Inlägg

Inlägg som lillaankan_i_dammen har skrivit i forumet

Vad är problemet med att skapa ett preniumabonnemang med endast en eller högst 2 enheter samtidigt?

Skrivet av SuperSverker:

Jag förstår inte riktigt, en Nothing 2a för 3500kr löser ju alla ovan nämnda problem superenkelt under förutsättning att infrastrukturen bakom är färdig (Dvs att Polisen accepterar digitala körkort, vilket de inte gör)...

Vad är det du saknar i dagens mobiler?

Resten (nycklar och bankkort) är ju redan idag mer eller mindre en såpass färdig lösning att du klarar dig utan problem (även bilnyckel)

Edit*
Det stora problemet är ju snarare att du då har en single point of failure på allt vilket är ett magnituder större problem enligt mig...

Som jag skrev vissa personer påstår att mobilen löser allt, men lösningen räcker ej åt alla. Väldigt många har singel point failure. Är nycklarna borta så kommer de ej in. Visst kan de ringa någon, men det kan de ändå.

Min poäng att att man har denna klump med saker, inte ovanligt i ett riktigt tjockt plånboksfodral till mobilen. Och nu kan man köpa en pyttesmalare mobil, som knappt gör mobilplånboksfodralet mindre.

Skrivet av mrqaffe:

Låter som ännu värre bondfångeri än dagens modeller, mindre batteri och sämre tålighet till högre pris.

Angående batteriet. Så enligt rykten ingår det en 300m förlängningskabel och då är det problemet löst. -Längre än 300m ifrån sin bostad behöver människa ingen gå.

Det stora problemet med dagens mobiler är att de inte ersätter nycklar, körkort och bankomatkort. Vissa personer säger att de helt har skippat dessa 3st saker, men för de flesta är inte "mobilen" tillräckligt bra ännu för att skippa dessa.
Det innebär att man ändå bär med sig en massa bröte ut och lite tunnare mobil förändrar knappt detta.

Av lillaankan_i_dammen

Undra om denna tv går att använda för att jailbreaka ens badrumsvåg? Med jailbreak på badrumsvågen så kan man ändra så vågen visar mindre eller mer, allt efter eget tycke.

Jailbreak på konsoler var coolt innan raspberry pi kom, då gav konsolerna så många funktioner som linux, mediaspelare etc.

Av lillaankan_i_dammen
Skrivet av sharpless:

Skulle väl säga att det är en välvillig tolkning av vad som händer. Jag misstänker att en hel del av den psykiska ohälsa som vi ser öka i samhället till stor del har att göra med att många inte passar in i de arbetsuppgifter som finns, men att man måste göra sitt bästa för att överleva, och därmed försöker stå ut ändå.

Tar ett exempel ur mitt liv, jag hade en tjänst där mina arbetsuppgifter förändrades över tid, och även om jag absolut hade kompetensen att göra de nya uppgifterna, så var det något hos mig som gjorde att jag blev oengagerad och rent mentalt hade väldigt svårt att göra ett bra jobb, vilket ledde till att varken jag eller företaget kände att det funkade. Nu hade jag tur att kunna hitta ett annat jobb, där jag funkade bättre, men det är inte alla som har den möjligheten, och det har satt spår i mig (även om jag absolut hade mentala ärr sedan tidigare också, vilket kan ha bidragit till att jag stannade längre än jag borde).

Men, för att sammanfatta: Alla funkar inte i alla roller, och det är inte säkert att de personer vars roller försvinner kan hitta nytt jobb med uppgifter som passar dem.

Det är en utveckling som har pågått i flera århundrande. Jobb inom jordbruk försvinner folk får ta andra jobb, dessa jobb försvinner de med och det bli större fabriker som sedan läggs ner.

Min bild är att på 1800talet så var bra fingerfärdighet, mycket muskler och kondition det allra bästa. För varje år som går så bli social kompetens mer viktigt. Och det blir sådan "där flumjobb". Dessa jobb passar inte alla.

