Inlägg

Inlägg som grizzly666 har skrivit i forumet
Av grizzly666

Det finns två typer av utländska förare den ena är den som enligt dom själva får bra betalt dvs dom som ligger runt hälften av svenska lönerna.

Men sen finns det dom som mer heller mindre blir "hitlurade" och får en lön som dom knappt kan leva på när dom sover 24/7/12/365 i lastbilen.
Det var nåt reportage om detta i updrag granskning/kalla fakta (tror jag det var) för 1-2år sedan där ett tiotal utlänska chauförrer var med i.
Lönen dom fick per månad berodde på hur långt dom körde/arbetade och om dom följde svenska reglerna för kör/rast/vilo tid så fick dom ut ca 3000:- i månaden.
Vilket gjorde att alla överskred denna tid rejält hela tiden för att kunna få ut runt 5000:- i månaden och därmed kunna skicka hem lite pengar till och med.
Och denna typ av chauförer verkade enligt i stort sett hela branchen bara öka o öka och var redan relativt vanligt.

Sen hjälper det ganska lite att tull/polis ökar kontroller av lastbilar vid gränsen rejält då dessa lastbilar stannar inom landet i år i sträck och när chauförerna slutar så lämnas bilen i sverige och nästa chaufär tar över efter nån dag.
Dom som var med i reportaget hade alla varit i sverige och varje dag och inte en ledig dag (förutom om lastbilen gick sönder) sedan dom kom hit kört lastbil mellan ett par månader och 1,5år om jag inte minns fel.

Alla hade blivit stoppade av polis med mängder av böter och en del körförbud på lastbilen ingen hade betalat en krona i böter och körförbudet sket dom fullständigt i.
Detta för att dom ej bor i sverige och kan därmed inte få inkass/kronolle på sig så att skita i böterna är 100% riskfritt och blir dom stoppade med en lastbil med heller får körförbud så väntar dom bara på att polisen försvinner från platsen och kör vidare.

Och under dessa år som lastbilen befinner sig och "jobbar" inom sverige så besiktigas den aldrig och skatt betalas aldrig varken i sverige heller utomlands försäkringar finns högst troligen inte heller.

Allt detta gör dessa bolag helt riskfritt utan några som helst reprisalier från svenska staten/polis/etc med enda undantag för tidsåtgången när polis stoppar dom och ger böter som ej behöver betalas och/heller "körförbud" tills 2min efter dom lämnat platsen.

Vad jag hört (vet alltså inte till 100%) för många år sedan så tex i tyskland (o mänga andra länder inom europa) så om en lastbils chaffis får böter så ska dom betalas på plats innan han får fortsätta i bästa fall kan polis följa med till närmsta uttagsautomat.
Det är först när svenska polisen gör på detta sättet samt beslagtar lastbilen tills ett körförbud är åtgärdat som detta kanske kommer kunna stoppas.

Av grizzly666

Och vad har detta med retro att göra?
Nåt år gammalt skit är inte retro!

Av grizzly666

Posten är ofta rätt sega med att uppdatera sin tjänst.
Om du kollar inatt/imorgon så har dom nog uppdaterat i värsta fall så kan man hinna hämta ut paketet men det är ovanligt.

Av grizzly666

Den kan funka allt ifrån extremt dåligt till extremt bra!
Det beror helt enkelt på vilken firmware och hårdavara du har.
Tex jag och min bror hade två st med hårdvaru verision 1,4 (dvs ska vara 100% lika) inköptta på samma ställe och samtidigt men en funkade med en FW och den andra funkade inte alls med den FW.

Tex så här (kommer dock ej ihåg exakta FW verisionerna nu men du får en uppfattning i alla fall).
Min router funkade skottsäkert med bra hastighet både till internet och inom lan torrents var inga problem och kunde ha 500+ anslutningar utan problem och den behövde en omstart ungefär var 3-4 månad.
Och det var med FW 1,30 OM jag la in FW 1,20 istället så fick jag ensiffriga Kb/s hastigheter inom både lan och internet och tex ladda google.se tog 25+ försök och minst 3-4min.

Andra FW än dessa fungerade som bäst märkbart sämre med lägre hastigheter/torrents dödade routern på minuter/osv det var ENBART dessa två FW som fungerade BRA för oss på våra 655.

