Inlägg

Inlägg som Sammanhang har skrivit i forumet
Av Sammanhang
Skrivet av Korpisavu:

Jag har ingen hemförsäkring

Av vilken anledning?

Av Sammanhang

Mitt förslag är att du kör koden för valideringen innan du gör själva anropet från AJAX. Det finns inbyggd funktionalitet för detta och det är nog så du bör hantera detta.

Googla lite kring detta
https://jqueryvalidation.org/validate/#submithandler

"The right place to submit a form via Ajax after it is validated."

Av Sammanhang

Kan gärna diskutera fram eventuella lösningar men jag tycker själva infallsvinkeln känns konstig. Hela grejen med AJAX är väl att det ska vara asynkront. 😁 Det är en del av namnet tillochmed. Det borde inte vara ett problem om du gör saker på rätt sätt. Vad är det för slags validering som ska göras gällande formuläret?

Sedan ska du eventuellt returnera ett post-anrop som är "successful" men ändå inte valid? Låter lite märkligt det också kan jag tycka. Men har du mer kod att visa oss så kanske det ger en ökad förståelse.

Av Sammanhang

Dune: Part Two. Såg den på bio och tycker helt enkelt att den är riktigt bra. Den får 9 av 10 faktiskt.

Av Sammanhang

Angående TryParse vs Convert.ToInt32 så hade jag personligen föredragit den förstnämnda dvs TryParse. I början av koden hanterar du användarens inmatningar mycket bättre då du egentligen gör det omöjligt för användaren att inte mata in ett giltigt heltal. När du senare istället kör en Convert.ToInt32 så riskerar du att få exceptions som du just nu inte hanterar. Säg att du försöker omvandla *"'_-&&+ till en int.. Vad händer då?

Av Sammanhang
Skrivet av flopi:

About the 10, is like the last station. How I should write that then?
Because I should have the first and the last station without passengers waiting, on, or boarding.

Vilken station som faktiskt är den sista beror ju helt på hur många stationer som användaren faktiskt har valt att det finns. Därför bör du inte skriva jämförelsen på det sättet.
Om vi säger att användaren har matat in att det finns 8 st stationer, så kan du snarare kolla om du är på iteration 8. Dvs när "i == stations" så bör tåget befinna sig på sista stationen.

Av Sammanhang

Frågan är väl egentligen om du är i behov av en laptop för att göra saker som inte är relaterade till arbete. Om ja, köp en bra laptop. Om nej, spara på pengarna och nöjessurfa på din smartphone..

Av Sammanhang

Banan funkar väldigt bra till havregröt. Någon gång ibland så kör jag även med jordnötssmör. Vet att bland annat ICA har ett eget märke på jordnötssmör som är ekologisk och utan tillsatt socker.

Av Sammanhang
Skrivet av torgalius:

Vilket bra tips, tack! Har inte hört om ReadInt() tidigare så ska definitivt använda det för att förbättra min kod. I klassen Person satte jag public int Ålder där jag försökte ha med felhantering för just 'ålder' men jag vet inte om det är bra nog? Är det ett bra sätt att implementera felhantering så som jag gjort där?

Om vi exempelvis tittar på hur du ber om input här: "val = Convert.ToInt32(Console.ReadLine());" så säger du egentligen att oavsett vad användaren skriver, så ska vi försöka konvertera detta innehåll till ett heltal. Därför behövs logik som antingen tar bort möjligheten för användaren att göra fel eller åtminstone hantera ifall det har blivit fel.
Har du provat skriva något konstigt i alla dessa menyval? Skriver du "asdjasodiad" eller "234...4342342...23424!" och försöker konvertera detta till ett heltal kommer det ha sönder din applikation.

Det jag gillar med exempelvis TryParse i detta fall är att du helt slipper sitta och fånga varenda exception som kan uppstå. Använder du metoden ReadInt() som jag hänvisade till tidigare så säkerställer du omedelbart att du har fått ett giltligt heltal. Oavsett vilka konstigheter någon får för sig att skriva, så kommer man inte ur loopen om man anger något som inte går att konvertera till ett heltal.

Dokumentation finns bland annat här: https://learn.microsoft.com/en-us/dotnet/api/system.int32.try...
"The TryParse method is like the Parse method, except the TryParse method does not throw an exception if the conversion fails. It eliminates the need to use exception handling to test for a FormatException in the event that s is invalid and cannot be successfully parsed."

Av Sammanhang

Vid i princip varje inmatning från användaren så riskerar ditt program att smälla, då det inte görs någon regelbunden kontroll på att det faktiskt är positiva heltal som har matats in.

Ska du göra detta konsekvent så rekommenderar jag att göra en enkel metod som du anropar varje gång användaren ska få ange en int för menyval, ålder eller passagerare.

Kan rekommendera denna sida: https://www.progsharp.se/kapitel/6/ scrolla till stycket "Ett bättre sätt för konvertering av text till tal".

Exempel direkt från sidan:
Console.WriteLine("Skriv in ett heltal");
int heltal1 = ReadInt();
Console.WriteLine("Skriv in ett heltal till");
int heltal2 = ReadInt();
Console.WriteLine("Skriv in ett sista heltal");
int heltal3 = ReadInt();

Console.WriteLine($"Du skrev in talen {heltal1}, {heltal2} och {heltal3}");

int ReadInt()
{
int heltal;
while (int.TryParse(Console.ReadLine(), out heltal) == false)
{
Console.WriteLine("Du skrev inte in ett heltal. Försök igen.");
}
return heltal;
}

Dvs varje gång användaren inte anger ett korrekt heltal så kan du omedelbart tvinga användaren att försöka igen.