Hur Ai kommer in i bilden är oklart, Ai kommer förändra arbetsmarknaden. Ai kommer nog slå väldigt hårt emot vissa jobb som telefonförsäljare, telefonväxeloperatör, first line telefonsupport etc.
Men den närmsta tiden är det väldigt otydligt vad som händer med fysiska jobb som snickare, asfaltsanläggare. Systemutvecklarjobben kommer såklart förändras, de förändras hela tiden. Och det är även där väldigt oklart vad som händer.

Jag själv upplever ett stort problem inom IT är att man har ett problem, man har olika idéer på hur man skulle kunna lösa problemet. Men precis varenda timme man lägger ska debiteras med en skithög faktura och kund vill ej betala för det.

Se det lite som att man lämnar in en gräsklippare på lagning. De i verkstaden kan nog fixa det mesta, men ska de under all felsökning plus åtgärd debitera +1000kr/h, så säger nog kunden släng skiten om ni ej ser felet direkt.

Där jag ser att med Ai så skulle man inom många områden kanske kunna få lägga mer tid (för andra saker blev billigare) och man skulle kunna få Ai som hjälper en.

*edit*
Om vi tar skola så hur kommer Ai påverka jobben där? Troligtvis supermycket i framtiden. Kommer antal lärartjänster öka eller minska? Ja, jag tror egentligen det inte påverkas Ai. Med Ai så kan lärarna ge eleverna mer hjälp och då kan lärare med samma mänga personal ge eleverna bättre undervisning. De skulle kunna ta bort folk och sänka nivån till det den är idag, men det behöver de inte. De skulle även kunna anställa fler och öka den ännu mer.
Jag tror just detta val kommer det vara i väldigt många andra jobb.

Av lillaankan_i_dammen
Skrivet av Curik:

Vad har detta med kostnad att göra?

Att dessa firmor ej jobbar gratis och det ofta blir snordyrt att lämna in datorprodukter på lagning som ej är ett garantiärende.

Av lillaankan_i_dammen

Bra de planerar att förbättrar sig. Men finns det någon datorreparation som är billig? För mig känns det som att det är lite kört oavsett vad. Varenda kotte ska ha runt 1000kr/h, delarna är heller inte billigt. Om det är så enkelt så skruva lös något och montera något annat såvisst, men annars blir det dyrt.

När jag var pytteliten lämnade folk in trasiga tvapparater och annat på lagning, det känns som om den tid är borta.

Av lillaankan_i_dammen
Skrivet av Patrik356b:

Finns många problem med AI dock, till exempel att den misstolkar din input, hallucinerar, o.s.v.

Jag instämmer. Jag betalar just nu ej privat för någon Ai p.g.a detta. Man lägger ner en massa tid på av ställa en fråga där all information man ej vill ska komma ut utelämnas. Och sedan så får man inte ovanligt ett dåligt svar. Och man inser man skulle ha lagt denna tid på att Googla.

Men utveckling inom Ai går supersnabbt. Så för varje år blir bara Ai bättre. Beroende på vad man jobbar med så går det olika fort. Jag tänker även studenter som jobbar med fiktiv (påhittad) data, bara kan ge Ain tillgång till allt.

Av lillaankan_i_dammen
Skrivet av Pågenbröd:

Börjar faktiskt bli väldigt mycket tjat om AI.. lite som glutenpaniken under 2013..

Eller internet under 1996.

Ai är det stora som håller på att hända, vi går emot en utveckling där att använda Ai kommer att bli effektivare än manuellt arbete. Det går att diskutera när detta sker och det blir olika för olika saker.
Ett stort problem är att folk kan offra dataintegritet för att använda vissa Ai tjänster.

Av lillaankan_i_dammen
Skrivet av riche:

Det viktiga är flexibiliteten annars vill jag kunna vara på kontoret.

Notera att många jobb som stänger ner sina möjligheter att jobba på distans ofta har andra tunga restriktioner i sin utvecklingsmiljö.

