Inlägg

Inlägg som Emillindstrom har skrivit i forumet
Av Emillindstrom

Dags att doktorera, eller inte? Plan framåt

Jo. Jag jobbar idag som utredare inom arbetsmarknad.

Lite bakgrund om mig är att jag är 35 år, och har en dotter på fem månader. Det är naturligtvis min högsta prio och min karriär kommer i andra hand.
Jag har en masterexamen inom Human resource management and development och en magisterexamen i arbetsrätt. Har tidigare jobbat på fackförbund, bland annat som ombudsman och utredare inom arbetsmarknad.

Jag jobbar nu sedan två år tillbaka på en arbetsgivarorganisationen. Det finns delar i jobbet som jag verkligen gillar. Som att förkovra mig i frågorna och lära mig saker om arbetsmarknad, förvaltning och ekonomi bland annat. Jag har nu jobbat där i ett par år. Det finns andra delar som jag gillar mindre.

Jag skulle vilja jobba lite mer med att skriva, typ rapporter och att det jag gör får lite mer avtryck. Jag vill känna att jag verkligen utvecklas.

Idag är min första dag som föräldraledig, och känslan är så obeskrivligt bra. Det känns så bra att få umgås med min dotter ändå fram till 15 september i år. Jag kommer senare att ta 4 månader ytterligare, från årsskiftet.
Jag undrar varför lättnaden är så oerhörd. Även fast jag är glad att vara hemma med dottern, så funderar jag över varför jag är så lättad.

En dröm jag har är att någon gång få forska. Jag har pratat med min chef om detta att vara samverkansdoktorand, men det känns inte som det är så prioriterat hos honom då han inte sagt något ytterligare kring detta. Jag har några krokar ute i forskningsvägen när det kommer till samverkansdoktorandbiten, men allt behöver alla bitar behöver ju komma på plats. Om jag ska bli sedvanlig doktorand kommer våra ekonomiska förutsättningar förändras, då jag kommer få en lägre inkomst. Det känns också lite ovisst eftersom jag vet vad jag har på mitt nuvarande jobb, och inte vad jag får.

Jag skulle verkligen uppskatta alla seriösa och konstruktiva råd, stöd och rekommendationer kring hur jag kan tänka i allt detta så att jag har en plan för mig själv när jag går tillbaka till jobbet. 🙏

Förstår att det är jag som behöver göra ett aktivt val men här skulle jag behöva lite klokskaper, pepp och tankar i allmänhet!

Av Emillindstrom

Sugen på något som är lite halvtramsigt, i stil med Sampev2 men kanske för en något äldre åldersgrupp?

Av Emillindstrom

Några tips? ☺️

Av Emillindstrom

Söker några nya intressanta eller roliga YY-kanaler att följa! Hoppas det är okej med lite request. Många bra tips här men mycket är ganska teknikinriktat.

Kanske någon som har några bra kanaler på lut, Svenska eller engelska. Kan vara inom dessa genre exempelvis:

Aktieplacering

Styrketräning/löpning

Allmänbildning, helst inom samhällsfrågor

Böcker eller filmer som recenseras

Något som är mer åt det roligare hållet som funkar om man är över 20 😅😅

Av Emillindstrom

Ska sägas att jag inte har särskilt mycket skägg, kanske barberare ändå är ett bra val?

Av Emillindstrom
Skrivet av teanox:

Generellt är ett barberare annat ord för frisör, men en barberare är mer fokuserad på män/skägg. Från staden där jag bor är en "frisör" vemsomhelst som kan hålla i en sax, sen om det blir bra eller inte är en annan sak. En barberare dock, iallafall enligt egen erfarenhet är en riktigt yrkesstolt person, och frisör/barberare har gisel-brev/mästarbrev för sitt hantverk aka jobbet, har inte en frisör giselbrev så... Går jag därifrån.