Brors router (som skulle ha exakt samma hårdvara) var tvärtom den funkade lika dåligt med FW 1,30 som min gjorde med FW1,20 men lika skottsäkert som min med FW 1,30 när den hade FW 1,20.
Efter vi skrotade dessa så öppnade jag båda två och kollade om det verkligan var samma hårdvara i dom och vad jag kunde se så var dom identiska.
Min fungerade wifi aldrig bra på dom få gånger jag provade brors funkade ok dock.

Har läst om andra som haft liknande problem (oftas med hårdvara 1,4 troligen då det var den som fanns när dessa såldes som mest) men det handlade då oftas om att det var en annan FW än dom två som funkade för oss funkade lika bra.

Och detta är inget som är unikt för enbart 655 utan har varit samma skit under en lång tid innan och efter på en mängd dlink routrar.
Så sedan dess har mitt råd varit att undvika dlink´s routrar inom konsument klassen som pesten, dom företags inriktade routrarna ska dock vara helt ok (dock aldrig provat nån och kommer nog aldrig göra det heller).

Så släng skiten o handla nytt och du kan handla vad som helst idag som kommer vara bättre (undvik dlink dock).
Använder du wifi så handla en AC router vilka ger en klar märkbar förbättring i täckning och hastigheter även om du ej har enheter med AC detta enligt många användare/tester/siter/etc (använder själv enbart kabel så kan ej säga med 100% säkerhet).

Av grizzly666

Jag tror inte jag hade köpt en delidad cpu överhuvudtaget då chansen att man får en död cpu är väldigt stor.
Och det behöver ju inte vara att den dog vid delidningen utan kan mycket väl hänt under montering/avmontering av cpukylare heller vid postens dagliga fotbollsmatcher.
Då den är betydligt mer skör efteråt och det gäller även om plåten används som skydd så länge den kan röra sig (dvs man behöver limma fast den för att den ska skyda nått alls igen).

Enda sättet jag skulle handla på vore om du skickade den först och jag sen fick testköra den noggrant i minst 2-3dagar innan jag betalade för den.
Jag själv hade absolut inte vågat skicka ut en cpu innan jag fick betalt dock vet ju aldrig vad det är för klantarsle man skickar till.

Av grizzly666
Skrivet av Grönahunden:

@grizzly666: var det du som hade gjort en lista på respektive märke och döda nätagg ?

Nope!
Har inte sett den tråden heller vad jag minns.

Av grizzly666

Det var en tråd för nån/några få månader sedan här på swec där ett CX heller om det var CS agg (samma skräp med olika 80+ standard) där det smällde till i datorn rejält (högst troligen en konding som exploderade och ja dom kan göra det och det kan bli en rejäl smäll) i samma stund som proppen gick.
Efter det så gick propparna så fort dom byttes om agget var inkopplat och brytaren i bak var påslagen.

TS handlade nytt nätagg men fick ej moderkortet att starta (med enbart cpu och ett minne på det) varav TS frågade vad som kan vara fel.
Svaret var att det kan vara allt heller enbart en sak som är död och att man behöver helt enkelt testa alla olika enheter på en fungerande dator (heller köpa en sak i taget tills i värsta fall allt är utbytt) tills man hittat alla komponenter som är trasiga.
TS hade ingen annan dator att testa med.

Så TS köpte nytt moderkort men det hjälpte inte det heller så cpu´n var ju död den med men även minnet kan ju vara dött och sen dom övriga sakerna (gpu/hd/ssd/ljudkort) hade ju inte ens testats vid detta laget.
TS visste inte vad han skulle göra och sen dess har han övergivit tråden så om nåt mer än moderkort/cpu dödades av nätagget framkom ju aldrig.

Det är ju inte 100% säkert att det var nätagget som dödade allt det kan ha varit nåt annat som dog och ledde då till ett dött nätagget som i sin tur dödade andra saker (heller inte) med en strömspik.
Och visst det är inte så vanligt att nätagg tar med sig annat i döden men risken är långtifrån obefintlig.

Det finns en hel del liknande trådar om CS/CX nätagg här på swec och i dom allra flesta fall så slutar dom på liknande sätt dvs TS överger tråden/ger upp.

Sen finns det betydligt fler trådar där TS ställer frågan om vad som kan vara trasigt efter att ett nätagg dött/expolderat/datorn inte startar heller startar i x antal sek och sen dör (dör=strömmen försvinner) för att efter svaret att det är helt omöjligt att veta men troligen så har allt klarat sig överger tråden/ger upp utan några som helst indikationer på om nåt dog heller inte.

