Inlägg

Inlägg som IRQ7_DMA1 har skrivit i forumet
Av IRQ7_DMA1

Högtalartyp till TV (bar/stativ/golv)

Jag ska köpa nya högtalare till min TV men är lite osäker på vilken typ som är bäst för mig. Jag är inget proffs på högtalare i sig men jag kan definitivt uppskatta bra ljudkvalitet.

Viktiga parametrar:

  • Jag lyssnar på relativt låg volym, oavsett högtalare brukar volymen nästan aldrig vara högre än en tredjedel.

  • Jag konsumerar till 95 procent spel/spelmusik, resterande 5 procent annan musik, serier och film.

  • Jag värdesätter klarhet och detaljrikedom i ljudet före en kraftfull bioupplevelse (men jag har inget emot bas).

  • Jag föredrar så få komponenter som möjligt, alltså aktiva högtalare som kopplas direkt till TV:n, men kan tänka mig en separat förstärkare om det blir märkbart bättre.

  • Prismässigt tänker jag ungefär 10-20 tusen totalt, gärna under och helst inte över, men kan sträcka mig lite om det blir märkbart bättre.

Bifogade bilden visar ungefär hur rummet ser ut (ej skalenlig). Avståndet mellan 3 och 6 är 2,5 m. Hela TV-möbeln (från kanterna 1 till 5) är 2,5 m. Avstånden vid 1 från skåp till sidovägg är 0,5 m och från skåpskant till bakvägg också 0,5 m.

Jag har funderat på tre alternativ:

  • Soundbar på plats 3

  • Stativhögtalare på plats 2 och 4

  • Golvhögtalare på plats 1 och 5

Vilket av dessa kan passa mig bäst? Eller finns det ytterligare alternativ som jag missat? Om ni känner till specifika produkter som ni tror är lämpliga får ni gärna rekommendera dem.

Tack!

Av IRQ7_DMA1
Skrivet av Xcorp:

Låter det från båda högtalarna eller bara den ena?
Om bara den ena, kommer ljudet från själva högtalarelementet eller kan det komma från något inne i "lådan"?

Båda högtalarna avger samma brus. Bruset kommer definitivt från högtalarelementen, inte lådan, men lite mer brus från det mindre övre högtalarelementet (diskant?) och lite mindre brus från det större undre högtalarelementet.

Skrivet av mrqaffe:

Det är normalt att förstärkare brusar (alla gör det) och som du beskriver det låter det inte som om det är nått fel utan det handlar om vilken kvalitetsnivå man lagt sig på, bättre prylar har ett lägre brusgolv som ibland ligger under hörbarhetströskeln men de kostar samtidigt mera.
Vanligtvis hör man alltid ett lågt brus i diskanten om man är tillräckligt nära den och att det är hörbart gäller för nästan alla kombinationer av förstärkare och högtalare som inte tillhör de högsta kvalitetsklasserna, de brusar också men brusnivån ligger under hörbarhetströskeln.

Låter rimligt, här pratar vi ju om prisklassen under 2000 kr så det är definitivt ingen topputrustning. Det som jag dock tycker är lite udda är att betydligt enklare och billigare högtalare saknar bruset men att dessa som är dyrare och har mycket bättre ljudkvalitet även har bruset. Det kanske har att göra med själva högtalartypen, att studiomonitorer har större benägenhet att brusa jämfört med enkla datorhögtalare på grund av deras konstruktion?

Skrivet av ropPop:

Har inte bra kunskap när det kommer till jordning, men har själv 2st aktiva monitorer och hade mindre brus när endast den ena var ansluten till jordat uttag

Mycket intressant!

Skrivet av Bill50x:

Jag har själv ett par Creative T-40 högtalare till min dator och de är knäpptysta (utan insignal), även om jag ställer volymen på max eller alla lägen därunder. Kostade ca en tusenlapp som nya.
Dina Presonus Eris E4.5 ser ju egentligen ut att vara mer kapabla än mina T-40 och kallas också för närfältsmonitorer så de borde vara ännu bättre. Så bruset är lite av ett mysterium. Att de brusar utan insignal är inget konstigt, vissa förstärkare behöver belastning (ansluten källa) för att vara helt tysta. Har du testat med annat kablage? Vissa kablar är bättre på att dämpa störljud än andra även om det oftast handlar om brum.

Roligt att du nämner just Creative T40, jag tror faktiskt att jag använde sådana för många år sedan och de saknade bruset Precis som du säger är det just det jag reagerat på, att enklare produkter visat sig vara bättre på brusfronten.