Prova och se, ska du fixa hår/skägg etc så är en barberare fruktansvärt stor skillnad mot en vanlig frisör

Låter bra! Har du eller någon annan tips på barberare eller frisör som är bra på vågigt hår får man gärna skicka pm till mig!

Av Emillindstrom

Tack! Är en barberare generellt bättre än en frisör?

Av Emillindstrom

Stiltips

Har några funderingar kring stil som jag tänkte höra med er om, kanske kan denna tråd växa sig vidare inom området!

Så jag börjar. Har fått för mig att jag ska låta mitt vågiga/lockiga hår växa ut. Och satsa på lite mer frisyr än idag. Någon som vill rekommendera en bra frisör i Stockholm?

Och. Kanske till äventyrs finns nått bra Instagram-konto med inspo på halvlånga herrfrisörer?

Kom på en ytterligare fundering. Någon som beställt glasögon från någon annan butik som inte är de vanliga glasögonmärkena? Är på jakt efter ett par som liknar de jag har idag, som är ett par rundare glasögon av Tom Ford. Tycker det är svårt att hitta ett par som sitter lika bra!

Av Emillindstrom

Har börjat klarna lite för mig nu, så tänkte sätta det på pränt om det finns något jag kan förbättra eller lära mig.

Skulle gärna ta emot lite råd kring mitt sparande och investeringar. Jag har strukturerat mitt sparande i lite olika nivåer. Lite 4-hinkar-mässigt.

Så här ser det ut idag:

1. Buffert.

Här har jag och sambon ca 50.000 som en stötdämpare.
En del försäkringar i form av hemförsäkring, A-kassa, inkomstförsäkring osv.
Har också ett antal olika sparkonton. Några med kostnader öronmärkta för t ex bröllop. Men också konto för målsparande, så som semester 2023.
Eftersom posterna i stort sett redan är påfylld är det bara semestersparandet som är ett löpande sparande. Sparar 800 kr/månaden.

2. Mellanrisk

Jag och min sambo äger en bostadsrätt ihop. Därför ser vi det som att denna pott är relativt välfylld.
Har tänkt att spara ett par tusen i månaden i en kombination av aktier och räntor för att eventuellt framtida möjliggöra bostadsköp om vi vill ha större efter att vi skaffat barn. Kanske radhus eller villa, vem vet. Det kommer rimligen bli dyrare än idag så förmodligen är det bra med lite torrt krut till kontantinsats även fast det blir om 3, 5 eller 7 år eller vad det nu blir. Där är tanken att vikta denna portfölj för varje år. Vi vet ju inte exakt om och när vi flyttar, så jag tänker att vi får göra den avstämningen på årbasis.
Denna består av:
5 % Avanza emerging markets
55% Avanza Global
30 % AMF räntefond mix
5 % Handelsbanken GI Småbolag Ind
5 % PLUS Allabolag Sverige index

Jag månadssparar 2000 kronor i månaden i denna portfölj.

3. Hög risk
Denna portölj är nästan identisk med mellanriskporföljen, men utan ränta och annan fördelning. Syftet med portföljen är att den ska marinera på lång tidshorisont och skapa möjlighet till diverse önskvärda livsalternativ.

10 % Avanza emerging markets
60 % Avanza Global
10 % Handelsbanken GI Småbolag Ind
20 % PLUS Allabolag Sverige index

Kan tilläggas att jag har en separat portölj för just pensionen som är exakt identisk. Anledningen till det är att detta är pengar som är big no-no att röra, och detta är pengar som ska gå uteslutande till pension.

Jag månadssparar 6000 i “basportföljen” och 1500 i “pensionsportföljen”

4. Mycket hög risk
Har intresserat mig för aktier ett litet tag, men de är först nu jag haft möjlighet att faktiskt investera lite. Läser en hel del och försöker hålla mig uppdaterad. Detta är då vad många brukar kalla för “leva av sig” portfölj, men jag tycker det är himla roligt och försöker som sagt lära mig och bli bättre hela tiden. Detta motsvarar idag 10% av högaktieportföljen. Jag äger aktieandelar som motsvarar nästan exakt 2000 kronor idag, och tanken är att fortsätta investera även i denna portfölj.

