Inlägg

Inlägg som Gratzner har skrivit i forumet
Av Gratzner
Skrivet av zorrzoor:

Datorer är minst lite kinkiga dock så brukar dom inte stöka runt med egna varianter av autoneg. routers (hemma som ISP routers) stökar runt med proprietära lösningar där PC/server marknaden kör på beprövade standarder. kanske inte lika snabba/bra som de proprietära men de funkar i alla fall. Stöter på dup missmatch hela tiden på jobbet pga. dålig autoneg.

Det du kan kolla om stadsnätet kan göra är att låsa din port speed till 1000-full eller 100-full och se om det blir bättre.
Om autoneg. i din router funkar bra bör den då se detta och välja den kombinationen istället för det enheterna kommer överens om via autoneg. vissa enheter är så snälla att de defaultar till 10-half eller 100-half vid en misslyckad autoneg.

Du säger modem, hade du inte bara ett uttag i lägenheten? eller har du ett modem någonstans också?
Har du uttag i lägenheten sitter det nog en stor switch för hela lägenhetshuset i källarn.

När jag säger modem så menar jag switchen som sitter någonstans

Av Gratzner
Skrivet av zorrzoor:

sätt igång, ssh, installera putty, skriv in ip till routern, väl ssh och anslut, skriv in user/pass and magic
väl inne är det en annan femma, TAB eller ? + enter, burkar vara enkla sätt att hitta i cli menyerna.

om du redan kör custom, kan du kika i vlan fliken, tror du har duplex settings där i botten av sidan, iaf var det så på gammal asus custom fw

Putty är ju intressant. Är dock lite lost, gissar att jag ska hitta något som har med WLAN och duplex eller?

Hittar ingen VLAN flik i Interfacet tyvärr :/

Av Gratzner
Skrivet av andra94:

Troligtvis kass kabel till din lägenhet. Om du kollar status när datorn är inkopplad vad visar den ? Länk i 1000 eller 100? Kan helt enkelt vara så att kabeln är kass. Datorer är inte lika kinkiga som routrar nämligen.

Får full hastighet när jag ansluter direkt mellan dator och uttaget dock? Så det känns som att modemet och routern bråkar lite.

Av Gratzner
Skrivet av zorrzoor:

Hittar faktiskt inget på de modeller du har.
Har du senaste uppdateringen för routern?

om inte prova det, funkar det fortfarande inte har jag bara två förslag, ring Bahnhof/stadsnätet eller prova med customfirmware och se om du kan ställa in duplex där.

Du kan också ifs prova att aktivera SSH på routern och logga in via ssh, använd putty eller något annan terminal emulator. Där kanske man kan hitta CLI conf för detta.
LÄNK

Har provat senaste firmware och näst senaste. Kör just nu med den custom firmware filen du länkade, Merlin. Det var så jag fick reda på att WAN körde med half duplex, den informationen finns inte i ASUS egna firmware.

Får ringa Bahnhof igen, alt. stadsnätet.

Ska också kolla på det här med SSH och putty, det är dock nya grejor för mig så det blir väl en del läsande och experimenterande

Av Gratzner
Skrivet av zorrzoor:

Alla interface i routern är fristående så hastighet/full eller half duplex är per port.
Så att du ändrar på datorn gör ingen skillnad. Visst hade du skrivit ner modell på routern? Om inte skicka modell och hw rev, borde stå på undersidan.
Ska kika lite snabbt om jag hittar nått

Skickades från m.sweclockers.com

Asus RT-AC5300
HW Ver. R1 31

Av Gratzner

Verkar som att jag inte kan ändra duplex i routern. Nu har jag ändrat i datorn till 100 full, men routerns WAN port ger fortfarande 100 halv. Känns då som att modemet och routern ställer in det så?

Av Gratzner

Det är routerns WAN port som säger 100 half duplex. Får fortfarande full hastighet när jag kopplar direkt mellan datorn och uttaget. Tänker att Bahnhof supporten kan väl inte se vad routern har för WAN hastighet?

Ska kolla det här med WAN portens hastighet.

Av Gratzner
Skrivet av jocke92:

Har du fiber in i lägenheten? Eller är det nätverkskabel?

Kan du logga in i routern och se vilken hastighet den säger sig ha på wan-porten?

Fiber in i lägenheten, men inget modem utan bara ett uttag i väggen.

WAN porten säger 100 half duplex.

Av Gratzner
Skrivet av zorrzoor:

Precis med, prova en gång med en stor fil 2gb+ och sedan en gång till med många små filer 1-40mb stora.

