Inlägg

Inlägg som Z68 har skrivit i forumet
Av Z68
Skrivet av slusk:

Jag har plats för 4 hårddiskar på mitt bräde och stöd för bra surroundljud... Visst det är dyrare men slapp även nätaggregatet så gick plus minus

http://www.inet.se/produkt/1902639/asrock-am1h-itx-mitx

Skickades från m.sweclockers.com

Jo, jag har kikat på det kortet men tycker fortfarande att det är för få SATA. Men visst, det ska ju drivas med den inbyggda nätdelen så det kortet kanske inte skulle klara fler hårddiskar. Man får förmoda att Asrock har funderat över den kompromissen. Ett moderkort med 6-8 SATA portar och gärna ordentliga heatpipekylare till sockel AM1 så skulle man få en bra start till en filserver.

Av Z68

Det som saknas är bra eftermarknadskylare till AM1 sockeln, det är inga problem att kyla 25W passivt med en hyffsad heatpipekylare (undervoltad Intel Core i3 2100T).

Kommer det sedan moderkort med fler SATA portar så misstänker jag att många kan tänka sig denna plattform i sin filserver.

Och slutligen, visst, den är tänkt att vara billig och många påpekar att man kan få bättre prestanda för samma pengar. Tillräckliga prestanda, till ett rimligt pris och framför allt, en effektsnål helhetslösning (dvs. med en kompetent grafikdel) är syftet med denna plattform enligt min åsikt.

Och jag tror att det finns en stor marknad för dessa system och framför allt om man kan få dem i en 100% tyst version (passiv kylare och SSD). Fläktar kan göras ganska tysta men det är svårt att komma undan att de är små dammsugare och kan man vara utan dem så slipper man ju fundera på det problemet.

Jag håller tummarna för lite kreativt tänkande från tillverkarnas sida framöver.

Z68

Av Z68

Det är inga problem att bygga en 100% passivt kyld dator om man väljer komponenter med lite omsorg och om man inte behöver ett värstingsystem, en CPU med Passmark över 3000 (som min Intel Core i3 2100T) är bra mer kapabel än en Intel Atom. Den har dock lite klen grafik men det har ju dykt upp bättre alternativ på sista tiden och det är dessutom nya grejor på väg ut både från Intel och AMD snart. Det är tråkigt att AMD inte släpper sina mobila CPU:er/APU:er i t.ex. FM2 sockel, det hade förmodligen varit ett mycket uppskattat alternativ för HTPC-byggare.

Länkar in ett inlägg som jag har gjort in en annan tråd: Undervolta/underklocka en Intel Core i3 2100T med den skillnaden att jag gick upp från 0.99V till 1.00V för att inte tumma på stabiliteten (dvs. ungefär 26W effekt på CPU:n).

Av Z68

Att bygga en tyst dator idag är inte svårt, såvida man inte behöver mycket lagring eller ska använda den till spel. Det har länkats till en guide med Streacom FC8 tidigare i tråden som jag själv vill använda till mitt nästa projekt, eller rättare sagt den uppdaterade varianten som jag hoppas dyker upp snart: Streacom FC8 EVO. Den har ett rimligt pris (en bra heatpipe-kylare kostar ju trots allt minst ett par hundralappar och den är ju integrerad i lådan) och utgör en bra grundstomme om man klarar sig med det begränsade utrymmet som lådan erbjuder.

En CPU med integrerad grafik och låg effekt tillsammans med en bra heatpipekylare så har man en bra början, min senaste passivt kylda dator blev jag otroligt nöjd med och finns beskriven i den här tråden: Undervolta/underklocka en Intel Core i3 2100T. Det som saknas är informationen om lagringen och denna består av 3 stycken 2.5" 5400rpm Samsung 750GB i RAID 0 som är monterade i Scythe Quiet Drive SQD2.5-1000 (2TB SSD kostar ju en slant) och sedan en 4:e disk av samma sort som bara används till backup (kör schemalagt nattetid) och därför saknar ljuddämpning. Jag skulle nog funderat på om man kunde använt 7200rpm diskar om jag hade byggt den idag. Och CPU-spänningen är justerad till 1.00V då jag misstänker att stabiliteten vid 0.99V inte var helt perfekt, vilket ger en TDP på strax under 26W jämfört med originalet på 35W.

Ska man ha dator för spel eller behöver lite mer utrymme för lagring, så borde man kunna bygga en "hyffsat" tyst dator med Bitfenix Prodigy, en låda som jag tyckte verkade ha potential så fort jag fick syn på bilderna av den och hur genomtänkt den verkade vara.

