Inlägg

Inlägg som Csar har skrivit i forumet
Av Csar
Skrivet av jnsson:

Hur menar du med sök-öppna?

Windows startmenys sök. Klickar jag på en .txt fil i en mapp öppnas den som den ska, det är bara genom sök det inte funkar.

Av Csar

Är det bara jag som har problem med att "sök-öppna" Notepad .txt filer i Windows 11? De öppnas jämt bakom alla andra fönster. Inga andra filformat gör så. Otroligt irriterande då jag har Att-göra listor m.m som öppnas en massa gånger/dag. Windows 10 funkade felfritt.

Av Csar

Hm, datorn verkar nu ha lagat sig själv. Den fick stå ett dygn utan strömkabeln i & nu startar den som vanligt & batteriet har på ett magiskt sätt blivit fulladdat igen. Enligt Lenovo Vantage programmet så är batteristatusen bra.

Jag kan inget om datorhårdvara men kanske triggade värmepåslaget nån sensor att slå av nån funktion ett tag. Temperaturen på CPU var 45 grader men GPUn låg på 75 när jag kollade med HWMonitor. Jag kollade på Twitch & hade även igång en del program när tempen steg onormalt mycket. Det har bara hänt tidigare vid Twitch-tittande. Vet inte om Intels integrerade grafik får kämpa med strömmande video? (Jag hittade också en hel del damm i fläkten, som jag glömt att rensa:-)

Jag hade mejlat Inet & tänkte gå dit idag med datorn men nu får man hålla tummarna att det var nåt tillfälligt fel.

Jag har slagit på Lenovos batterisparfunktion för nätanslutning. Visste inte ens att den fanns. Återkommer problemet får det bli en promenad till Inet.

Av Csar

Laptopbatteri laddar inte & datorn får ingen ström via kabeln.

Hallå i stugan!

Har fått batteriproblem med min några år gamla 15" Lenovo Ideapad 330 laptop.

Datorn används mest som stationär med laddaren ikopplad på dagarna. Drar ur den på nätterna.

På kvällen kändes det lite varmt ovanför F-tangenterna. Nästa dag pluggade jag in strömmen & surfade några timmar då en varning om lågt batteri dök up.

Jag satte i laddaren några gånger & testade med en annan som jag vet funkar, men batteriet laddas inte & datorn slår inte över til strömkabelläge.

Kan värmepåslaget dagen innan ha orsakat nåt fel?

T.ex:
Batteries are susceptible to heat, so if your laptop is overheating, that could cause a problem. As the temperature rises, the battery sensor may misfire, telling the system that the battery is either fully charged or missing completely, causing the charging problems. You may even find that your system shuts down to prevent overheating a battery and causing a fire.

Några förslag?

Man kanske får knalla bort till Inet Ringön & be dom kolla/byta batteri?

Av Csar

Har någon tips på hyfsade in-ear lurar med 3,5mm kabel & mikrofon för under 500:- till laptop/mobil?

Är ingen audiofil men vill ha nåt som är bättre än mina urgamla trassliga Creative 630 som nyss lade av. Har kikat lite på SoundMAGIC E11C som fått bra recensioner . Några andra alternativ?

Av Csar

Efter uppdateringen så kan min touchpad tvåfinger-scrolla allt utom i windows startmeny. Irriterande. Funkade bra innan.

Av Csar

Fick 3 utpressningsmail i veckan. Använder aldrig webkameran så jag har den tejpad.

Slog in min epost på https://haveibeenpwned.com & såg att den fanns på 2 hackade sajter. Sweclockers samt Creative.com:s forum. Raderade breven.

Av Csar

Billig prisvärd surf/media laptop till morsan?

Jag har rätt dålig koll på bärbara datorer och söker en billig laptop med mest "bang for the buck" till morsan i prisklassen runt 4000-5000:-

Hon surfar, ser tv-play & kör kontorsprogram och den ska främst ersätta hennes urgamla stationära dator (Windows Vista) och kopplas till strömkabel, tangentbord, mus & en större skärm, men även användas portabel när det behövs.

