Inlägg

Inlägg som pa1983 har skrivit i forumet
Av pa1983
Skrivet av DLM:

Knappast meningslösa. Att välja minnen som inte är med i listan kommer fortfarande vara mer osäkert än minnen som tillverkaren själv säger är testade. Kan tänka mig att det även blir problem med support om man använder minnen som inte är med på listan.

Kan bara hålla med.
Jag köpte minnen som bör ha fungerat fint med min AM4 bräda och mobo, fick bra pris men var ej på QVL listan, tog över 6 månader att hitta stabila timings för XMP profilen på 3200Mhz var ostabil.

Dom passerade memtest86+ 4 av 4 tester, flera gånger om.
Men visade sig att I/O dien på AM4 pollarna bajsade ner sig om man stressade Minne OCH PCI-E på samma gång villket i mitt fall ledde till att grafikkortets drivrutiner kraschar, sett detta med både Nvidia och AMD genom åren på ostabila system.
Numera fungerar det men som sagt 6+ månader tog det att reda ut att minnet inte var 100% stabilt och få till stabila timingsdå XMP profilen visade sig vara skräp.
JEDEC var stabilt dock och då memtest av olika slag var värdelöst, fick jag köra PCI-E last samtidigt som jag stressade minnena då kunde jag trigga minnes fel inom 15-20 min annars kunde datorn gå 1-2 veckor innan den kraschade i nåt spel.

Dagens memtest program är inte bra nog när processorerna mer eller mindre är en SoC.

Jag har kört QVL minnen i princip sedan jag hade skit minnen från Corsair på Opteron tiden (2003) som ej var stabila, och det har inte fallerat.
Så ja att köpa minnen på QVL listan gör skillnad för oavsett minneship så kan 2 stickor med samma kretsar ha olika timings programmerade för en XMP profil med samma frekvens och det är allt som behövs för att introducera instabilitet.

AM4 för mig var helvetets plattform när det kom till ram kompatibilitet i alla fall, visste om att AM4 var petig men underskattade hur mycket, i efterhand hade QVL minnen sparat mig mycket huvudverk.

Skrivet av Tazok:

Skulle gärna se minnen som inte är bestyckade med onödiga kylflänsar så att dom håller normal höjd och inte som Corsair säger "low profile". För low profile är något helt annat.

Men annars, CL följt av hastighet och priset. I den ordningen.

Low profile förr i tiden är som du säger nåt helt annat.
Low Profile i dag är vad som är standard höjd.

Har lite low profile DDR2 eller DDR3, typ 1cm höga så nice som satan när man har extremt låga kylare som ofta blockar även "vanligt" ram i dag på inre 2 plattserna.

Dessutom kan man få ut dom stickorna utan att ta av kylaren så använder dom mest för labbande.

Av pa1983

Undersökningen visar ju hela problemet med "prioriteten" dagens "entusiaster" har.

Var är JEDEC och QVL valen i undersökningen?

Om minnena inte har en vettig JEDEC profil (så dom följer satta industristandard), helst en vettig XMP också som inte är helt galet med Vmem krav så är det ju en bonus.

Sedan QVL, minnena bör vara på Moderkortstillverkarens QVL lista om man vill minimera oddsen för kompatibilitetsproblem.

Utöver det hatar jag minne med RGB, det stör signal integriteten och tog år innan RGB minnen nåde samma frekvenser som dom utan, men finns igen fördel med RGB för stabilitet eller prestanda.

Sedan köper jag bara vanlig höjd, det som i dag kallas låprofil även om det är standard så slipper man att det tar i CPU kylaren.
Håller man processorn sval håller man minnena rätt svala med då värmen leds genom moderkort från CPU till ram så jag har hellre största CPU luftkylaren jag kan få på än en mindre pga att ram tar upp värdefull plats för kylning.

Undersökningen är ju dålig då den lämnar Stabilitet och standarder som uteblivna val.

Av pa1983

Jag avslutade nyligen ett projekt jag sysslat med sedan 2023, började lära mig lite OpenGL för ca 6 år sedan och C++ för ca 3 år sedan.

Universalt benchmark program som fungerar på flera OS så som IRIX, Windows, MacOS och linux.
Det är också portat till arkitekturer som MIPS, PPC ochx86 men även Dec Alpha.

Jag gjorde även en modifierad version för 3dfx Voodoo1/2 på begäran.

Tema i demot är Svenska J 35 Draken som gör en Intercept av en Sovjetisk/Rysk TU-95 Bear.

Av pa1983
Skrivet av miizoo:

Tack för ditt kritiska förhållningssätt. Du underbygger dina argument med fakta vilket jag uppskattar.

Var på väg att trycka till på ett köpknappen bara för att testa, men inser att det här med ”one time use” och elektriskt ledande egenskaper tillsammans med prisskillnaden gör det svårt att begripa vad det faktiskt förbättrar, mot vanlig hederlig kylplasta.

Håller lägre än pasta och leder värme bättre så lägre temperaturer.
Så den är väl lämplig för en dator som inte ska rivas isär hela tiden, så dom flesta.

AMD använder ju nåt liknande på mitt RX5700, då grafen och grafit är besläktade och grafit har använts sedan 90 talet för kylning i datorer i alla fall, min Alpha hade grafit mellan CPU och kylare men det leder bäst horisontellt inte vertikalt som denna produkt.

Allt jag sett säger att produkten är bra om den används rätt, men så är det ju alltid, rätt produkt till rätt område.

För gpu'er är det nog bra med, men jag hade som sagt conformal coatat alla smd komponenter runt kislet precis som med flytnade meall, samma sak för delidad CPU, men då ryker ju eventuellt garanti också.

Av pa1983
Skrivet av IceKey:

<Uppladdad bildlänk>

Skräp!

Detta är ju en klassiker, Rolling Stones cover med ny sångtext.

