Inlägg

Inlägg som Dlin89 har skrivit i forumet
Av Dlin89
Skrivet av anon352238:

vad är det lägsta priset nu har hittat för en helt ny 4080?

Jag köpte min på Ebay för 11800 kr plus 500 kr frakt 👍
Den ska skickas idag så väntar med spänning

Av Dlin89
Skrivet av Laxpudding:

Skillnaden 1440p skalat på 4K är som jag beskriver. Det blir inte lika skarpt som 1440p native på 1440p-skärm. Skillnaden är noterbar men inte drastisk. Samtidigt försvinner 1440p-pixelstrukturen som är ett synligt rutnät över bilden. Har man bara kört 1440p i alla år kanske man inte tänker på denna pixelstruktur. Hjärnan filtrerar bort den. Men för mig som rör mig mellan olika skärmar och varianter är den tydlig. Inte som att dra en strumpbyxa över skärmen, men tillräckligt för att man ska tänka tanken på en strumpbyxa över skärmen!

4K på 27 tum makes perfect sense, särskilt med Windows. Du kan köra 150% skalning i Windows och får då exakt samma storlek på gränssnittet som 1440p. Fast där text och grafik renderas med 2,25 ggr fler pixlar till en helt annan kvalitetsnivå. Eller skala till andra nivåer om din synförmåga vill ha mer information på skärmen.

Nyckeln är flexibilitet. Du kan anpassa en 4K-skärm efter dina behov. Om allt man är van med däremot är 1440p och 1080p är det förstås svårt att föreställa sig allt detta innan man faktiskt prövat.

Låter ju faktiskt för bra för att vara sant 😅

4K på 27 tum makes perfect sense, särskilt med Windows. Du kan köra 150% skalning på skärmen och får då exakt samma storlek på gränssnittet som 1440p

Jag förstår hur du menar här i Windows där man kan skala hur stort allt ska vara. Men blir det samma skalning i ett spel när man sätter in 4k då?

Eller i spel har den skalningen ingen som helst betydelse det är bara för använder i Windows så att säga?

Väldigt grötigt det här vilken djungel för en som inte är insatt i hur det fungerar 😅

Jag hade verkligen behövt testa skala upp till 1440p på en 4k skärm och se hur jag upplever det.

Kanske finns någon bra Youtube video där man får en bra uppfattning om hur kvalitén blir.

Av Dlin89
Skrivet av Laxpudding:

Ja, in princip.

När 4K-skärmar för spel började dyka upp 2015-16 fanns det inte mycket alternativ till uppskalning annat än att köra antingen GPU-baserat eller skärmens whatever-skalning. Båda baserades på enkla matematiska algoritmer. Det blir med skalningsfaktor x1,5 en interpolering som ger en viss mjukhet eftersom en "halv" pixel ska beräknas fram. Alternativet att skala i skärmen var ofta mindre mjuk men gav tydligare aliasing, trappstegseffekter. Så man fick välja mellan, tja inte pest eller kolera men väl snuva eller huvudvärk.

1440p native på 1440p-skärm är definierad av pixelstrukturen och rutnätet mellan pixlarna vilket ger ett skarpare intryck än 1440p fördelat på 4K. Samtidigt är upplösningen x1,5 tätare på 4K-panelen, från ≈100 ppi till ≈150 ppi på ≈27 tum vilket delvis döljer mjukheten och man slipper se 1440p-panelens tydligare pixelstruktur – så det beror på vad som stör en mest eller minst.

Med senare generationer GPU:er började det dyka fler alternativ för skalningen. Senare tog DLSS/FRS med maskintränad uppskalning fart och man kan balansera 4K-nivå med FPS-nivå direkt i spelen.

Många "lättdrivna spel" som te x pubg i detta fallet då saknar ju dock DLSS skalning så man måste göra på något annat vis, av din erfarenhet isåfall vilken är bästa metoden för detta om att helt enkelt ställa in skärmen i 1440p är det sämsta alternativet.

Och av egen erfarenhet hur stor blir skillnaden med 1440p på en native skärm?

Jag tycker såklart att 1440p är väldigt skarpt kan köra med de flesta inställningar låga men har ändå en skarp bild tack vare upplösningen.

Till sist hur är 4k på en 27 tums skärm är det lite bortkastad på en så "liten" skärm om man jämför med 1440p också.

Av Dlin89
Skrivet av Laxpudding:

Flexibilitet innebär också komplexitet. Man måste prova sig fram för egentligen varje speltitel och se hur det tar effekt. Att med 4K-skärm bara köra 2560x1440 direkt i spelet med Fullscreen är oftast den lösning som fungerar sämst.

Aha så pass alltså 😅 jag visste knappt att det fanns så många fler alternativ att göra det på, ja att välja i Nvidia kontrolpanel upplösning på skärmen går ju också 🤔

Av Dlin89
Skrivet av Laxpudding:

Nu kan jag inte skalningsalternativen för pubg, men kolla vad spelet har för alternativ runt skalning.