Jag har enbart provat kablarna som följde med högtalarna, men eftersom bruset förekommer även utan inkopplade kablar och är konstant oavsett belastning känns det högst osannolikt att andra kablar skulle göra någon skillnad. Dock kan jag ändå prova det vid tillfälle för säkerhets skull.

Av IRQ7_DMA1
Skrivet av Xcorp:

För undvika missförstånd, du kan alltså vrida på volymkontrollen hur många varv som helst? Anledningen till frågan är att försöka lista ut om det är en analog eller digital volymkontroll.

Bra att du förtydligade, jag uppfattade nämligen ändläge som den taktila och hörbara mekanism som finns i vissa högtalare när man vrider till lägsta volym, ungefär som en av/på-knapp inbyggt i vredet. Om förekomst av ändläge är ekvivalent med att man inte kan vrida flera varv, då är svaret ja, vredet har ändlägen. Minsta volym är alltid på samma plats, högsta volym är alltid på samma plats och man kan inte vrida flera varv.

Skrivet av Xcorp:

Har du provat om volymkontrollen gör något när du spelar musik/ljud eller använder du bara datorn för att höja/sänka?

Jag använder bara datorns volymkontroller, men jag provade precis och högtalarens volymkontrollen fungerar som den ska.

Skrivet av Xcorp:

När du provade att koppla ur högtalarna från datorn, drog du ur sladden ur datorn eller från högtalaren, alltså hade du en sladd från högtalaren som inte var inkopplad i något, eller fanns det inga sladdar alls i högtalaren(bortsett från den mellan dem)?

Jag provade både att enbart dra ut ljudkabeln ur datorn och att enbart dra ut ljudkabeln ur högtalaren och bruset förekommer i båda fall.

Skrivet av Xcorp:

Har du möjlighet att prova högtalarna i ett annat eluttag? Helst på annan fas om det går.

Jag provade precis med ojordat eluttag från annat rum (annars har jag jordat uttag och grenuttag med överspänningsskydd) och bruset är kvar.

Av IRQ7_DMA1
Skrivet av Xcorp:

Okej, problemet du beskriver låter precis som förstärkarljud. Vad är det för högtalare?
Är det knappar eller vred med ändlägen för volymen?

Modellen är Presonus Eris E4.5 och de har vred utan ändlägen (en knapp för av/på dock).

Skrivet av Rouge of Darkness:

en sak som skulle kunna orsaka det är om högtalarna har jordad kontakt och ditt vägg uttag är ojordat eller att jorden saknas i eluttaget.

Kontakten är ojordad och inkopplad i ett jordat grenuttag med överspänningsskydd.

Av IRQ7_DMA1
Skrivet av Xcorp:

Frågan var volymreglaget på HÖGTALAREN, inte datorn.
Om du hör brus/sus även om högtalarens volyminställning är på MIN så är något väldigt konstigt.

Så testa att dra ner volymen lite på högtalaren och istället höja på datorn.

Ja, svaret avsåg högtalaren, inte datorn, ser att jag var lite otydlig med det. Bruset hörs som sagt oavsett ljudnivå på högtalaren och oavsett om en ljudkabel är ansluten eller ej.

Av IRQ7_DMA1
Skrivet av twit:

Brusfria förstärkare existerar inte, så är det ett ordinärt brus beror det snarare på förstärkarens och högtalarens konstruktion än någonting externt du kan påverka.

Har du monitorerna vid datorn sitter du antagligen ganska nära dem, och hör därmed bruset om inga andra ljud spelas. Hörs bruset flera meter bort är det något som är galet.

De är kanske 1-1,5 meter från huvudet, jag antar att det räknas som nära. Har lite svårt att testa hur det är flera meter bort just nu (andra ljud som dominerar) men skulle tro att man hör det väldigt svagt flera meter bort om man har bra hörsel, men de flesta skulle nog inte höra (eller bry sig) alls. Tror de flesta inte ens skulle bry sig på nära avstånd men jag märkte det tydligt när jag bytte från vanliga halvkassa datorhögtalare. Med datorhögtalarna hördes inget brus vid tystnad, nu hörs det. Dock är ljudkvaliteten på monitorerna så mycket bättre så det är värt det oavsett.

Skrivet av Obligatorisk:

Det är förstärkaren i högtalaren som brusar, något som är mycket vanligt, speciellt moderna billiga prylar. Du kan inte göra något för att få bort detta så du får antingen acceptera läget, stänga av dem när det är tyst eller skaffa något bättre. Troligtvis får du betala väldigt mycket för att få brusfria högtalare, men priset är ingen garanti på att det blir tyst. Du får prova dig fram.

