Inlägg

Inlägg som sKRUVARN har skrivit i forumet
Av sKRUVARN
Skrivet av 0cool:

De spådde rätt verkar det som:

"NVIDIA’s orders are robust, pushing TSMC’s 3 and 4-nanometer production capacity to near full utilization"

https://www.trendforce.com/news/2024/03/04/news-nvidia-report...

TSMC har alltså fullt upp och täljer guld från alla - hoppas Intel får fart på både Battlemage och sina fabriker snart, annars lär det inte bli några prissänkningar på grafikkort i närtid. :-/

Beläggning åsido, varför står det både där och i källans/källa att blackwell ska tillverkas på 3nm när Nvidia redan bekräftat TSMC 4NP (vilket kanske är N4P, men kan också vara något annat, men någon 3nm nod är det iaf inte)?

edit. ser att dom är från innan annonseringen, så troligen bara en felspekulering. Oavsett så kan det mycket väl stämma att beläggningen för 5/4NM nu har börjar bli full (vilket mycket möjligt är delvis pga blackwell ordrar), men den har inte varit det under i princip hela Ada generationen, och TSMC förväntar sig att fortfarande att COWOS kommer vara en flaskals för AI-kretsar fram till 2025.... Dock, ja, börjar ordnarna fylla upp och COWOS kapaciteten öka, ja då är det mycket möjligt att det kommer behöva prioriteras bland kretsarna under blackwell-generationen.

Av sKRUVARN
Skrivet av 0cool:

Om TSMC har nämnvärd kapacitet över (vilket känns helt osannolikt btw) så är det kanske för att priserna även hos TSMC påverkas av H100-boomen. Spekulativt kan det vara så att enbart nvidia har någon produkt som kan säljas med vinst på 4N, och de köper inte all produktion för att de vill prispressa TSMC.

In the year 2023, the semiconductor industry faced challenges in achieving the anticipated full recovery during the second quarter. Reports indicate that TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) remains cautiously optimistic about the industry's outlook. Although industry inventory levels reached a near-bottom point in the fourth quarter, a V-shaped rebound is deemed premature. However, TSMC foresees robust growth in 2024
...
Projections indicate that by the end of this year, TSMC's utilization rate for 7/6nm production capacity will hover around 70%, while 5/4nm is poised to approach 80%.

https://www.smbom.com/news/12858

"Supply constraints on AI chips will take about 18 months to ease, the world's largest contract chipmaker said on Wednesday, as companies continue to snap up the advanced processors needed to power generative artificial intelligence applications like ChatGPT.
...
"It's not the shortage of AI chips. It's the shortage of our COWOS [advanced chip packaging] capacity," Liu said on the sidelines of the SEMICON Taiwan industry fair. Demand for COWOS picked up "suddenly," he said, tripling in a year."

https://asia.nikkei.com/Business/Tech/Semiconductors/TSMC-see...

Av sKRUVARN
Skrivet av 0cool:

I praktiken är det ju det, av två skäl. Dels eftersom H100 och 4090 tillverkas på samma nod (4N) och därmed tävlar om samma kapacitet, dels för att du kan träna AI-modeller även på 4090 om du absolut inte kan få tag på några H100.

Om nvidia sålde 4090 mycket billigare än H100 så hade de alltså tjänat mindre pengar eftersom Facebook & co hade kunnat köpa grafikkort istället och gjort jobben på dem. Därför "kan" de inte sälja 4090 billigare.

Här hittar man nog även förklaringen till varför nvidia "snålar" på minnet i sina kort. Tack vare att ex. 4080 super bara har 16gb minne är det inte lika intressant för AI, och därmed ligger det mycket vettigare till vad gäller pris/prestanda än 4090. De behöver inte prissätta 4080 för att skydda H100.

Alltså TSMC har bara haft runt 70% beläggning på 5/4NM (och skulle öka till 80% under 2024), det är CoWoS som har varit flaskhalsen för H100-kretsarna som inte påverkar GeForce-korten. Och varför ska nvidia sälja 4090 billigare oavsett? Enligt senaste kvartalsrapporten så låg gaming-segmentet på näst högsta omsättningen någonsin, och med dessa priser kan vi väl även anta att det gäller vinstmarginal. Nvidia har högst troligen aldrig tjänat mer pengar på GeForce-kort, möjligen exluderat en period under corona/miningboomen.