Microsoft hade ju en kampanj när Windows 95 släpptes med Rolling Stones och låten Start Me Up,

Både den kampanjen och senare remixen är ju ljusår bättre med bättre låttexter och remixen är ju störtskön om man lyssnar på vad han sjunger och man är bekant med Windows 9x och den eran.

Melodifestivalen är ju bara "vem kan skriva sämsta låten tävlingen".

Jag förstår inte hur man kan få in så dåliga artister, låtskrivare osv, men men är nog inte meningen att jag ska förstår det heller.

Av pa1983

Det är VIKTIGT att påpeka att första GPU'n är Nvidias självutnämning av det påståendet, det är inget faktum eller nåt som oberoende fastslagits!

Termen GPU och vad den betyder är lågt äldre och går tillbaks årtionden.

TnL i hårdvara fans tex på konsumentsidan 1997 men som separat chip och då stog GPU för Geometry Processing Unit.

Vi kan också dra paralleller, den första processorn anses var Intel 4004, numera anses den ofta vara MP944 som deklassificerades och kom ut 1 år tidigare och är Mycket mer avancerad 20 bit Micro processor, finns dessutom en 3:e Micro processor från samma år som eventuellt kan vara först men såldes i extremt får exemplar.

Men båda processorerna i dag argumenteras det om dom är processorer, för på den tiden dom kom ut ansågs dom vara "Micro Processorer", Processor eller då CPU applicerades i efterhand.
Problemet är att många av dessa tidiga CPU'er inte är en "enchips" lösning, alltså att Processorn kan köras utan support chip, du kan göra det med dom flesta senare processorer som en 486 eller en 8088 på ett breadboard tex.
4004 och MP944 krävde supportchip då vitala delar ej var inkluderade i micro processorn.
Så i dag applicerar vi order Processor eller CPU på nåt son kallades en "Micro Processor" på sin tid där vitala delar saknas för att uppnå den moderna definitionen. MP944 hade IR registret i ROM chipet tex, 4004 klarar sig inte utan I/O chipet tex så igen av dom kan köras stand alone i det mest grundläggande utförandet.

Samma sak ser vi i dag hända på grafiksidan, GPU appliceras på äldre grafikkretsar än NV10 då Definitionen GPU enligt Nvidia inte är nåt alla håller med om och GPU termen fans före Nvidia slog sig på bröstet och påstod sig uppfunnit något.

Skillnaden här är att ett chip utan TnL integrerat kan fortfarande användas utan extra support chip och fungerar ypperligt då allt utan HW TnL görs på CPU sidan. TnL är ju en fundamental dela av tex OpenGL men om det görs CPU side eller GPU side spelar ju igen roll.
Dessutom kan Software TnL vara snabbare då HW TnL har maximal prestanda gräns precis som en CPU.
HW TnL är nice på system med långsam CPU tex.

Saker blir lite luddigare med tex Voodoo1 och 2 där FBI som är Frame buffer chipet och TMU'n eller båda TMU'erna som är Texture enheterna är separata chip, men en del kallar ändå hela kortet för en GPU för ja vad är en "Unit"?

Nvidia ansåg 1999 att en GPU enligt deras definition skulle ha HW TnL utöver tidigare tekniker som Triangle Setup, Clipping i hårdvara och en renderings motor, Nvidia satta definitioner som dom sedan ansåg sig uppnått och därmed påstod sig ha skapat första GPU'n.
Vist är det kul att uppfinna 111m lopp, springa det och deklarera sig världsmästare i 111m löpning!

Lika absurt som att påstå att en CPU måste ha en FPU för att vara en CPU, det kan emuleras och CPU'er hade länge igen FPU ändå argumenterar folk att en FX8150 inte är en Octa core för två kärnor delar en FPU.
Jag skulle påstå att det faktum att processorn i sig självt identifierar sig som en 4 core med 8 logiska kärnor för Ingenjörerna designade den som en Quad core inte Octa som Marknadsavdelningen valde att kalla den.
Sedan vad det gällde FX så delades fetch och decoder mellan vad som egentligen bara vara separata sett om ALU's.

Men trots det bråkar folk om vad FX var och inte var, precis som folk verkar tro att Nvidia 1999 var först med en GPU, men Nvidia har ju vunnit GPU marknaden så ja dom kan ju skriva historia bäst dom vill.

Men GF256 var inte första GPU'n, nvidia påstod bara det enligt sina egna regler.

Jag hade ett GF256 DDR när det släpptes, bra kort men lite överhypat helt klart, min favorit är lite långsammare Matrox G400 som innan DDR versionen av GeForce 256 kom ut hade mest bandbredd med 200Mhz SGR på Max versionen.

Att TnL skulle hamna i samma chip som resterade grafikhårdvara var ju helt självklart då man som sagt år innan haft det på egna chip, lika självklart var det som att Voodoo3 implementerade alla 4 chip (DAC, 2x TMU, FBI) Voodoo2 hade på 1 chip och man fick plats med en 2D motor också.

Nvidia uppfann inte GPU'n, vad dom gjorde vara att dom övertygade folk om att dom uppfunnit nåt.
Nvidia är utmärkta på marknadsföring, det ser vi än i dag.

GeForce 256 var inte första GPU'n, det vara bara nästa gpu i evolutionen av gpuer, TnL på samma chip.

Av pa1983
Skrivet av Dinoman:

Jag gör detta sällan men nu får det vara nog.

Jag förstår att du är irriterad, det framgår, och jag förstår att du också tillhör falangen som inte uppskattar det arbete som vi Testpiloter gör för Sweclockers.