Krav: Intel i3/i5 generation 6+. Skärm: 15.6" 1920x1080, numeriska tangenter, Windows 10. Är det några märken man bör undvika pga plastighet dålig byggkvalitét, annat? Har hittat några exemplar här nedan. Några kommentarer el. förslag på andra?

Lenovo Ideapad 320. i3-7100u, 6GB RAM, 128GB SSD. Pris 4444:- Elgiganten
Elgiganten

Asus VivoBook i3-6006U. 4GB RAM, 128GB SSD. Pris 3990:-. Webhallen
Webhallen

Acer Aspire A315-51. i3-6006U, 4GB RAM, 128GB SSD. Pris 4290:-. Webhallen
Webhallen

Av Csar

@Xeraton: Ett tips, på ChaletOS, ändra inte språket från engelska under installationen då kan den krascha. Ställ in svenska som språk efteråt. Chrome känns som en rappare webläsare än Firefox som hackade en del vid youtube HD uppspelning (Kan iofs varit en kass video jag testade).

Av Csar
Skrivet av Xeraton:

Min mormor kör fortfarande med Windows Vista på sin gamla stationära, så jag funderar på att installera Linux åt henne nu när supporten snart läggs ner. Har ni förslag på någon väldigt lättanvänd, resurssnål och gärna Windows-liknande Linux-distribution?

Jag installerade idag ChaletOS som dual boot på morsans gamla Vista surfdator. Den ser efter några enkla inställningar ut som Vista & morsan testar den nu. Lade till några spel som liknar de som ingår i Windows & allt verkar flyta på bra än så länge.

https://sites.google.com/site/chaletoslinux/home

https://distrowatch.com/table.php?distribution=chaletos

Av Csar
Skrivet av GilbertG:

@Csar
Snubblade över denna tråd efter at jag sökte efter nåt annat. Hur har det gått? Kan säga att den där Sempron-processorn är typ den billigaste budgetprocessorn för sin tid, så enda riktiga lösningen är att skaffa en bättre dator.

Farsan får nöja sig med datorn som den är. Han behöver ingen ny då han bara surfar & lägger patiens. Jag testade olika webläsare & Explorer var den enda som klarade att köra CMore utan problem, men efter prishöjningen har han skippat fotbollen. Han fick i alla fall en gratis uppgradering till Windows 10 som funkar bra trots gammal dator.

Av Csar
Skrivet av SwedenVirre:

Tror inte problemet ligger i GPUn, du sa sempron 140? det är i princip en singelkärning athlon II.

Den är ungefär lika snabb som en e-350 och den cpun klarade knappt HD video.

jag hade bytat ut hela systemet. man kan nog hitta en dator gratis eller för någon hundring som är snabbare.

Du har nog rätt. Datorn känns normal i alla sammanhang utom just videouppspelning. En HD-film vi tog med digitalkameran såg mest ut som ett powerpoint bildspel. Min lika gamla Core2Duo/Intel 965 laptop klarar HD mycket bättre.

Hittar jag ett grafikkort till fyndpris köper jag det. Annars får farsan stå ut med sin burk ett tag till. C More lär väl tvingas dumpa Silverlight förr eller senare.

EDIT: Farsan kollar på matchen Falkenberg-Östersund nu & det flyter på ovanligt bra. Lite osynkat ljud bara. Förra matchen stannade hela tiden & webläsaren fick startas om då & då.

EDIT 2: Jag hann bara skriva den förra meningen så pajade sändningen såklart

Av Csar
Skrivet av Rouge of Darkness:

gt 710 lär inte ligga på mer än max 50-70W eller något sånt så hela systemet kanske 200W max.

Det låter bra. Då får det nog bli ett GT 710 då. Får väl kränga det på Tradera om det skiter sig

Av Csar

Får tacka för all feedback.

Det blir nog kanske så att jag chansar & bjussar farsan på ett GT 710. Datorn blir väl inte sämre i alla fall. Får hoppas att inte nätagget är för klent bara. Lägger in en bevakning på prisjakt.se så kanske man hittar ett kort till fyndpris framöver.

Ska även testa lite olika webläsare & se vilken som är bäst på video. Han kör på Chrome nu.

Tack & bock.

