Inlägg

Inlägg som Efta har skrivit i forumet
Av Efta
Skrivet av Q4Rspwn:

Hamnade precis i ett läge att behöva slå till på ett par n64 och tja... Ska man sälja just n64, är det nog nu 😄 Marknaden är helt galen.

Fick ge över 7.000 för två fina ex (ovanliga men inte oöverkomliga) med 1 hk, alltså inte ens några kablar eller psu's. Tänkte att det är skitlätt att komplettera, men tydligen är det 300 kr/psu, 500 kr/expansion pak, 250 kr/beg grå standardkontroll med dålig spak och dylika fantasipriser som gäller. Räknar på 4-5000 till innan konsolerna är startklara.

Nu har du säkert en vanlig svart konsol, men komplett i box i någorlunda skick landar nog bara den över tusenlappen.

360/PS3, och föregångarna, är tyvärr ännu värdelösa. Kanske en tusing för komplett konsol med handkontroller och 20-50 spel. (Behåll, säger jag, många möter ännu återvinningen )

Kan rekommendera "Vad är den värd?" på Tradera. Du får listade auktioner med budsnitt från senaste 4 månaderna: https://www.tradera.com/valuation

Det är ganska trist. Håller på att försöka samla ihop n64 spel/tillbehör, men inte vill man betala flera tusen för ett mario party..

Av Efta
Skrivet av Honskadad:

Synd att även dreamhack fuskar med statligt stöd. Inget positiv reklam för gamingvärlden...

Såklart styret som avgör.

De får avsätta ansvariga för blundern helt enkelt.

Hade räckt till 10 st extra sjuksköterskor i ett år under pandemin. Bra jobbat dreamhack 🤮

Nåja, man ska inte dra för stora växlar här. Att man får betala tillbaka innebär inte att man har fuskat. Korttidsstödet bygger på att företagen i efterhand rapporterar in hur mycket de anställda har jobbat, och beroende på utfallet så får företaget betala tillbaka stödpengar. Särskilt 2020 var det inte helt tydligt med vilka regler som gällde, och det är ganska naturligt att bolag med många anställda, särskilt oregelbundet, får betala tillbaka.

Jag säger inte att dh är änglar, men den här nyheten är inte på något sätt en avspegling på deras moraliska kompass. Väldigt många företag har fått betala tillbaka pengar.

Av Efta
Skrivet av ronnylov:

Ja skatteverket tycker att du realiserade vinsten/förlusten när du bytte ut innehavet mot en fodran. Sedan får du även realisera vinsten/förlusten på kursändringen i fodran (som ju ändras i värde om kryptovalutans pris ändras) när de betalar tillbaka skulden till dig.

Jag fattar det som det blir ungefär som att sälja (BTC), och köpa tillbaka (i form av fodran), sälja igen (fodran) och köpa tillbaka (BTC) igen, så skatt två gånger. Jämfört med om du aldrig lånade ut något så hade du inte gjort något som genererar skatt.

Edit: Jag jobbar inte på skatteverket, detta är bara hur jag tolkat det de skriver så klagomål och följdfrågor får riktas mot skatteverket

Yes, så tolkar jag dom också. I princip; du har en kapitaltillgång i form av en kryptovaluta du köpte för 10 och nu är värd 100. Du lånar ut den till mig, vilket räknas som en avyttring och därför skattar du av eventuell värdeökning (100-10=90 vinst). Genom lånet får du en fordran på mig, dvs. ett annat värdepapper. Ditt omkostnadsbelopp är dock fortfarande densamma som när du senast skattade av krypton, det vill säga 100. När jag återbetalar fordran så räknas även detta som en avyttring (44:4 p1 IL), dvs. du realiserar eventuell vinst (eller förlust) igen. Så om den nu är värd 110 så får du en kapitalvinst om 10. Hade den istället varit värd 90 när jag betalar tillbaka så hade du fått en kapitalförlust på 10, vilken är avdragsgill till 70% (52:5).

I förlustfallet så har du en kapitalvinst om 90 och en avdragsgill förlust om 7; dvs. du ska skatta på 83.

Av Efta
Skrivet av twit:

För en person som tycker det låter helt vansinnigt att lägga 12k+ per år på en telefon så är jag rätt nyfiken på hur du motiverar det valet för dig själv? Jag vet att andrahandsvärdet är någorlunda bra, men hur mycket av ursprungspriset förväntar du dig kunna få tillbaka?