Utan att raljera om hela syftet med Testpiloter så summerar jag det väldigt kort. Att vara en Testpilot är en ynnest, men det är också extremt svårt och hårt arbete. Syftet är inte att vara Steve på Gamers Nexus, som har en hel stab med människor och 20 års erfarenhet i branschen, tillgång till massiva resurser och kunskap för att göra mycket professionella tester. Testpiloterna är tänkta att ge ett intryck från hur en vanlig dödlig entusiast uppfattar produkten, sen försöker vi efter bästa förmåga också ge objektiva tester utifrån de förutsättningar vi har, vilka varierar vilt eftersom vi inte sitter på standardiserad utrustning.

Som Testpilot så är man en privatperson som alla andra, som har tillgång till en extremt begränsad uppsättning hårdvara, man har det som man själv har investerat i, sen får man, på egen begäran kringutrustning och hårdvara från Sweclockers för att kunna använda testprodukten på det sättet som det är tänkt. Att göra riktigt bra tester är mycket svårt då det finns många tankefällor och misstag som man kan göra på vägen. Lägg därtill att många gånger får vi en produkttyp vi kanske aldrig hanterat tidigare, vilket innebär åtaliga timmar av research och undersökande för att undvika just att bli spikad på korset av en arg experttyckare som dig själv.

Med detta sagt så lyfter du fram väldigt relevant kritik på en del punkter, vilket jag tycker är bra för det är enda sättet att kunna utvecklas men vad du högst uppenbarligen inte förstår är att ditt aggressiva tonläge och din direkt nedvärderande inställning till Testpiloten är kontraproduktivt. För att citera Big Lebowski: "You're not wrong Walter. You're just an asshole."

Det är inte svårt att sitta bekvämt i hemmets still vrå och kritisera andras insatser. Jag tar av min hatt för @Yatagarasu för att han ger sig in i ringen och försöker ge en så bra bild av produkten som han kan, med de metodiker han har till förfogande. Han har garanterat mycket kvar att lära och om du hade haft en annan inställning till andras arbete och istället valt att påpeka de detaljer som du ansåg kunde göras bättre på ett humant och välkomande sätt så hade han säkerligen också kunnat lära sig mycket av en diskurs tillsammans med dig.

Istället så valde du att bete dig som ett barnsligt praktarsle. Det är upp till dig om du faktiskt vill ha en dialog kring detta eller om du bara vill trycka ner människor, den metodiken som du valde ovan kommer aldrig leda någon vart mer än till konflikt, vilket kanske var din avsikt, vad vet jag men DU har väldigt mycket att lära när det kommer till att kommunicera, sanmarbeta och att hjälpa andra att utvecklas.

Om det krävs att jag är ett praktarsle så får jag väl vara det om det betyder att folk inte eldar upp sina grafikkort när swec redaktion helt ignorerar det faktum att grafen är elektriskt ledande.
Ni borde se till att det är med, kolla vad testpiloten skrivit och förslå ändringar om det behövs, han representerar i andras ögon er oavsett vad ni tycker.
Allt som krävs är att nån köper ett större ark än chipet/kislet eller får det på sniskan så är det grafikkortet dött om det kortar SMD komponenter runtom kislet-
Och ja alla har ansvar i alla led, Swec redaktionen, Författaren av artikeln, och användaren att läsa manualen, men räcker att någon sätter en "disclamer" med no fucks given och sedan hoppar över vital information så är man ett steg närmare en olycka.
Räcker att användaren tror att artikeln har all info den behöver för att göra en korrekt installation.

Vad det gäller övriga mätningar och testmetoder så hade jag inte brytt mig om det inte var för helheten.

Men som sagt jag är gärna röven och syndabocken om det sparar någon från att döda sitt grafikkort eller andra komponenter.
I bland krävs det att nån säger nåt, och i bland är det inte helt enkelt att framstå som snäll även om man vill, verkligheten suger.

Mitt andra inlägg du citerade var som jag skrev för att någon antog saker om mig och ja då orkar jag inte vara snäll.

Men jag har sagt mitt och jag kan gärna vara skitstöveln om det sparar någon från en dålig dag.

Av pa1983
Skrivet av justabit:

Du verkar helt ha missat ett det är en testpilot och inte en Swec recension. Det står en disclaimer högst upp att det är sponsrat av tillverkaren och en riktig recension från Swec har efterfrågats i kommentarerna. Testpiloter är alltid marknadsföring, inte objektiva tester. Som mest duger de bara till diskussionsunderlag, inte mer.

Nej jag vet mycket väl vad sweclockers TESTpiloter är.

Tyvärr är det inte samma sak som en riktig testpilot som är expert på sin sak.

Swec testpiloter är också nåt jag inte är för, dem ger ofta missvisande information, det leder i detta fallet till att folk kan förstöra sina grafikkort men även köpa produkter baserat på felaktig information där produkten sedan inte lever upp till förväntningarna.

Men kör på med dumma ursäkter!

DIsclamers ursäktar inte rena felaktigheter och är igen ursäkter när någon eldar upp sitt grafikkort dom betalat 15K för.
Eller är det OK bara för a att swec ska tjäna lite extra på Reklam och Sponsor intäkter?
Ska dom det får recensionen vara vettig!

I så fall kan vi lika väl ha recension och tester som är helt påhittade och ren fantasy om en "disclamer" ursäktar allt som kan hända som ett resultat!

Dessutom TROR jag inte skaparen av produkten vill vara indirekt ansvarig för rena felaktigheter sprids på stora nyhetsidor, inte intrycket han get mig i alla fall.

Så nej just att det är Swec och en Tespilot retar mig nästan mer, så jag har inte missuppfattat något!

Jag rapport artikeln direkt till redaktionen efter jag postade första inlägget och har i princip sagt detta redan, vad jag tycker om testpiloter i detta fallet och att granskning bör göras!

Upp till Sweclockers vad dom vill göra nu.

Mins Quizen rätt nyligen där flera medlemmar rättade Swec men Enviro vägrade rätta den, mins också A750 reviewn som var sen, felaktiga priser, ursäkter....

Jag gillar inte att ändra tonläge men nu har jag det och sagt vad jag vill och hoppas det räddar någons grafikkort och annan hårdvara!