Om det funkar bra lokalt mellan dator a och b via din router då är nog inte den problemet.
Tror inte den är problemet redan nu men det är alltid bäst att prova

Skickades från m.sweclockers.com

Provar just nu. Drog på en feting fil på 15gb, och det går i 10-11 MB/sekund, så det är ju full hastighet om jag inte är trög så här på kvällen.

Får väl prova lite mindre filer senare när den är klar, eller så avbryter jag den här stora, för den verkar ju funka ordentligt, och provar annat lite mindre med en gång för att verkligen testa?

Av Gratzner
Skrivet av zorrzoor:

Tycker du bör prova utan router och se om problemet kvarstår, om det är kvar skulle jag prova mella. Dator och dator lokalt i ditt nät med router.
Lirar det bra skulle jag be stadsnätet kolla på din koppling och hänvisa till vad du provat.

För viss det kan se fint ut till utrustningen nere i källarn på huset men där ifrån då, där är det ingen aktiv utrustning så det kan ju ha blivit dålig utan att det går att kontrollera.

Om du får dålig hastighet både med bara PC direkt i väggen och lokalt i dit lan skulle jag kika på datorn då har du något där som ställer till det, slö disk, dåligt ram. Ja vad som

Viktigt! Om du ska prata med stadsnätet eller Bahnhof beskriv så att du testat lokalt i ditt nät från A till B och direkt med datorn i väggen. Har du inte gjort det tror jag inte dom är lika benägna att kontrollera kabel till din lgh.

// en som jobbar med stadsnät

Utan router går det bra, får ut full hastighet upp och ner, med kabel mellan väggen och datorn alltså.

När du säger prova mellan dator A och B, är det så enkelt att du menar att jag ska testa att föra över filer mellan datorerna?

Av Gratzner
Skrivet av Gainsgoblin:

Låter som någon inställning i routern men konstigt om Webhallen fick ut full hastighet.

Tänker på det hela tiden. Det känns som att jag har kollat igenom varenda lista nu, och jag iiiinte komma på vad det skulle kunna vara.

Skrivet av SanyaIV:

Är alla enheter inkopplade när du testar hastigheten? Testa att koppla från alla andra enheter från routern och testa sedan hastigheten igen. Jag antar också att du inte har någonting annat igång när du testar hastigheten, som till exempel någon torrentklient?

Har du en annan enhet som du kan testa med som kan kopplas via kabel? Testa då med den enheten för att se om du upplever samma problem, testa också trådlösa med mobilen när du står bredvid routern.

Alla enheter var inkopplade, men nu provade jag med bara datorn, trådat. Stängde av allt annat. Verkligen stängde av det, ut med strömsladden, och stängde även av telefonen. Men resultatet var sammma. Gjorde en fabriksåterställning sedan på routern och fick samma resultat.
Testade precis nu, med sambons laptrop, av modell äldre och får samma resultat där, och likadant med mobilen.

Skrivet av Bozzeta:

Så om du gör en factory reset på routern och BARA kopplar in enbart datorn till routern, får du samma resultat då?

Ja

Skrivet av VexedRelic:

Troligtvis där problemet ligger, du får helt enkelt felsöka dig fram till vilken trådlös enhet som orsakar det. Finns en mängd med trådar som påvisar dessa problem.. typ, "När syrrans kompis kommer över med sin mobil så dör vårat nät".

Mitt råd är att du börjar med firmware uppdateringar, eller byter firmware för att testa, efter det ta bort/byt SSID med nytt lösenord så inte de nuvarande enheterna kan koppla upp sig, sedan lägg till enheterna, en i taget, och gör mätningar eftersom, för att se vilken enhet som orsakar problemet.

Har stängt av allt annat, alltså, dödat strömmen, och bara kört trådat med datorn och får samma resultat. Dåligt enligt bredbandskollen.

Skrivet av Boulund:

Får mig att tänka på en tråd på r/programming nyligen. En kille som råkade ut för att hans nätverk stannade upp så fort TV:n var ansluten, för att routern pausade IP-trafik på anmodan från TV:n.

http://jeffq.com/blog/the-ethernet-pause-frame/

Så gör som tidigare inlägg innan mitt; prova utan andra enheter anslutna.

Ska läsa den tråden noggrant, men hittills har det inte gjort någon skillnad att bara köra med datorn ansluten.

