Inlägg

Inlägg som HåkaN Teknik har skrivit i forumet
Av HåkaN Teknik

Bluetooth 5.0

Bluetooth 5.0 så vänta med ny mobil om du inte måste ha en ny nu!
Fyra gånger längre räckvidd och dubbelt så snabb överföring, kan spara tid.

IP 68 för att slippa fukt och väta problem.

Radio så när mobil-täckningen är utslagen så ställ in P4 och höra varför.
De här är 3 stycke enkla motiveringar som 2017 begränsar utbudet till prestanda skiktet, 2018 så blir det nog lite mer att välja på.

Lycka till!
/Håkan

Av HåkaN Teknik

Jag tycker finns två grund problem.

Jag tycker finns två grund problem.
Ett alldeles för hög svansföring av en viss VD och en viss Minister!
Två det är delvis fel angreps sätt att slippa stödja banken med pengar vid bank-kris.
Att få banken att sätta in pengar till staten för säkra bankens pengar är fel väg, det är bättre att öka likviditets-kravet och på det sättet få banken stabilare.
Inte öka skatten utan göra kraven hårdare, det minskar inte bankens konkurrenskraft direkt, men att lagra mer i ladorna dämpar vinsten som går att dela ut till aktieägarna. Men kapitalet är kvar i banken, det är bara vinsten på det egna kapitalet som dämpas, inte den grundläggande intjänade förmågan.

Visserligen tycker ja inte Finland är ett omöjligt val, men jag tycker inte flytt ska bero på personkonflikter!
21,3 % är lite liten för att få igenom en flytt att gå igenom, vi för se om det blir ett krav på en extra bolags stämma! För många är i mot beslutet att flytt!
Så vi får se vad fram tiden ger!

Av HåkaN Teknik

Det här är en Finsk återförsäljare av begagnade datorer ok pris nivå men jag vet inte hur trovärdiga de är!

Det här är en Finsk återförsäljare av begagnade datorer Bytdator.se de har en ok pris nivå men jag vet inte hur trovärdiga de är!
Har hyfsat utbud med begränsningar, men innan jag skulle beställa skulle jag ha något mer fakta en deras hemsida och Facebook sida. Men det finns förhoppningsvis fler på forumet som kan veta!

https://bytdator.se

Lycka till med inköpet!
/Håkan

Av HåkaN Teknik

Nu när du köper en ny välja en snabbare OS-disk.

Hej!
Ett tips nu när du köper en ny välja en snabbare OS-disk och den inte är så stor så är inte en snabbare så som 960 evo inte så mycket dyrare det kan vara en god ide. Även om SSD: er är dyrare nu (jag köpte en 500G varianten 850 evo till laptop och betalade 1442kr över disk). Är ca 30 % dyra än då förra sommaren.
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=3939249

Modellen verkar populär har dock ingen långsiktig prestanda tester men har inte sett något alarmerande kvalitets problem utan så gott som bara mycket positivt.

Din lista ser bra ut, som sagt det enda jag kom på var att kunna passa på att köpa en snabbare OS-disk när man ändå köper nytt och när den är liten är inte det så våldsamt mycket dyrare.
Lycka till!
/Håkan

Av HåkaN Teknik

Hej!
Jag tycker mats42 lösning med överföring via (ljus) fiber lät överkomlig och att rekommendera åtminstone för det hus som låg längst bort (om man vill spara lite pengar och komplexitet så använd TP-kabel till det närmaste), (ljus) fiber är mindre avstånds beroende även om avstånden här klarar sig med TP-kabel (att mäta om det går bra att hoppa över om det behövs överföring via (ljus) till det närmaste huset).

Nu hittade jag inget om husens placering så om det är någon fördel att dra till ett hus och vidare från hus till hus. Jag förslår luft kabel 1 stolpe till det närmaste huset och 3 stolpar till det hus med längre avstånd med 10 meter i häng längd så behöver inte stolparna vara så höga.
Det är lättare att hitta och åtgärda luft-ledning och om man lessnar på att ha en luft-ledning så går det att gräva ned den antingen göra det skälv eller att leja för det och det går ta en ledning i taget.

Om det är åskproblem i området så säkra husen, normalt med jord satt järn-spätt med grov ledning görs av certifierad elektriker, om det även är högt beläget så även åskledare.

Övrigt så tyckte jag förslag i tråden om lösning av B&B med separat sid bra och löser TS problem.