En iPhone 12 pro max får du mellan 8-9 tusen för på typ swappie, och det går uppenbarligen att få mer (eftersom billigast på swappie går för nästan 11 tusen).

Av Efta
Skrivet av Bader:

Men du ställer frågor som jag uttryckligen sagt att jag inte gör någon bedömning över, sedan repeterar du en annan fråga som om jag inte svarat på den. Det enda jag ville ha sagt var att jag tycker att en dålig handling är en dålig handling vem som den utför den, sen om det är Kina mot USA eller Korea mot Teletubbies är oviktigt för det är inte vad jag diskuterade.

Min fråga var helt enkelt vad du syftade på när du skrev att USAs regering kunde kräva att företag gav ut information (och om vad), eftersom jag antog att du syftade till FISA och PRISM.

Av Efta
Skrivet av aabbcc:

Så, min sambo har börjat lessna lite på sin macbook pro 2012, för tre år sen bytte vi ut hddn till en samsung ssd och det gjorde underverk. På senare dagar har den dock slöat ut, då den bara har 4gb ram och 3gb används idle samt att batteriet inte längre håller.

Hon är sugen på en ny dator, främst macbook air då hon ofta bär runt på datorn och inte behöver prestandan från pro.

Jag är dock lite halvt skeptisk till nya Macbook air M1, mest pga m1 arkitekturen och osäkerheten kring vilka program som kommer funka eller inte, alternativet är macbook air 2020 intel. Eller är jag tokig som tänker att det är värt att blåsa på med 16gb ram i hennes befintliga macbook pro till en kostnad av 700kr? Vidare kostar nya macbook air m1 12500kr och har endast 8gb, 16gb skulle öka kostnaden med 2500kr...

Hennes befintliga macbook pro:
Mid 2012
Intel core i5 2.5ghz
4gb ram
128gb samsung ssd

Alternativt försöka hitta en nyare macbook air men som fortfarande kör på intel cpu?

Kan I alla fall inflika att dom nya macbookarna är riktigt bra. Har en 2018 (tror jag) pro och jag är lite sugen på att uppgradera faktiskt.

Av Efta
Skrivet av Bader:

Har redan förklarat flera gånger att jag inte syftar på samma saker som du så nu räcker det för mig

Men jag vill ju veta?

Av Efta
Skrivet av rugnut:

Jag har bara tittat på första kommentarssidan men det är många som missuppfattat vad som hänt. (Det kan alltså finnas nån mer som förklarat detta)

Förvaltningsdomstolen har bara sagt att de har rätt att överklaga beslutet och eftersom de har överklagat så är de inte förbjudna att delta (ännu). Auktionen är alltså pausad tills överklagan har fått en dom.

Vi har lagstiftning för att kunna utesluta företag för risk mot rikets säkerhet, vår säkerhetspokis och försvarsmakt har kommit med en rekommendation, PTS har fattat beslut som företaget har överklagat. Så allt har gått rätt till och Huawei kan förtfarande torska att få bygga 5G-nät om lagen är tydlig och PTS uteslutit dom på rätt grunder.

Så här fungerar vårt system och jag tycker i alla fall det är trevligt att vi har instanser som prövar det som politiker och tjänstemän bestämmer.

/Calle

Det är helt riktigt. Beslutet är rent processrättsligt och man har inte prövat frågan i sak.

Av Efta
Skrivet av Bader:

Jag syftade till att de får tvinga företag att lämna ut data, kanske inte om individer men det skrev jag inte heller. Angående whataboutism, det måste ändå få finnas utrymme i debatten att belysa att det vi beskyller någon för att göra accepterar vi rakt av från andra håll. Man kan inte bara nämna ordet whataboutism för att vifta bort det. Om det är rätt eller fel det Kina (med flera) gör lägger jag ingen vikt i. Jag är bara trött på argumentet att det Kina gör är fel, för att det är de som gör det.

Vad är det du syftar på då, om du inte menar PRISM eller FISA?

Såklart finns det ett utrymme att diskutera alla länders spioneri och påverkan på Sverige, men när det alltid rabblas upp andra länder när man diskuterar ett annat är inte konduktivt för en bra diskussion. Det är att byta ämne.