Skrivet av suzaku:

Har du någon möjlighet att låna en router som inte är tillverkad av Asus? Ev. lite långsökt, men Banhof kanske har gjort någon mjuk/hårdvaru-uppdatering på sin sida som kraschar med hårdvara i Asus routrar.

Jag får hitta en sådan möjlighet helt enkelt, men det är något jag har funderat på också, men som du säger... det känns långsökt. Men just nu är jag villig att prova ALLT.

Så just nu... alla enheter runt omkring har ingen ström. Routern är fabriksåterställd, endast min dator och en laptop är inkopplade via kabel, ej trådlöst.

Resultatet är tyvärr oförändat:

http://i.imgur.com/7vp4s0t.png

Av Gratzner
Skrivet av Spiffman:

Du sitter inte med ett "killer" nätverkskort i datorn?

Nej, kopplar på moderkortet (Asus)

Av Gratzner
Skrivet av cezium:

Några drivrutiner som spökar kanske? Testa med några äldre. Eller kanske prova någon live Linux distribution och se vad du får för hastighet.

Jag har funderat på drivrutiner. Igår så slängde jag in Merlinpaketet och samma resultat. Också skumt att webhallen skulle få full fräs med olika drivisar?

Men kanske ska prova men någon som är... gammal?

Jag har gjort en fabriksåterställning utan att det hände något, men kanske ska prova igen?

Av Gratzner

Ifrån routern går Kabel in till datorn och playstation, trådlöst till tv och xbox och telefoner och yada yada. Och routern är då kopplad med kabel ifrån vägguttaget.

Alla anslutningar ger samma resultat, alltså c:a 20/90 istället för 100/100 som det har gjort förut.

Av Gratzner

Router stjäl 80% av bandbredden

Hej,

Jag har ett grovt problem med nätverket här hemma.

Det funkade bra tills för några månader sedan, tills, vad jag kan komma ihåg, internet blev segt som sirap över en natt.

Jag har 100/100 fiber ifrån Bahnhof, via Mölndals Stadsnät. Jag har inget modem i lägenheten, utan bara en port i väggen.
Kör jag trådat direkt ifrån porten till datorn så får jag ut full hastighet.
Men så fort jag använder en router så försvinner c:a 80% av bandbredden ner, upp fungerar till synes som den ska.

Jag använder mig av Asus RT-AC5300

Då jag trodde att routern var kass, så skickade jag in den till Webhallen, men dom hittade inget fel och fick ut full hastighet.
Under tiden körde jag med en annan Asus router.
Asus RT-N56U, men fick samma fel. 80% av bandbredden är väck?

Jag har provat med mina gamla kablar och nya kablar. Jag blev så "desperat" tillslut att jag sprang iväg och köpte nya Cat8 kablar.
Supra Cat8 STP Patch kabel, meeeeeeen inget händer

Jag har talat med Bahnhof, dom ser inget och dom kan inget göra då tjänsten uppenbarligen fungerar, eftersom jag får full hastighet utan router.

Men varför händer samma sak med två olika routrar, samma fel?

Behöver.. desperat experthjälp för jag har slut på idéer och vet inte längre vad jag ska göra. Nästa steg är väl en ny router och sen nytt moderkort men eeeeh... villl helst inte att det ska gå så långt.

/Christian

Av Gratzner

Skatt skatt skatt, allt ska beskattas...

Av Gratzner

Routern är fräck, men den dödade 80% av min bandbredd... av okänd anledning. Får se vad ASUS säger.

Av Gratzner

@BrusE:

Jajamen. utan routern får jag full hastighet.

EDIT: Lämnade in routern till webhallen som skickar iväg den. Får se vad utlåtandet blir.

Tack för hjälpen.

Av Gratzner

Jag laddade hem det hära pingplotter, men har lite svårt att läsa av det.

http://imgur.com/cXG5Zs6
http://imgur.com/CLb4D0R

http://imgur.com/CrY5qOu
http://imgur.com/wkIvSe9

På bild 1 och 2 gör jag ingenting.
På bild 3 och 4 laddar jag hem en ganska tung fil.

Av Gratzner
Skrivet av iXam:

Det är inte så att när du kör direkt ut från väggen så kör du med sladden som annars går till routern och när du blandar in de två olika routrarna så kör du med en eventuellt defekt kabel mellan router och datorn?

I samband med att jag köpte den nya routern så köpte jag också nya kablar, supra kablar. Under den senaste tiden så har jag provat mina gamla kablar, 2-3 st. och resultat är detsamma.