Googles Chromebook fick en knackig start och var till en början en obefintlig del av marknaden. Detta ändrades under 2013 när konceptet på allvar började konkurrera och ta marknadsandelar i de lägre prisklasserna. Nu testar partnertillverkare och Google även på lyckan inom stationära datorer.

Senast ut att tillkännage en modell är Asus med sin Chromebox – en liten dator inte helt olikt Intels Next Unit of Computing (NUC). Den lilla datorn som utrustas med Googles operativsystem Chrome OS mäter endast 12,4 x 12,4 x 4,2 centimeter och levereras med VESA-fäste för möjligheten att montera den bakom en skärm.

I basutförandet återfinns tvåkärniga Intel Celeron 2955U på 1,4 GHz, men ska även finnas att få med Core i3-4010U (1,7 GHz) alternativt Core i7-4600U (2,1–3,3 GHz) i mer påkostade utföranden. Invändigt finns två platser DDR3 SO-DIMM, där antingen 2 GB eller 4 GB primärminne kommer förinstallerat.

Gemensamma komponenter för samtliga konfigurationer är trådlöst 802.11n och en 16 GB SSD med det PCI Express-baserade gränssnittet M.2. Avslutningsvis finns anslutningar i form av fyra USB 3.0, en HDMI, en Displayport, en Gigabit Ethernet, en 3,5 mm-utgång för ljud-in/-ut samt minneskortläsare (SD).

Asus Chromebox har ett rekommenderat pris på 179 dollar, motsvarande cirka 1 450 kronor inklusive moms, och i priset ingår 100 GB lagring på Google Drive i två års tid. Modellen lanseras i utvalda marknader i mars, men det är ännu inte bestämt när och om modellen kommer till Sverige.