Av pa1983

Jag ser flera problem med denna recension.

Det första är att jag såg IGEN tydlig varning att paden är gjord av grafen och därmed EXTREMT elektriskt ledande!
https://www.thermal-grizzly.com/en/KryoSheet/S-TG-KS
https://www.thermal-grizzly.com/media/cf/5d/e9/1702479898/TG_...
2 va
Står klart och tydligt på produktsidan, Derbuer har själv i sin video talat om detta.
Dessa pads ska hanteras som flytande metall om dem appliceras på en GPU tex, får paden kontakt med SMD komponenter eller annat under monteringen och användaren inte ser det så kan du kyssa ditt grafikkort hejdå, kanske mer därtill. så det kan snabbt blir en DYR affär att använda dessa pads inkorrekt.

På bare die med SMD komponenter runtom ska conformal coating att rekommendera precis som flytande metall.

Med det sagt så finns det fler problem med recensionen.

Nummer 2 är att du verkar återanvända produkten och du skriver inte ut att paden är en "One Time Use".

Paden är som en packning och packningar byter man efter dom varit komprimerade en gång.
Den kommer bli komprimerad och ta formen av båda ytorna, därmed kommer den prestera sämre om du återanvänder den för du kan omöjligen få den på samma plats igen.
Om en användare VILL återanvända den, det är upp till användaren men tillverkaren säger att den kommer då prestera sämre.

https://youtu.be/k9TH7TeDZM8?feature=shared&t=1197
Skaparen själv säger att det är "one time use" här i en GN video "OM" du inte vill ha försämrade temperaturer.

Båda dessa två synpunkter är det många recensioner som missar tyvärr så du är inte ensam.

Tredje synpunkten är att du anger förbättringar i temperatur i procent.
Varför? Man gör inte det.

Hur kommer du fram till att tex negativ 26.2% förbättring i temperatur?
59/80?
59/80 ger 0.7375
Tar du ett minus det sedan för att få 0.2625?
Borde var 26.25% i så fall.
Oavsett en totalt onödig och meningslös procentuellt värde för en användare och jag kommer förklara varför.

Du ska ange skillnaden i Grader Celsius eller Kelvin, inte I procent.

Sedan faktoriserar du inte in rumstemperaturen vilket gör att procentvärdena nu beror på en okänd rumstemperatur, du sätter inte heller ett fast varvtal på fläkten som andra påpekat i tråden, så vi har i alla fall 2 okända variabler här som direkt påverkar vad för resultat vi får.

Du kan omöjligt komma under rumstemperaturen så är den 21C varför räknar du ut procentuellt skillnad mellan tex 59C och 80C?
Du kan ju bara räkna förbättringen på temperaturer ÖVER rumstemperaturen för du kan ju aldrig komma under rumstempraturen eller hur.
Du kan ju inte nå noll C om du inte har det som rumstemperatur så varför räkna ut en procentuell skillnad på ett span där du aldrig kan komma under tex 21Celler vad du nu hade i rummet.
Mitt labb ligger på 16C på vintern, 30C på sommaren så räknar man som du blir det ju helt olika "vinster" beroende på årstidens påverkan på rummets temperatur du inte faktoriserade in.

Du måste ha rumstemperaturen först, tex 21C sedan ha ett fast fläkt varvtal som folk påpekat, sedan räkna ut skillnaden så uppmätt temperatur minus rumstemperatur.

Så tex om uppmät GPU temp är 80C och rumstemperaturen är 21C så är den riktiga skillnaden 59C över rumstemperatur.
Använder du sedan paden och får tex 63C och rumstemperaturen fortfarande är 21C så får du 42C över rumstemperatur.
Det är en förbättring om 17C.
Sedan bör man ju också se till att köra öppen test bänk, alternativt se till att ha fast varvtal på chassifläktarna och även mäta temperatur in på grafikkortsläktarna där istället och ha det som referens för "rumstemperaturen"
Allt är relativt.

Problemen jag ser med denna recension.

1. Igen varningstext att du kan döda din hårdvara med dessa då dom är elektriskt ledande.
2. Igen text att dessa är avsedda för "en" montering, och förstår jag testet rätt så återanvände du dom flera gånger så testet är därmed meningslöst.
3. Rumstemperaturen tas inte in i mätningarna så alla mätvärden är relativt en okänd rumstemperatur.
4. Fläktarnas varvtal är inte kontrollerade och utgör ytterligare en andra variable utöver rumstemperaturen.
5. Mer än en montering görs med samma pad vilket enligt tillverkaren försämrar temperaturen så en 3:e okänd variabel införs.
6. Relativa procentvärden används vilket är fel och kan ej översättas till en annan användares "use case" så dom är av inget värde.
7. Som andra påpekat, igen normalisering av varvtalen på fläktarna, alltså fast varvtal hade krävts, annars blir uppmätta temperaturer meningslösa då kylförmågan hos fläns/fläkt varierar.

Tyvärr är detta test i princip helt oanvändbart, säger inget om hur dessa pads presterar.

Av pa1983
Skrivet av eloj:

Sweclockers omnämns i der8auers senaste Video om den här kylaren och kritiken runt den.Alp

https://youtu.be/dSvNFRUY2vg?t=409 (tyska)
EDIT: Nu även i engelsk version. https://youtu.be/cHNXFgSonWI?t=468

https://i.imgur.com/jaW7Kei.png

Tänkte postat den med men du han före.

Men jag har varit extremt tvivelaktigt till Igors lab sedan 2019 när jag började höra och läsa derasartiklar, det har varit fail efter fail.
Fel om 12VHPW, Fel om EVGA 3090 bran upp (EVGA gick ut med korrekt info själva).
Bevisen dom presenterade var ofta inte bevis upplevde jag eller stämde inte överens med vad man borde förvänta sig och vad andra publicerade.

