Inlägg

Inlägg som Rally_ har skrivit i forumet
Av Rally_

Varför gissa om det är kopplat A eller B, kan du inte kolla i andra änden?

Av Rally_
Skrivet av futhark14:

Jag skapar denna tråd på grund av att jag har blivit helt vilse efter Electrolux' respons och behöver råd om vad jag kan göra.

Följande är ett mejl som jag har skickat till Electrolux för 5-6 dagar sedan:

"Vi har för ett par månader sedan köpt en spis "Electrolux Inspiration Spis EKC6051BOW" och ungefär två veckor sedan när tre plattor med grad 8 och 2 var påslagen så gick säkringen för hela lägenheten och bostadsrättsföreningen var tvungen att byta en säkring någon annanstans. När detta skedde hördes det någon sorts sprängningsljud som är svårt att beskriva. Jag har kontaktat Electrolux på telefon och fick höra att eftersom det är fas 1 i lägenheten så blev spisen troligtvis överbelastad och det är en känd reaktion vid överbelastning.

Hur som helst, både bostadsrättsföreningen och Electrolux sa att denna incident skedde på grund av att lägenheten är fas 1 och spisen blev överbelastad. Vi har inte haft något problem sedan dess ända tills idag. Tekannan var på grad 2 och pannan på grad 8 idag och säkringen gick igen; jag stängde av tekannan och slog på säkringen när endast pannan var på grad 8 och säkringen gick igen. "

Jag har tidigare ringt dem angående om samma problem men jag fick ett intryck av att telefonisten inte var särskilt insatt i ämnet och det blev rörigt. Det var därför jag mejlade med förhoppningen om att de skulle vidarebefordra det till någon tekniskt kunnig men de bara frågade om det exakta produktnumret; jag skickade bilder på produktnummer, kopplingsschema och väggen där elektrikern har kopplat spisen till, alltså den här bilden:

https://i.imgur.com/pCJDDPP.jpg

Jag tror att det var ett misstag att gå det extra steget genom att skicka bilder på produktnummer, kopplingsschema och väggen när de bara frågade efter produktnummer. Personen har bara skrivit "Gällande anslutningen så är det svårt att avgöra över mail om det är korrekt eller inte." som om anslutningen är problemet(kan mycket väl vara) och hänvisat mig till att ringa och boka service " för att säkerställa att den tidigare överbelastningen inte skadade produkten på något sätt".

Samma sak hände igen, alltså den tredje gången, idag och tekannan(platta vänster längst upp) och pannan(platta höger längst ned) var på grad 9. Jag stängde av pannan och slog på jorden/säkringen(?) och säkringen gick igen när endast tekannan var på grad 2. Jag tror att det finns ett mönster: det uppstår problem när plattan vänster längst upp är påslagen.

Nu till min fråga:
Vad kan jag göra för att felsöka problemet? Det är som sagt en gammal "fas 1" lägenhet och jag fick t.ex. rådet att be bostadsrättsföreningen att installera en säkring med högre styrka men när jag läste lite om det på nätet såg jag att det kan vara inkompetibel med kablarna eller systemet och bli en brandrisk -- då glömde jag den tanken.

Jag vill helst inte betala flera tusen i servicekostnader för en spis som kostar 5500kr och jag fick som sagt intrycket att Electrolux genast fixerade sig vid väggen och installationen. Spiset kom för övrigt med tre lösa kablar som elektrikern kopplade till uttaget på väggen.

Står i produktbladet att det krävs 25A säkring för att kunna ha allting på. Står endast 230V i produktbladet så oklart om den kan kopplas till 3-fas men det är ju inte aktuellt då du endast har en fas indraget.

Normalt så brukar inte huvudsäkringen gå men pga. att du har andra belastningar på samtidigt blir denna för varm och bryter strömmen för att ledningarna i väggen inte blir för varma (brandrisk).

Nu vet jag inte vilken storlek du har på säkringarna men det kanske du kan kolla, både den som gick sönder och så finns det en till i den elcentral i din lägenhet som ska vara för spis/ugn.

Det finns olika sätt att lösa problemet på men har du för klena ledningar till lägenheten får man antingen drar nya vilket kostar en del pengar eller så för du bara vänja dig med att du inte kan ha på allting samtidigt.

Av Rally_

https://i.imgur.com/EgDrfY3.png

15:03 var det tomt med kort hos inet.

Av Rally_

Kan du göra en skiss på hur du har tänkt... var väggarna är vilket material dom är osv..

Av Rally_
Skrivet av Aka_The_Barf:

Är det samma procedur där? Rycka säkringarna och lossa på locket?
Nuvarande spis fungerar men använder sig inte av nollan så det verkar vara rätt kopplat om det inte är något fuffens med just nollan.
Huset byggdes 1947 så det är rätt blandat med ledningar.
Ska dra hit en elektriker när mitt garage är på plats som får gå igenom allt då ddt verkar som gubben dragit en del el själv och det är inte vackert.

Samma procedur. Jag tror att det är kopplat i uttaget när det är kopplat i andra änden men man aldrig vara säker utan alltid bäst att kolla och mäta.

Av Rally_
Skrivet av Aka_The_Barf:

Ser ut som 5 ledare och en extra jord för själva "lådan", eller det behövs inte, en jord ser lite underlig ut, den kanske inte går någonstans? Är det fritt fram för en induktions spis då? jag röck alla säkringar och satte på mig tjocka läder handskar för säkerhetskull. har fått mig en och annan 230 volts kyss genom åren men 400 slipper jag gärna.

https://i.imgur.com/pwPetX5.jpg

Ser ut som du har 5-ledare framdragna till perilexuttaget. Ser inte riktigt vad den extra jordledaren går och vad som gömmer sig under tejpen. Skruven där den röda tråden sitter ser ju ut att jorda dosa så det kan vara att den extra jordledaren är biledaren på kabel som går mellan dosan och uttaget.

Notera detta är bara en gissning jag gjort genom att kolla hur allting är kopplat på bilden och bör mätas av elektriker för att vara säker:
Röd & Grön-gul - Jord
Grön & Grå - Fas
Gul & Brun - Fas
Brun & Svart - Fas
Grå & Blå - Nolla

Kabeln som går till perilexuttag har ledarfärger som vi använder idag brun/svart/grå för faser och blå för nolla och gul-grön för jord. Medan kabel som kommer in i kopplingsdosan har gamla färger som använts mellan 1960-1968.

Sen måste man ju kolla att allting faktiskt är kopplat i perilexuttaget också.

Av Rally_
Skrivet av Aka_The_Barf:

lossa ett lock och kika in får väll alla göra antar jag? kommer inte göra något bara titta. känns surt att be brorsan köra 20 mil för det :/.

Ja det förklarar en del varför det går på hissar och inte hemma.

Slå av säkringarna till spisen, alternativt huvudbrytaren och skruva sedan upp kopplingsdosan... den till höger. Ta sedan bild och posta här så ser man om du har 4 eller 5 ledare framdragna.

Av Rally_

Du kan göra följande:
A) Koppla sladden medan du tittar åt ett annat håll eller blunda.
B) Byt uttaget till ett nytt med Pet-skydd, då ser du inte när det blixtrar.
C) Koppla nätagget till en grendosa som du kopplat i uttaget sen tidigare.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Rally_

Grejen med att man inte får blanda ojordat och jordat är pga. att om ett isolationsfel uppstår i t.ex. en apparat kopplat till ett ojordat uttag, medan du t.ex. håller ena handen på den apparaten och din andra hand på något som är direkt förbundet till jord så är risken stor att det är det sista du gör. Strömmen går genom den skadade apparaten genom dig och tillbaka till strömkällan. Strömgenomgången gör att musklerna låser sig och du kan inte ta loss händerna.

Jordfelsbrytaren skulle rädda dig i detta fall och bryta strömmen.
Angående att ta en skarvsladd från ett jordat uttag till ett ojordat rum är olagligt pga. förklaringen ovan.

Men jag vet att det finns många vattenrör och element i lägenheter som är jordade men allting annat är ojordat i samma rum. Det skulle egentligen inte få vara så men reglerna bryts lite nu som då.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Rally_

Tror de vill att man använder denna kabel med de uttag du har:
http://www.pdlglobal.com/data/product_documents/1741_datashee...

Läser man där står det:
Colourcoding grey/orange, red/black, yellow/green, blue/brown

Men som Igelkott sa är fägerna inte viktiga men att paren hamnar rätt så funkar det.

Av Rally_

Var har du hittat det där uttaget?
Normalt ser de ut enligt följande:
http://imgur.com/N7Q4d7y
där visas de två standard sätten som man normalt kopplar.

Men om du kopplar lika i båda ändorna så spelar det inte någon roll hur färgerna kopplas men då måste de mäta att de är samma. Men bäst vore om du kunde koppla enligt samma standard som du har i andra uttag.

Av Rally_

Vad har du för automatsäkring? Har du något annat kopplat till samma säkring? Säkringen slår ut pga. av att den överbelastas så antingen har du för mycket belastning på samma säkring eller så har du någon kortslutning. Men då säkringen håller om du slår tillbaka den så rör det sig inte troligen om någon kortslutning.

Av Rally_

Ni kan hämta ut paketet med fullmakt.

Av Rally_

Ska du bara använda få gånger kan du köpa vilken skitmaskin som helst. Använder man den dagligen kan man köpa någon av ovannämnda kvalitets märkena.

Av Rally_

Har bara testat röda och bruna. Röda var sköna att spela med men när man skriver med så tyckte jag de trycktes ned för lätt = skrev fel hela tiden. Så jag körde med bruna för att kunna spela och skriva med samma tangentbord.

Av Rally_

Problem: Sapphire Radeon R9 290 Tri-X OC, höga RPM

Har haft R9 290 kortet i en månad, har nu den senaste veckan märkt att kortet har börjat bete sig konstigt.

Problemet är att kortet fläktar kan helt random gå upp på höga varv, detta vara i högst i någon minut sen går allt tillbaka till normalt. Fläktarnas RPM kan gå upp till nästa 4000 rpm även om datorn är idle och temperaturer är ok. Normalt så ligger rpm runt 1500 idle. Har senaste drivers installerade.

Nedan är en logg data från GPU-Z, datorn är idle och problem börjar vid tiden 17:49:39 och slutar vid 17:49:54 (kolla RPM).

logg:

Date , GPU Core Clock [MHz] , GPU Memory Clock [MHz] , GPU Temperature [°C] , Fan Speed (%) [%] , Fan Speed (RPM) [RPM] , GPU Load [%] , Memory Usage (Dedicated) [MB] , Memory Usage (Dynamic) [MB] , 12V [V] , VDDC [V] , VDDCI [V] , VDDC Current In [A] , VDDC Current Out [A] , VDDC Power In [W] , VDDC Power Out [W] , VRM Temperature 1 [°C] , VRM Temperature 2 [°C] , 2014-09-21 17:49:31 , 300.0 , 1300.0 , 47.0 , 20 , 1461 , 0 , 0 , 629 , 11.88 , 0.984 , 1.000 , 0.9 , 13.0 , 11.5 , 12.3 , 41 , 43 , 2014-09-21 17:49:32 , 307.1 , 1300.0 , 47.0 , 20 , 1462 , 0 , 0 , 636 , 11.88 , 0.984 , 1.000 , 0.9 , 16.5 , 22.3 , 37.3 , 41 , 43 , 2014-09-21 17:49:33 , 301.8 , 1300.0 , 47.0 , 20 , 1463 , 0 , 0 , 635 , 11.88 , 0.984 , 1.000 , 0.9 , 12.0 , 11.1 , 11.8 , 41 , 43 , 2014-09-21 17:49:34 , 300.0 , 1300.0 , 47.0 , 20 , 1462 , 0 , 0 , 635 , 11.88 , 0.984 , 1.000 , 0.9 , 13.0 , 11.5 , 12.3 , 41 , 43 , 2014-09-21 17:49:35 , 300.0 , 1300.0 , 47.0 , 20 , 1464 , 0 , 0 , 635 , 11.88 , 0.984 , 1.000 , 0.9 , 12.0 , 11.1 , 11.8 , 41 , 43 , 2014-09-21 17:49:36 , 300.1 , 1300.0 , 47.0 , 20 , 1464 , 0 , 0 , 635 , 11.88 , 0.984 , 1.000 , 0.9 , 12.5 , 11.5 , 11.8 , 41 , 43 , 2014-09-21 17:49:37 , 300.0 , 1300.0 , 47.0 , 20 , 1465 , 3 , 0 , 635 , 11.88 , 0.984 , 1.000 , 0.9 , 12.0 , 11.1 , 11.8 , 41 , 43 , 2014-09-21 17:49:38 , 300.0 , 1300.0 , 47.0 , 20 , 1470 , 0 , 0 , 635 , 11.88 , 0.984 , 1.000 , 0.9 , 12.0 , 11.1 , 11.8 , 41 , 43 , 2014-09-21 17:49:39 , 300.3 , 1300.0 , 47.0 , 20 , 1744 , 0 , 0 , 635 , 11.88 , 0.984 , 1.000 , 0.9 , 12.0 , 11.1 , 11.8 , 41 , 43 , 2014-09-21 17:49:40 , 300.0 , 1300.0 , 47.0 , 20 , 2011 , 0 , 0 , 635 , 11.88 , 0.984 , 1.000 , 1.0 , 12.0 , 11.1 , 11.8 , 41 , 43 , 2014-09-21 17:49:41 , 300.0 , 1300.0 , 47.0 , 20 , 1773 , 0 , 0 , 635 , 11.88 , 0.984 , 1.000 , 0.9 , 12.0 , 11.1 , 11.8 , 41 , 43 , 2014-09-21 17:49:42 , 300.0 , 1300.0 , 47.0 , 20 , 1598 , 0 , 0 , 635 , 11.88 , 0.984 , 1.000 , 0.9 , 12.0 , 11.1 , 11.8 , 41 , 43 , 2014-09-21 17:49:43 , 300.0 , 1300.0 , 47.0 , 20 , 1520 , 0 , 0 , 635 , 11.88 , 0.984 , 1.000 , 1.0 , 13.0 , 11.5 , 12.3 , 41 , 43 , 2014-09-21 17:49:44 , 300.0 , 1300.0 , 47.0 , 20 , 2016 , 0 , 0 , 635 , 11.88 , 0.984 , 1.000 , 0.9 , 12.0 , 11.1 , 11.8 , 41 , 43 , 2014-09-21 17:49:45 , 301.3 , 1300.0 , 47.0 , 20 , 3634 , 0 , 0 , 635 , 11.88 , 0.984 , 1.000 , 0.9 , 12.0 , 11.1 , 11.8 , 41 , 43 , 2014-09-21 17:49:46 , 300.0 , 1300.0 , 47.0 , 20 , 3870 , 0 , 0 , 635 , 11.88 , 0.984 , 1.000 , 0.9 , 12.0 , 11.1 , 11.8 , 41 , 43 , 2014-09-21 17:49:47 , 300.0 , 1300.0 , 47.0 , 20 , 3984 , 0 , 0 , 635 , 11.88 , 0.984 , 1.000 , 0.9 , 12.0 , 11.1 , 11.8 , 41 , 43 , 2014-09-21 17:49:48 , 300.0 , 1300.0 , 47.0 , 20 , 2519 , 0 , 0 , 635 , 11.88 , 0.984 , 1.000 , 0.9 , 12.0 , 11.1 , 13.3 , 41 , 43 , 2014-09-21 17:49:49 , 300.0 , 1300.0 , 47.0 , 20 , 2746 , 0 , 0 , 635 , 11.88 , 0.984 , 1.000 , 0.9 , 12.0 , 11.1 , 11.8 , 41 , 43 , 2014-09-21 17:49:50 , 300.0 , 1300.0 , 47.0 , 20 , 2569 , 6 , 0 , 635 , 11.88 , 0.984 , 1.000 , 0.9 , 12.0 , 11.1 , 11.8 , 40 , 43 , 2014-09-21 17:49:51 , 300.0 , 1300.0 , 47.0 , 20 , 1893 , 0 , 0 , 635 , 11.88 , 0.984 , 1.000 , 0.9 , 12.0 , 11.1 , 11.8 , 40 , 43 , 2014-09-21 17:49:52 , 300.0 , 1300.0 , 46.0 , 20 , 1641 , 0 , 0 , 635 , 11.88 , 0.984 , 1.000 , 0.9 , 12.0 , 11.1 , 11.8 , 40 , 43 , 2014-09-21 17:49:53 , 300.0 , 1300.0 , 46.0 , 20 , 1537 , 0 , 0 , 635 , 11.88 , 0.984 , 1.000 , 0.9 , 11.5 , 11.1 , 11.8 , 40 , 43 , 2014-09-21 17:49:54 , 300.0 , 1300.0 , 46.0 , 20 , 1489 , 0 , 0 , 635 , 11.88 , 0.984 , 1.000 , 0.9 , 12.0 , 11.1 , 11.8 , 40 , 43 , 2014-09-21 17:49:55 , 300.0 , 1300.0 , 46.0 , 20 , 1469 , 0 , 0 , 635 , 11.88 , 0.984 , 1.000 , 0.9 , 12.0 , 11.1 , 11.8 , 40 , 43 , 2014-09-21 17:49:56 , 300.0 , 1300.0 , 46.0 , 20 , 1461 , 0 , 0 , 635 , 11.88 , 0.984 , 1.000 , 0.9 , 12.0 , 11.1 , 11.8 , 40 , 43 , 2014-09-21 17:49:57 , 300.0 , 1300.0 , 46.0 , 20 , 1456 , 0 , 0 , 635 , 11.88 , 0.984 , 1.000 , 0.9 , 12.0 ,

Dold text
Av Rally_

Jag rekommenderar att du förlänger på 230 V sidan, med typ denna sladd http://www.clasohlson.com/se/Skarvsladd-med-eurokontakt/Pr363....

Av Rally_
Skrivet av Satyriq:

Fick hem min idag! Stor och vacker.

Men, får den inte över 60hz enlight testufo, sätter jag den på 110hz får jag gröna streck och testufo säger 55hz(?) och sätter jag den på 96hz är jag tillbaka på ruta 1 med 60hz, har även min gamle benq skärm inkopplad som bara klarar 60hz, är det den som stör?

Har följt guiderna och installerat nvidiapatchen/Qnix drivrutinerna. Har ett 770.

Vilken modell köpte du?

Av Rally_
Skrivet av playlol:

Nej jag är ju inte säker alls på vad det är som är fel...
Kondensatorer? I själva skärmen då eller?

Du kan testa att köra med en annan adapter och se om det fungerar. Annars är det någonting trasigt inne i skärmen. Kondensatorerna sitter inne i skärmen men om du ska börja byta dem måste kunna löda. Här är en video som visar hur dåliga kondensatorer ser ut och hur man byter https://www.youtube.com/watch?v=Ytw57212X2o.

Av Rally_
Skrivet av playlol:

Hej, jag har ägt min Samsung SyncMaster P2770 i snart tre år nu och sen kanske ett halvår har skärmens el glappat lite men det har hänt så sällan att jag inte brytt mig om det. Under den senaste månaden har det dock kommit intensivare och i dagsläget händer det minst en gång per dag.

Det som händer är alltså att eltillförseln bryts helt. Touchknapparna slocknar och skärmen stängs av. Dvs, det är inget problem med datorn eller kontakten till den, det är eltillförseln.

Skärmen får el genom en adapter som går från skärmen sedan med en vanlig elkabel till väggen.

Det jag undrar över är två saker,
För det första, går det att göra en koll över ifall det är adaptern eller skärmen det är fel på?
För det andra, går det att få tag i en ny adapter som inte kommer med uttag för svensk elkabel? De jag hittar har ett uttag med som tre hål som sitter ihop, istället för det vanliga uttaget som ses i bland annat vanliga nätagg, som på min adapter.

Säker på att det är adapter det är fel på? Kan vara dåliga kondensatorer. Men ny adapter finns att köpa på t.ex. ebay.de, tyskland har samma kontakt i vägguttagen som svergie. Det behöver inte heller vara precis samma modell bara du köper en med samma specifikationer.