Lycka till!
/Håkan

Skrivet av mats42:

klarar man sig med ren gigabit så går det att köpa betydligt billigare konverterare
https://www.webhallen.com/se-sv/natverk_och_smarta_hem/190926...
(jag har testet med cisco och netgear eller dlink sfp och det funkar utmärkt)

Av HåkaN Teknik

Dock det jag hade börjat med är 1080 Ti ”de bugga” eventuella fel i 1-3 månader

Jag tycker listan ser bra ut!
Ett bra grafik kort en snabb prisvärd OS-disk och övrigt för att få ut så mycket grafik prestanda som möjligt för pengarna!

Dock det jag hade börjat med är 1080 Ti ”de bugga” eventuella fel i 1-3 månader på din nuvarande rigg. Dvs. utesluta fel på 1080 Ti och kunna använda större delen av prestanda ökningen från dag 1.
Bygga nytt med felen på 1080 Ti uteslutna och dra nytta av pris press på moderkort och processor.
Om något nytt dyker upp kan du modifiera din beställning om 3 månader.
Lycka till!
/Håkan

Av HåkaN Teknik

Jag skulle chansa på att inte få ett måndags exemplar av 7700K för dess högre bas frekvens och högre turbo- frekvens.

Jag skulle chansa på att inte få ett måndags exemplar av 7700K för dess högre bas frekvens och högre turbo- frekvens.
Att skippa överklocka och en då få en hög klock-frekvens och klara det med en tyst standard kylare.
Du har fått tag i ett bra moderkort till ett bra pris och med 8 trådar bör du klara dig bra 3 till 6 år.
(När det bara är spel som gäller ger Intel lite mer prestanda utvecklingen går mot fler trådar, men när det bara spel så går det förnärvarande Intel som gäller för att klämma ut det mesta ur grafik-korten.
AMD ger mer pris prestanda om man gör mer än bara spela, men när det är spel för hela slanten så är Intel som gäller, vad som gäller för morgon dagen, men skillnaden går mot AMD favör men du köper nu så det är nu som gäller!)

Lycka till!
/Håkan

Intel Core i7 7700K 4.2 GHz 8MB Intel Core i7 6700K 4.0 GHz 8MB

Modell Core i7, 7700K Core i7, 6700K
Kodnamn Kaby Lake Sky Lake
Hastighet 4.2 GHz, (Turbo upp till 4.5 GHz) 4 GHz, Max turbo 4.2 GHz
Antal kärnor 4st 4st
Antal trådar 8 st 8 st

L3 cache 8 MB 8 MB
Tillverkningsprocess 14nm 14nm
TDP 91 W 95 W
Integrerad grafik Ja, Intel HD Graphics 630 Ja, Intel HD Graphics 530

Av HåkaN Teknik

Nu skulle jag öppna att det kan finnas ett alternativ som ger mycket mer prestanda för pengarna! :-)

Nu skulle jag öppna att det kan finnas ett alternativ som ger mycket mer prestanda för pengarna!

Fredagspanelen 136 så nämnts att det nu finns siffror på hur pass energi effektivt det går att trimma ned ett grafik-kort vilket bukar vara vanligt för laptops där energieffektivitet och lägre frekvens på processorerna och mindre kraftiga, så nu finns siffror och hur man gör!
Apropå att uppgradera dator när det gäller spel så är det primärt grafikkort prestanda som gäller!
Prestanda som att ett 1080 drar 20W mindre än ett 1070 med 10 % högre prestanda (drar 90W).

Så jag tycker det är en möjlighet att titta närmare på att för din 7 tusen kan få 1070 prestanda,
lägg till 8 G minne till och möjligen en av de nya ”nukuda” fläktarna som presenterades i å senaste data mässan i Asien för säkra luft flödet mer tryck utan extra ljud.

Kolla om det går få det fungera (med ditt nuvarande mobo med processor), så uppdaterar du till Ryzen2 när den kommer och då trimmar upp ditt 1080 till full prestanda!
Ha 1070 prestanda till dess!

Av HåkaN Teknik

Att utnyttja att trimma ned grafik-kort för att skjuta på att uppgradera mobo + processor få mer prestanda för pengarna!

Apropå att uppgradera dator när det gäller spel så är det primärt grafikkort prestanda som gäller!
Prestanda som att ett 1080 drar 20W mindre än ett 1070 med 10 % högre prestanda (drar 90W).