Det jag finner alarmerande är att först går fläkt tillverkaren ut med att dom tagit fram en fläkt som utpresterar allt enligt dom själva och dom vet inte riktigt hur men ramen verkar vara the shit.
Media världen över hypar upp fläkten genom att subjektivt klämma och känna på dem på en mässa och tro på hypen.
Sedan går Igors lab ut med tester som bekräftar detta.
Alphacool använder reviewn som marknadsföring fast dom borde veta att tesen skiljer sig med en faktor 3-4x vad dom själva borde se i sina labb.
Nu går en anställd ut och försvarar sina tester och tillverkaren....
Det såldes nog en hel del fläktar på preorders där, så sälja fläktar är det nya sälja spel på preorders med ren bullshit marketing där man inte håller vad man lovat.
.

Igors lab kan inte svara på kritiken korrekt.
En anställd går ut i en video där jag bara kan tolka att Igors lab befinner sig i et universum med andra fysikaliska lagar (snarare brist på total förståelse för fysikenslagar) för hur fan kan man annars komma fram till resultaten man gjorde och sedan gå ut och göra karriärsmord genom att stå fast vid dom genom att säga att alla andra har fel och vi har rätt för vi testar inte som alla andra! No shit att ni inte testade som alla andra för ni fick ju fram absurda siffror!
Även med olika test metoder och maskiner bör resultaten bli ungefär den samma då fysikens lagar gäller oss alla.

Tydligen har dom gjort lika dant med AIO's, men som sagt jag har hittills nog noterat 4 fall hos Igors lab där saker lagts fram som "fakta och sanning" där andra testare sedan kommit fram till andra slutsatser, jag kan faktiskt inte tänka på nån Igor artikel jag tyckt varit korrekt, finns säkert men i slutändan är Igors Lab nåt man nog bör undvika.
Han har ju inga problem att ta äran för en artikel med felaktig information, då får han stå för problemen också om han inte kollar över resultaten någon annan producerat.

Igor säger ju att han inte tänkte stoppa anställda från att släppa videon som direkt reflekterar på han, dessutom ska personen jobba kvar och testa vidare så vi kan väl anta att övriga tester kommer vara lika felaktiga, men om Igor sätter sig själv som skribent hur fan ska vi veta om man kan tro på testet då när vi inte vet vem som gjort det?

Så med den slutsatsen kommer jag ALDRIG att tro på nåt Igors lab skriver någonsin!

Men hans ryckte för mig är bara baserat på 100% att dom skriver och sprider felaktigheter så, mest synd att man ska få rätt för detta gäller ju folks karriärer och levebröd, men det verkar dom ju själva inte bry sig om så vi kan ju inte stoppa dom från att hälla bensin på sig själva och tända på som jag ser det.

R.I.P Igors Lab 2023

Av pa1983
Skrivet av Dr.Mabuse:

Den nordamerikanska marknaden (som använder United States customary units och inte imperial units) må vara större än den svenska men inte den globala (vilket bevisas av Noctuas ~20 gamla produktblad som endast anger värden som m³/h och mm H₂O).

Om de flesta produktblad enligt dig ändå redovisar sina specifikationer med SI enheter finns det inget som hindrar artikelförfattaren från att göra detsamma. När man redovisar mätresultat så skall man använda sig av det mätsystem som används i det land läsarna befinner sig i och lättare kan relatera till. Att dessutom blanda enheter (luftflöde i CFM och statiskt tryck i mm H₂O!?) på en och samma gång är bara oseriöst och dumt.

Nä, att Kineserna inte orkar trycka upp olika kartonger för de olika marknaderna är ingen ursäkt för att inte göra rätt.

I många fall spelar det mindre roll om det är Brittiska eller US enheter vi talar om, men vist en US gallon är inte en Brittisk Gallon men generellt sett är en Tum en Tum standardiserad till 25.4mm tex, ett pund 454g tex etc etc.

Men vist.

Sedan hur mycket dyrare vill du ha din försvenskade förpackning bara för att du ska vara nöjd? Personligen bryr jag mig inte om det är CFM eller m³ för båda ger mig samma information.

Av pa1983
Skrivet av slusk:

Så du menar seriöst att du gick in på Elgiganten och sa att du ville ha en tv som var 165cm diagonalt? Eller sa du att du ville ha en 65"? Får man fråga hur många millimeter din datorskärm är i? För ska vi gå efter din logik så ska vi inte ens använda centimeter för vi använder millimeter om vi ska vara ordentliga.

Och har du aldrig hört om en bräda som 2 tum 4?
Jag ger upp...

Ne han köper 45x95 😂
Synd bara att det inte riktigt är 2 tum 4, ska inte prata om att skiten sedan krymper för det var så jävla färskt sågat...

//sarkasm

EDIT:

Vi ska nog inte tala om att en PC använder skruv baserade på metriska och imperiala enheter så som tum, som en gott och blandat påse!

https://en.wikipedia.org/wiki/Computer_case_screws
https://en.wikipedia.org/wiki/Unified_Thread_Standard

Grovgängade skruven som ofta håller 3.5" diskar, Instickskort och i bland moderkortet på plats är ju 6-32 UNC.

Av pa1983
Skrivet av johan4:

Vi använder inte 'fot' här i Sverige. Inte i ~98% av alla länder i hela världen heller för den delen. Känns inte rimligt att ha det som standard.

Nej det gör vi inte MEN fläktar har använt CFM i evigheter och du kanske tycker du är speciellt som PC nörd men du är minoritet.
Du kan köpa en ny fläkt i dag från Sunon som kom ut för 15 år sedan och ja ledsen å säga det men det är CFM och Inch-H2O som gäller då, men dom skriver tack och lov också ut Metriska för dom som inte kan Imperial.

Jag kanske är gammal som belat med datorer sedan 1996 men CFM var i princip det enda som gällde även i Sverige om d köpte PC hårdvara under 2000 talet.

