Den som någon gång tagit en titt på innandömet i en surfplatta har förmodligen noterat att det inte är någon enkel sak att genomföra egna reparationer eller utbyten av komponenter. I många fall tar det stopp redan vid öppnandet av skalet, därefter sätter alltifrån lim till myriader av udda skruvar hinder för djupare ingrepp.

Hemmafixarna på Ifixit, vars specialitet är att undersöka konstruktionen av nya teknikprylar, släpper nu en lista över de mest "reparerbara" surfplattorna. Varje modell är poängsatt från 1 till 10 – högre poäng desto enklare att göra ingrepp.

Allra sämst är Microsoft Surface Pro tillsammans med en rad modeller ur Apples Ipad-serie. De låga betygen förklaras av att konstruktionerna innehåller stora mängder lim för att hålla komponenterna på plats, något som även gör det lätt att skada delar vid en eventuell demontering.

Det finns dock även gott om exempel på förhållandevis lätthanterliga konstruktioner. Dell XPS 10 intar topplaceringen med ett lättöppnat skal med avtagbart batteri samt färgkodade skruvar. Även Amazon Kindle Fire, Dell Streak, Motorola Xoom samt Galaxy Tab 2 7.0 är lätta att öppna och hör till de bättre modellerna ur detta avseende.

Hela listan finns hos Ifixit.