Det här är oftast den här energi effektivitets ofta avvänds för laptops spel datorer att få upp spel prestandan med både lägre effektförbrukning och lägre klockade processorer.
Det här är något som utnyttjas rätt sparsamt av de som vill uppgradera, den vanliga frågan stryper min processorer räcka till för grafik kortet om så ofta vill de ha ett nytt mobo till nytt grafik kort.
Just kan det vara extra lönsamt att skjuta på att uppgradera moder kortet och processor för det är ett generations växling av minen och många har uppgraderat fritt från win 7 till win 10 så ett även ett nytt OS behövs, så ca: 7 till 8 tusen kr för ett ok grund packet och ofta ett par tusen till, så att skjuta på det och i stället köpa ett minst steg vassare grafikkort än behovet och trimma ned grafik kortet.
Så att till och med köpa ett så extremt kort som 1080Ti och få bättre prestanda än ett 1080 till en lägre total kostnad och mindre ljud och effekt-förbrukning, det som troligen behövs är lite mer minne (även om många vill och kan trimma upp processorerna).
Att det nu finns inställningar för hur man gör för att upp nå det med 1080 är bra, men med tanke på att det nu är extra lönsamt att skjuta på det så vore det bra att se test med även med 1080Ti.
Det senaste 10 år så har det primärt varit Intel som gällt för speldatorer och Intel systemen är rätt tacksamma öka prestandan för att sätta dit en andra hårddisk när du börjar bli orolig för den gått så länge men inte har några fel indikeringar, men är orolig att köpa en ny disk så som en 3TB RED som komplettering till din 2 TB disk sätta den i raid 1(spegling) med RST(och utnyttja 64GB av din SSD). För att vara lugn för att disken kraschar och få ut nästan den dubbla läs prestandan (men bara kunna utnyttja 2TB av disken).
Så länge du har en i7 så borde de här gå mycket bra, för i5:or i de flesta fall med, men invänta test för att säkra att det här fungerar bra!

Av HåkaN Teknik

För raid hemma välj tystare diskar än Enterprise diskar, men om ditt behöver för backupp med en disk använd Enterprise diskar.

Normal fallet (hemma bruk) välj tysta diskar som kan hantera raid du vill köra i raid, så som WD-RED som tyvärr nästan fördubblad fel statistik sen när jag köpte diskar 2012/2013 när jag köpte 3 TB diskar senast jag kollade så hade felsatestiken fördubblats kan ha ändrats under året, 6 TB hade ok fel-statik.
Där det jag tycker det kan vara en ide att använda enterprise diskar är när du vill göra en back upp på dit raid på en disk göra det smidigt att stoppa i dit brandskåp fördelen är att du även får en disk som har lite högre kapacitet och säkerhet så vid back upp så får du så ut med extra ljud.
Så gärna tysta diskar med 3år eller mer garanti för NAS.
Priset kapacitet för 2½ diskar så 2TB diskar med 5 års garanti är prisvärda på pappret de brukar vara tysta men hur de är i vekligheten hittar bar ytliga tester som är positiva. Om du redan har ett chassi som klarar att 5¼ som går att ha upp till 8 st. 2½” även om 8 är lite dyra så är för 6 st. 2½” mer prisvärda om du har tillräckligt många 5¼ för ha den mängd 2½” diskar du önskar (om någon).
Exempel vis zfc kan hantera upp till 12 st. diskar så att ha fler diskar inte bara ha zrid2 utan kan ha zrid3 så i stället för 4st 6 TB 3½” för att lagra 12TB eller 9st 2½” 2 TB (och några SSD diskar med låglatens).

Om vi nöjer oss med en leverantör (Använd gärna pris-generatorer.)
1199kr st 10791 kr 9st (Garanti 5 år)
https://www.inet.se/produkt/4300295/seagate-firecuda-laptop-2...

3 290 kr st. 13161kr 4st (Garanti 5 år) få ned priset med att ha zraid1 eller diskar med Garanti 3 år som ät tystare.
https://www.inet.se/produkt/4300204/wd-red-pro-6tb-7200rpm-12...
Om sata kontakter blir en brist så fin överkomliga lösningar…
PCIe till 10st SATA (Till ZFS går det lätt åt många sata kontakter, där det inte bara lagra utan även ”ssd-chach” tyvärr än så länge fungerar ZFS inte med snabba gränssnitt, även om det viktigaste är fördröjning för SSD men att ha båda är en fördel).
https://www.inet.se/produkt/5403260/delock-expansionskort-pci...
Back upp på en disk 12 TB (en ide att använda enterprise diskar är när du vill göra det på hela raidet.)
Så begränsning av 12 TB diskar än så länge en fördel att undvika ”singl” diskar för raid (ska bli bättre raid "single" diskar någon i framtiden) om man vill annat en backupp på diskarna så är 12 TB som gräns. (Eftersom ”singel” fortfarande fungerar mycket dåligt för raid, så för att hålla dörrarna öppna för att kunna köra raid med 12 TB diskarna.)
Så en ide till!
Lycka till!
/Håkan