CFM lär inte gå nånstans men dom flesta datablad anger både metrisk och imperial värden.

Så CFM lär inte gå nånstans bara för du vill och Amerikanska marknaden är ju enormt mycket större än svenska.

Gör som vi äldre, lär dig både Imperial och Metriska enheter som alla andra som vill skruva lite, blir enklare för en själv då.

Skrivet av dagas:

Jag kollar själv inte på Igors lab men man hör det nämnas då och då och inte första gången han/de har fel.

Nog enklare å räkna upp när han haft rätt...

Av pa1983
Skrivet av Stoffex:

Igor, Roman och Alphacool är landsfränder, Jay... Jay är kul att kolla på men har aldrig sett honom som en pålitlig kanal för testfakta.

Bra att Swec inte blygar för att slå hål på hype.

Kan väl börja med at säga att jag inte är en fläkt eller pump epxert men läst lite om ämnet i skolan i några år en gång så inte helt nollad i alla fall.

Problemet med J2C är att han kan tyvärr "inget" annat än att bygga H2O Kylning och modda lådor.

Jag faceplamade hårt när han säger nåt i still med "jag känner på min hand hur mycket luft dessa fläktar flyttar så dom har INGA problem med att trycka luft igenom en radiator".

Där skulle alla slutat titta på hans video om fläktarna för där visade han sin totala 0 av 10 poäng i hur fläktar fungerar.
Samma sak med han och ellära, fysik osv i allmänhet är nåt han får fel jämt.

Här är en bild på en fläktkurva, det är inte en fläktkurva i bios som folk här nog tänker på utan detta är fläktens prestanda när det gäller flöda kontra tryck.
Det används för pumpar med och kallas då ofta för en "pump kurva", i alla fall var det så nä jag lärde mig detta i skolan.

Oavsett så plottar man fläkten eller pumpens flöde relativ trycket.

I princip allt du behöver göra är att ha nån kontrollerbar restriktion så du kan styra hur mycket luft fläkten kan flytta, samtidigt mäter du trycket, för ju mer du stryper flödet ju mer ökar trycket mellan fläkt och restriktionen tex en radiator.

Det är detta Swec gjorde med sin fläkt tunnel dom fick.
Så ja man kan profilera fläktar och pumpar själv, vi fick göra det i skolan, trödigt men lärorikt.

Så enkelt uttryckt vid maximalt flöde har du i teorin ingen tryckskillnad, och vid maximalt tryck (ofta det som anges som statiskt tryck på lådan till din PC fläkt) har du inget luftflöde alls.
Däremellan har du ett Flöde X vid tryck Y och det är vad en fläkt eller pump kurva som bilden ovan beskriver.

Problemet är att du kan inte bara säga att för att fläkten flyttar massa luft utan restriktion så kommer den också flytta massa luft vid en restriktion tex en radiator eller en kylfläns.
Det är där J2C hela argument visar att han inget kan för du kan inte göra ett sånt antagande!

Bra exempel på två fläktar som ofta har vilt skilda förmågor är Axial och Radial fläktar.
Axialt betyder att luften rör sig längs med fläktens axels riktning så ja tex en vanlig 120x25mm fläkt som i testet här.
En radialfläkt är en fläkt där luften rör sig ut från den roterande axeln så det vi återfinner i laptops eller på Grafikkort med blower kylare.

Axial fläktar är bra på att flytta luft om det inte finns restriktioner men dom är dåliga på att skapa höga tryck som krävs för att bibehålla flödet vid restriktioner.
Nvidia pratar om detta i sin RTX4090 kylar design Video med Gamers Nexus tex.
Ju mer man ökar diametern på Axial fläktar och samtidigt bibehåller tjockleken 25mm tex och sedan sänker varvtalet för att försöka uppnå samma flöde och reducera ljudnivån som följd så får man sämre maximala statiska tryck vid det flödet då fläkten roterar långsammare, så i praktiken om restriktionen är likvärdig så kommer 140mm fläkten under belastning flytta minre luft än 120mm fläkten man försökte ersätta så en försämring helt enkelt.
Så en 140x25mm fläkt är generellt sämre än en 120x25mm fläkt vad det gäller att uppnå ett vist tryck vid samma flöde.
Det kan därmed tex vara bättre att sattsa på en 360 rad istället för en 280, inte alls omöjligt att en 240 rad kan utprestera en 280 rad om 140mm fläktarna inte är lämpade för att sitta på en radiator medans 120mm är det.

Så ja allt eftersom vi gick från 60 till 80 sedan 92 och 120 och nu 140 till 200mm fläktar i datorer så har statiska trycket gått ner på fläktarna så det krävs allt mer mindre restriktiva lådor för att fläktarna ska vara effektiva, samma sak med kylarna.

Ännu mer viktigt på CPU kylare, en liten 60x25mm fläkt på 4000rpm har högre statiskt tryck än en 140x25 på 1000rpm tex, och trycket är ju en effekt av restriktionen så kan fläkten nå högre tryck så kan den hålla uppe flödet, och flödet av luft eller vätska är ju det som för bort energin och håller våra komponenter svala.

Kollar vi nu radialfläktar som ofta får dåligt rykte för att vara högljudda så beror det på några orsaker.
Radialfläktars tryck när jag kollade går upp med diametern.
Nackdelen är att radialfläktar ofta flytta mindre luft istället vid låga tryck.
Men har du tex en laptop eller ett blower kort så är en radialfläkt givet "storleken" fläkt och kylare tar upp mindre än nån axial fläkt och kylardito för du kan packa flänsarna tätare men ändå hålla uppe flödet med en radialfläkts överlägsna statiska tryckförmåga.
Men då radialfläktar ofta passar just i kompakta lösningar som laptops och kompakta grafikkort så är ofta flänsen rätt liten och väl packad, därmed ljudnivån då fläkten får kompensera för rätt liten fläns. Inte fläktens fel utan ett designval.
Och vi ser ju hur absurt stora man gör openairkylare i dag med flera axialfläktar till grafikkorten.
En axialfläkt och samma totala storlek på kortet tex 2 slots så hade det inte klarat av vad en blower gör med radialfläkt tex, så design val igen.

