Inlägg

Inlägg som andykarn har skrivit i forumet
Av andykarn

Stort tack alla ni som röstat! Det glädjer mig att ni snappade upp mina rätt torra lustigheter. Men det som gör mig mest glad är att ni har röstat fram lite hopp om yrket 3d-grafiker. Jag har varit lite deppig JUST med tanke på att AI förmodligen kommer ta över branschen snart. Ni har visat att ni värdesätter och uppskattar tanken och jobbet bakom, och att det förhoppningsvis dröjer några år till innan AI förstår humor och kan ha en poäng och lägga en mänsklig touch på sina verk.
Men när den kan det så önskar jag alla duktiga prompt-skrivare där ute lycka till i framtida ai-tävlingar!

/Andreas

Av andykarn

Just den här tävlingen var ju nischad till att skapa något i ett 3d-program. Kreatörer som är duktiga på att skriva textprompter för att generera AI-bilder fick inte vara med. Men det fick inte heller kreatörer som är duktiga på att måla i 2d-program eller t.ex. med riktig olja på duk... inte ens konstnärer med mejsel och sten fick vara med.

Vill man vara med så är det väl bara att acceptera reglerna som har satts upp av tävlingsskaparen? Det kanske anordnas en annan tävling med andra regler en annan gång, då andra typer av kreatörer får chans att visa vad dom går för.
Det handlar inte om att vara fientligt inställd till varken ny eller gammal teknik.

Men det kan ju vara värt att nämna att det inte hade varit möjligt att skapa något ALLS m.h.a. AI utan alla fantastiska konstnärers verk som AI:n har lånat och tränat upp sig på. Men det kanske de flesta har klart för sig vid det här laget.

Av andykarn

För den som är nyfiken finns det mer "bakom kulisserna"-material och länkar till bilder i hög upplösning på själva bidragssidan:
https://www.sweclockers.com/forum/trad/1704871-tavling-render...

Av andykarn

Ljusstaken i bilden är den s.k. Odinstaken, ett slags träpussel från vikingatiden. Min farfar tillverkade dessa och var nog den enda i Sverige (och världen) som gjorde det. Enligt honom finns förlagan på Nordiska muséet och när han var där och såg den frågade han personalen om han fick börja tillverka sådana. Han fick grönt ljus eftersom vikingarna inte upphovsrättskyddade sina produkter, hade personalen sagt.

Av andykarn

Eventuell systemkollaps

När jag jobbade med min första bild kom jag på en idé till som jag kände skulle vara kul att göra, så här kommer den!
Full storlek finns att se här: https://drive.google.com/file/d/1N--RcCCjCcHY0FU4tusmmyGEBvph...

Av andykarn

484 objekt, 4.8 miljoner trianglar

Av andykarn

Till den som är intresserad så kommer här en länk till min bild i full upplösning så man kan se lite tydligare vad vår käre nörd har i sin lilla ateljé/verkstad. Han har bl.a. konstruerat nån slags schackdator.
https://drive.google.com/file/d/1-zPpUbIOEi24IseNNIFE3t7Q6gXp...

Och som blinkning till Überklass så har jag satt horn på hjälmen till Televerket-logon, men vågade inte sätta hornen på AI-riks hjälm. ;-P

Skrivet av Überklass:

Den som sätter horn på vikingens hjälm bör bli bannad.
I övrigt ser jag fram emot bidragen!

Och till dom som uppskattar 3d-bilder men inte riktigt har koll på hur man gör, här kommer ETT sätt att jobba, såsom JAG jobbade fram den här bilden. Det finns såklart andra tillvägagångssätt, men så ni får ett hum om det iaf:
https://drive.google.com/file/d/1yKkru03Nm1cIe958LfLnoKZfeEml...

Av andykarn

Haha, jaha, klart det är BB-8! Tänkte att det var en vanlig, klassisk snögubbe först.
Men AT-AT snappade jag upp! Är ju lite old school-nörd jag, så jag refererade till samma film i min bild!
Och även om han har teaterplanschen av "Rom-imperiet slår tillbaka" upphängd på väggen så är hans favoritteaterpjäs den tredje/sjätte delen i sagan; "Odins återkomst".