Av Csar
Skrivet av Svensktiger:

Ett nytt grafikkort hjälper bara om saker och ting kan GPU accelereras.
Det finns en överhängande risk att CPU'n (från 2009 !) inte kommer att räcka till.
Kort sagt, det är hög tid att farsan får nåt nyare att använda

Stöder inte de flesta webläsarna hårdvaruacceleration? Det är endast videouppspelning som farsan är intresserad av. Han kör inga avancerade spel eller annat krävande i övrigt så en ny dator är inte motiverad. Han är dessutom datorfobiker & törs knappt klicka på nåt

Av Csar

Nytt grafikkort i gammal dator för bättre HD uppspelning? (Geforce GT 610/710)

Hej i stugan!

Funderar på att uppgradera farsans gamla Compaq Presario cq5202sc dator så att den kan spela upp HD video utan att hacka. Han har köpt några allsvenska fotbollsmatcher på CMore men de har laggat en hel del.

Ett nytt grafikkort borde väl få lite fart på grejorna antar jag. Har kollat på passivt kylt Asus Geforce GT 610 eller GT 710.

Nätaggregatet är på 300 W & kortplatsen är PCI Express x16. Datorn är uppgraderad till Windows 10 & ett GT 710 stöder väl DX12?

Är det nån som avråder från denna setup eller borde det funka utan problem?

Datorns specifikationer:
AMD Sempron 140 2,7GHz
3GB RAM
Integrerad grafik med NVIDIA Geforce 6150SE
Nätaggregat 300 W

Av Csar

Har använt gratisprogrammet XnView i många år: http://www.xnview.com/en/index.php. "Awesome software for reading, viewing, and processing all your images."

En ny version kallad XnView MP är under utveckling med ännu fler funktioner.

Av Csar
Citat:

Men om hon har en fast "arbetsplats" och inte har något behov av mobilitet så tror jag absolut att datorn du beställde är ett bra val. Alltför många köper klar överkapacitet när de köper dator.

Japp. det var frestande att köpa en bättre dator, men med hennes låga krav så hade det varit bortkastade pengar.

Hm! Vixta såg ju bra ut. Tyvärr vill hon nog inte lära sig ett nytt OS. Hon klarar nätt & jämt de enklaste funktionerna i Windows 98, typ kopiera & klistra.

Jag tar nog över den gamla burken & har den som leksak. Mycket troligt så installeras nån version av Linux bara för att testa. Fast Vixta pallar den nog inte med:-)

Får tacka för alla förslag.

EDIT: Nu har morsan fått, och hunnit testa compaqen ett tag & är supernöjd. Den är mycket tystare & snabbare än gammeldatorn. Ett lyckat köp för en liten peng.

Av Csar
Citat:

Ursprungligen inskrivet av PeCe
Jag skulle övervägt en bärbar, t ex http://www.dustinhome.se/pd_5010290001.aspx (trots att skärm redan finnes). De flesta av mina bekanta som inte är datornördar brukar föredra bärbart framför stationärt (och man kan ju alltid koppla in extern skärm, mus och tgb vid behov).

/PeCe

Iofs ett bra förslag, men hon vill ha en stationär med stor skärm & fullstort tangentbord. (Hon har jobbat som sekreterare en massa år & är kräsen).

Hon avskyr att sitta framåtböjd & skriva på min laptop utan numerisk del. Sen går ju en stationär att uppgradera allt eftersom...

EDIT: Har just lagt en beställning på Compaqen. Hoppas morsan blir nöjd. Den kan ju inte vara sämre än hennes nuvarande "Pentium III 450mhz" burk, eller...

Av Csar

Tack för all info.
Det bästa med Inetpaketet är ju att jag slipper skruva ihop en dator åt henne.

Har aldrig gjort det förr & då jag är ett klantarsel skulle jag säkert kortsluta alla delar. Vore iofs intressant att prova.

Hon använder fortfarande sin första PC (också köpt på Inet år 1999) & den funkar utmärkt. Problemet är att den inte pallar med att spela upp flash (laggar eler låser sig). Morsan har just upptäckt Youtube:-)

(Sen börjar ju Windows 98 SE kännas lite sunkigt)

Ska kolla in alla förslag. Det är ingen brådska med köpet.