Inlägg

Inlägg som loffman har skrivit i forumet
Av loffman

Det är en napolitansk Fungi du ser Tunt skivade champinjoner som marinerat i olivolja ett par timmar.

Av loffman

Andra baket i år. Får väl tillstå att jag blev riktigt nöjd med dessa😋

Av loffman
Skrivet av s3ns3n:

Är den god?

Återkommer ofta till denna som en go to/ förbruknings 😀 whisky. Rätt enkel men med lite mer karaktär än irländare generellt. Bra pris med. Tyckte till och med att den funkade ok som en ”rom” och cola när det knep.

Av loffman
Skrivet av TANDEMCYKELN:

Inte den bästa whiskyn.
<Uppladdad bildlänk>

Delar ditt omdöme... Tänkte när jag såg den, hey varför inte. Det var fel

Av loffman
Skrivet av Chrisism8:

Råd om Rost?

Som jag skrev i mitt inlägg ovan så har jag ett set med "slask knivar" jag kör i diskmaskin och skit. De har fungerat superbra i typ 5-6 år utan problem, men sista tiden så har 2 av 3 knivar börjat få rostfläckar på sidan. Bor på samma plats, samma diskmaskin, samma diskmedel (finish). Vet inte om det bara är tillfällighet att de börjat få rostfläckar samtidigt eller ifall det kan vara något med diskniningen?

Någon som har bra tips på om det går att "polera upp" sidan på skitknivar? Vet att jag har läst i tråden att många knivar är behandlade på sidorna för att inte få patina och jag kanske helt enkelt har sabbat min behandling? Är det bara att kassera? Gäller typ 99-299kr knivar så ingen mening att lägga några större resurser på att fixa till, men jag lagar hellre än byter ut, för miljöns skull.

Utöver det börjar trä handtagen på mina Ikea Briljera bli lite "matta". Vad kan man köra för träbehandling för att fräscha upp dem igen? Träolja? Dessa diskas för hand.

Rostsudden är ett bra tips. Annars kan det funka med autosol eller Biltemas variant https://www.biltema.se/bilvard/lackvard/bilpolish/metallpolis.... Bruka bli ok om man polerar en stund. Till träskaft brukar jag använda Danish Oil . Stryk på ett tunt lager och låt torka, upprepa tills du är nöjd och polera med nån duk..
https://www.slojd-detaljer.se/produkter/fixa-forvara/olja-vax...

Av loffman
Skrivet av mattemaz:

Jag tycker att denna är en alldeles utmärkt instegsslip eller om man bara vill få bra resultat som är lätta att uppnå. Kommer utan tvekan bli vassa knivar.
Har ingen själv men känner flera som använder den. Har ett Lansky system som är rätt jämförbart men hade nog valt denna om jag gjort om det…

Av loffman
Skrivet av DasIch:

Jag vill öppna min egen smedja och börja göra knivar. Hur svårt kan det vara? Jag har sett orimligt många videos på Youtube...

Lite svårt att avgöra om du menar allvar eller hur mkt erfarenhet du har av smide men.., Jag började för ca fyra år sedan och varje kniv är fortfarande något av en förlossning...
Precis som alla på tuben föreslår jag att börja med filar eller en 1x30 slip eller en metabo bs 175. Båda funkar ok efter några moddar. Att smida knivar utan erfarenhet är en jättetröskel så börja med stock removal ( vad man nu kan kalla det på svenska).
Att tillverka en brukskniv som funkar är inte så otroligt svårt. Att tillverka en som både funkar bra och känns och ser bra ut är betydligt svårare.
Jag började med bushcraftknivar för jag bedömde det som rimligast inledningsvis (tycker jag fortfarande) men flöt över till köksknivar då det intresserar mig mer. Det var en uppförsbacke men allt lossnar ju till sist om man nöter på...

Jag har börjat smida lite försiktigt men har en lång väg att vandra på den biten. Att skicklighet man får med stock removal måste man dock ha oavsett om man smider eller inte. Alla blad ska till bandslipen... Kvalitén på en smid eller stock removal kniv är samma i slutändan i vilket fall. Fördelen med att kunna smida är friheten man får med sitt material, damask, san mai osv...

Bara att köra igång och se vart det leder dig.
//loffman

Av loffman
Skrivet av roxkz:

Mmm, spicy white! 🤤
This! Robin dalman är halvt unobtainium om man inte är snabb i fingrarna dock. Jonas är riktigt duktig! Kan även tipsa om min bekant Patrik som har Smedja Aspen!