Av Sammanhang
Skrivet av Petterk:

Du får formulera det hur du vill, självklart börjar man inte med hoten utan just varför man inte anser att det är en tryckskada (och därigenom måste Elgiganten bevisa att det är en).

Elgiganten har redan bevisat det. Displayen har en tryckskada, mobilen går följaktligen att ladda men skärmen är död till följd av yttre åverkan.

Av Sammanhang

https://www.sogeti.se/jobba-hos-oss/sogeti-careerbooster/

Startdatum: 8 januari 2024
Slutdatum: 29 mars 2024
Sista ansökningsdag: 19 november 2023

Tror detta är ett bra traineeprogram. Typ 12 veckors utbildning inom Azure Cloud, sedan har du ett jobb. De verkar arbeta mycket med C#. Närmaste ort kanske är Uppsala? Skriv ihop ett bra CV och personligt brev så har du kanske en plats i januari. Gör klart ditt exjobb under tiden.

Av Sammanhang
Skrivet av hafsblau:

Är inte poängen med reklamationsrätten (eller en av poängerna) just att felet ska antas vara ursprungligt inom ett visst tidsspann? (Detta är genuina frågor, om det ej skulle framgå)

Be om en bättre bild på den skadade displayen och gärna en mer utförlig beskrivning. Det kanske går snabbare om du kontaktar butiken där mobilen lämnades in på service istället för deras allmänna kundsupport.

Av Sammanhang

Betala för Facebook? Vill inte ens gå in där gratis.

Av Sammanhang
Skrivet av Petterk:

Så går det när man inte diskuterar sakfrågan och kommer med argument mot person eller försöker måla upp något helt annat scenario.

För att göra det lätt, ARN har ett fall uppe på deras hemsida som är lätt att förstå: https://www.arn.se/vanligafall/1.2.vem-ska-bevisa-att-felet-f...

TS ska inte göra mer än att påtala att de inte gjort något onormalt med telefonen.

Du jämför alltså ett hål i en slang till en högtryckstvätt med en påtalad skada i displayen på en mobil.

Eftersom bedömningen var så lättläst måste du även ha noterat: "Det finns alltså en möjlighet för säljaren att motbevisa presumtionen för ursprungligt fel genom att ”annat visas”.

Kan verkstaden bevisa att mobilens display har utsatts för yttre åverkan ser det fortsatt mörkt ut med att hävda någon garanti.

Av Sammanhang
Skrivet av Petterk:

Hur ska verkstaden bevisa att det inte skett innan överlämningen till kunden? Meningen med ändringen i KKöpL är att konsumenten inte ska behöva insyn hos tillverkaren och tillgång till labb de första 24 mån utan felet kan antas vara ursprungligt.

Kan säljaren med hjälp av exempelvis utlåtande och bilder från en verkstad bevisa att det finns yttre åverkan så kan du prata om din garantiperiod så mycket du vill. Den kommer inte hjälpa dig.

En knäckt display, fuktskadat kretskort etc är tillräckligt för att varken säljare eller tillverkare ska behöva stå för någon ersättning.

Det är just vad som har sagts i detta fall. Trådskaparen skulle återkomma med mer information men sålänge verkstaden kan påvisa att mobilen har utsatts för yttre åverkan så är det nog kört.

Av Sammanhang
Skrivet av Petterk:

Vill inte tillverkaren betala får Elgiganten betala. Konsumenten ska de första 24 mån inte behöva bevisa att felet var ursprungligt.

Kan verkstaden bevisa yttre åverkan så kommer varken tillverkare eller återförsäljare behöva stå för något i det här fallet. Då är det kunden som får stå för undersökningskostnad, fraktavgift och reparation.

Av Sammanhang

Slutade för 8 dagar sedan. Vaknade upp en morgon och kände att nu får det räcka. Det finns liksom inget som rättfärdigar ett sunkigt nikotinberoende. Man slänger bort tid, pengar och hälsa på att hela tiden försöka dämpa abstinensbesvären. Tragiskt som sagt.

Gick cold turkey nu efter 10 års snusande (föranlett av 5 års rökande). Trodde nog det skulle kännas värre och svårare än det gör. Kanske mest handlar om hur mycket man egentligen vill sluta. Aldrig mer nikotin.

Av Sammanhang
Skrivet av WebbkodsLärlingen:

Till sist så har jag inte fått lära mig några tydliga "best practices in the industry". Här tror jag säkerligen att YH-utbildningar klår universitetsutbildningar samtidigt YH-utbildningar har sina egna brister i form av alldeles för stort fokus på att enbart bli bra på ramverk utan något större fokus på att kunna språken som dessa ramverk grundar sig på. Exempelvis kunna frontend-ramverket ReactJS (ja, oense här om det är ramverk eller bibliotek, JS iaf oavsett vad) men inte kunna något mycket alls av "vanilla JS".

Men det kommer med tiden och förhoppningsvis får jag lära mig mer "Så här gör man ute i arbetslivet"-grejer i samband med en lämplig Examensarbetesplats!

Mvh,
WKL.

Min egen erfarenhet från YH är snarare att man lägger störst fokus på att lära sig ett specifikt språk (i mitt fall C#) och sedan adderar man nyttiga kurser för att uppnå fullstack. Vi gick först igenom grundläggande JS och gick ett år senare vidare till React.

Angående arbetslivet så är det bra att nöta Git så mycket man bara kan. Bli van i att plocka ned andras projekt och hoppa in i dessa. Gör en branch för varje liten feature i dina projekt och bli trygg i flödet kring att merga.

Av Sammanhang

En personlig favorit.