Av grizzly666

Så länge du har råd att handla nya grafikkort/cpu/minne/moderkort/hd/ssd OM nätagget får för sig att säga upp sig (vilket inte är direkt ovanligt dvs både dör och tar andra komponenter med sig i döden efter 1-2år när vi talar CX nätagg) så kör på.
Det handlar ju bara om hårdvara för några få sketna 14papperslappar med 1000:- skrivet på dom (i dagens prisläge) så att lägga en tusenlapp på ett bra nätagg är ju inget som är nödvändigt.

JAG hade absolut inte ens provstartat datorn med ett nytt 980ti istoppat (jag hade dock inte haft ett skräp nätagg som är känt för att dö i tidig ålder och att ta med sig saker i döden i datorn till att börja med).

Av grizzly666
Skrivet av muli:

Har Cdon tänkt införskaffa en knapp där man kan avbeställa ordrar man lagt inom kanske 4h eller något sånt. Hade varit jävligt bra då man kan ångra saker man beställt efter öppet tiderna i chatten.

Nope kommer aldrig att hända.
Dom gör ju tvärtom istället Dvs dom skickar alla beställningar så fort det bara går till "packas" och sen är det 100% omöjligt för dom att stoppa denna order även om det tar veckor innan det verkligen packas.
Vilket gör att paketen skickas ut även om kunden valt att avbeställa veckor innan och kunden måste då antingen skita i att hämta ut det och därmed vänta 2 veckor på att posten skickar tillbaks det heller gå till posten och be dom skicka tillbaks det.

Sen när cdon har fått tillbaks paketet så först då (men mer troligen ett tag efter då dom gärna vill söla med detta) betalas eventuellt redan betalda pengar tillbaks men då troligen med ett försök att få kunden att stå för retur kostnaderna som cdon ej har laglig rätt att kräva OM kunden avbeställt INNAN något skickades.

Detta gör dom av en enda anledning (och den är inte att dom inte kan ändra sina system) vilket är att dom hoppas att kunderna helt enkelt ger upp och behåller det dom får hemskickat.

Av grizzly666
Skrivet av Ohurric:

Vill dela med mig av min erfarenhet med CDON gällande en order som lades på Black Friday 27/11.

Hör inget från CDON under hela tiden, men läste om andras problem och lät saken bero.

14/12 får jag en notis om att ett paket finns att hämta upp hos mitt ombud. Ganska sent kan tyckas.

Döm av min förvåning när jag öppnar och finner en följesedel och artiklar för en helt annan order. Det enda som finns som även jag beställt var den Asus router som var på rea.

Jag kontaktar CDON och informerar dem om att nu är måttet rågat och att jag inte har någon lust att behöva springa ärenden för att reda upp deras misstag. Jag ber dem att låta mig slippa returen då övriga varor enbart uppgår till ett värde av ca 200kr ink moms. Var på de kan sända ut rätt varor till mig.

Nu har jag fått beskedet att det absolut inte går för sig, utan jag förväntas returnera varorna samt något om att min order måste annuleras och läggas in på nytt för att jag ska kunna få rätt varor..? Herregud.

Har svarat att jag avser behålla routern, skicka tillbaka varorna varpå de kan göra en återbetalning. Inväntar med spänning vilka dumma påhitt de skall komma med nu.

Aldrig mer!

Om du ej skickat tillbaks det du ej beställt ännu så gör det inte utan kontakta cdon och säg att dom kan hämta skiten vid en tidpunkt då du är hemma (kommer ju kosta dom mer än om du själv går till posten och lämnar in skiten).

Enligt svensk lag så har du ej rätt att behålla saker du ej beställt (men routern är ju ok att behålla då du best den).
MEN du har ej heller några som helst skyldigheter att behöva lägga ner pengar/arbete (förutom att meddela företaget när dom kan hämta skiten) på att lämna tillbaks sakerna.

Så detta är vad jag hade gjort om jag fått hem fel saker från cdon nu när dom har klappat ihop totalt.
Om ni mot förmodan skulle få fakturor/krav/ej få tillbaks redan betalda pengar så kan bestrider/kräver ni detta och inkasso/kronolle tar ej i frågan då och ni kan gå till kronolle och kräva tillbaks redan betalda pengar (+kronolles avgift).