Men även mellan Axial fläktar varierar prestandan stort beroende på tjocklek av fläkten, antal blad, vinkel, toleranser och annat.
Så 2st olika 120x25mm fläktar kan ha helt olika prestanda, en kan ha högre flöde vid igen restriktion medans den andra kan ha bättre flöde vid mer restriktiva laster som en radiator.
Det är väl därför många tillverkare av fläktar pratar om Flödes eller Tryck optimerade fläktar, i vissa fall sant, i andra skulle jag säga inte.
Tex har jag alltid fått bättre chassikylning med Noctuas P12 än deras S12 back in the day givet ungefär samma upplevda ljudnivå, även fast S modelen ska vara för chassin och P var för flänsar/radiatorer.
Men S modelen har färre blad, kortare blad med stort spel mellan blad och ram, nåt Nocuta försökt minimera i många år med sina nya fläktar så det visar ju lite hur "bullshit" deras S serie egentligen var och jag tror inte lägre dom ens talar om dessa som chassi optimerade för Redux serien.

Så man kan inte bara stå i en video och stoppa näven i flödet och påstå skit som J2C för han är tyvärr helt okunnig i ämnet och inget bör köpas på hans rekommendation annat än Vattenkyling och sådant han faktiskt verkar kunna nåt om, dock kan han inte nåt om termodynamik så han svamlar en hel del jävla nonsens där men man kan ha lite överseende med det då det inte alltid är relevant för PC byggaren.

Och som der8auer visade var dessa inga bra radiatorfläktar för dom genererar inte tryck nog att hålla flödet uppe.

Men man kan inte som J2C stoppa handen i vinden och som ett orakel uttala sig säkert om en fläkts prestanda i andra scenarion så som radiatorer där nu fläktens förmåga att överkomma restriktioner blir vital.

J2C bör undvikas om man vill göra sig korrekt informerad, bättre med Gamers Nexus eller der8auer som faktiskt är en ingenjör och därmed bör kunna allt om fläkt och pump kurvor, och han är ärlig med att han inte ens har fulla utrustning för att göra ett perfekt test, det visar att han förstår problemet med att testa fläktar.

J2C vet inte ens vart han ska börja nysta i skiten så han yrar på nonsens.

Av pa1983
Skrivet av Stoffex:

Var hittar du 120mm Sunon maglev för 60kr? 😮🤑

I det fallet var det 80mm noctua P8 jag ersatte, annars tror jag 120 ligger runt 120Kr men ja man får 3 av dom för priset av en av dessa.
Så ja jag skulle varit tydligare med det, my bad.
Men min poäng kvarstår att PC fläktar i dag har höga vinst marginaler av allt att döma vilket GN också har tagit reda på nyligen.
Nackdelarna är väl igen RPM eller PWM styrning men det är inte alltid nödvändigt.

https://www.conrad.se/sv/p/sunon-mec0251v1-000u-a99-axialflak...

Deras Vapo lager, kör en hel del av dom i äldre system.
men deras Glid och kullager varianter brukar vara billigare men fungerar fint med.

Har bytt ut 20-25 år gamla Sunon mot nya och skulle säga att DC motorerna i dom i dag är mycket bättre än förr, likaså lager.
Så väldigt mycket old school look men kvaliten är bättre än motsvarande prisat PC fläkt tycker jag nog.

jag kör en 60x10mm Sunon i min ITX router, DC motorn har väldigt liten diameter relativt nåt jag hittat på PC marknaden men ändå är fläkten både tyst och kraftfull så rätt lätt att sätta varvtalet till nåt som ger bästa balans mellan ljudnivå och flöde.

Behöver man bara fläktar, alltså varje fläkt inte behöver RPM eller PWM så kan man spara en hel del på att köpa mer traditionella fläktar från tex Conrad, Mouser eller liknande.

Dom saknar ofta fläktkontakten men dom köper jag ofta i 20 pack för 2€ eller liknande.

Conrad och andra butiker har ofta reor på fläktar med så alltid värt att hålla utkik på, köpte flera 40x10 för 35Kr styck för några år sedan och dom är avsevärt bättre kvalite än generic PC model, noctua har jag med deras 40x10 men dom kostar 179Kr/st med, bättre rimligen men inte 140Kr mer bättre.

Så ja jag kör noctua i mainriggen och Servern, får kosta extra för RPM, PWM och höga kvaliten MEN Sunon duger mer än väl i mycket och är man på en budget så är det ofta ett bättre köp än att försöka hitta billiga skit fläktar avsedda för PC.

Av pa1983
Skrivet av draanexle:

Gissningsvis fick de en annan variant/modell? AlphaCool kanske ändrade på något litet i efterhand som ofantligt förändrat slutresultatet.

Skulle vara intressant o se om igors lab kan testa båda fläktversionerna igen.

Synd, för hade gärna haft en fläkt som kan prestera såpsss galet bra och samtidigt varit mer eller mindre ljudlös.

Gissnigsvis inte.
Såvidare den int bryter fysikens lagar.

Han påstog 2x flödet till 1/2 ljudnivån.

Det är samma sak som att säga 4x flödet till samma ljudnivå.

Pratar vi nu ljudnivå en människa upplever så krävs det 10dB ökning, men rent tekniskt är en dubbling 3dB sett till energi så ja att påstå att ens fläkt är 4x bättre än någon annans som minimum så är det absurt, tar vi in hur örat fungerar så rör det sig om 10x eller så "förbättring" över konkurrensen.