Jag förstår, det verkar som att det bästa alternativet är att bara acceptera bruset. Betala väldigt mycket utan en garanti på brusfrihet känns onödigt då jag är nöjd med ljudkvaliteten för det priset jag betalat och jag har ingen särskild lust (eller tid) att prova massvis med modeller. I framtiden vid en eventuell uppgradering ska jag dock ha bruset som en viktig parameter när jag gör ett val.

Av IRQ7_DMA1
Skrivet av Rouge of Darkness:

Har du ställt ev ljudvred på högtalarna på max?

Ganska vanligt att svagt brusande kan uppstå vid hög signalförstärkning från förstärkardelen.

Ja, bruset är exakt likadant oavsett ljudnivå (från min till max).

Edit: Ditt inlägg fick mig att fundera lite på om bruset ens kommer från datorn. Jag provade att koppla ur ljudkabeln och bruset är faktiskt kvar, trots att inget ljud kommer till högtalarna. Då måste det väl vara elen det kommer från?

Av IRQ7_DMA1

Susande ljud från studiomonitorer

Jag har två mindre studiomonitorer som datorhögtalare. Högra monitorn är enbart kopplad till vänstra monitorn, och vänstra monitorn är kopplad till moderkortet via 3,5 mm-ingången och till el. De drivs direkt av moderkortet, ingen annan produkt är inblandad däremellan.

Tyvärr förekommer ett svagt susande ljud konstant från båda högtalarna (närmaste approximation av ljudet är sssss) vilket är måttligt irriterande när inget annat ljud spelas upp. Om annat ljud spelas upp är det oftast ej hörbart eller åtminstone inte lika irriterande.

Går det att lösa på något hyfsat enkelt/billigt sätt eller är det bara att gilla läget? Kan tänka mig att köpa någon produkt om det löser problemet men själva monitorerna kostade inte mer än 1-2 tusen så det får inte kosta alltför mycket.

Av IRQ7_DMA1
Skrivet av pv2b:

Det beror på.

Din AP är inte direkt exponerad mot internet med några öppna portar i och med att den ligger bakom en annan NAT-burk, därför kan inte vem som helst skicka någon trafik direkt till din AP. De hade behövt gå genom någon enhet på ditt LAN för att nå den. (Däremot finns det ju attacker som inte kräver att accesspunkten är direkt nåbar...)

Men ärligt talat, om någon kommit så långt in så att de är inne på någon annan enhet på ditt LAN är nog att WiFi-AP:n är EOL det minsta av dina problem.

I praktiken kommer detta sannolikt inte vara något problem för dig. Finns betydligt lägre hängande frukt på Internet.

Det låter onekligen som att direkta attacker från internet som utnyttjar oåtgärdade sårbarheter i en inre AP inte är det viktigaste, och att det är mer sannolikt med attacker direkt mot användarnas enheter (och eventuellt AP:n genom dem). Men om jag hade använt Asusen som router istället, alltså att Asusen har direkt kontakt med internet istället för att gå igenom Teltonikan, då antar jag att svaret hade varit att byta ut Asusen eftersom den inte får säkerhetsuppdateringar och har öppna portar direkt mot internet som kan skannas och utnyttjas?

Av IRQ7_DMA1

Kul att det finns fler Qpad 5K-konnäsörer! Det är den klart skönaste musen jag någonsin provat, formen är oslagbar. Jag har avverkat några stycken hittills, de brukar hålla i några år tills ytan är helt klibbig eller skrollhjulet är trasigt.

Sedan den slutade tillverkas har jag försökt hitta en ersättare och provat otaliga modeller, både på egen hand och sådana som rekommenderats av andra (bland annat de i inlägget ovan). Önskar jag kunde ge ett köpråd men det tråkiga svaret är att ingen jag hittat hittills kan matcha 5K, jag återkommer gång på gång till den. Jag har mitt på det torra ett tag till då jag har några oanvända kvar i mitt lilla lager (bunkrade när jag såg att de hade utgått). Hade kunnat lägga upp en annons men då hade jag nog blivit bannlyst för ockerpriser

Följer tråden ifall andra rekommendationer dyker upp.

Av IRQ7_DMA1
Skrivet av tcntad:

Eftersom du redan har en router kan det vara värt att titta på en nyare AP från typ Teltonika, TP-link eller Ubiquiti.
Är det ett tidsbegränsat är det lite skitsamma men når ditt WiFi utomhus överhuvudtaget? Om inte så gör det ju inget.