Det är självklart att det spelar roll att det är Kina som gör något. Kina är inte ett Sverige-vänligt land, utan den direkta motsatsen. Man är intresserad av Sverige för att kunna få tillgång till svensk teknologi eller kunna utöva inflytande och påverka svenska beslutsfattare. Säga vad man vill om USA, men det är en skillnad när ett lands internationella övervakningsprogram (som i 99% av fallen ligger i Sveriges intressen) påverkar svenskar som en bieffekt och ett annat land som aktivt riktar sig mot Sverige i syfte att motarbeta landets intressen, stjäla information, spionera på medborgare i exil etc.

Att Kina gör något som är fel är i de flesta fall värre än att USA gör "samma sak" (och det är sällan fråga om samma sak). Att ett annat land gör något som är "fel" saknar helt och hållet bäring på att ett annat land också är elaka. Jag förstår inte alls varför du gör kopplingen på något plan.

Av Efta
Skrivet av Bader:

Vet inte varför du citerar mitt inlägg som handlar om insamlande av information från företag när du pratar om privatpersoners rättigheter? Det där gäller även riktad övervakning, inte massövervakning.

Min tanke var inte att lägga någon vikt, åt något håll, vid den delen av debatten. Utan mitt inlägg var bara för att belysa att vi borde inte accepterna något från en sida, men inte från en annan. Det borde vara lika illa, men i verkligheten brukar detta beskrivas helt annorlunda när det dyker upp i media beroende på vem som står för gärningen.

Om jag nu skulle gå off topic och diskutera vem jag är mest orolig över ska komma över mina privata data, så är det inte någon i dagsläget faktiskt. Men när vi börjar acceptera datainsamling från fler och fler, och i större och större skala, då kommer jag bli orolig. Bit för bit är vi tyvärr på väg åt det hållet.

Därför att FISA och PRISM handlar om insamlande av information från företag. Syftade du till något annat får du gärna utveckla grunderna för ditt påstående. Ursäktar om jag misstolkade ditt inlägg i så fall.

Att köra "whataboutism" på internet är så jäkla meta bland 50-centligan och vatniks idag, och det är så tröttsamt att läsa. Finns ingen anledning alls egentligen att dra paralleller till något annat lands misskötsel när ämnet är säkerhetsrisker associerade med Huawei.

Av Efta
Skrivet av Bader:

Och i USA är företag tvungna att lämna ut information till NSA om de blir ombedda, vet inte varför de två sakerna alltid formuleras så annorlunda i Sverige.

Försöker antyda att det är sak samma har du ju helt enkelt fel. FISA låter den amerikanske justiteministern och högsta underrättelsechefen i USA tillsammans, efter en domstolsprövning samla in information om en utländsk person om det finns en skälig misstanke om överhängande anfall, sabotage eller terrorism. Allt under översyn av en domstol och med möjlighet till ersättning för enskilda.

I Kina finns ingen översyn, insyn eller domstolsprövade krav alls. Samtidigt är det helt uppenbart att Kinas intressen ligger långt ifrån de intressen som Sverige har. Jag tror knappast att någon skulle klaga om USA lyckades avvärja ett terrorangrepp i Europa, medan de flesta nog skulle motsätta sig insamling av information om uigurer i exil.

Av Efta
Skrivet av Dunde:

Jag kanske missar något men jag har lite problem med att se hur man ökar driftsäkerheten, tillgängligheten genom att sänka ner sitt datacenter i saltvatten. Dessutom måste det vara mycket svårare och dyrare att få tillstånd och etablera sig i havet än på land.

Ptja, om det är ekonomiskt så kan man väl tänka sig att man sammankopplar typ 3 stycken och kör RAID1 (motsv). Är det helt enkelt en ankrad tub med datorer som senare ska bärgas borde det väl knappast vara några tillståndsproblem. Släng i dom i nordliga hamnar så slipper hamnarna hyra in isbrytare, vad vet jag.