Jobbar hemifrån innebär såklart nya säkerhetsproblem. Men dessa restriktioner i utvecklingsmiljö så ligger ofta servrarna i ett väl skyddat miljö, som man absolut inte har tillgång till eller ens får veta var den finns eller något alls.
Så alla jobbar då distans, skillnaden är bara var distans man sitter.

Av lillaankan_i_dammen
Skrivet av boibo:

Jasså, jag tror snarare att kontorsjobbarna har så dåliga erfarenheter av distansarbetare att det är därför dom är negativt inställda.

klart att hemmaarbetarna kommer försvara sin ställning, oavsett dom sköter sitt jobb eller inte.

Jag ogillar hemmajobbarna för jag VET att dom fuskar, när jag är pappaledig så träffar jag på folk hela tiden. När jag jobbar så märker man hur hemmajobbarna ofta är svåra att nå - alltid oranga på teams och tar ofta en halvtimme på sig att läsa sina mess om man inte måste ringa dom. Påvekar mitt jobb varje dag negativt och i slutändan mina kunder/användare när enkla problem kan ta flera dagar att lösa för man inte får tag på dom viktiga personerna.

Jag ogillar VBAarna för jag VET att dom fuskar, när jag jobbar hemifrån så träffar jag på VAB-folk på staden hela tiden.
Jag är ironisk, min poäng är att många idag får betalt för vad de gör, inte att de gör detta vid en viss tidpunkt. Det innebär att en hemarbetare kan vara mer flexibel med tiden, ta en timme ledigt på dagen och istället ha börjat en timme tidigare. Detta för saker som att handla, gå på gym och andra sysslor mitt på dagen. Och det är bra för alla om de gör sysslor mitt på dagen så det inte blir extremkaos varenda dag efter kl 17:00. Vissa butiker försöker lösa denna skeva kundfördelning med rabatt för pensionärer om de handlar den tid då de flesta jobbar..

Men ett problem är responsivitet som du nämner. Det är väldigt få som har jobb som de inte behöver vara kontaktbara på. Men med att bara ta med mobilen så kan man svara på samtal ändå. Jag ser ingen anledning till att inte svara snabbt.
Jag vet dock vissa personer som är tröga och det är både hemarbetare och såna som är på kontor. Ofta hänger det ihop med deras arbetssätt att de inte har något ljud på vare datorn eller mobilen.

Men visst finns det missbruk. Speciellt folk som får för sig att dra väldigt långt ifrån deras arbetsplatser.
Det finns även motsatta problem med kontorsfolk. Jag gör ofta jobb som det är lite bråttom med, jobbet "måste" bli utförd på en enda dag. Väldigt många arbetare är i liknande sits, en person som byter fönster bör såklart både ha tagit ut och satt in det nya fönstret samma dag.

I vilket fall, vi hemarbetare börjar ofta tidigt, kanske runt 06:00. Kontorsfolk kan komma in till jobbet efter kl 09:30, de skyller på inställda bussar/tåg och annat. Sedan när klockan närmar sig 18:00 så ska dessa kontorspersonerna hem, de har ärende som de måste göra. Medans vi som jobbar hemifrån kan jobba till efter midnatt om det skulle vara så.
Ibland är det flera personer som har förberett detta jobb, vi alla får skuld i om jobbet ej hann att utföras. Och så kommer personen som ska göra jobbet in till kontoret kl 10:00 (p.g.a. inställt tåg) och man fick en väldigt dålig start bara för att personen ej valde att jobba hemifrån.

När man jobbar hemifrån så kan självklart strul uppstå då med, men har man redundans med dubbla internetanslutningar (vilket nog de flesta har idag tack varje mobilen). Minst dubbla datorer som fungerar, batteriförsörjning som räcker en hel dag ifall om strömmen är nere, så är man tillräckligt garderad för de flesta vanliga jobb.