Om du prioriterar FPS över allt kan du alltid rendera i 1080p, skalar optimalt (2x) på 4K-skärm. Skevt blir det inte. "Blurrigt" vid 1440p-skalning på 4K-skärm kan vara en mild mjukhet vid old school-skalning. Denna milda mjukhet ska då ställas mot att pixelstrukturen/screen door inte längre är lika synlig som med 1440p native, vilket är en annan form av mura, icke-önskad bildstörning.

Väldigt många bildar sin uppfattning av uppskalning baserat på 1080p på en 1440p-skärm vilket är sämsta tänkbara skalningen. Dels fel förhållande (x1,33333) dels att pixeltätheten är så låg att man ser alla problemen med skalningen tydligt. Helt annat med 4K-skärmar.

Med moderna GPU:er kan du också välja skalningsalgoritm i drivrutinen så att du istället kör borderless windows där GPU:n, snarare än skärmen, skalar 1440p->4K med det resultat man anser fungerar bäst.

Den här flexibiliteten är oslagbar med 4K. Köper du ännu en 1440p-nativeskärm har du två dilemman:

(1) Du är fortfarande låst till 1440p. Thats it. Du kan aldrig köra 4K och uppleva den skillnaden. Vill du öka FPS kommer 1080p se ut som Xbox360-filter pga av ogynnsam skalning

(2) Det händer inte så mycket på produktfronten. Vill du ha en drastisk skillnad mot din nuvarande lenovo g27q-20, vaniljgaming med 1440p/IPS, finns det få alternativt för förbättra kvaliteten. Du kan få 240+ Hz 1440p idag men inte så mycket mer, annat än att köpa någon av de få 1440p-OLED-skärmarna som finns.

Alright jag har inte plats för två skärmar så jag måste välja antingen det ena eller det andra,

Med det sagt låter ju 4k spännande efter att du förklarat. Jag har dålig koll på hur det fungerar i spel, i min värld skulle jag bara välja resolution 2560 x 1440 i spelet under grafik inställningar men det kanske inte är så enkelt 🤷

Av Dlin89
Skrivet av Laxpudding:

1440p-signal på 4K-skärm är uppskalning. Skalar uppåt från en lägre upplösning upp till en högre. 8K-signal på 4K-skärm är nedåt från högre ned till lägre upplösning.

4K-skärmar är att äta kakan och behålla den. Ett 4080 räcker väldigt långt. Moderna speltitlar kan DLSS-skala från 1440p om man tycker native 4K blir för låg FPS. Äldre titlar som saknar DLSS kan man ofta rendera native 4K i vilket fall med ett 4080.

Skulle man hamna i limbo där man bara kan rendera 1440p för tillräcklig FPS och skala old-schoool på skärmen är det inte särskilt problematiskt eftersom det är skalning faktor 1,5x på en tätare pixelmatris om man håller sig till snarlika tumstorlekar. Detta kan uppfattas som något mjukare än 1440p på 1440p-skärm, samtidigt som 4K-skärmen inte längre har en synlig pixelstruktur.

Okey jag tänkte mer i titlar som pubg där jag gärna förespråkar en hög fps framför en vacker bild, om det blir blurrigt eller skev bild ifall jag skulle ställa in 1440p på en skärm som är native 4k.

I AAA titlar när jag spelar det räcker 50-60 fps gott åt mig och då är ju 4k väldigt trevligt istället.

Av Dlin89
Skrivet av Leelooo:

Just vad gäller skärmar & TV så vänjer man ju sig väldigt snabbt vid en större storlek så jag tycker inte att du skall vara rädd för att gå upp en storlek. Ultrawide kanske vore något även om du inte vill öka till 4k?

Mja har haft en ultrawife förrut och vet inte om det blev den wow upplevelse jag hade hoppats på!

Men framförallt har jag begränsat med utrymme just nu och en ultrawide skulle helt enkelt inte få plats, ev att en 32" ryms men inte något större är jag rädd.

Av Dlin89

Ny gaming monitor?

Tjena har idag en lenovo g27q-20
1440p 27tum ips och 165 hz

Har nyss klickat hem ett 4080 och börjat fundera om man inte ska unna sig en bättre/roligare skärm.

Jag gillar formatet med 27 tum så där vill jag nog ligga kvar men vad finns det för nånting numera som ger en så pass stor skillnad att det är värt att lägga dom pengarna?

Är Oled nästa steg isåfall drar det ju iväg rejält i pris.
Även funderat på 4k och det är ju trevligt i AAA spel men lirar en del fps också typ pubg osv och då känns 1440p vettigare, hur funkar det att skala ner på en 4k skärm till 1440p på 27"?

Av Dlin89

Var ute efter ett grafikkort men fick tag på ett 4080 till ett riktigt bra pris så slog till redan nu.

Nu är sitket inställt på en schysst skärm istället!

Av Dlin89
Skrivet av JohanFlodqvist:

4 100 kr för allt

Tackar för alla bud det drog iväg snabbt, Johan leder på sitt 4100

Mitt grafikkort skickas imorgon från Polen så det tar väll ett par dagar innan det anländer.