De blad jag har från svenska smeder är bättre än mina japanska, men de är ju lite skillnad på ett custom-jobb och 'massproducerat' Japanskt.

Exakt, Spicy White

Smedja Aspen gör riktigt bra och prisvärda knivar. Fredrik Spåre gör även han fina grejer, https://www.spareknives.com/#hem-section
Handgjorda knivar kan ju bli hur dyra som helst men både Spåre och Aspen har mkt prisvärda knivar för ca 3000 kr.
Jag har flera fina handgjorda som jag är sjukt nöjd med men det händer att jag tar en gammal fiskars, köpt på Jula för typ 200 kr och kör med den, helt ok.
Knivar är verktyg och är man inte jätteintresserad så är IKEA och Victorinox bra grejor.(och många andra). Köper man till en enkel slip, typ IKEAS så har man ju nåt som funkar. Sen kan man utveckla oändlig.., eller inte

Av loffman
Skrivet av DasIch:

Jag skulle säga att det är lättare än han tror men svårare än det ser ut. Att få en bra och riktigt vass egg är inget supersvårt som kräver år av övning, men lite tid får man vara beredd att lägga ner.
I Japan kan du börja din karriär som kock med att spendera första fem åren på att tvätta ris. Ingen skulle påstå att det är ett krav för att laga bra mat.

Hantverket kan vara väldigt bra men stålet är inget speciellt. Teknikerna är inget unikt. Vad som är unikt är hur länge de använt dem. Att vika och bearbeta stålet och använda olika stålkvaliteter och härdning har ungefär hela världen gjort.
I Europa gjorde vi svärd av fjäderstål medan japanerna fortsatte med sin traditionella metod.

Japanska svärd är sjukt romantiserade och mytomspunna, men det är lite Hollywood-versionen av verkligheten.

Nu är förstås knivar lite annorlunda. Tror inte knivar i Tamahagane-stål är storsäljare direkt (det är för övrigt bättre stål idag än det var förr). Det finns flera moderna och bra stål från Japan idag. Sen finns det knivmakare som mer än gärna använder stål från Uddeholm eller Sandvik. Jag skulle även tro att de flesta knivmakare mer än gärna använder moderna verktyg och metoder där det passar.

Det är inte så många som trampar runt i kimono och sandaler, i dimhöljda berg, och bara gör knivar på precis samma sätt som deras förfäder för 500 år sedan.

Du har så rätt i det du skriver. Myterna kring japanskt stål och smide är många och stora. Tamahagane-stål är som du säger jämförbart med 1075 vilket räknas som ett enkelt stål, därmed inte sagt är det är dåligt stål.
Jag är knivmakare (hobbynivå) och skulle inte välja det om jag hade möjlighet att välja. Har tillverkat ca 20-30 kockknivar och föredrar stålet 26c3. Gör för det mesta japan inspirerade blad, typ Bunkas eller hybrider mellan österländsk och västerländsk design. Men jag har även gjort kockknivar från gamla sågklingor som funkar alldeles utmärkt. Det är mycket som står och faller med geometrin, härdningen och anlöpningen för att få ett bra blad.
En kniv är en kniv och allt däremellan. Man kan göra detta hur lätt som helst för sig eller hur svårt som helst...
Rådet att köpa ikea är ett gott råd.
Fastna inte bara på att knivarna ska komma från japan, kolla in Robin Dalman (https://dalmanknives.bigcartel.com/) Jonas Johansson(https://www.isasmedjan.com/)som är två svenska knivsmeder för lite inspiration. Garanterar att deras blad håller samma kvalité som ett bra blad från japan

Av loffman
Skrivet av Elakekocken:

Har inte med det att göra riktigt när man pratar om hårt och mjukt stål, du kan läsa lite här;
https://www.lamnia.com/sv/a/13/knivstal-skillnaden-mellan-oli...

Kort version: två knivar kan ha samma hårdhet på HRC-skalan men en hård kniv har inget eller lite kolstål i sig och har i regel lite sämre skärpa men behåller sin skärpa längre och en mjuk kniv, en som är lätt att vässa, har bättre/bäst skärpa men som också blir slöare fortare har högre andel kolstål.

Tyska knivar har i regel mindre andel kolstål i sig än japanska. Förstår om du blev förvirrad där men hade jag pratat med en annan kock som har några år på nacken så förstår man varandra, ber om ursäkt där, helt och hållet mitt fel att jag inte utvecklade det.