Bahnhof B
BTS Group B
Castellum
Elekta B
Garo
Investor B
Microsoft Corp
NIBE Industrier B
Securitas
Storytel B

Har tänkt att månadsspara i även denna del.

Sammanfattningsvis:
Skulle gärna ta emot era tankar kring om upplägget, och kanske även förslag på ändringar som bör göras i upplägg eller respektive portfölj. T ex om jag viktat något konstigt. Är inte helt säker på om jag kommer förmå spara riktigt lika mycket som ambitionen är enligt vad jag redogjort för, men har iaf tänkt att testa och se och sedan göra anpassningar.

Är också nyfiken på hur jag kan utveckla aktiesinvesterandet. Jag är glad amatör, och kanske vore det smart att ha fler basaktier i portföljen. Samtidigt ska portföljen ge utrymme för lite lek, och det utgör bara en liten del av det totala investerandet så jag tror jag unnar mig intressanta aktier, helst sådana sådana jag själv förstår mig ordentligt bra på. Frågan är om det är lämpligt med någon typ av månadsparande är klokt även här? Lite på varje post, eller bör jag kanske köpa en aktie i månaden?
Har inte satt någon summa på denna del, kanske sätter jag av 1000 i månaden.

Jag känner att det kan bli svårt att hålla sig till 10% av högaktieportföljen, pga av att jag blivit mer och mer intresserad av aktier. Men kanske kan det var klokt att hålla denna post nere på denna nivå?

Om du kommer med tips på vad jag gjort galet blir jag tacksam om du vill återkomma med hur jag kan lägga upp det istället!

Av Emillindstrom
Skrivet av alex5555:

Räkna på hur mycket pengar som behövs just nu för att köpa det där framtida boendet. Sen beroende på hur viktigt det är för er att ni kan köpa det, desto större andel av sparandet avsätter ni till det och anpassar även risken efter det. Här är det viktigt att du pratar med din sambo.

Mycket klokt. Har kollat lite på hemmet och räknat lite på det. Det här blir ganska speciellt. Utifrån vart vi helst skulle vilja bo om säg 4 år, och om löneutvecklingen följer märket och om vi inte räknar med att vi gör karriär, då kommer vi kunna köpa det strax under det vi helst vill ha sett till område i Stockholm, utan att lägga in extra medel. Då räcker det med att lägga in vinsten. Men det är klart, värdet på vår bostad kontra målbostaden kan ju diffa i värsta fall 🤣. Ska säga att vi kommer amortera 2 % den första tiden.

Om vi skulle kolla på det absoluta drömläget, ja då skulle vi behöva ha med oss ganska mycket mer kontantinsats. Och sett till gällande bolånebestämmelser ser jag att bostadskostnaderna stiger skyhögt.

Kontentan, om man ska försöka nå en sådan. Vi skulle kunna spara något varje månad på mellanhänder risk för att ha lite marginaler. Sen kan man ju se det som en bonus om någon av oss hinner få högre lön genom befordran, då kanske drömboende ligger närmare till hands. Frågan är om det finns någon anledning i detta fall att spara mer än någon tusenlapp i månaden på mellansikt?

Istället lägga merparten på högrisksparandet med andra ord. Har ni några tankar kring detta resonemang, tänker jag helt galet?

Av Emillindstrom
Skrivet av Ario_Nuke:

Jag ser inget fel i att lägga om sparandet tillfälligt och lägga ALLT till det man behöver snarast, eller iallafall den större delen.

Som t.ex. kontantinsats till en bostad. När man sedan köpt bostaden så fortsätter man med det vanliga sparandet.