Av sKRUVARN
Skrivet av isbjoern:

Hoppas mer och mer på att det som LTT pratade om i en av deras poddar för några veckor sedan blir verklighet:

Att Nvidia och GeForce delar på sig och att GeForce blir ett helt eget varumärke som kan sköta sig själv och prioritera kretsar därefter, känns onekligen som den mest logiska lösningen på "problemet" Nvidia står inför att deras AI-kretsar går åt som smör.

Vilket problem? Dom har redan mer eller mindre delat på det, och gjorde det redan med Volta med GV100 då dom bytte strategi och har nu dedikerade kretsar för superdatorer/AI, dom har till och med i vissa fall tillverkats på andra noder. Och det är inte kretstillverkningen som har varit flaskhalsen för nvidia, TSMC har till och med haft relativt låg nyttjandegrad, det är CoWoS som har varit flaskhallsen som GeForce korten inte använder. Rent tillverkningsmässigt har det inte vart någon konflikt här.

Flyger 4000-serien av hyllorna och maskineritet går för fullt? Nej. Hade dom sålt fler kort med lägre priser? Säkert. Men om det vore så enkelt som att dom hade tjänat mer pengar på att sälja mer kort till lägre priser, varför pressar då inte AMD ner priset för att kränga mer kort?

Av sKRUVARN
Skrivet av 0cool:

Nvidia har storföretag i kö som köper deras kretsar för miljardbelopp så de har ju inte mycket till val, de måste sätta höga priser. Det finns inget som grafikkortskunderna kan göra åt det.
Meta sägs ha pyntat 300 miljarder för nvidiakretsar, om Jensen hade sålt de kretsarna för 30 miljarder istället via grafikkortsmarknaden hade han fått sparken av sig själv.

Lite svårare att förklara varför AMD ligger högt, men det kan hända att de måste allokera all kapacitet de kan köpa av TSMC till Epyc och Ryzen och att det faktiskt är (eller har varit) produktionsbrist på grafikkort från deras sida.

Måste å måste. Det är inte GeForce kretsar som företagen står i kö för, och det är (iaf var inte) fullt hos t ex TSMC på de flesta avancerade noder, Nvidias datacenter/AI-produkter har haft andra flaskhalser i produktionsleden som inte är releventa för konsument-produkterna. Vi har ju tur i det avseendet att inte ens "halo" kortet (som nu är 90) delar varken krets eller minne med deras "superkrets":ar.

Sen är det såklart så att just nu, behöver ju inte nvidia kränga mängder av konsumentkort för att hålla tillväxten i rullning, så dom kan absolut försöka maximera marginalerna istället (vilket dom gjort ändå senaste åren).

Av sKRUVARN
Skrivet av Stevenbivenh:

Är kanske inte hugget i sten

<Uppladdad bildlänk>

Rankar dessutom kopite7kimi långt över MLID när det kommer till läckor. Med tanke på hur mycket korrekt databladsinfo han läcker så har han helt klart kontakter i tillverkarledet.

Dock, som nyheten nämner, så är det ju fortfarande inte osannolikt att dom skulle inleda med 5090 och inte hinner lansera 5080, även om det säkert kommer vara annonserat.

Av sKRUVARN
Skrivet av KroesusSork:

Intressant att han var från Ukraina och var 24 bast, men det fick man googla sig till.

Va? All den info finns i första meningen i artikeln (som länkar till officiella pressmedellandet, som öppnar med nationaliteten)

Av sKRUVARN

Åh, 9700 Pro, helt klart min mest minnesvärda datorprodukt. Otroligt grafikkort på så väldigt många plan, och ligger helt klart där uppe i top med nvidias 8000-serie som bästa grafikkortslanseringarna någonsin.

Kom ihåg att majoriteten av "företags-datorer" det året bland mina kompisar kom med nvidia-kort, medan jag själv klev ner i prisnivåerna för att få ATI-kortet, vilket i efterhand visade sig vara ett vinnande drag. inte nog med att vi valde ett billigare system, många av titlarna flöt betydligt bättre på min dator när det var dags för LAN. Får nog också tillägga att det också var första grafikkortet som faktiskt hade någon form av livslängd!

Av sKRUVARN
Skrivet av xenom:

Du jämför grovt brott med snatterier. Streamingjättarna får hitta en lösning som fungerar för folk. Vem ville betala 350kr för 12 låtar på en plastskiva när man enkelt kan ladda ner all musik gratis? Men 199kr/månad för all musik var en fungerade lösning!