En viktig sak att komma ihåg om man bygger sin tysta dator med "gamla mekaniska" hårddiskar är att temperaturen på dessa ska hållas under 55°C (och gärna med lite marginal) för att de ska fungera och detta är något man kan kontrollera med programvara.

Av Z68

Håller med Fluf tidigare i tråden (inlägg #29), försök ta reda på hur stark 12V är på nätagget - det är den som omvandlas till en lägre spänning och sedan driver CPU:n.

Jag har byggt flera datorer med mindre nätdelar och kom på just det där med 12V innan jag beställde lådan till min "ek-dator", det hade räckt med 80W men fördelningen mellan 12V och 5V gjorde att det inte räckte till och jag fick därför välja 150W modellen.

Jag håller även med om du att du bör ha lite marginal och om du är intresserad av det ska bli en tyst dator så är det svårt att komma ifrån det faktum att ju mindre effekt CPU:n drar, desto lättare är det att kyla den på ett tyst sätt.

Mina 2 senaste projekt:

Av Z68

Härligt, man är inte ensam om att ha tröttnat på fläktar & oljud även om det här bygget inte är riktigt i min smak (jag gillar lite mer diskret framtoning) så är det är kul att smaken är olika ! Jag har inte hunnit med att göra en bygglogg på mitt senaste projekt men jag ska se om jag kan få ihop lite tid till det.

Jag får tills vidare hänvisa till den här tråden, lite information finns men bilder saknas:
Undervolta/underklocka en Intel Core i3 2100T

Här finns en bra bild på min låda: Lian-Li PC-50B

Jag har tidigare byggt 2 datorer i ek (galleriet / extern länk) men eftersom jag i somras byggde en TV-möbel istället (i ek förstås) så ville jag ha en dator i stil med surroundförstärkaren: Dator - centerhögtalare - surroundförstärkare ... allt på en hylla för att få en trevlig symmetri.

Så länge SSD kostar en smärre förmögenhet för 2TB så fick det bli en kompromiss med 3 stycken 2.5" 5400rpm i RAID 0, mycket tystare än 3.5" och för att ytterligare dämpa dem så stoppade jag in dem i Scythe SQD2.5-1000

Och för att understryka det där med diskret, varken LED:en till strömknappen eller hårddisken är inkopplad

Av Z68

Jo, jag hade tanken att lägga upp bygget i galleriet, trots att det bara är "standard". Jag har lagt upp ett tidigare projekt Mini-ITX-dator i ek där det gjordes lite mer arbete. Men jag har noterat att jag inte är ensam med intresse för tysta datorer så jag får väl peta ihop lite mer info och lägga upp detta när allt är klart (datorn är precis ihopsatt men några detaljer återstår).

Av Z68

Jag har byggt ett system med:

  • Intel Core i3 2100T

  • Noctua NH-C12P SE14

  • Asus P8H67-I B3

  • Lian Li PC-C50B

  • Passivt nätaggregat på 150W, en intern DCDC-del och en extern ACDC-adapter

Och inte en fläkt i närheten av mitt system !

Jag har lyckats undervolta mitt exemplar av 2100T till 0.99V och sedan stresstestat den med Prime95 alternativ 2 (In-place large FFTs) i 90 minuter. Temperaturen steg aldrig över 61° men då hade jag inte locket på lådan. Jag har nu monterat dit locket och har därefter kört samma test under 30 minuter. Maxtemperaturen blev då 63°.

Jag räknade fram att min undervoltning borde resultera i 25.3W istället för 35W och har dessutom med en effektmätare noterat en minskning av totala systemeffekten med ca. 9W. Jag funderar på att skaffa en bättre mätare och återkommer i så fall med en uppdaterad siffra.

Man behöver alltså ingen dyr speciallåda för att få en passivt kyld dator. Jag har inte ens någon dyr specialkylpasta utan monterade kylaren med den medföljande pastan.

Av Z68

Grymt snyggt! Mitt lilla träbygge känns ynkligt jämte detta. Det blir naturligtvis högsta betyg på det här !

Av Z68

Fundering kring tidigare tips:
Nu vet jag inte hur mycket effekt plattformen i sig drar men om du vill ha 2 stycken 3.5" så undrar jag om du klarar dig på 65W (eller om det är 60W ... olika siffror på olika ställen), alltihop drar en del effekt vid uppstarten iaf och som du själv funderade på, utrymmet i lådan verkar också snålt för ditt projekt.

Storlek:
Rubriken säger "minimalistiskt system" men jag tycker väl att det är mer en liten lagringsdator.
Mina egna projekt: hem.bredband.net/Z68 (Z8 finns även inlagd i Sweclockers galleri: Mini-ITX-dator i ek). Själv är jag lite "besatt" av att datorer ska vara TYSTA och sedan är det mest kul att bygga smått ;).