Varför ska vi kunder göra det lätt/billigt för cdon när cdon ej gör detta för kunderna?

Av grizzly666

Det var med andra ord prylar för att fördriva tiden medans du väntar på att cdon får tummen ur och skickar dina prylar som du fick då

Av grizzly666

Jo jag vet det!
Men det är fotrtfarande av intresse att redogör för hur man löste det problem man frågade om i tråden dels för att andra kan hitta tråden och kanske då behöver se ett deffinitivt svar (vilket saknas än i denna tråd) men även för att det är normalt hyffs till dom som hjälpte till.

Tex så kanske det provades med ett par olika standrad usb tbord i usb2 portar som ej funkade och sen när ps/2 provades (med kabel och ej övergång), var usb avstängt i bios/osv.

Av grizzly666
Skrivet av CDON.COM:

Beställ i god tid för leverans till julafton. Sista beställningsdag för leverans innan julafton är den 20 december kl 23:59. För postnr 620 00 - 629 99 samt 820 00 - 989 99 gäller 19 december kl 23:59. Observera att detta endast gäller lagervaror med julklappssymbol. För övriga varor gäller den beräknade leveranstid som anges under respektive produkt. Beställer du produkter med olika lång leveranstid kommer vi att dela upp din order och skicka dem med julklappssymbol först.

Varför ska vi kunder tro på att sista beställningsdag inför jul från cdon skulle vara den 19-20dec när erfarenheterna från blackfriday säger att den redan har passerats oavsett vilken beräknad leveranstid som står på varan?

Skrivet av CDON.COM:

Det är givetvis inte meningen att ni ska betala för returfrakten när ni aldrig fått information om varan/ avbeställt varan. Det verkar som att det har blivit en miss och det har skapats en faktura för outlöst paket. Kontakta oss via kontaktformuläret så fixar vi det!

Jag har ej råkat ut för detta utan jag varnar bara kunderna i denna tråd att det är så cdon har gjort under åren.

Och då menar jag inga "misstag" utan att cdon med full vetskap och under många kontakt försök från kundens sida med tex citat från lagen/osv stått på sig och fortsatt kräva kunderna på returfrakts pengar.
Detta med motiveringen att ni han skicka innan det avbeställdes även fast det i så fall skulle tagit posten 2-3 veckor att transporterat försändelsen (och enligt postens spårning så mottog dom paketet som mest några dagar innan kunden fick hem det) och kunden avbest veckor innan posten fiuck försändelsen.
Dvs inget som helst misstag utan cdon har helt enkelt försökt sig på en fuling och när dom synats stått på sig för att sen när det dras till denna tråd/facebook/prisjakt/etc säga att dom kan ta det på godwill kontot (dvs ej erkänna att dom haft fel).

Av grizzly666

Jag har provat mängder med plugins/addons/program och visst en del funkar ett tag sen ändrar youtube nåt och det slutar fungera och det tar allt ifrån dagar till inte alls för dessa plugins/addons/prg att uppdatera.

Har provat en mängd olika "download sidor" med dom funkar oftas lite bättre men är då även oftas slöare och man måste krångla med copy/paste url.

Det jag använder nu och har använt i ca 2-3 år är www.jdownloader.org och visst det laddar ner filen men det är enklare att använda än download sidor och när youtube ändrat nåt så har dom en uppdatering ute på oftas nån timme (ibland har det tagit nån dag).
Dvs dom är oerhört mycket snabbare än alla dessa plugins/addons/program.
Och det är lättare att använda med då alla download plugins/addons/progam oftas (särskilt dom som kan hantera youtube downloads) kräver att man copy/pastear.
Jd så kopierar man länken och då JD kollar clipboard så ploppar den upp automatiskt i jd man kan ställa in vilken filtyp man ska ladda ner och även vilken upplösning.

Tex så kan man ställa in att man vill ha 1080p filer så om 4k väljs 1080p ialla fall och om tex 720p är max för det aktuella klippet å väljs 720p är 360max så väljs det osv.
Även hz kan ställas in så om man vill ha 30hz så väljs alltid 30hz heller om man vill ha 60hz så väljs det om det finns vill säga annars tas 30hz.
Det går ävan att ställa in att autostarta dom länkar som man kopierar in i Jd.