Ursäkta, men har du någon som helst koll på vad vi pratar om här? Det här är inte samma situation som vi hade för 20år sedan, där staten jagade tonåringar som i princip sysslade med privatkopiering. Vi pratar om illigalasidor som drivs av kriminella i kommersiellt syfte, alltså vi pratar om folk som blir mångmiljonärer och sysslar med grov ekonomisk brottslighet. T ex så har jag för mig att pirat-tv-marknaden (som är av liknande karaktär) bara i Sverige omsätter runt en halv miljard. Och tycker man mediabranchen är giriga, så kan jag lova att deras marginaler är betydlgt mycket sämre.

Trots att jag är uppväxt med piratscenen, och en som fick mina första disketter med spel från bbser, så förstår jag inte hur man kan försvara sånnahär sidor, sen har jag full förståelse att för att man kan ha olika åsikter om åtgärderna...

Av sKRUVARN
Skrivet av GuessWho:

Så om något inte är enkelt så ska man inte ens försöka?

Att stoppa kriminella gäng/ligor är inte lätt heller.
Så då kan polisen bara sluta försöka?
Enklare för poliserna att bara sitta på kontoret och låtsas att kriminalitet inte finns tills deras skift är slut?
Istället för att vara ute och försöka lösa och förhindra brott.

Jag tycker det är bättre att försöka sikta mot ett rättssäkert samhälle även om det är svårt och även om man inte kan nå dit till 100%.
Än att bara ge upp i förskott och inte försöka.

Citerade du fel person, eller motsatte jag mig det? Jag menar ju faktiskt, att som du säger, att man inte bara ska ge upp när man inte kan komma åt källan (dvs hostingen i det här fallet), som Jon Karlung då menar är "rätt väg" eftersom det i vissa fall i princip är en omöjlighet. Och då har man två alternativ kvar, låta olaglig aktivetet på internet vara helt fritt, eller hitta andra vägar (och som sagt, jag låter det vara osagt om det var rätt eller fel väg att gå just i det här fallet).

Liksom jag fattar inte riktigt den här liknelsen, i relation till att ISP skulle blockar vissa sidor:

– Det är som att en bil fylld med kriminella åker runt och du stänger av vägen för andra trafikanter istället för att fokusera på själva bilen, säger han.

Jag skulle nog vilja hävda att en bättre liknelse är att man faktiskt beslagtar och stoppar drågtransporter, och inte bara låter illegalt innehåll transporteras fritt och hänvisar till man ska jaga producenterna.

Av sKRUVARN
Skrivet av Alphahanne:

Vore ju inte så jäkla kul om de tog bort möjligheten för mig titta på F1TV när jag precis betalat för ett år till.

Låter dock betryggande att jag kan fortsätta men jag vill nog se en säker bekräftelse på det innan jag slappnar av, AB hör inte till de mest pålitliga källorna i min bok.

Kan med 99,9% säkerhet säga att det är i princip bara ett kopierat pressmeddelande från viaplay, samma text på flera nyhetssidor.

Av sKRUVARN
Skrivet av Laffe:

Amendåså, är det inte praktiskt smidigt är det bäst att vi bara inför en totalitär lösning istället.

Alla vägar bör beläggas med höga staket och låsta snurrgrindar vid övergångsställ så att ingen går mot röd gubbe. Det är ju inte riktigt så enkelt att vi kan ha en strafflös uppmaning liksom!

Skrivet av Mythic82:

Jo det är precis så rättssystemet är tänkt att fungera. Det finns system för att hantera rättsprocesser mellan länder. Bara för att en organisation har mycket pengar bör den inte få extra genvägar i rättssystemet. Vart drar vi i så fall gränsen på vilka som får gena och hur mycket. Risk den gränsen börjar ritas om mer och mer beroende på diverse ekonomiska intressen.

Att ge sig på infrastrukturen som internetleverantörer, sökmotorn, dns/vpn, hårdvarutillverkaren, meddelandetjänsten, posten, transport styrelsen eller fastighetsägaren är inte rättsligt korrekt, bara för att nån begår ett brott.

Jag säger inget om vad som är rätt eller fel här, min poäng är mer att det inte riktigt är så enkelt, och att man förenklar något komplex för billiga poäng https://en.wikipedia.org/wiki/Bulletproof_hosting och det är ett faktum att många fulstreamingjtänster har t ex Rysk anknytning och att rättsprocesser mellan länder uppenbarligen inte fungerar.

