Inlägg

Inlägg som pzaren har skrivit i forumet
Av pzaren

Har svårt att se hur detta är "bra men dyr 1080p-gaming" när testning från hardware unboxed visat att kortet har ensiffriga 1% lows i 1080p för flera spel, medan det för andra spel inte ens visar alla textures i normal upplösning pga för lite vram.

Precis som andra skrivit består Sweclockers testsvit bara av spel som är inom 4060ti's comfort zone, och visar inte att kortet redan idag har problem med moderna spel i 1080p.

Av pzaren
Skrivet av danneee:

Som istället har problem med att registrera knapptryckningar numera. Har två Series kontroller och haft tre Elite V2 (varav ena var en som MS själva skickade som ersättning) och alla har problem att konsekvent registrera alla knapptryckningar på ABXY knapparna, series kontrollerna är bättre men absolut inte perfekta.

Finns det någon kontroll som inte har några problem? Haft 2 PS4-kontroller, båda utvecklade på en vecka så mycket drifting att det var ospelbart, gav upp idén på kontroll till datorn.

Av pzaren

NAS för backup?

Jag planerar att skaffa en NAS, med användningsområden:

- backup (kopia) av hårddiskarna i min stationära dator där jag har många projekt kopplade till mitt arbete (ca 2 TB)
- backup (kopia) av flickvännens bärbara dator (500 gb)
- förflyttning av vissa filer från flickvännens dator till NAS så att hon får plats med nya saker där

Inga planer på att använda NASen som mediacenter eller liknande. Enda som krävs är att kunna köra den i RAID 1 för maximal säkerhet, samt att den har tillräckligt med prestanda när flickvännen bläddrar igenom gamla bilder/filmer som hon förflyttat helt från sin dator till NASen. Såklart helst så tyst/strömsnål/billig/pålitlig som möjligt.

Vad föreslår ni?

Av pzaren

@Kenneth: Tack för hjälpen, då blir det köp!

Av pzaren

Finns det någon som äger tangentbordet och kan konfirmera att det verkligen har n-key rollover - och att detta även inkluderar control, windows, alt och shift-knapparna? Svårt att hitta info om detta.

Av pzaren

Någon som är på att lira lite D2? Varit sugen på att köra igenom spelet från början till slut ett tag nu, gärna hardcore.

Av pzaren

@robalm:

Snarare typ sämst VRM på marknaden, om man jämför med andra moderkort i samma priskategori. Känner inte till exakt hur guru3d testar men hardware unboxed (som gjorde ett riktigt djupdyk i Z390-korten) uppmätte 84 grader på VRM'ens yta hos Maximus Hero, vilket motsvarar uppåt 100 grader på insidan. Detta var vid vanlig blender-belastning på en open air test bed, dvs långt ifrån värsta tänkbara förhållande. Kör man tung belastning under längre tid i ett dåligt ventilerat chassi bör man nog absolut hålla koll på vrm-temperaturerna.

Du har säkert rätt i tdp-limit som anledning, men tycker ändå det är något suspekt att det endast var asus (med sina kassa vrm) som verkade ha den typen av begränsning vid stock-inställningar.

Av pzaren

Så det ser alltså ut som att 9900k fortsatt är kung för spel?

Av pzaren

@danielnorr:

CS vet jag väldigt lite om, men fortnite en hel del. Om han kör på låga inställningar (såsom iallafall alla inom competitive-scenen kör) i 1080p är CPU det som begränsar absolut mest. Gick från 9900k/GTX1060 till 9900k/RTX2080 i höstas och märkte minimal skillnad i prestanda i fortnite (dock trevlig skillnad i alla andra spel). Ingen aning om amd eller intel driver fortnite bäst, men det är till största delen enkeltrådig prestanda som avgör i fortnite.

Skulle jag köpa idag med begränsad budget skulle jag nog gå på Ryzen, verkar ge mest för pengarna. Helt klart minst 6-kärnigt för lite framtidssäkring. 2600X är en bra processor men har för mig att man får i princip samma prestanda för mindre pengar med en överklockad 2600? Ingen ryzen-expert så kolla runt lite i forumet!

Av pzaren

@Knotvillage:
Varför blir 4.5 Ghz max? Min 9900k kör 4.7 all-core i stock-inställningar utan problem (Gigabyte Z390 Aorus Pro Wifi).

Av pzaren

@Silenz:

Då är dina resultat helt normala. Alla Asus-moderkort i z390-serien klockar automatiskt ner 9900k vid stock-inställningar efter en stunds arbete vid hög belastning - hjälper till att hålla kortens undermåliga VRM kring acceptabla temperaturer. Går att låsa upp i bios men gäller att hålla koll på vrm-temperaturer om du har dåligt ventilerat chassi eller överklockar.

Finns säkert någon här som har bra koll på asus bios och kan hjälpa till.

Av pzaren

@Silenz:

Vad för moderkort har du?

Av pzaren

@cyklonen:

Hmm tror du har delvis rätt i det. Minns att jag hade lite bekymmer att hitta coilwhine-fria delar när jag byggde i min Meshify C.

Dock kan man också argumentera: coil whine är mest vanligt vid hög strömbelastning (typ game'ar) då dom flesta ändå har hörlurar på sig. Och när man har hörlurar stängs högfrekvent coil whine ute väldigt bra, men ett GPU som måste ha fläktarna på högvarv pga varmt chassi hör man genom hörlurarna.

