Under våren ska Microsoft släppa Update 1 till Windows 8.1, en uppdatering som i första rummet ska göra livet enklare för skrivbordsanvändare samt integrera det traditionella skrivbordet med det pekskärmsbaserade gränssnittet. Trots att den kommande uppdateringen är offentlig råder det oklarheter kring när den släpps.

Nu meddelar nätprofilen Paul Thurrott att Windows 8 Update 1 i enlighet med tidigare uppgifter kommer lanseras den 8 april och finnas för nedladdning via Windows Update. För utvecklare kommer uppdateringen bli tillgänglig några dagar tidigare, den 2 april via Microsoft Developer Network (MSDN).

Bland nyheterna i Update 1 är en mängd mindre justeringen för att gränssnittet Modern ska fungera bättre med mus och tangentbord, som avstängningsalternativ på startskärmen och funktionen att högerklicka på applikationer för att få upp en musvänlig meny. Modern får även en namnlista med förmågan att minimera eller stänga individuella appar.

En annan nyhet är att Windows 8.1 blir mer resurssnålt, vilket gör det möjligt för tillverkare att ta fram prispressade surfplattor med 1 GB primärminne och 16 GB lagringsutrymme. Detta tillsammans med lägre licenskostnad ska hjälpa Microsofts partner att ta fram mer konkurrenskraftiga modeller.