Jag har en hel del youtube kanaler som jag tittar regelbundet på (betydligt mer än vanliga tv prg o filmer) och laddar då ner dom klipp som är av intresse och sen tittar på dom med min mediaspelare.
Sen när man sitter o slösurfar på tuben så tittar jag oftas direkt på klippen men hittar man nåt ämne som man fastnar i så blir det oftas att jag laddar ner dom istället.
Ibland så funkar dock youtube skit o buffrar o har sig även på 144p klipp så då blir det JD på allt och oftas går det sakta även där men ofta fortare än i webläsaren sen kan man säga till jd att ladda ner med fler än en tråd/chunk per fil vilket oftas ger dubbla farten.
Så ibland när youtube är omöjligt så blir det 20 (max i jd) trådar/chunks per fil och en 10-20 filer per gång så min 100/100 fiber lina kan maxa ut.

Ofta så bryts dessa downloads (när man kär många trådar/chunks/filer samtidigt) men har man alla filer markerade så kan man tvinga igång dom igen heller ställa in jd så jd återuptar dessa downloads efter en viss tid.

Utöver detta så om ni har youtube kanlaer som ni följer så se till att ni klickar i "Skicka mig alla aviseringar för den här kanalen" (dvs mobil och e-post) för "Prenumerationer" (https://www.youtube.com/feed/subscriptions) fungera väldigt dåligt och missar väldigt många ny a klipp.
Man kan lägga till detta på två sätt.
1, vid prenumerations knappen efter man har prenumererat så öppnas en "inställnings ikon" mellan prenumerant och sifran på hur många som prenumererar.
2, https://www.youtube.com/subscription_manager

Av grizzly666

HUR fixade det sig då?
Kan vara bra om andra har samma problem och ser denna tråd!

Av grizzly666

Till alla er som avbeställt hos cdon nu när dom verkar ha klappat ihop helt och hållet bör tänka på en sak.
Vilket är om cdon vill ha/tar betalt för returfrakten vilket dom har full laglig rätt att göra om beställaren uttnytjar ångerrätten när denna fått hem försändelsen.
Problemet är att när en kund avbeställer nåt som ej skickats så har företaget ifråga ingen som helst rätt att ta betalt för returfrakten.

Cdon har tidigare krånglat en hel del med detta vilket kan läsas i denna tråd där dom skickat krav på returfrakten (vid faktura/postförskott) heller helt enkelt ej betalat tillbaks hela summan när man betalat med kort/internetbank.

Så se till att ni får tillbaks hela summan och ej får ett krav.

Av grizzly666

Hur du ska göra är det ju bara du själv som kan säga JAG hade dock inte använt datorn utan byte av nätagget.
OM jag skulle bli tvingad att använda datorn med det nätagget så hade jag troligen plockat ur grafikkortet och kört på det inbyggda för att få ner watt förbrukningen samt använt den sparsamt och sen köpt nytt så fort jag fått råd.

Sen att han monterat många CX/CS agg är inte så kontstigt då dom är om inte dom bäst säljande serierna så bland dom bäst säljande nätaggs serierna i svedala och i stort sett varenda butiksbyggd dator (dvs det du köpte) heller "byggsatser"/"uppgarderingspaket" har ett CS/CX nätagg.
MEN detta betyder inte att det är ett kvalitets nätagg utan mer att det är billigt och ännu mer på Corsiars rykte som dom byggde upp i början (dvs då dom ENBART sålde riktigt bra nätagg).
Tyvärr så började dom tumma på kvaliten samtidigt som deras priser ökade och för varje ny revision/serie så blev detta värre och värre (dvs sämre agg som kostade mer).

Visst deras dyraste nättag var oftas riktigt bra (fanns ett par lite sämre dock) under hela tiden men det fanns lika bra heller bättre för mindre pris från andra företag under samma tid.
Det enda nätagg som är prisvärt och bra idag från corsiar är just RMx serien RM var sämre och dyrare RMx, AX är betydligt dyrare men inte någon direkt bättre kvalitet dock.

Av grizzly666
Skrivet av Jonas79:

PGA Tekniska Problem är Chatten stängd idag.

Så glöm att få några svar idag från Cdon.

Det gör väl inget?
Man får ju inget mer svar från chatten än vad man själv kan se på "mina sidor" ändå!