Av pzaren

Finns det tester gjorda som visar att ljuddämpade chassin blir tystare än chassin med inriktning på högt luftflöde (så länge man luftkyler cpu och gpu)? Om man har ett chassi gjort för bra flöde blir allt svalare och cpu och gpu kan gå på lägre fläktvarv (alternativt låta chassi-fläktarna gå på lägre fläktvarv). Vore intressant att se jämförelse!

Min meshify c, fylld med noctuafläktar (3 x NF-S12A fram, 1xNF-A12x25 bak, NH-D15S med en extra NF-A12x25), en 9900k och 2080 rog strix hör jag i princip aldrig ens när jag game'ar.

Av pzaren

Här är ytterligare ett klipp: https://youtu.be/kRAUVGn6O94?t=106
Detta spelas med en 7700k, med fps runt 100-strecket i denna situation.

Av pzaren

@aMp:
Detta är Ninjas VOD från turnering 1-2 månader sen. https://clips.twitch.tv/ManlyTiredMinkEagleEye . Hans setup: 9900k+2080ti som gamingdatorn, med en extra 7940x+2080ti som sköter streamandet. Kolla fps-räknaren högst uppe till höger, som även visar 1% high och 1% low. Hans stuttering med neråt 10 fps var endast i denna patch, men avg strax under 100 med lows ner under 60 är rätt så representativt i denna situation med hans setup. Ninja kör i 1080p, allt på low utan view distance som är på näst högsta.

Ingen spelar med 350 (alla cappar på 240 pga jump-fatigue vid högre), det var bara en demonstration som visar att något händer med spelmotorn när det händer för mycket på liten yta, medan i början av en match i en vanlig lobby är något helt annorlunda.

Problemet är snarare att i slutet av tävlingsmatcher lyckas hålla fps på >100 i snitt och undvika 1% lows under 60, vilket väldigt få processorer klarar idag. 9900k klarar detta rätt så bra, medan ex dom som lirar på en xbox one x kan dras med 15 fps i slutet. Åtminstone halva matchen dras med dålig fps i sådana scenarior, så det är under rätt lång tid. 50 personer på en liten ytan kan du ha under 10 min, och nej dom dödar inte nödvändigtvis varandra fort.

Ingen aning vad som är server-side resp client-side-beräkningar, men fps är rejält sänkt även i situationer i slutet av en tävlingsmatch när man är inboxad på marknivå och tittar ner i marken. Ja, det blir ännu sämre om du tittar upp på den stora fight som sker någonstans, men detta får mig att tro att det är mycket som beräknas som inte är inom ditt synfält.

Av pzaren
Skrivet av aMp:

Nu har jag aldrig spelat Fortnite själv utan bara sett några minuters gameplay på twitch osv, men jag skulle säga att....

När en i9 9900K med ett RTX 2080 Ti inte ger mer än 110 FPS @ 1080p/low - skulle jag säga att det är något fel på datorn. Och inget litet heller. Förmodligen överhettning och throttling. Varför skulle matcher på "lite högre tävlingsnivå" ge en sämre FPS vs en vanlig match btw?

Som en snabb jämförelse: Overwatch har snyggare grafik och riktigt feta maxade fighter där det kan ske sjukt mycket när ultis börjar hagla i stora combos. Om jag med i7 8700K @ 4,8 GHz och ett GTX 1080 kan driva det @ 1440p/shadow mid, resten high-ultra utan problem så är det MYCKET osannolikt att Fortnite skulle kräva så mycket. Att ett spel som Fortnite (eller vilket som helst på marknaden idag) skulle få datorkomponenter för typ 3x så mycket pengar att storkna i 1080p@low är nästan skrattretande.

Battlefield 1/5 där har vi ett CPU-intensivt spel!

Sorry men du visar bara din okunskap för hur fortnite spelas om du tycker att det är skrattretande. ALLA sitter med dålig fps i slutet av tävlingsmatcher oavsett processor, t.om. med en 9900k. Jag har själv 350+ fps i vanliga public games men bara strax över 100-strecket i tävlingsmatcher. Det handlar inte om hur snygg grafik fortnite har eller inte har - det är byggandet och alla beräkningar kopplade till det som gör spelet cpu-tugnt, framför allt på högre nivå (där folk bygger och editerar strukturer i mycket högre utsträckning). Varje spelarbyggd del kontrolleras hela tiden ifall det har support underifrån eller om den ska gå sönder (pga att någon förstörde de nedersta delarna). Lägg till det 50 spelare på en yta som det i vanliga matcher bara är max 5 spelare på.

Overwatch är inte ens i närheten av antalet saker som händer och ska beräknas.
Kolla själv mellan 1:07-1:30 så förstår du varför det är cpu-tugnt: https://youtu.be/qvtxa2WvnXs?t=66

Edit: om det inte framgår hur mycket byggande varje av dom 50 personerna kan stå för - såhär mycket kan EN person göra: https://youtu.be/cYfhVZqpNJo?t=13

Av pzaren

@anon42512: När en 9900k (med 2080ti) inte kan ge mer än 110 fps i 1080p lägsta inställningar - vilket är hur det är i slutet av matcher på lite högre tävlingsnivå - skulle jag säga att det är rätt så cpu-krävande.

Av pzaren

@Kulgrej: Fortnite är en av de mest cpu-krävande spelen på marknade, din CPU är alldeles för klen.

Av pzaren

Servrarna ligger i London och Frankfurt, 140 ping låter ej normalt om du bor i Sverige. Bor i Malmö: mellan 15-35 ping beroende på server.