Inlägg

Inlägg som Kablash har skrivit i forumet
Av Kablash

Tiden man sparar genom att jobba hemma är väldigt betydande. Skulle inte stanna om jag inte själv fick bestämma när jag jobbar hemma och inte.

Av Kablash

Tycker det ser lite tomt ut utan sladdar :<

Av Kablash
Skrivet av StuntmanMike:

Nej, detta ser inte alls så bra ut, inte om "THOCK" är prio #1.

Sedan är det en gammal design på hela bygget, men vill du starta med hur det är med "old-school"custums eller tycker det är viktigt med trä-chassi så kanske det är okej, har faktiskt lite dålig koll på hur priserna är nuförtiden men det känns dyrt.

Allt på den sidan känns gammalt, har du kollat in maxgaming.se oblotzky.industries candykeys.com ?

Brytare : jag tycker du ska pröva Gateron Pro Yellow istället för att få en känsla av hur andra än de vanliga brytarna kan kännas utan att vara något extremt.
Gateron Yellow har alltid varit ett säkert kort inom custums!

Keycaps : Jag rekommenderar Cherry-profile, 9/10 användare kan inte ha fel!

Stabs : Nja, okej om du vill gå old-school men annars TX, WS, GMK, Gateron

Tejp: precis.

Lube är bra, finns en drös men Krytox 205g0 är klassikern. Fungerar bra för både brytare och stabs. Vill man fortsätta med hobbyn kan man pröva annat. En olja så som SuperLube Oil eller GPL105 för fjädrar är inte fel om man vill spara in timmar med att pensla med 205g0 istället.
Men brytarna du har valt är redan smörjda i fabriken så egentligen bara 205g0 till Stabs du behöver.

Lube-station är ormolja! Personligen tycker jag det är värdelöst, men fyller en funktion om du prioriterar ocd-rakt&ordning över arbetsflöde.

Mycket bra information här! Tack.

Trä chassit är jag ganska fast vid nu. Men hur är PCBn, är den ok? Har märkt att det är lite ont om de lite större custom pcbs. Egentligen hade jag velat ha ett TKL, men får nöja mig vid 75%.

Ska kika på de länkade sidorna samt Gateron Pro Yellows.

Den där lube station är inte så mycket för själva plexi plattan utan snarare att alla verktyg som behövs följer med, av lathet är det rätt skönt att få allt i samma ^^

Av Kablash

Tjena, behöver expertclockers tips och råd!

Hade tänkt ge mig in i custom keyboard träsket, med lite mods ovanpå det. Är ute efter the THOCK.

De delar jag hade tänkt köpa:

Bas + pcb: https://ymdkey.com/products/walnut-wood-case-qmk-via-ymd75-v3...

Foam: https://ymdkey.com/products/ymd75-v2-ymd75-v3-hotswap-pcb-pla..., är det vettigt, eller finns det bättre alternativ?

Switches: Gateron pro red hade jag tänkt börja med.

Keycaps: Inte bestämt än, men det blir nog oem profil, enklare att hitta fina accent keycaps. Från typ Etsy och liknande.

Saker jag inte är helt säker på:

Stabilizers: Inte helt hundra här. Är dessa något att ha eller finns det "bättre"? https://ymdkey.com/products/ymdk-pcb-mounted-screw-in-black-w...

Tejp (För tape-mod): Räcker det med nån vanlig maskeringstejp från Clas Ohlson?

Lube: Vart köper ni detta någonstans? Är det viktigt att ha olika sorter beroende på vad det är man lubar? Ge mig några rekommendationer ^^

Hade även tänkt köpa till detta set med verktyg: https://ymdkey.com/products/44-lube-station-switch-tester-ope...

Ser detta vettigt ut? Finns det något jag inte tänkt på?

Av Kablash

Kanske kan vara SATA porten som är paj? Testa att koppla denna HDD till en annan SATA port på moderkortet (om det finns en port som inte används). Eller testa att använda en annan SATA kabel med denna HDD.

Av Kablash

Tyckte den var ganska tråkig, inte så pass att jag övergav serien, men kände inte riktigt ett stort sug efter avsnitten att se ett till. Helt ok, inte mer än det tyvärr.

Av Kablash

Baldur's gate 1 & 2. Inte direkt modern grafik, men inte heller pixel grafik! Två av de bästa spelen någonsin!

Av Kablash

Om utvecklare inte vill fortsätta hålla servarna uppe så ska de få stänga ner, men då bör det vara krav på att det finns tillvägagångsätt för spelarna att sätta upp egna servrar. Tycker det är en ganska bra kompromiss.

Av Kablash

Äntligen

Av Kablash
Skrivet av Json_81:

Strunta i hur stor del av inkomsten det är, oerhört trubbigt mått och folk kommer säga vitt skilda siffror för man prioriterar boende olika.
Har du tillräckligt kvar att leva på (både enligt din egna kalkyl och bankens KALP) samt lite marginal på det så kör på om det är någonstans du verkligen vill bo.