Av grizzly666

Ja volt och watt inte bara kan utan verkligen sjunker med tiden.
Mestadels är det hur många watt agget klarar av att leverera som sjunker, volt blir mer att det blir högre och högre rippel (tex så är atx standarden för rippel 50mv om jag inte minns fel) och sen vid slutet av livstiden kan volt sjunka heller värre ÖKA en hel del (därav skado/döds risken för andra komponenter).

Mestadels så är det elektrolyt kondensatorer som åldras (vilket dom gör även om dom inte är laddade med ström dock tar det längre tid då).
Och dom åldras genom att elektrolyten torkar ut, och går det ström igenom så går det lite fortare (men det är ingen stor skillnad) vad som däremot gör stor skillnad är värme.
En tum regel inom elektronik branschen är att för varje ökning på 10° så halveras livstiden av kondingen (när det handlar om över 10-30°).
För låg temp är inte heller bra men vet inte så mycket om det dock.

Sen är det skillnad på konding och konding det finns billiga skräp kondingar (som används i CX) där livstiden minskas med betydligt mer vid en viss värme ökning än vad BRA kondingars livstid minskar vid exakt samma värme.

Utöver detta så har skräp kondingar en väldigt ojämn kvalitet tex du tar en konding från löpande bandet o sätter den i ett nätagg som står på 24/7 50% jämn last och har exakt 20° och den håller i 6mån.
Hade du kanske tagit kondingen efter den i exemplet över på löpande bandet så kan den i samma nätagg som är på 24/7 50% jämn last i 20° hållt i 5år.
Detta gör att nätagg som använder sig av dessa skräp kondingar är omöjliga att garantera att dom ska hålla en viss tid (men corsair tjänar ju pengar på att ta den chansen tyvärr).

Det som kanske hände i ditt fall var att när du slog på strömmen igen kanske kondingarna i den var urladdade till en viss del och nätggate råkade skicka ut strömmen lite för tidigt fast det vart då lite låg volt heller nåt annat engångs fel.
Detta ska inte kunna hända men då det är ett dåligt nätagg med billiga komponenter (som kanske är slitna/nära döden) så vem vet.

JAG hade inte litat en sekund längre på ett skräp agg efter en varning från moderkortet.
JAG hade sagt till alina att OM dom inte hittar nåt fel att byta ut skiten i alla fall!

Av grizzly666

Du parallekopplar högtalarna nu med "baslådan" ja.
MEN det är inte med baselementet i baslådan utan med högnivåingången.
Då kommer frågan vilken ohm har ingången? är den konstant heller skiftar den med vilken hz som spelas upp (som alla högtalare/element gör) heller skiftar den med vilken nivå som kommer in i ingången (dvs vilken volym du har på din centrum)?

Jag har inget direkt minne av att jag läst nåt om hur högnivåingångar ligger på för ohm så kan ej säga alls hur det är förutom att nånting gör det frågan är bara vad.

""men folk verkar så omständiga""
För en helt okunnig så kan jag förstå att man kan tro detta och i vissa fall stämmer det nog med.
Men i dom flesta fall så är det helt enkelt bara att det är så in i helvete svårt att förklara/beskriva hur allt detta fungerar.
Och det som jag skrev i förra inlägget är oerhört förenklat och generaliserat.

Jag har läst (ENORMT mycket) och byggt högtalare/baslådor til både bil o hem under ca 25år nu för att det helt enkelt är intresant för mig.
Och jag kan säga att jag börjar förstå grunderna någorlunda bra nu och att försäka lära ut nåt i ett forum på 5min/25-50 rader är som sagt inte lätt.

SKulle jag idag handla och bygga en baslåda till en bil så skulle jag säkert lägga 25-50timmar på att kolla på spec och räkna ut olika lådor/jämföra grafer osv,osv,osv.
Plus ca 10 tim på att hitta rätt förstärkare osv.
Skulle jag bygga en två vägs högtalare (en bas och en diskant) så skulle det gå åt 100-150 timmars forskande/räknande/spec/etc detta för att det då är ett delningsfilter med i det hela och att du sen måste ha två element (bas/diskant) som kan spela ihop vid det område man delar vid och även ha likande klang/känslighet/egenskaper så att tex inte diskanten vid högre volymer tar över helt och hållet (detta kan dock till viss del fixas i delningsfilter men det blir aldrig helt bra och delningsfiltret blir mycket dyrare).