Swecs test är bra gjort, även Debuer testade fläkten och kom fram till i princip samma sak.

Sedan vet jag fortfarande inte varför folk tror "Igors Lab" är nåt att gå på.
Han hade fel om 12VHPWR, han hade fel om varför EVGA 3090 pajade, han har bara fel om allt så länge jag hört talas om sidan.

Skulle säga att det är ren snake oil han skriver, media och användaren måste sluta tro på det tomten då han har mer fel än rätt.

Igors lab har pedlat skit sedan 2019 i alla fall.

Tror man att fläktar kan ta ett sånt kliv i prestanda så har man heller igen förståelse för hur fläktar fungerar.

Dessa förbättringar vore som om någon släppte en bil som drog 0.04L/milen, utan el eller hybriddrift bara ren förbättring i verkningsgrad.

Fläktar är dock högmarginalsprodukter.
350-500KR för en fläkt i dag.

Jag har börjat byta ut första generations Noctua så i princip deras 179Kr Redux serie i dag.
Jag bytte ut en mot en Sunon Maglev för runt 60Kr, den är tystare.
Så man kan köpa bra industrifläktar för avsevärt mindre än en PC fläkt i dag, säger lite om marginalerna.

Gamers Nexus hade dessutom en video är dom pratade om just hur mycket PC fläktar som säljs, och att det är en högmarginalsprodukt så det ligger helt klart i tillverkarens intressen att få många sålda tidigt på hype som detta.

Sägs ju att Igors lab är direkt involverade.

Så ja pengar finns det gott om att tjäna på PC fläktar då det blivit en premium produkt med höga marginaler.

Jag tror man försökte göra vad spelbranshen gör och få massa förbokningar och tidiga sales baserat på hype, lögner och köpta reviews.

Av pa1983

Bra med alternativ till dom som behöver det.

Massiva openair för "gamers" passar inte alla behov.

Skulle vilja se någon göra ett RX7800 Dual slot blower på 267mm så det passar i allahanda system avsett för workstations och liknande.

Av pa1983
Skrivet av Mindfighter:

Det du behöver är en Onyx2 Reality Monster som gick att konfigurera i upp till fem rack med en os image, d.v.s. en dator. (på bilden är det en Origin 2000 också (servervarianten av onyx))
https://cdn.arstechnica.net/wp-content/uploads/sites/3/2016/04/DSC_3710.jpg

Haha!
Det sjuka är att det finns folk som samlar på Rack maskiner och mainframes.
Skämtar inte, SGI discorden sedan Virtually Fun fins det sådana tokar där en PC eller Workstaiton inte duger utan man måste ha en Mainframe eller ett SGI rack på 3 fas också XD

Det är då man inser att som PC retro samlare spelar man i den lilla ligan....

Av pa1983
Skrivet av Mindfighter:

Jag hade en A4 med instruktion (men borta sen länge) hur man satte upp två x-servrar i irix, då kunde två personer logga in, det var samma setup som på onyx2 med multi-seat. Knepigt att få att fungera minns jag, men coolt på den tiden. Var inte riktigt så man kunde googla sig till svaren…

Jag har manualen i PDF för Octane, den finns om man googlar annars kan jag säkert tanka upp och dela ut dom.

Jag läste den lite gran men mins inte allt men kraven i den stog bland annat sedan fans det lite info om hur man Confar X11 osv men även hur man gör om en CadDuo config till en singel User Dual Head.

Rimligen går det att ha flera än 2 users med.
En på SGI Discord tror jag det var visade upp en Octane (troligen Octane 2) från en Retro mässa med Trippel monitor setup och 3 personer som spelar Quake 1 samtidigt på masknen så han hade i alla fall 2st PS2 kort från vad han skrev.
Skulle tro den hade 2st VPro, dom har ju dubbla DVI utgångar på topmodellerna så ger ju 4st utgångar totalt.

Men om igen råkar skänka en Octane 2 eller ett eller två VPro kort och nätdel och Xbow lär jag aldrig kunna testa det själv.

Ett VPro V10 så andra från topmodellen gick för 7K på ebay för ett tag sedan, sedan ska man ofta byta nätdel och Xbow om man har äldre Octane som jag har så är det säkert nätan lika mycket till.

Så snorigt dyrt med SGI delar,
Jag skulle kunna köpa ett modernt high end grafikkort till min PC för pengarna det skulle kosta att ta min Octane up till VPro seriens kort grafikkort.

SGI Tezro som kom efter ansågs billig när dom gick för 2500 USD fullt fungerande är intrycket jag fått av samlare.

Av pa1983

En annan går och lägger sig sedan vaknar man till masa possetiva och roliga kommentarer på Swec!

Skrivet av Mindfighter:

Octane hade en riktigt cool feature när det begav sig som tidigare krävde onyx o.s.v.
Dual-Head. D.v.s. två skärmar, två möss, två tangentbord och två samtidigt inloggade användare som kunde arbeta och dela på kraften i datorn och behövde man köra en tung beräkning så kunde kollegan ta kaffe-paus och låta en få 100% själv.

Personligen anser jag att O2 var svårslagen som workstation, bra format och ändå bra prestanda och unified memory (som apple numer när cpu/gpu delar på samma minne)

Dual Head är tekniskt sett två skärmar och en användare enligt deras manual.

Min är en CadDuo från början, 2 SI grafikkort Dual CPU och två diskar och sedan PCI Bur med PS/2 kort.

Då kan två personer använda den samtidigt.

Men min PCI bur är trasig, men skulle tro PS/2 kortet i buren fungerar.

Jag har bara tagit ur buren vilket gör den till en Dual Head config enligt manualen sedan deaktiverade jag ena grafikkortet i X11 då jag inte har plats för 2 skärmar.

Hade jag haft 2 matchande skärmar och mer plats så hade jag nog kör Dual Head config för trångt är det med en skärm.