Av Efta
Skrivet av Mr.Azum:

Halloj!
Har inte hängt med så mycket i vad som hänt på datormarknaden senaste typ 5-7 åren.
Sitter fortfarande på samma burk i signaturen och det funkar fint förutom att lagringen börjar ta slut och min hårddisk gör lite lustiga ljud ibland.
Skulle vilja ha en ny SSD men vet inte vad man ska passa sig för och vad som är en bra deal längre.
Har ju bara en PCI plats och där sitter grafikkortet så det är ju SATA-disk som gäller för mig.
Minns att när de kom för länge sedan så hade SSD en del barnsjukdomar, kunde inte ladda OS och försvann från bios helt random, är alla sånna problem lösta idag?
Är det bara ta en disk i den storleken man vill ha och allt funkar?
Tack för hjälp!

Nu hänger jag inte med, enligt din signatur har du ju redan en SSD (OCZ Petrol 256gb), så nog borde du kunna besvara frågan själv?

Men njä, har kört med min SSD i kanske 5 år jag med, och har aldrig haft några problem.

Av Efta

Jaså, det var där mina gymnasieuppsatser som låg på onedrive hamnade...

Av Efta

En sidofråga, varför uppstår det här problemet med CGNAT? Fattar att SSH-host etc inte funkar över CGNAT, men varför fungerar inte mitt internet alls (eller ja, ibland) över det? I mina ögon är att lösningen inte funkar ett genuint behov, men varför funkar det inte? Förstår att det nog är omöjligt att veta utifrån, men jag vet att flera andra har exakt samma problem.

Av Efta
Skrivet av MacAllan:

Låter konstigt, jag har BB2 100/100 och har publik adress, visserligen har som lagt över mig vid 2 tillfällen till privat men båda gångerna har dom ändrat igen när jag ringt.

edit: Ring igen och be dom precisera i vilket dokument samt visa dig, annars lägga över dig till publik.

Var precis vad jag gjorde när jag ringde första gången. Bad henne mejla samtliga dokument i originalform (var specifik), fick ett sms med precis det budskapet DHCP (CGNAT) vid 100/100, publikt ip vid 1000/1000. Det här låter ganska konstigt. Var aldrig någon fråga om jag faktiskt behövde osv. utan hon hänvisade till ett dokument hon hade där dessa uppgifter stod, och där var det liksom slut.

Tänker i nuläget göra ett nytt försök lite senare och försöka tala med någon som kanske sitter lite längre upp i byggnaden så att säga.

Av Efta
Skrivet av dlq84:

Ja, det där är en CGNAT-adress. Ring och be om en riktig publik IP-adress. Säg att du vill kunna hosta en egen webbserver eller SSH om de frågar.

Skrivet av TheBodyLotion:

@Efta: 100.16.0.0/10 är ett CGNAT(LSN) adress. Helt klart fel hos BB2, men vore intressant att veta om du kan pinga din default-gateway.

Har nu snackat med BB2 kundtjänst. Trevliga var dom i varje fall, men dom hävdar att jag måste uppgradera mitt internet till 1gbit för att få en publik ip-adress. Försökte pressa på varför, men fick inget mer än att det stod i något dokument att så var fallet, trots att bredband2 har uppgett på twitter att de som har ett behov av publikt IP ska få det kostnadsfritt.

Av Efta
Skrivet av TheBodyLotion:

@Efta: 100.16.0.0/10 är ett CGNAT(LSN) adress. Helt klart fel hos BB2, men vore intressant att veta om du kan pinga din default-gateway.

Kan pinga IPV6-gatewayen, men inte IPV4.

Av Efta
Skrivet av TheBodyLotion:

@Efta: skumt, vad får du för ip, subnet och default-gateway från deras dhcp-server?

IPV4: 100.68.167.58
Subnet mask: 255.255.0.0
Default gateway: en IPV6adress samt 100.68.0.1

Av Efta
Skrivet av MacAllan:

Prata med BB2 och säg att du behöver ett publikt ip nummer, kan vara att du lagts över på privat och att det är det som skapar problemen.
Har du kollat om du har publikt eller privat?

Det här kanske är något, min IP-adress just nu (funkar inte) är 100.68 XXX vilket verkar betyda att jag tilldelas ett privat IP?

Bredband2 FAQ:

"Vi håller på att lägga om våra nät till privata IP-adresser. Det här görs via CG-NAT och förändringen införs i väntan på IPv6. Utrullningen kommer ske efterhand och övervakas noggrant. En icke-publik IP-adress påverkar inte vanligt surfande.

Skulle du trots det ha ett genuint behov av en publik IP-adress kan du kontakta vår kundtjänst så kommer vi att se över möjligheten att ordna detta till dig."