Bygge av en trevägare (bas/mellan/diskant) 400-500timmar fyrväagare (bas/mellan/diskant/superdiskant) 1000+timmar.
Dvs för varje element/komponent som ska läggas till ökar tiden med troligen mer än det dubbla.
Sen nrä du byggt skiten bör du helst mäta upp och sen troligen få laborera med delningsfilter för att få det så bra det går att få och är det 3/4 vägs så kan detta ta veckor i och med att man troligen får betsälla hem nya komponenter till delningsfiltret hela tiden.

Så kör på det du har tills nåt ger sig vilket troligen komer hända för heller senare.
Och sen vid eventuellt nyköp ta TID på dig att efterforska vad som kan passa dig och plånkan (heller mer troligt ett av dom troligen plånkan) men även vad som fungerar och inte fungarar ihop.

Fundera på om du vill bygga själv heller köpa färdigt.
Vill du bygga så kör på men räkna absolut med att du KOMMER göra misstag som leder till att det låter skit/inte håller/ser ut som fan/etc.
Sen om du ska bygga själv vill du göra allt själv heller räcker det med ett kitt? troligen då ett där du själv får skaffa /bygga lådan oftas finns dock mått att gå efter.

Hur du än gör så skulle jag under tiden råda dig att läsa på tex genom nån bok (tex låna på bibliotek) har inga tips själv dock men du kan nog fråga på nåt av forumen jag länkar nertil men även på forumen/etc.
Sen när du väl ska köpa nytt så kolla runt en del och bestäm dig för vad du vill läga (det vill säga på allt) och skapa en tråd här heller ännu hellre på nåt av dom länkade forumen med frågan jag vill lägga xxxxxxxxx:- och jag vill ha 1,ett jävla dunkande 2,Högt ljud men kanske inte överdriven bas 3,bra ljudkvalitet heller 4,nåt mitt imellan (och så länge du inte handlar för 20-30+ papp så får du inte allt).

Vill du bygga kitt så kolla runt på forumen(hemsidor o se vad du hittar men se upp för om det är gammla trådar då det kan var svårt att hitta dom element som används.
Samma sak med utländska sidor det kan vara svårt att hitta elementen här i svedala/eu och från us är det dyyyyyyyyyyyyr frakt på saker som element men finns ibland gruppköp på forumen från en viss sida som tex www.parts-express.com

Bra forum med otrolig mängd info om du letar lite.
http://www.hififorum.nu/forum/default.asp
http://www.faktiskt.se/phpBB3/index.php
http://www.euphonia-audioforum.se/forums/index.php?act=idx
http://www.drkrupp.se/forum/viewforum.php?f=2&sid=5291ad495f3...

Andra bra ha sidor/eng forum med info/delar/etc.
https://www.svalander.se/
http://www.diyaudioandvideo.com/
http://www.drkrupp.se/hifi/
http://www.troelsgravesen.dk/Diy_Loudspeaker_Projects.htm
http://www.colomar.com/Shavano/
http://www.avsforum.com/forum/88-audio/
http://www.diyaudio.com/forums/
http://rockgrotto.proboards.com/
Detta är dom jag hittade i mina bokmärken men det finns många fler sidor bra sidor.

Jag minns när jag var 18-19 och tex hade en saab 99 med 2st 12" under baksätet 2st 15" i skuffen och knappt nåt utrymme kvar samt byggde en liten Bandpass typ 2 låda med 2st 8" istället för handsfack.
Samt 2st 6,5 som mellanregister och 2st 1" diskanter det dunkade på riktigt bra men det övriga hängde ju inte med för fem öre men då var ju ljudtrycket det viktiga.
Nu är det tvärtom ljudkvalitet över allt annat.
Se http://www.drkrupp.se/hifi/index.html för hur bandpass typ2 ser ut.
I mitt fall så var lådan så liten att dom båda rören vart nånstans runt 1-1,5m långa (dvs fick ej plats i lådan så dom fick gå bakom instrumentbrädan och mynna ut ungefär vid knäna (gjorde en hel del för dunket i mage/bröst).

Heller kompisen saab 900 med två 12" i ryggstödet och sen 6st 6x9" i hatthyllan (alla 6x9'or var olika som han plockat från skroten) men dunkade på rätt bra ljudkvalitet var ju inget som någon ens funderade på om det fanns dock.
Inga andra mellanregister/diskanter fanns.