Av lillaankan_i_dammen
Skrivet av medbor:

Ja det var precis samma för mig (och fortsätter vara), min största fas av pendling var minst 4 dagar i veckan 2016-2020 (corona)

Sedan dess har jag varit på kontoret och testat tågen några gånger bara. Inte ens 50% har jag kommit fram när tidtabellen säger. Senast var sista dagen innan föräldraledigheten i slutet på februari i år:
1. Stopp södergående all trafik för problem någonstans vid Södertälje (minns inte exakt, kanske Gnesta?)
2. Stopp Märsta, nedriven kontaktledning
3. Stopp Arlanda, någon eldade i tunneln
4. Ingen information om alternativ
5. Inga ersättningsbussar (i alla fall 2 timmar senare)
6. Även stopp på blå linjen vid Kungsträdgården, men påverkade inte mig

Min fru fick avbryta sin första arbetsdag, hämta andra ungen från förskolan, köra bil i över en timme och möta mig vid Mörby C

Min mobil var urladdad, och det var första dagen som mamma och bäbis var separerade längre än någon timme…

Det finns fler liknande, minst varje månad. Det är helt enkelt inte värt det! Aldrig mer

Tror faktiskt inte att jag kom hem avsedd tid alla dagar i en enda vecka. Alltid är det något som strular

Jag upplever samma sak. Väldigt ofta något problem, inte ofta ett stort problem. Det kan vara så lite saker som man fixar den sista sittplatsen och är så glad. På nästa station kommer en person med cykel och cykel har företräde till den sittplats man precis fixade. Så man får helt plötsligt stå resten av resan.

Av lillaankan_i_dammen

Allt är farligt i för stora mängder, vissa saker är skadligt i för små mängder det med.

Hur man ska göra med barn och internettjänster så måste någon slags övervakning till. Denna övervakning ska självklart vara helt laglig med avseende av integritet. Hur detta ska hanteras är en bra fråga, jag tror att föräldrakontroller kommer bli bättre. Där föräldrar kan se hur mycket tid barnet har lagt på olika saker och då komma fram till om det är för mycket.
Säkerligen skulle även skolan kunna hjälpa till, men även där måste hänsyn tas till integriteten.

Jag ser andra problem i samhället med ungdomar. Som tuffare arbetsmarknad, mindre jobb som alla kan ta etc. Detta gör det svårare för ungdomar som har problem.

Av lillaankan_i_dammen
Skrivet av Viceroy:

Fullständigt haveri! Japanska och schweiziska turister lär ju se oss som ett U-land i det avseendet.

Jag påstår mycket av problemen beror på urbanisering. För många Jobb så är Uppsala, Linköping, Västerås m.m som att bo i en liten byhåla. Alla jobb ska finnas på några få platser i Stockholm och Göteborg. Vi ska ha en kollektivtrafik som klarar av att hantera denna extrema folkmängd som varje dag ska pendla till jobbet.
Det är ingen enkel sak att fixa denna kollektivtrafik, men en lösning kan vara om man kan minska ner antalet som varje dag behöver pendla långa sträckor till sina jobb.

Många seniora personer har tröttnat på ståplats varenda dag till jobb, tåg/bussar och annat som blir inställda etc. De vill hellre lägga denna tid på annat som självstudier.

Jag själv vet flera företag som har insett detta nu och gått från pandemiläget, till nästan heltid på kontor och nu valfritt.
De har absolut inga svårigheter att se vad personerna har presterat och när de jämför resultat med dem som i lugn och ro kan jobba hemma emot de som varenda dag har en liten utmaning att ta sig till och från jobbet. Så har de insett att jobba hemifrån inte är så dåligt.

Av lillaankan_i_dammen

Det finns många problem i samhället. En är att folk anonymt kan göra dumma saker på internet, en annan är att folk inte kan vara kritisk emot vissa saker. Dessa vissa saker är hur mycket som helst.

Bara ta järnvägsutbyggnad. Jag vet en väldigt liten byhåla som fick en järnväg precis utanför samhället. De som bodde i detta samhälle ville såklart ha ett järnvägsstopp där. Detta av hur många anledningar som helst, som att deras hus ute i ödemarken knappt inte var värda ett skvatt, men med ett snabbtåg rakt in till Göteborg så hade de husen i samhället höjt sig värde med långt över miljonen. Fatta vilken hotbild en person i denna byhåla hade fått om den öppet hade argumenterat emot detta tågstopp? Typ hundra personer som anser att denna person försöker ta en miljon från dem var.