Av HåkaN Teknik

3200 MHz minnen är det som var rekommenderat för max prestanda.

Hej!
En bra grund tanke med bygget, mjukvaru utvecklingen för att utnyttja Ryzen till max är nu uppe i 4000 MHz minnen upp till 80% av det är priset fortfarande överkomligt och 3200 MHz minnen är det som var rekommenderat för max prestanda. Så se om du kan hitta ett moderkort och minnen som stödjer det så du kan få ut så mycket som möjligt av din CPU: AMD Ryzen 5 1600X utan kostnaden drar iväg för mycket. Här är ett exempel som ska klara det
https://www.webhallen.com/se-sv/datorkomponenter/267955-asus_...
Lite mycket bling men något med den prestandan.

Lycka till!
/Håkan

Av HåkaN Teknik

vila ögonen från skärm arbete lite, ta en promenad

Hej!
Om du inte tror att det är allergi, vila ögonen från skärm arbete lite, ta en promenad och växla att titta på långt och närma håll inte mobilen utan några meter till så långt som du kan se.
Vi anstränger ögonen och jobbar mycket vid skärm vilket gör att vi behöver glas ögon i högre utsträckning så att inte sitta hela dagarna vid skärmen.
Men ögon doktorn är inte en dumt för det kan vara något som är fel, så för att utesluta boka tid men fortsätt med promenaderna.

Lycka till!
/Håkan

Av HåkaN Teknik

Om du har Återställnings punkt i Windows 10 Aktivt så backa till lämplig punkt

Om du har Återställnings punkt i Windows 10 Aktivt så backa till lämplig punkt borde kunna backa till innan avinstallationen, även om du inte skapade en punkt så Windows update i tid och otid.
Om det går även få bort det program du vill utan ta bort utan ta bort annat är nog svårare längre tillbaka utan att ta bort det som ska vara kvar efter du installerade spelet.

Lycka till
/Håkan

Av HåkaN Teknik

Med snabba minnen så vore det trevligt med Ryzen 3+ inte bara fyra kors utan i princip Ryzen 5 med interngrafik för att ha HTPC/speldator vid låg grafik krav kunna av/på-aktivera grafikkortet

Med snabba minnen så vore det trevligt med Ryzen 3+ inte bara fyra kors utan i princip Ryzen 5 med interngrafik för att ha HTPC/speldator vid låg grafik krav kunna av/på-aktivera grafikkortet för att hålla ner effekt förbrukningen.

Ofta behöver inte det extra grafik koret vid streaming och tv tittande. När vi vill spela ett spel eller titta på en 4K-tjänst som kräver grafikkort aktivera det av/på-aktiverbara grafikkortet.

Det här med av/på-aktivera grafikkortet har funnits på enstaka moderkort och på laptops.
Men nu med mycket snabba minen för att få Ryzen att fungera, så vore det perfekt av/på-aktivera grafikkortet för att ha HTPC/speldator.
Så att kombinera det här med ändringen för att Ryzen bättre kan klara snabbare minnen vore perfekt!

Av HåkaN Teknik

Så får man boka platta eller dator till flyget och ha med sig eget minne

Tack för att du tvinga mig att ta ett steg till!
Om stop av laptops och plattor och ser ut bli långvarigt på visa flygsträckor.
Så får man boka platta eller dator till flyget och ha med sig eget minne, med det man pluggar in i sin bokade dator eller laptop (begränsat ut bud om man inte betalar extra).
Så då behöver vi en eller två servis organisationer, så på planet får vi det vi beställt vi lämnar det i samband med att vi landar. Och på flygplatsen så får vi den beställda IT-utrustning och Power-bank utanför incheckningen (koordinerat).
Rent logistiskt har det här provats och är väl fortfarande fungerande.
Jo naturligtvis är det alkohol vi får vår beställda kasse på flyg planet vi kan få mer på flyget eller när vi landat men vi betalar det på flyget.
Skillnaden är att vi bokar IT normalt tidigare annars blir det ett smalt utbud och att vi hämtar utrustningen utan för passkontrollen.