Absolut. Men som i mitt fall så är jag inte säker på om vi ens kommer behöva en högre kontantinsats. Vi lånade mindre nu än vad vi hade kunnat. Men chansen är väl rättså hög att man kommer vilja sticka in i vart fall lite litegrann.

Av Emillindstrom

Tack Alex det låter rimligt. Så är det ju, vi vet ju inte alls när vi kommer köpa egentligen. Men chansen är rätt stor att det kommer att ske, och att vi kommer vilja ha större. Vi har t ex inga barn idag vilket finns chans att det blir.

Tycker det är knepigt, hur stor del som man kan avvara från det mer långsiktiga månadssparandet. För det är klart ju mer pengar desto bättre, finns liksom ingen gräns:)

Av Emillindstrom

Sparande

Hej på er!

Skulle verkligen behöva lite goda råd. Är 33 år och bor i en bostadsrätt tillsammans med min sambo.

Jag har nyligen börjat strukturera upp mitt sparande lite mer ordentligt.

Sparar på lång sikt, delvis till pension men också för något kortare horisont. Här sparar jag i olika indexfonder.
Har avsatt pengar till buffert. Detta ligger på sparkonto
Sedan har jag några olika målsparande. Dessa ligger på sparkonto men upplåsta för en viss tidshorisont.

Allt detta månadssparar jag till, förutom bufferten som är på målnivå.

Men det svåraste verkar vara hur jag ska lägga upp sparande inför ett lägenhetsköp kanske 3-5 år framåt?

Jag tänker risknivåmässigt men också hur mycket som är rimligt att spara i relation till det övriga sparandet. Har nyligen köpt en lägenhet med min sambo som vi tänkt bo i ett tag. Det svåra är att vi ju inte idag vet exakt vart vi vill bo och när och hur mycket pengar jag kommer att behöva när det blir dags.

Hur bör man tänka där? Är det sparkonto som gäller även för detta?

Av Emillindstrom

Känner mig fortfarande lite osäker kring valet av Jabra modell, ingen som har erfarenhet av de olika, kan man få både komfort, att den sitter i och en go ljudbild?

Av Emillindstrom

Spännande, Nothing hadee jag inte hörts talas om. Är de bra i träningssamanhang?

Av Emillindstrom
Skrivet av GLaDER:

Jaybird Vista

Skulle dock inte sova med dem.

Tack, enligt vad jag läst mig till så verkar Jabras klå Vista, även fast de verkar habila. Så klurar nog mest just nu på någon av Jabras modeller, men öppen för tips såklart.

Min budget undrade någon - helst under 2000, men är det motiverat så kanske något högre.

Av Emillindstrom

Är den värd att köpa begagnad för runt 6', eller är det smartare köpa den ny då?

Av Emillindstrom
Skrivet av mrqaffe:

Jabra elite active ska vara lämpade för det användningsområdet, de har ett par varianter på dem.
https://www.jabra.se/bluetooth-headsets/jabra-elite-active-75...

Jag är lite inne på Jabra nu, den verkar sitta bekvämt och vara allmänt lämpade för ändamålet. Svårt dock att välja emellan Jabra active 75t/85toch Jabra active sport. Den förra verkar ha bättre ljud, medan den senare sitter kvar bättre i örat. Kanske går att köpa pluggarna från Sport?

Pulsmätare i örat verkar ju smidigt iofs!

Av Emillindstrom
Skrivet av Dockland:

Bose QuietComfort Earbuds med ett par Bose Sleepbuds II kanske kan funka. Blilliga grejer, men fler skriver gott om dessa trots de knappt kostar något.

Tack, men de kostar väl ändå ett par tusen? Kan det väl vara värt, men billigt?

Av Emillindstrom

Bra trådlösa hörlurar

Halloj,

Jag är ute efter ett par vettiga hörlurar, med största användningsområde gym, och gärna anpassat för löpning. Vore en bonus om de även fungerar att sova med, men viktigast att de sitter bekvämt och har någorlunda ljud.