Känner att jag håller med, sålänge man har tillräckligt kvar efter betalningar så bör det vara ok. Men det är något som tar emot när jag tänker att 50% av min lön går åt bostad. Det är inte lätt det här inte!

Skrivet av joakim99:

Det borde vara ok kan jag tycka. När du skriver lånekostnad är det inklusive amortering? Det är kanske inte en kostnad men det påverkar onekligen kassaflödet.

Inklusive amortering ja. Så det känns som att det finns tillräcklig över för andra betalningar + hobby + sparande.

Skrivet av Sunix:

Nu är jag ju en trygghetsnarkoman, men glöm inte vad som händer om du blir arbetslös eller sjukskriven. Att ha en plan är ju bra. Vilket leder mig till tanken på att våra välfärdssystem är otroligt kassa idag. Att man kanske ska behöva sälja sin bostad vid arbetslöshet är dåligt.

Jo det sitter såklart i baktanken, min plan är ju att se till att jag kan sätta undan en del till sparande. Så att om krisen slår till så klarar jag mig på a-kassa + löneförsäkring + buffertsparandet.
Men jag håller med, man vill ju känna sig säker också.

Av Kablash
Skrivet av Bamsinen:

Hej,
Som referens, jag och min fru lägger ca 16% av vår hushållsinkomst på lån och driftkostnader (hus på landet norr om Uppsala)
Personligen skulle jag väl kunna tänka mig att lägga 25% om det var något vi verkligen ville ha.
I mina öron låter 50% eller runt dom trakterna, riktigt högt, man blir väldigt påverkad av minsta lilla el, ränta eller avgift ökar.
Sen tror jag inte att banken skulle låta dig ta ett lån där 50% av netto inkomsten går åt till det, dom har ett verktyg som kallas KALP och den borde säga nej.

/Christoffer

Skrivet av PajN:

Får du ens låna pengar med de förutsättningarna?
Banken har kalkyler som ska uppfyllas och de är i pessimistiska laget, så anser banken att du klarar det så lär du göra det i verkligheten också om inte förutsättningarna ändras.

50% av min lön går till huset (banken + lite fasta omkostnader som sopor, vatten, ej el tex) här, men nu är vi två så ca 25% av vår totala inkomst efter skatt.

Nu räknade jag också in månadsavgiften. Så det är inte bara lånet.
Men enligt deras "Hur mycket kan jag låna" kalkyler så verkar det vara ok iaf.
Så för att ge lite mer information så får jag ut typ 34 700 efter skatt, lånekostnad för en bostad (450 000 i insats, lån 2 550 000) skulle kosta ca 14 000 i månaden (efter ränteavdrag) och så en månadsavgift på kanske 3500. Det var detta jag räknade på.

Så lite över 17 000 över efter dessa betalningar kvar.

Av Kablash

Skulle behöva lite tips på hur jag ska tänka när det kommer till hur stor del av lön efter skatt ska gå till att betala bostaden för att inte vara galen.

Just nu kollar jag på lägenheter i ett område där jag gärna vill bo. Lägenheterna i det området som ligger på över 50 kvm når priser som skulle göra att över 50% (med dagens ränta) går åt ränta, amortering och avgiften. Detta gör mig lite rädd, 50-60% av lön efter skatt låter väldigt högt.

Det finns väldigt få BRFer som äger marken i detta område också, så det blir förmodligen en tomträtt.

Är jag galen om jag accepterar att så mycket av min lön går åt att betala bostaden? Går räntan ner till runt 4% så betalar jag under 50% av lönen efter skatt.

Är förstagångsköpare och vet inte riktigt hur jag ska tänka här.

Av Kablash

Kört med 1Password i några år, funkar utmärkt. På jobbet körs också 1Password.

Aldrig testat något annat, 1Password var bara den första jag använde och har stannat kvar där.

Av Kablash

Tur att det finns alternativ! Instabox tycker jag är en bättre tjänst i övrigt (när det gäller paket såklart).

Av Kablash

Detta blir nog min nästa skärm!

Av Kablash

Blir det en PC version av The Last of Us 2? Eller bara en remaster?

Av Kablash

Vem är förvånad över att företaget bakom GTA online gör allt de kan för att ta så mycket pengar som möjligt från sina fans.

Av Kablash

Please be good!

Av Kablash
Skrivet av Pe_Er_79:

Imorse gled jag in och skapade ett konto på Codeacademy. 🙂 👍

Kul, lycka till!

Av Kablash

https://www.codecademy.com/ kanske? Låter som det är exakt det du är ute efter.

Annars finns det väldigt många tutorials för nybörjare på Youtube. Bara välja ett språk och söka.

https://www.youtube.com/@NetNinja är ett förslag.