Inlägg

Inlägg som Soil har skrivit i forumet
Av Soil

Kul! Det här var ett utav mina favoritspel i slutet på -90. Jag har inte spelat det sedan dess men kan då och då lyssna lite på musiken. Grabben hörde mig spela "Jazz Castle" en dag, och kallar det numera för "min låt".

Tack för tipset!

Av Soil

Vilken konstigt formulerad fråga "Varför har ni inte optimerat för PC?". Det är väl klart att dom har optimerat för PC, prestandan och stabiliteten skulle säkert vara bra mycket sämre om det inte skett alls. Frågan bör snarare vara om det inte finns utrymme för att optimera prestandan ytterligare? Att det rullar fantastiskt, när så inte är fallet ens för top-end, och uppmana folk att köpa nya datorer kan verka provocerande.

Och, kom igen Howard. Starfield ser bra ut men att det "verkligen pushar" teknologin framåt... Nja. Det är ju fortfarande samma gamla "avskärmad" värld, som till exempel Skyrim, med laddningsskärmar vid alla övergångar. Starfield verkar till en början mer öppet för att det har rymden som backdrop men med tid så blir det tyvärr ännu mer uppenbart här. Det finns bättre exempel på spel som känns next-gen och pushar teknologin framåt.

Av Soil
Skrivet av Bobvid:

Därtill behövs en fyndig och rolig beskrivning av vilken typ av uppgifter du skulle vilja ha ett rejält, AI-assisterat prestandalyft i

Jag spenderade tid att skriva mitt bidrag, sen kom jag på att jag knappt svarade på frågan. Kan man ändra sitt bidrag? Annars är det GG haha.

Jag tolkar det som att det är ganska fritt hur man skriver beskrivningen genom att det även stod "Vilka uppgifter, spel eller spelsekvenser skulle du ha velat sänka arbetsbelastningen för?" längre ner på sidan.

Av Soil

Alltid roligt med tävlingar det uppskattas, lycka till allesammans!

Av Soil

Kul! Håller tummarna.

Av Soil

Vilka priser! För några år sedan köpte jag mig en high-end dator för 17k+. Det är inte ens i närheten av vad enbart grafikkortet kostar idag, det känns som att det har gått otroligt fort. Det blir inte gångbart för vanligt folk tillslut tyvärr.

Av Soil
Skrivet av EmrikG:

Ojdå länken var visst lite konstig, detta12GB menade jag:)

Tack för all kunskap! Funderar på att kanske vänta tills 4000 serien släpps då jag inte kommer kunna spela under typ 6 veckor aug-okt så det kanske är dumt när de nya korten är precis runt hörnet.:)

Ingen fara. Ja, det kanske är smart om du ändå inte kommer ha användning för en dator under en längre tid. Lycka till!

Av Soil
Skrivet av EmrikG:

Tack för ditt utförliga svar!

Angående grafikkortet, har inte något krav på att det måste vara från Inet så den du skickade verkar bra. Jag såg även att de hade kampanj på detta 12GB kort. Är det något "sämre" med den här modellen som jag missar? Den är ju billigare än den 10GB varianten du skickade men samtidigt 12GB. Båda två är ju LHR men har inte jättebra koll på om det skiljer något annat mellan dom?

Tack för tipsen angående fläkt, processor och minne. Kanske får bli ett 12700k om det får plats i budgeten samt den fläkten du länkade.

Du får gärna skicka länken på 12GB grafikkortet igen för din länk verkar strula. Men generellt, fabrikat emellan för samma kort, så skiljer det sig inte så mycket. Ett RTX 3080 är ju ett RTX 3080. Det bästa tipset är väl egentligen att välja det man har råd med och vad som finns tillgängligt. Är det riktigt bra rabatt på ett visst kort så är det kanske dumt att inte välja det, i det här fallet verkar du kunna få ett 12GB kort för ett bättre pris än 10GB! 12GB kommer förmodligen inte göra jättestor skillnad för dig idag men kan öka livslängden för grafikkortet framåt ifall du kommer att lira spel som kräver mycket VRAM.

Vad som kan skilja mellan fabrikat är bygg- och komponentkvalité: VRM, kyllösning, fläktar, stabilitet i chassi osv. Det finns däremot inga garantier oavsett vilket kort du väljer men personligen lägger jag ändå lite extra på ett grafikkort som jag vet bör hålla något högre kvalité.

LHR har ingen betydelse för prestanda och det är korten som ska förhindra mining, i stort sätt alla kort som säljs nu från butik kommer som LHR.

Av Soil

Överspänningsskydd till dator

Hej,

Jag tänkte höra om någon vet om det är vettigt att lägga några extra hundra på ett överspänningsskydd för datorn, mot oförutsedda strömavbrott men även vid åska och liknande? Till exempel denna APC Surgearrest. Jag menar inte på något sätt att detta skulle vara en garanti för att åska inte kan åstadkomma skada på komponenter oavsett, men skulle det kunna skapa bättre förutsättningar vid åska på avstånd eller i området om det till exempel inte skulle märkas av direkt?

Vänligen

Av Soil

Det ser ut som bra valda komponenter, du har dessutom lite uppgraderingspotential med detta PSU. Har några tips och förändringar som jag gjort för att hålla datorn så nära ditt val som möjligt.

