin helhet på någon produkt till följd av kostnadsskäl. Uppgifterna kommer från AMD:s Raja Koduri, som sedan september är chef över nybildade Radeon Technologies Group.

Vad som får kostnaderna att skena med den bredare bussbredden framgår inte, men kan bero på flera faktorer. Kanske mest troligt är att AMD:s partner kan spara in på kostnader för utveckling av nya kretskort och nyttja stordriftsfördelar, så både Radeon R9 380 och nykomlingen R9 380X använder samma designer.

Kunskapen om Tongas kapacitet öppnar för spekulationer kring AMD:s potentiella framtidsplaner, som möjligtvis kan innefatta en lansering av fullskaliga Tonga med en 384-bitars minnesbuss och 3 alternativt 6 GB GDDR5-minne.