Sedan lanseringen av Apple Ipad har surfplattemarknaden växt explosionsartat på bekostnad av den traditionella PC-marknaden. Marknadsskiftet tog inte minst Intel på sängen, som var sent ute med ett svar. Nu hoppas företaget vinna andelar under året med hjälp av förmånlig prissättning på sina processorer.

Branschtidningen Digitimes rapporterar att Intel utökat stödet av FoU (eng. R&D) till tillverkarpartners. Det ska ha hjälpa bolaget att kamma hem nya uppdrag från flera märkestillverkare, som från början valt att samarbeta med kinesiska Mediatek vid utveckling av nya ARM-kretsar, men nu valt att överge sådana åtaganden.

Förutom FoU-stöd ryktas Intel ge förmånlig prissättning till sina partner och att i vissa fall leverera processorer gratis för att vinna över nya. Intel Taiwan dementerar dock ryktena med att företagets priser finns tillgängliga för allmänheten och att företaget aldrig skulle leverera processorer gratis.

Intel har tidigare gått ut med att företaget hoppas på att 40 miljoner surfplattor med företagets processorer ska levereras under 2014, men enligt uppgifterna ska det finnas ett internt mål på 60 miljoner. Det skulle motsvara en tiofaldig ökning mot 2013, då 6–7 miljoner Intel-surfplattor beräknas ha levererats under året.