Låda:
Det är inte lätt att tipsa om specifika lådor då man har olika syn på utseende och krav på lådan. Du har redan hittat ett bra ställe att leta på (Prisjakt) och min rekommendation är att öka budgeten för lådan, jag tror att det blir svårt att hitta en tyst och bra låda med din nuvarande budget (500-1000kr.).

Lagring:
Fundera även över vilka hårddiskar du vill ha nu och hur det kan se ut i framtiden. Det är väldigt bra pris på 3.5" men priset på 2.5" är rätt ok också och de är mindre, tystare och effektsnålare. I dagsläget kan man t.ex. köpa 1TB 2.5" för ca. 800kr. Beroende på val av antal och storlek på hårddiskar, så kan valet av låda skilja sig åt ordentlligt.

Slutligen:
Jag föreslår att du läser igenom den här tråden - SFF-tråden (bilder och diskussion) - där finns säkert en del idéer som du kan dra nytta av.

Av Z68

Eftersom jag delar intresset för SFF och nu har hittat den här fina tråden, så tänkte jag bara tipsa om en låda som troligen kan fungera om man har idéer till ett strömsnålt projekt:

http://lian-li.com/v2/tw/product/upload/image/q09/q09-01.jpg

Lian Li PC-Q09

Lådan rymmer mini-ITX moderkort, verkar ha en bra design dvs. med den optiska enheten nertill (värmen vill ju uppåt, varför lägga ett lock ovanpå?) och har extern nätdel på 110W, vilket gör att man inte kan välja vad som helst men mitt senaste projekt drar t.ex. under 80W vid full load (dock utan att DVD-brännaren är aktiv).

När jag byggde min låda så fanns inte den ovan nämnda lådan men det finns redan planer på nya projekt :).

Mitt senaste projekt: Mini-ITX-dator i ek
Det fick lite extra uppmärksamhet genom artikeln: Tuffa byggen i SweClockers galleri

Och så slutligen, är det någon som har testat SpeedFan till moderkortet Sapphire IPC-AM3DD785G ?
Med K10stat styr jag processorn framgångsrikt men det vore inte fel med ytterligare kontroll av CPU-fläkten.

Av Z68

Först vill jag tacka för alla vänliga inlägg !

Sedan vill jag svara på de 2 ovanstående inläggen:
Den 5:e bilden nerifrån visar baksidan och den bilden ger även svaret till inlägget om varför den optiska läsaren sitter längst ner (tillsammans med hårddisken), det beror på att lådan som jag har använt är konstruerad så och det är det som är så bra med lådan ... fritt ovanför CPU-kylaren.

Här finns många bilder av samma låda från en annan ägare som t.o.m. använt samma kylare och gick bet på lådans höjd: www.prisjakt.nu/produkt.php?g=548530

Träfront ? Jag har redan tänkt tanken ... kanske.

Av Z68

Mini-ITX-dator i ek

Till det här projektet så köpte jag en låda efter ett tips. När jag fick syn på den så noterade jag att den var korrekt konstruerad, dvs. ingen optisk enhet ovanför CPU-kylaren och att den såldes tillsammans med en extern nätdel till ett ok pris. Den säljs även med en nätdel på 80W men den har tyvärr bara 30W på 12V (den matning som används för processorn).

Jag blev dock tvungen att ta bort skalet och ersätta det med eget material. Anledning: det saknades 8-10mm. på höjden för att få plats med kylaren som jag ville ha, en Scythe Big Shuriken. Och för att få en luftig låda och det faktum att jag inte behövde bygga en låda eftersom jag har ett stålchassi, så tog jag beslutet att inte bygga en trälåda som det föregående projektet. Sidorna är helt enkelt påklistrad skumplast av gles modell.

Material: ekskiva 200x800x16mm (31-3957-3 Clas Ohlson)
Starka magneter (31-1466 Clas Ohlson)
Skumplast (Special-Plast, Odengatan 82 i Stockholm)
Materialkostnad: mindre än 200:-

Verktyg: elektrisk kap & gersåg, en elektrisk sticksåg och sandpapper

Datorlåda: Morex T3500 (150W) Bilder på lådan tagna av en annan lådägare
Moderkort: Sapphire IPC-AM3DD785G
CPU: AMD Athlon II X4 605e 2.3GHz (45W)
CPU-kylare: Scythe Big Shuriken
4GB DDR3 RAM
HDD: 2.5" SATA
DVD-brännare av slim-modell

Mini-ITX-dator i ek