Trots hårdnackat motstånd till "två i ett"-konceptet presenterade Apple för några dagar sedan nya Ipad Pro, som namnet till trots snarare jämförs med hybrider likt Microsoft Surface än renodlade plattor. Nu framkommer det att även Dell är på banan med en påkostad hybrid för professionella användare.

Näst på tur står Dell XPS 12 och precis som namnet antyder handlar det om en tolvtummare med mycket påkostade komponenter. Helt enligt Surface-konceptet syns en dockningsbar surfplatta, tillhörande tangentbord och ett utfällbart ställ.

Först och främst kröns enheten av en IPS-baserad skärmpanel med hela 3 840 x 2 160 pixlar (4K UHD). Det ger inte bara hög upplösning utan även 400 cd/m2 ljusstyrka och 100 procent av färgrymden Adobe RGB. Därutöver märks multi-touch och en tillhörande penna (Dell Active Stylus).

De fullständiga specifikationerna är ännu inte kända, men enligt det läckta databladet tillkommer kameror på 8 respektive 5 Mpx (bak/fram), Thunderbolt 3 och ett belyst tangentbord med integrerad styrplatta. Batteritiden anges till tio timmar och operativsystemet är Windows 10.

Enligt tyska Giga.de ska nya Dell XPS 12 dyka upp någon gång i oktober. Några prisuppgifter är ännu inte kända.