Det finns hur många frågor som helst som är av liknande art, bara ta vildsvin, älgstam etc.
Utan anonymitet så får man ett samhälle där folk är lika rädda för att ha felaktiga åsikter som i de värsta regimerna.

Av lillaankan_i_dammen
Av lillaankan_i_dammen
Skrivet av talonmas:

Jag hoppas lösningen blir att arbetsgivaren blir bättre på att dela ut uppgifter som går att mäta på distans. Kan de mäta vad du gör så spelar det ju ingen roll var du gör det nånstans. (Men hur mäter man kreativitet?)

Många många jobbar emot kunder. Kunderna får betala räkning för vad man gör. Där kunderna direkt säger till om man underpresterar. Det är alltså superlätt att mäta det.

Det enda är att de som jobbar hemifrån har ofta lättare att slippa ifrån viss administrativa saker. Men företaget får väga upp för dessa. Jag pratar om saker som någon kommer på besök, nyanställda som vill veta var saker finns etc. Det finns rätt så mycket sådant. Och det blir lätt att den som är 100% på kontoret får 100% av alla dessa småsaker som inte syns att den gör i tidrapporteringen.

Av lillaankan_i_dammen
Skrivet av Treant:

Innan corona så svor folk att distansarbete helt enkelt inte fungerar. Sedan hade vi två-ish år med i stort sett 100% distans på många kontor, utan några som helst problem. Trots det så försöker folk ändå påstå att distansarbete inte fungerar. Helt otroligt och tröttsamt...

Själv så är det otroligt viktigt för mig, och kommer aldrig gå tillbaka till kontoret som förut. En dag/vecka max.

Du måste förstå att det finns folk som har betalat långt över 5 miljoner 1:a på 18 kvm mitt i storstaden. Det är dyrt, men de sover så gott om nätterna när de drömmer om vilka problem dens kollegor har varenda dag att ta sig till och från jobbet.
Och nu helt plötsligt så kan folk bo ute på landet, kanske ett helt grant nyrenoverat hus för 2 miljoner och jobba hemifrån utan detta strul att ta sig till och från jobbet.

*edit*
Jag är lite ironisk men jag ser ett samband mellan hur enkelt folk har att ta sig till och från jobbet och hur mycket de är emot att vissa vill jobba mycket hemifrån. Dessutom har många ståplats hela vägen till jobbet, det är inte en chans att kunna jobba då.

Av lillaankan_i_dammen

Jag är för lagkrav att alla minst måste lägga 15h i veckan på att ta sig till och från jobbet. Om man bor nära jobbet så får man ta en omväg. Detta för att det ska vara rättvisst emot de som lägger denna restid på att ta till och från jobbet.

Nej utvecklingen går emot effektiviseringar inom allt. Onödig restid till jobbet kan användas till annat. Många utför även vissa sysslor bättre enskild.
Det är inte konstigare med detta än att folk i grundskolan också för vissa arbetsmoment vill arbeta i tyst miljö.

Av lillaankan_i_dammen

Jag var mer imponerad över att arbetarna sitter och jobbar med en liten skärm på laptoppen och sedan en lite större bredvid. Likaså att den första arbetaren använder laptoppens tangentbord plus touchpad. Och detta ska vara bland de främsta utvecklarna på Google som jobbar så.. Medans andra folk hade 3st 27" skärmar på deras arbetsplatser för över 10år sedan.

Annars sakta men säkert blir Ai bättre. Gemini 1,5 Pro kostar nu 255kr/månaden. Nya funktioner har kommit som man kan ladda upp filer direkt till Google, där det i klartext står att Google kan sprida denna information och de har folk som kan granska filerna.

Jag tror att vi går emot en utveckling där Ai sakta men säkert blir bättre och dyrare. Vi kommer snart till ett skede där de som ej använder Ai kommer få anstränga sig mer.