Svenska Tobii gick under förra veckan ut med att företaget inleder ett samarbete med Steelseries, för att ta fram en ögonspårningskamera som ska kunna användas till alltifrån förstapersonsskjutare till strategispel. Som tidigare utannonserat visas tekniken nu upp under CES 2014.

På mässan visas den nya ögonspårningskameran Eyex, som är specifikt framtagen för spelande. I de demonstrationer som tillhandahålls går det bland annat att styra en karaktär i World of Warcraft och attackera fiender genom att titta på dem samt trycka på en knapp.

Tobii och Steelseries ska lägga på ett "lager" på 50–100 speltitlar i efterhand för att möjliggöra ögonstyrning. Detta ger dock inte en optimal upplevelse, utan förhoppningen är att få spelutvecklare att omfamna konceptet och integrera det i sina speltitlar.

Bland möjliga tillämpningar tas exempel upp som att det ska gå att rikta en ficklampa dit ögonen tittar, medan mus och tangentbord fungerar som vanligt. På samma vis ska det även vara möjligt att styra spelarens synfält beroende på ögonrörelserna och skapa spel där karaktärer reagerar på ögonkontakt.

Utvecklingpaketet för Eyex kostar 195 dollar, motsvarande 1 600 kronor inklusive moms. Besökare på CES 2014 kan dock ta del av ett erbjudande som sänker priset till 95 dollar, motsvarande 775 kronor. Leveranserna inleds i mars månad och en färdig produkt för konsumentmarknaden är planerad till mitten av 2014.