Vi får hoppas att det här inte kommer tillstånd med laptops och plattor, men det är lösbart (men frustrerande). Det som redan gäller för Power-banks och där vore det bra med ett servis företag på varje flygplats Power-IT där man hyr sina Power-banks.
Som sagt, det här är en enkel lösning i teorin, men i praktiken inte lika lätt!

@Patrik356b:

Av HåkaN Teknik

En lösning skulle kunna vara hyra batterier.

Att förbjuda laptops och plattor pga. av brandrisk är inte absurt men att göra det pga. av möjligt bomb skäl så får det lösas på anat sätt.
Ha tidigare tid på flygplatsen så bomb problemet kan uteslutas.

Att få in brand fara in låst i bagaget där det inte går göra någon olycka inträffar, är olämpligt.
En lösning skulle kunna vara hyra batterier.
Det vore bra med ett servis företag på varje flygplats Power-IT där man hyr sina Power-banks och om problemet med batterier kvar står så får vi hyra batterier för våra plattor och laptops. När man bokar sin resa bokar man även de batterier man behöver på orten man ska till, när man kommer dit så hämtar man sin beställning på flygplatsen och lämnar igen batterierna när man flyger tillbaka.
Det är en enkel lösning men den är inte gratis.
Om man är ”Kinki” så borde man kunna köpa ett nytt batteri och få det laddat och sedan lämna kvar det och ta del av uthyrnings-avgiften och kunna boka sitt eget batteri för en servis avgift, aktuellt om man är på orten ofta.
Det här är en enkel lösning i teorin, men i praktiken inte lika lätt!

Av HåkaN Teknik

Det är mycket reklam för elektroniska lås och jag tycker att det har en god framtid som extra lås.

Det är mycket reklam för elektroniska lås och jag tycker att det har en god framtid som extra lås.
När du har hantverkare som behöver till gång till hemmet, bara ha extra låset låst så dörren är låst och hantverkaren har till träde så kan du byta koden för låset oftare (från knappsats till nyckel bricka), inte behöva byta nycklar.
Om du skulle förlägga dina nycklar så har du även ett fungerande backupp-system.

Har inte så stort förtroende för fingerkort läsare för dörrlåset men att ha det för stenen/blomkruka eventuellt fjärupplåsning för extranyckel.
Jag tycker inte om ha övervakning inne i hemmet men utan för dörren är ok för mig, så då gör det möjligt att se vem man släpper in.

Av HåkaN Teknik

Steg 0 uteslut att damm-filtret är fyllt av damm som hindrar luft flödet.

Steg 0 uteslut att damm-filtret är fyllt av damm som hindrar luft flödet.
Steg 1 komplettera med en andra 140mm fläkt (TS front klarar 2), finns bra tips i tråden.
Jag skaffar mig ofta en över sikt genom att jämföra hur tysta fläktar är en snabb över blick brukar fås med att utnyttja Inets sökfunktion långt ifrån perfekt men ger en god överblick.
https://www.inet.se/filter/133?sortColumn=Name&sortAscending=...

Lycka till!
/Håkan

Av HåkaN Teknik

AMD rekommenderar 3200 minnen för sin Ryzen.

AMD rekommenderar 3200 minnen, det underlättar att moderkortet har stöd för det, för 3200 minnen så finns det ett antal kort som stöder det, för högre så är det ett smalt utbud!
Lägg till övrigt du vill ha på ditt kort, men att köpa kort som minst klarar 3200 minnen!
Det finns kort under 1600:- för 3200,med lite extra finesser så är korten dyra!
Att det kommer snabbare minnen och snabbare kort är att förvänta men för det extra så kostar det och det är svårt att få upp farten på minerna och hålla ned cl så även där är det en kompromiss fråga!

Men tro och hopas på utvecklingen!
/Håkan

Av HåkaN Teknik

Jag säger inte nej till mer än 3200 minnen, men det underlättar att moderkortet har stöd för det!

Jag säger inte nej till mer än 3200 minnen, men det underlättar att moderkortet har stöd för det, för 3200 minnen så finns det ett antal kort som stöder det, för högre så är det ett smalt utbud!
Det finns kort under 1600:- för 3200,med lite extra finesser så är korten dyra!
Att det kommer snabbare minnen och snabbare kort är att förvänta men för det extra så kostar det och det är svårt att få upp farten på minnerna och hålla ned cl så även där är det en kompromiss fråga!

Men tro och hopas på utvecklingen!
/Håkan

PS: De som vill använda Ryzen för lite mer server inriktning med ECC minen kan det vara en fördel att köpa innan Intels nya plattform är ute även om minnera bara är 2400, har inte sett snabbare än så!
@napahlm: