Inlägg

Inlägg som lichad3 har skrivit i forumet
Av lichad3
Skrivet av danedi:

Här har du en intressant avhandling från 2015

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4892220/

"Severe psychomotor agitation, hypervigilance, verbal and physical aggression, impulsive behavior, low threshold for aggressive outbursts"

Deras slutsats är ju dock inte att det finns ett tydligt kausalt samband, utan snarare att det inte går att avgöra med dagens underlag.

Av lichad3
Skrivet av Djhg2000:

Man kan hamna i rättegång trots att man är laglydig, till exempel om man blir anklagad för ett brott man inte har begått. Långt från alla rättsfall som går till rättegång resulterar ju i en fällande dom.

Det kanske är petigt, men frånvaron av en fällande dom betyder ju inte nödvändigtvis att det inte har begåtts något brott.

Av lichad3

Ska bli spännande att se hur det här utvecklas, särskilt med tanke på att Musk försökte dra sig ur.

Att moderera är svårt och kräver alltid kompromisser. Den som tror att minimal, eller rentav ingen, moderering kommer att leda till att de bästa idéerna framhävs och att samtal demokratiseras tror jag är naiv.

Av lichad3
Skrivet av medbor:

Böjbart glas med bra egenskaper har ju funnits som fiberoptik under lång tid, undrar vad som är speciellt med detta förutom att det är bredare skikt såklart...

Skulle tro att det här materialet har en mindre böjradie.

Av lichad3

Nästa steg är att överklocka den och installera mer internminne. Kanske kan shunta den 😝

Av lichad3
Skrivet av JonasT:

Den ville inte ha några mörka moln!

Av lichad3
Skrivet av bicpenna:

Du får gärna motivera, såvida du inte var sarkastisk

Tänker framför allt på statsskicket och brott mot mänskliga rättigheter.

Av lichad3

Det är väl få bakdörrar som skulle vara värre än kinesiska.

Av lichad3
Skrivet av Ibis:

Som iPhone-användare så är jag lite lurigt ställd till detta, ser en framtid där jag helt plötsligt behöver komma ihåg i vilken butik av flertalet jag köpt en specifik app, eller inte på ett enkelt sätt längre kunna hitta var någonstans en app finns utan måste dra in 5-6 olika app-affärer.

Jag gillar att som idag kunna gå in och tanka hem alla appar jag någonsin köpt (och som fortfarande är kompatibla med min enhet) sen jag skaffade den första iPod Touch för mer än 10 år sen, alla samlade på ett och samma ställe.

Det är lite tjusningen med Apples grejer, jag behöver inte kludda runt. Jag finner inte sånt roande längre, kanske är åldern.

EDIT: Ett alternativ är väl att man som app-utvecklare får kunna välja andra betalningssätt för sina appar, men de fortfarande hostas av Apple i App Store. Sen får man på sidan om betala någon sorts hyra för den tjänsten efter antalet nedladdningar eller nåt. Då kan jag som användare fortfarande ha alla appar på ett och samma ställe.

Jag använder allra oftast Play-butiken på Android, men jag är väldigt förtjust i att också kunna ha F-Droid som premierar FOSS.

Av lichad3
Skrivet av Gurrrra:

Jag tror många inte riktigt förstår vad alla lossy encoders egentligen håller på med. Det är alltså inte så att dom rakt av tar bort 75% av all data, utan det dom gör om filen från tidsdomänen till frekvensdomänen för att där kunna anlysera vilket ljud o frekvenser som maskas av andra o sen tar bort dom, den tar alltså bort det som ändå inte hörs för att andra ljud överröstar dom. Det handlar alltså om psykoakustik och det är också nåt som har förbättrats med åren. Så att mp3 har gett lossy encoders dåligt rykte är inte så konstigt, för att en 128kbps från början av 2000-talet inte lät transparent är inte så konstigt, men en modernare sådan låter faktiskt inte riktigt lika dåligt.
Sen kom OGG Vorbis några år senare som en ännu effektivare codec än mp3, o vid 320kbps så har den så gott som all info den behöver för att det ska vara transparent.
Dessutom så har utvecklarna av OGG också kommit med en ännu effektivare codec; Opus. För musik så låter faktiskt 96kbps imponerande bra, o för tal så kan man gå ner till 32kbps o det låter så gott som perfekt (https://opus-codec.org/examples/) Dock är det ju såklart gött med lite headroom så en del högre än det kan man dra på, men att slösa bandbredd o lagringsutrymme o köra CD-kvalitet på 1411kbps är lite att elda för kråkor.

Att sen gå ännu högre än det med 24bit/192khz är bara galenskap. 24bit ger högre dynamik än vad egenbruset i våra elektronikkretsar ens klarar av, o säkert 100dB högre än vad ens den mest dynamiska klassiska musiken innehåller. Ett riktigt tyst rum har väl bakgrundsbrusnivå på runt 20dB o om man då kör på CDns 16bit o maxxar på det så hamnar du på nästan 120dB, räcker inte det så vill man verkligen inget annat än att bli döv.
O 192khz, det ger dig en teoretisk bandbredd på 96khz, vilket är över två oktaver högre än vad ett perfekt mänskligt öra klarar av att höra. Folk i runt 30-årsåldern hör knappt ens över 16khz, så det finns verkligen NOLL anledning att gå upp till 192khz.

Om Spotify skulle göra någon större förändring när det gäller ljudet vore det faktiskt trevligt om de gick över till Opus, om inget annat för att blir mer effektivt. Jag förstår dock varför de inte gör det i första taget.

Av lichad3
Skrivet av ZaaphodBleebronx:

Vem menar du med ”Oss” har du större rätt att företräda andra?
Din inställning är kass

Jag ber om ursäkt för tonen!

Det jag menar är att det låter elitistiskt när någon kallar det vanligaste sättet att lyssna på musik på för ljudpölsa.

Av lichad3
Skrivet av ZaaphodBleebronx:

Det var ironiskt menat, en reaktion när någon säger mig att till mat duger pölsa gott nog.
Jag är av en annan åsikt

Jag köper 24 bitar/192kHz inspelning från HDtracks och spelar dem på min Sony WM-1 , en stor skillnad från ljudpölsan på Spotify som jag endast använder när jag vill kolla upp en artist eller album

Det låter omständligt! Tur att "ljudpölsan" låter bra för oss dödliga.

Av lichad3
Skrivet av mrqaffe:

Finns nog inga audiofiler som använder lp i nån större omfattning för musik som inte enbart finns tillgänglig på lp, endera spelar man digitala skivor, lokala filer eller Tidal.
Lp är nått man håller på med för att det är roligt och inte för att det på nått sätt skulle låta bättre än digitalt.

Var inte så säker på det! Jag har sett både flertalet vinylrelaterade produkter riktade till audiofiler samt riktigt påkostade analoga system. Några exempel: Acoustic Signature har vinylspelare som kostar över miljonen. Burmester tillverkar RIAA-förstärkare som går för över 100 000.

Av lichad3
Skrivet av ZaaphodBleebronx:

640k räcker
Bill Gates

Det är ju rätt så stor skillnad på minne och bitrate. Olika teknologier mognar och når avtagande marginalnytta olika snabbt. CD:n har funnits i nästan 40 år men övergavs ganska snabbt när det kom smidigare sätt att lyssna på musik, och den stora massan märkte ingen större skillnad. Även audiofila personer söker sig tillbaka till vinyl trots att det lagrar mindre information och har fifflat med ljudet på olika sätt för att t.ex få plats med fler låtar. Det kommer inte bli trendigt med 640k igen.

Det är klart jag inte skulle motsätta mig "Spotify Hifi" om det inte innebar att folk skulle behöva punga ut mer pengar för något som i de flesta fall närmar sig placebo.

Av lichad3
Skrivet av guraktersnura:

inte bara säga 320 ljud det bro på om det är mp3 eller aac-lc och Bit rate mode Bit rate kb/s
Sampling rate Frame rate KHZ
Stream size KiB Default
Bit rate mode : Variable eller constant ljud
Alternate group

Jo, visst, men finns ju några standarder som är dominerande och som fungerar bra.

Av lichad3

320 räcker i de allra flesta fall för de allra flesta, men placebo är ju en verklighet och det finns väl de som vill agera mecenat åt Spotify.

Av lichad3
Skrivet av SockerfriKetchup:

15min YT tittande är väl en del GB om man ska titta på 720P eller 1080P? Jag tittade på YT med 5gb datasurf.. detta käkades upp rätt så snabbt.

Spotify använder jag inte, kör med MP3 eller FLAC.

20GB var ett sarkastiskt exempel..

Oavsett vad så räcker inte 1GB data långt idag.. man måste ha 100gb som minimum för att klara sig på det basiska..

Vilket inte är så billigt..

100gb minimum? Jag har klarat mig på 8gb med pott i flera år nu. Ny mobil, kollar på videor, streamar podcasts och musik, och surfar mycket. Funkar även när jag rest, då används potten.

Av lichad3

Jag har testat både HTML, Python, C++ och Java. Tycker att Python är roligast och lättast att ta till sig. HTML och CSS är ganska avgränsade till skillnad från de andra jag nämnde.

Av lichad3
Skrivet av crew seven:

Eller så låter man läsarna välja om man vill ha som det är nu eller den nya sidan.

Såsom Anton skrev görs det här för att de olika sidorna han nämnde ska ha en gemensam kodbas, vilket underlättar när man gör förändringar, fixar buggar, gör events, osv. Att ha alternativa versioner går emot det syftet.

Av lichad3

Även om det inte är det mest komplexa programmet så är det alltid bra med mer öppen källkod. Toppen!