Ubiquiti UniFi U6+ eller U6 Pro verkar vara rimliga modeller för mig, men jag har ingen koll på Ubiquiti förutom att deras ekosystem är omfattande. Skulle jag kunna använda en sådan AP fristående i mitt nätverk utan att jag har någon av deras andra produkter eller konton?

Skrivet av pv2b:

Alla produkter har säkerhetshål. Det är bara en tidsfråga innan de upptäcks.

Om Asus inte längre kommer ut med säkerhetsuppdateringar till din accesspunkt är risken att du inte får säkerhetsfixar när problem upptäcks, och därmed att du inte stänga hålet genom en uppdatering. Du får inte heller "med automatik" koll på kända säkerhetshål i och med att de patchas, och behöver därmed själv hålla koll på säkerhetshålen i fråga.

Om du kan leva med att stänga ner och skrota din Asus-router om och när ett säkerhetshål upptäcks som är allvarligt, och du kan hålla på koll på detta genom att hålla dig uppdaterad om säkerhetshål på andra sätt, så är det i sig ingen större risk att köra något som inte får uppdateringar jämfört med att köra något som inte är EOL.

Sannolikt är det ganska osannolikt att det kommer något slags säkerhetshål som låter en användare som en blixt från klar himmel att bryta sig in i ditt hemmanät, utan att hen först har lösenord till nätverket, däremot finns ju risken att någon som kommit in på din dator kan komma vidare in till routern och göra sig hemmastadd däri. Men det känns inte särskilt sannolikt för en normal hemanvändare att råka ut för.

Ett alternativ kan ju dock vara att köra en tredjeparts firmware som fortfarande får säkerhetsuppdateringar? Finns en hel del sånt på marknaden.

Absolut kan jag skrota routern om (när) ett hål upptäcks och inte åtgärdas. Det skulle dock kännas tryggare och enklare att föregripa problemet och slippa göra något i sista sekunden, men samtidigt förstår jag att det är osannolikt att något händer i praktiken, därav dilemmat.

Tredjepartsmjukvara var min första tanke men jag lyckades inte hitta någon för just min router (Asus Zenwifi CT8). Om du känner till någon mjukvara som stödjer routern skulle jag gärna vilja veta det, det optimala skulle ju vara att kunna fortsätta få säkerhetsuppdateringar då jag är nöjd med produkten i övrigt.

Skrivet av dlq84:

Säkerhetsproblemen är sällan på Wifi-stacken, utan mest vanligast i webbgränssnitten.

Du kan säkert flasha typ openwrt om du vill ha något som inte kommer att sluta uppdateras.

Det stämmer nog, men det borde väl kunna gå att utnyttja eventuella säkerhetshål via internet även om just mitt nätverk enbart använder routern som en AP? Om ett stort säkerhetshål upptäcks för en produkt borde väl just den produkten bli ganska attraktiv att försöka leta upp, tänker jag.

Angående tredjepartsmjukvara, se svar ovan.

Av IRQ7_DMA1

Wifi-AP EOL, är nätverket fortfarande säkert?

Mitt nuvarande hemnätverk är väldigt enkelt: Jag får in internet i en Teltonikarouter, och från den går en kabel till en Asusrouter som sänder ut wifi med WPA2 och ett extremt starkt lösenord. Vanligtvis har enbart enheter inom hushållet tillgång till wifi, men det händer ibland att gäster får tillgång till ett tidsbegränsat gästnätverk. Anledningen till att jag använder Asusen för wifi är att Teltonikans wifi inte är särskilt bra, varken i räckvidd eller hastighet.

Problemet är dock att Asusen är EOL och får därför inte några uppdateringar. Teltonikan får regelbundna uppdateringar.

Är Asusen en säkerhetsrisk (och i så fall, hur) och bör därför bytas ut, eller spelar det ingen roll eftersom den enbart används som en AP och nätverkets gränssnitt mot internet är en uppdaterad enhet? Prestandan är godkänd som den är, det är enbart säkerheten jag tänker på.

Om svaret är att den bör bytas ut, vilken produkt är ett bra alternativ med avseende på säkerhet (bland annat god säkerhetshistorik, regelbundna uppdateringar och inte EOL inom snar framtid) och är det säkrare/bättre att skaffa en ren AP istället för en router då jag ändå inte använder routerfunktionaliteten i Asusen?