Av andykarn

😀 älskar snögubbe-AT-ATsen!

Av andykarn

Jag tyckte det var ett väldigt roligt tema att jobba med!
När jag fick idén om att göra något med runstenar så hittade jag den underbara Krogstastenen i min research.
Märkligare sten får man leta efter. Händerna på gubben fick mig att dra kopplingen till hur AI ritar (ritade) händer och med tanke på den stora diskussionen om AI i början på den här tråden kände jag att det var rätt väg att gå. När jag dessutom kom på att ristaren (skrivaren) skulle heta Alrik, eller AI-rik, så blev det ju ytterligare en nivå av lustighet - nivå upp eller ner får ni avgöra.
En mer personlig koppling är att min pappa hette Alrik Öjul, vilka är namn som är inristade i Sparlösastenen som står i bakgrunden. Han blev döpt så för att min farfar Bertil Johansson var engagerad i bevarandet av Sparlösastenen och guidade turister som ville se stenen på 80- och 90-talet. "Och tyd runorna...dem Alrik Lumber ristade" står att läsa.
Om någon runstensfantast vill fördjupa sig så har jag länkat till farfars guidning på Sparlösastenens wikipediasida.

Krogstastenens runor är det dock ingen som lyckats tyda. Men det kanske någon av Sweclockers medlemmar klarar, med lite hjälp av bifogad bild av s.k. stungna runor? Stungen runa innebär att en prick sätts i runan för att separera t.ex. ett y från ett u.

Av andykarn

Krogstastenen

Om det är några lustigheter eller referenser i bilden som ni inte förstår så får ni helt enkelt googla eller fråga mig så ska jag förklara hur jag har tänkt kring det. Jag ville göra bilden så att man inte ska se allt på en gång utan att man ska upptäcka fler och fler detaljer.
Forumet förminskade dock automatiskt bilden så jag får väl ladda upp fler bilder där man är inzoomad på olika delar.

Jag vill också bara klargöra att jag inte är en förespråkare av våld och slaveri, men ville skildra hur hemskt det kunde vara på den tiden, och då kan vi inte blunda för (Asterix-och-Obelix)-våldet.

Av andykarn
Skrivet av Dedo:

Tack till alla igen: En liten post update: Jag fick grafikkortet förra veckan och satte in den i datorn nu i helgen. Herregud vilken skillnad den gjorde helt sinnesjukt. Ex en render i Blender med cycles 10k px kunde ta allt från 20min - 2h eller mer beroende på hur mycket i scenen såklart. Med det nya kortet tog det dryga 2-5 sek. Ljusår snabbare om man säger som så. Så tack igen till alla det gjorde verkligen skillnad för mig att få denna och nu ska den allt få arbeta!

Grattis! Kul med sån extrem prestandaökning! Vad hade du för system tidigare?
Ja, nu vill vi alla se själva slaget i vilket gubben tappade ögat! Sätt fart!

Av andykarn
Skrivet av sundsten:

Fast tävlingen gick väl inte ut på att skapa en officiell 3d-gubbe för webbsidan? Fick uppfattningen av tävlingsreglerna att de var fritt för tolkning vad som har hänt efter 300 år.

Helt rätt: fritt för tolkning, inte "logon i 3d". Så jag tycker Dedo är en värdig vinnare! Genomtänkt och välarbetat! Stort grattis Dedo och lycka till med framtida 3d-projekt!!

Ja, min tolkning var mer varför logogubben har sin glada min, så det var ändå kul att höra att det gick fram, GuessWho!

Av andykarn

It's a match!

Hej, jag såg denna tävling alldeles för sent, men här kommer ett bidrag i sista sekunden!
Hans brillor från PNY projicerar en bild på lagom läsavstånd mha Nvidias Quantum QT5090 och han kommer sätta sig i sin bil som drivs av Teslas mikrofusionsreaktor och resa 418 ljusår bort ikväll för att dejta Nzoorblax, den lilla go'biten. Äntligen en matchning!!!

https://cdn.sweclockers.com/galleri/bild/205497?l=eyJyZXNvdXJjZS...