Av sKRUVARN
Skrivet av edson:

Tack, äntligen någon med lite Voice of Reason! Bahnhof är lite dyrare men precis sådana här principer och ställningstaganden man betalar lite extra för.

Nåja, är väl samtidigt lite öppet mål för att samla lite enkla poäng för sin kundgrupp. För det är väl inte såhär enkelt:

"Om det finns en olaglig tjänst eller server bör man slå ner på den och inte blockera internet"

Jo för att just för fulstreaming så är det ju bara svenska/aktörer inom EU/väst... När en stor del av olagligheter på internet har sitt ursprung i t ex Ryssland så kan man liksom inte bara säga att lösningen är att polisanmäla.

Av sKRUVARN
Skrivet av voro12:

https://corp.formula1.com/formula-1-and-viaplay-group-agree-l...

Innebär detta att man fortsatt kan titta genom F1TV, eller tvingas man till något överprisat Viaplay-abonnemang tro?

"F1 TV Pro är fortsatt tillgängligt i länderna."

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/GMM0nV/kort-om-sport...

Vilket är väl bra för konsumenten, är väl alltid bra med valmöjligheter. Dock tycker jag det ändå är konstigt med F1 TV Pro, dom säljer apdyra rättigheter, som dom sedan underminerar genom att erbjuda en egen tjänst där dom har en högst tvivelaktigt konkurrensfördel. Dessutom verkar partners till och vara tvingade till att marknadsföra F1 TV Pro... Aja är väl bra for oss, att det finns ett såpass mycket billigare alternativ, men som sagt känns det som en konstig affärssituation. Men antar att inte allt för många bytt till F1 TV Pro, för då hade man väl inte förlängt. Men om fler och fler byter, kanske vi äntligen får se ett F1/motor paket för att kunna konkurrera med priset? Nuvarande pris är ju minst sagt magstarkt, och känns väl typ bara motiverat om man kollar på väldigt mycket olika sporträttigheter.

Av sKRUVARN

Intressant ändå att det kanske inte bara var en känsla ändå, var runt 2020 som jag började störa mig på Googles sökresultat så pass mycket (reklam/betalda resultat högt) att jag bytte till DDG. Passade även på att byta från chrome till Firefox i samma veva.

Tyvärr, får jag ändå säga att jag måste göra google sökningar rätt ofta, även om jag kört DDG i snart 4år som standard sökmotor får jag ändå säga att den är rätt mycket sämre i jämförelse. Dock så slipper man ju helt irrelevanta resultat i toppen bara för att dom betalt (typ som att handelsbanken skulle komma upp före om man googlar på swedbank).

Av sKRUVARN
Skrivet av mpat:

Misstänker att en del av detta beror på att det är allt svårare att logga in på jobbet efter alla cyberattacker som varit mot näringslivet. Vi skall numera ha ett 14 tecken långt lösenord, som fortfarande måste bytas regelbundet, och dessutom köra 2FA på telefonen för att använda VPN. Det är väl OK när det funkar, men det är rätt ofta det inte funkar - speciellt när det gäller att federera accessen från Windows till system som är äldre än jag.

Skulle gissa på att det största boven för den största posten, inloggningsproblem, handlar inte om lösenord utan olika former av konto/profil/roaming-problem. Är iaf i särklass det största problemet jag noterat på olika arbetsplatser (sett till tid alltså). Min sambo jobbar på ett av Sveriges största företag, och skulle nog gissa på att en gång i månaden är hon utan dator en halvdag för att hennes profil har gått sönder och måste göras om. Och på min arbetsplats så ser jag kollegor konstant behöva vänta lång tid för logga in på deras datorer, i vissa fall upp till en timme (outsourcad IT till en av jättarna). Som tur är har jag i en avdelning som gör att jag får ha en dator utanför kontors-AD:t och IT:n, där vi driftar våran egen IT.

Av sKRUVARN
Skrivet av Hybenos:

Windows flashar inte bios är min bestämda uppfattning. Detta måste har varit någon annan form av uppdatering.

Har du testat att gå in i felsäkert läge?

https://support.microsoft.com/en-us/windows/start-your-pc-in-...

Jo, det kan den göra, jag har haft flera enheter som får firmware och bios/uefi uppdateringar via windows update.