Skrivet av DasIch:

En hård kniv har inget eller lite kolstål i sig samtidigt som en hård kniv ofta har en hög kolhalt? Hur menar du då?

Alltså, kolstål kan antingen avse stål med 0.05% eller mer kol, eller stål som inte är rostfria (vilket inte ska förstås som att rostfria stål inte kan ha hög kolhalt).

Högre kolhalt gör att stålet kan härdas hårdare. Ett hårdare stål kan slipas till en finare egg och blir därför vassare. Allt annat lika behåller det skärpan bättre men går sönder lättare. Mjukare stål kan inte hålla en lika fin egg men tål att deformeras mer utan att gå sönder.

Vad som är lättast att slipa beror på. Rena kolstål är ofta väldigt tacksamma att slipa.

Inte jag som tycker det men misslyckades med att citera korrekt..

Av loffman

Kort version: två knivar kan ha samma hårdhet på HRC-skalan men en hård kniv har inget eller lite kolstål i sig och har i regel lite sämre skärpa men behåller sin skärpa längre och en mjuk kniv, en som är lätt att vässa, har bättre/bäst skärpa men som också blir slöare fortare har högre andel kolstål.

Blir ju svårt att härda en kniv utan kol.....
En hård kniv har ofta en hög kolhalt, inte alltid men oftast. Hårdheten på bladet har ju mycket att göra med hur det anlöps.
Finns många bra knivar med hrc på 56-58. Man ska inte stirra sig blind på hrc..
IKEAS dyrare sortiment är utmärkta instegsknivar.

Av loffman
Skrivet av orginallinus:

Vivarium (2019)

Nja, bra idé men rätt så sömnig. Eller så var jag bara sömnig. Eller både och...

5,5/10

En enastående sammanfattning av min egen upplevelse..

Av loffman

The Tardis

Av loffman
Skrivet av Wyver:

Nu bLev det dubbelpost, men var har du tagit ritning/inspiration för pizza ugnen?

Jag har nog sett alla videos på youtube i ämnet
Min ritning/ugn blev ett hopkok av allt möjligt utifrån tid, pengar och tillgång på material...
Börja kolla på tuben, sök gym ball pizza oven så finns det massor.
Kolla även på Forno Bravo. Det kan bli lite snobbigt där ibland men massor med info. https://community.fornobravo.com/
K-rauta har en bra beskrivning som jag önskar jag hade hittat innan jag typ var färdig. https://www.k-rauta.se/rad-och-guider/grill/bygga-pizzaugn

Av loffman

Blev färdig med ugnen i slutet på augusti och gjort pizza typ en gång i veckan sedan dess. Lite högre tröskel än förväntat innan det blev ok. Men med detta recept https://www.svt.se/recept/pizzadeg och caputomjöl börjar det likna något
Ganska lätt att det blir för varmt i ugnen men börjar få koll på temperaturerna, ca 300 på golvet och 400 i taket funkar bäst.
Annars är det svåraste att montera pizzan och få in den ugnen innan den fastnar på spaden. Testat med olika mjöl men det är lätt att det för mycket och då smakar det bara bränt.

https://i.imgur.com/Q84hVmX.jpg

https://i.imgur.com/ajkHIcp.jpg

https://i.imgur.com/lnPSfr2.jpg

https://i.imgur.com/uT3GQXE.jpg

Av loffman

Här är vi nu på vägen mot goda pizzor
Lite för varmt för att hålla på med bruk och isolering så det blir en paus tills det blir svalare...

https://i.imgur.com/NHeNYds.jpg

Av loffman

Funderat i typ 10 år, påbörjade lite förra sommaren men nu händer det
Hoppas på vedeldad pizza i slutet på juli...
Bollen är 90 cm och första lagret är gjort. Vi får se hur det går
https://imgur.com/g1CVYqz
https://imgur.com/UM3gCvS
https://imgur.com/1AkOYvc

Av loffman

Är enkelt att göra, annars kör på kabel utomhus-in.

Av loffman

Det kan du absolut göra.

Av loffman

Cirkel home. Fungerar även direkt i vissa routers som Netgear. Styrs via en app. Lite buggigt här och där men ok på det stora hela.

https://www.google.com/aclk?sa=l&ai=DChcSEwjczNjUiK7uAhVAQpEF...