Börjar avrunda annonsen när det närmar sig att det dyker upp 👍

Av Dlin89
Skrivet av xprt:

3100 + hämtar

Tack för bud leder just nu

Av Dlin89

Rtx 3070, 700w evga PSU, 16 gb ddr4 plus en noctua fläkt

Tjena bytt lite delar i min prebuild och har detta över

MSI RTX 3070 X2 ventus OC

EVGA 700w PSU (100-w1-0700 står det på den)

2x8 gb ddr4 ram (F4-2666C19D-16gis)

En noctua fläkt som blev över efter att jag installerat min nya CPU kylare (NF-A12x25 PWM) är från en chromax black u12a behövde bara den ena fläkten av 2 som följer med

Har alltså inga kartonger eller kvitton till något av grejerna och ska det skickas ansvarar jag ej för postens hantering

Grafikkortet kan inte säljas förän mitt nya kommit som skickas imorgon.

Grejerna finns i Piteå men kan ev tas med till Luleå då Sambon jobbar där 👍

Säljer om/när jag vill och jag tycker att jag fått rimligt bud som jag är nöjd med. Givetvis kommer upphämtning och köp av flera grejer att väga tungt.

Läs hela annonsen här

Av Dlin89
Skrivet av Aeig:

Zotac gör bra kort, de är storleksmässigt i klass med MSI, ASUS, osv

Mvh

Toppen okey!

Av Dlin89
Skrivet av PeCe:

Kanon, då verkar du ha fått ett riktigt bra pris...tror knappast det kommer matchas på Black Friday (gissar att priset på ett 4080 möjligtvis kryper under 15tkr-strecket då, men det blir nog inte mycket lägre än så).

Fantasiskt okey det var goda nyheter!

Vet någon om Zotac gör vettiga kort? Bara haft Asus, MSI och EVGA tidigare.

Av Dlin89

Kollade för säkerhets skull upp med dom och all moms och skatt är inkluderad det ligger på säljaren inom EU fick jag till svar

Av Dlin89
Skrivet av Joppis:

Från vilket land skickas det då?

Skrivet av PeCe:

Tillkommer sannolikt svensk moms, vilket ger 15,500kr. Tulldeklarationen kostar 125kr (om varan kommer från ett land utanför EU). Utöver det troligtvis även fraktkostnad (och svensk moms på den).

Proshop tar idag 16,129kr (med fri frakt) för ett sådant kort, så att köpa från utlandet blir på sin höjd några hundralappar billigare.

Skrivet av dagas:

Är det inte så inom EU att man betalar momsen som gäller i landet man köper från? Från tullverkets hemsida ”Varor som du tar med från annat EU-land omfattas huvudsakligen av principen om fri rörlighet för varor inom EU:s inre marknad. Det betyder att du inte behöver betala någon tull, moms eller annan skatt eller avgift för varan.” men vet inte om
Det skiljer sig med import via post än vara där och köpa och ta med hem.

Frågan är dock om det ingår moms i priset ovan. Annars är det ju runt 20% för det beroende på land så några procent mindre än Sverige bara.

Är det från utanför EU blir det ju dock moms och tull.

Detta är från en polsk återförsäljare som dumpade priset lite åt mig för att det var deras sista exemplar, Polen är med i EU så någon ytterligare kostnad ska det inte bli.

12400 var inklusive frakten, kortet fick jag för 11800 sen blev det 500 kr frakt på det ungefär.

Av Dlin89
Skrivet av Aeig:

Nej, jag tror inte att du hittar ett RTX 4080 för 12400 kr på BF i en svensk butik

Mvh

Okey hoppas du har rätt där!

Av Dlin89

Tror ni black friday hade gett bättre deal?

Hade tänkt vänta på black friday i hopp om en grym deal men kom över ett Zotac 4080 trinity oc för 12400 med en alan wake 2 kod som jag hade tänkt köpa ändå.

På Ebay ska tilläggas så det är inte en svensk butik

Tror ni det hade dykt upp bättre deal på en 4080 under black friday?

Det finns ännu tid att ångra köpet om ni tror att jag hade gjort bäst att vänta in black friday i hopp om att spara ytterligare någon tusenlapp.

Av Dlin89

Tjena

Får sålla mig till denna skara nu
Jag har tröttnat på prestandan i mitt 3070 så började leta lite deals på 4080 och fick tag i ett sista exemplar på Ebay om ett Zotac trinity oc till bra pris 😀

Av Dlin89
Skrivet av DaydreamerVlad:

Väldigt få kort är mycket tjockare på ovansidan , då måste man ha något stort konstigt blackplate, kolla bilder och titta efter på ditt moderkort.
Det är just längden som brukar krångla.
Om det är på mm på ditt 3070 så kan det vara värt att inte köpa en big boy som har extra blackplate.

Okey tack!

Nej på längden är det inga problem har gott om utrymme där!
Det är på höjden jag börjar fundera om man måste se efter på nått sätt? Vad jag ser så verkar alla bara bry sig om längden och vad chassit tillåter!

Här är en bild på hur det ser ut nu där man ser min cpu kylare precis ovanför grafikkortet, mina nya ram bredvid cpu kylaren ligger också precis ovanför GPUn