Av sKRUVARN
Skrivet av dlq84:

Vad är det för feature i 2.1 du saknar i gamla? Extern disk löser du med docka som har USB-C PD. Svart fjärr lär du inte få, så antar att den går bort då 🤣

Nu vet jag att det kom en uppdatering som förbättrade det något. Men problemet var iaf för mig att eftersom man var tvungen att köra 12bit färgdjup för att aktivera dolby vision som HDR inställning så blev man tvingad till 1080p om man ville köra mer än 30hz, och 30hz och mindre för att köra 2160p. Och eftersom detta var globalt, oavsett HDR eller inte så var jag tvungen att gå in och switcha format varje gång jag skulle se dolby vision innehåll. För att sedan slå tillbaka det så jag kunde få ut 2160p60 när jag kolla på youtube osv.

Skrivet av Broken-arrow:

Japp plexi är sjuk segt för mig också. Men med kabel går det 10 gånger fortare. Vist har inte så nu router så har inte den snabbaste tekniken (R7000).

Ja, har haft den tanken också, att köpa den där ethernet adaptern. Just nu kör jag helt enkelt via tvns app för plex. Oavsett så är det kasst. Har inga andra enheter som laggar på det innehållet över wifi.

Skrivet av Barsk66:

Vad jag läst mig till så la ju Google TV till stöd detta för ett tag sedan, men det är upp till apparna att implementera stöd för det. På Apple TV där det fungerar utmärkt var det som jag förstår ett krav från början. Numera märker jag dock att vissa appar stödjer det, visst var det åtminstone Netflix?

Ja, precis och därför jag skrev att dom var efter med det. För det funkade inte alls när jag köpte produkten. Nu som sagt funkar det duligt, för det är som du säger att det även måste implementeras på app-sidan. Dock, funkar inte 23,976 innehåll från den på min Samsung TV, där har jag stutter från helvete vid panoreringar, något som inte strular på min LG. Kör jag android TV på själva Samsung TVn funkar det...

Av sKRUVARN

Får hoppas att det blir ett lyft från förra generationen. Har nuvarande generation, och visst den gör väl det den ska, men känns verkligen inte som någon "referens" produkt som man tycker den borde vara. UI laggar ur ovanligt ofta, och är seg generellt i huvudmenyn. HDMI2.0-begränsningen stökar till när det kommer till HDR. framförallt DolbyVision som är låst till 12bit (måste manuellt ändra format för att få det optimalt), var sjukt efter med att matcha refreshrate mot vad man spelar upp, har även väldigt dålig wifi-anslutning (har buffer problem från min plex på 4k-material, något tvns inbyggda app inte får, och deras antenner sitter ju på mer eller mindre på samma ställe). Lyckades även bitstreama DTS över ARC med tvns appar, men inte med chromecasten, då tyckte den heltplötsligt att tvn inte kunde ta emot DTS (detta är möjligen tv:ns fel)....

Nä, medan min TV-modell fortfarande hade bra app stöd i webOS så var det sjukt mycket bättre än vad jag upplevt andriod tv... även haft mycket bättre upplevelse med appleTV.

Av sKRUVARN
Skrivet av star-affinity:

Har flera gånger funderat över skillnaden i bildkvalitét mellan de 4K-filmer som går att köpa och strömma från Apple (vilka jag upplever håller hög kvalité) och en UHD-Blu-ray. Antar att den senare rimligen är bättre, men hur mycket bättre? 🤔

Det beror helt på vilken titel man pratar om, många nya 4k filmer, speciellt dom som är plåtade digitalt har faktiskt inga problem alls att se transparanta ut i den bitrate som vanligen erbjuds av digitala tjänster (15-30Mbps), vissa 2K-masters (som inte är ovanligt) som är helt brusfria kan till och med gå lägre än så. Men många gamla titlar som är plåtade på film och som har behållt mycket av filmbruset i mastringen/digitaliseringen har inte ens chans vid den bitrate som erbjuds av dom flesta streamingtjänster. Där skulle jag säga att 30Mbps är någon form av minimumgräns att behålla den hyfsat rättvis, och då förutsätter det att det är riktigt bra encoderat.

Har rippat privat i snart 20år, och har nog encoderat över 1000 titlar (varav häflten var min gamla DVD-samling),nu senast mycket UHD-Bluray, och jag tror nog många skulle bli förvånade åt bägge hållen, både hur låg bitrate man kan komma undan med utan att kunna se någon form av degradering, och vissa fall där man kan knappt kan komma under orginal-storleken (även om man kan minska det rätt mycket med god kvalitet)