ASUS GeForce RTX 3080 10GB ROG STRIX. Vill du köpa specifikt från Inet så har dom rabatt på detta kort just nu. Du får ett kort som är aningen bättre när det kommer till OC potential, komponenter och byggkvalité – du sparar dessutom en femhundring över TUF:en! Personligen hade jag inte gått över till 12GB eller TI/3090, det är för stort steg och du får betala för mycket för vad du får i jämförelse. Speciellt när det ändå är hyfsad rabatt på riktigt bra kort i segmentet.

Meshify 2 Compact Solid, Bra kritik och ska enligt recensioner vara hyfsat tyst, ha bra ventilation och vara lätt att bygga i. Dessutom sparar du några hundringar genom att ta den solida varianten utan glasfönster, eftersom du inte är ute efter några krusiduller.

Du har valt ett bra moderkort, har själv ett likadant men du kan definitivt gå ner till ett MSI PRO Z690-A DDR4 utan några som helst problem för att spara in ytterligare, du tappar i stort sätt inbyggt WIFI.

Nu har du även lite svängrum ifall du vill uppgradera till en 12700K med den budgeten. U12S kan då bli något i underkant vad det gäller kylförmåga så därför har jag lagt till en U12A Chromax (Stöd för 1700-socket, annars kontakta Inet för den bruna varianten, du spar en hundring) som kyler nästan likvärdigt vid ett NH-D15 men som tar betydligt mindre plats. De RAM-stickor som du valt verkar dock bli 2mm för höga enligt specifikation på kylaren men du kan utan problem flytta upp den närmsta fläkten ett hack om du väljer dessa, alternativt byta till låg profil-minnen tex. Kingston Fury 32GB (2x16GB) DDR4 3600MHz CL 18, dock något högre latens men bör inte märkas vid vardagligt bruk.

https://www.inet.se/kundvagn/bild/33QEAQvgQPt6cM9EoBCpyNnBOaU/da...

Av Soil

Sweclockers har ju alltid varit "go-to" och kommer förmodligen alltid att vara. Det ska ni ju ha eloge för!

På senare tid tycker jag att JayzTwoCents är riktigt bra. Jag gillar formatet och jag tycker han är intressant att lyssna till. Pedagogiskt, tydligt och lättsmält material. Gamers Nexus, som jämförelse, blir lite väl tekniskt för min del. I alla fall för en annan som inte är på den nivå att man själv drar fram lödkolven så att säga.

Av Soil

Nja, intetsägande. Kändes som ett No Man's Sky 2.0. Det dog lite när Tod nämnde 1000 planeter. För mig har Bethesdaspel alltid handlat om en hyfsat stor, öppen och handgjord värld att förlora sig helt i.

Nu blir det garanterat en hel del procedural generation och jag vet inte... Tekniken är inte tillräckligt bra för att komma över tröskeln "kvantitet före kvalité", det sistnämna är något som i alla fall jag förknippar med Bethesdas världar.

Star Citizen, som exempel, är ju byggt kring den tekniken men där är det spelarna som skapar universumet och vad som händer. I single-player har jag svårt att övertygas när jag möter Bandit NR. 3078 på en random bas som är närmast identisk med den jag såg i ett helt annat solsystem. Det är min farhåga, men tiden får utvisa.

Av Soil

Med den budgeten tycker jag nog att du ska vänta och se vilka nyheter som kommer under sensommar/höst. Har precis själv inhandlat en dator för ungefär samma budget men hade tyvärr inte möjlighet att vänta då min dator gav upp! Min initiala tanke var egentligen att vänta.

Däremot så har priserna normaliserats något mer än vad de har varit tidigare och lagren är påfyllda. Jag slog då till eftersom vi heller inte vet hur tillgängligheten och marknaden ser ut i början av nästa generation. Det har ju varit rätt svajigt allmänt den senaste tiden, minst sagt.

Oavsett, din dator har några år på nacken och förstår att du är sugen på att uppdatera men den är fullt kababel ett litet tag till.

Av Soil
Skrivet av Swedishchef_90:

Du kan byta till deepcools luftkylare också, den är några hundra billigare men kyler 80W bättre

https://www.inet.se/produkt/5323667/deepcool-ak620-svart

Du kan köra gold 1000W eller 850W
https://www.inet.se/produkt/6905064/corsair-rm1000x-1000w-v3 2049:-

Eller
https://www.inet.se/produkt/6903701/seasonic-focus-gx-850w
949:-

Annars ser ovan bra ut

Har läst på en del om DeepCools lösning, verkar onekligen vara en grym kylare, speciellt för det priset! Det är något som inte klickar bara, jag vet inte. Antar att jag är en Noctua fanboy. Annars, båda riktigt bra PSU:er men kommer nog köra denna jag valt den här gången. Utöver små uppgraderingar så är tanken att datorn ska hålla flera år framöver, inte bara ur prestandsynpunkt, och kan jag göra något extra för PSU:n på den fronten så känner jag att det är värt det.

Tack för tipsen!

Av Soil

Bra pris på den du länkat! Personligen hade jag önskat ett bättre nätagg och en bättre CPU-kylare ihop med dessa komponenter.

Här är datorn jag själv förmodligen kommer att skicka iväg eftersom den har likvärdig prestanda:
Går igenom hur jag tänkt vid varje komponent och förhoppningsvis får du några tips eller ideér på vägen! Priset går absolut att få ner och samtidigt behålla prestandan men jag har medvetet satsat på lite dyrare komponenter för hållbarhet en tid framöver och dessutom ha lite spelrum för eventuella nya behov som kan uppstå.

CPU: Bra prestanda, går inte lika varmt som ett 12900k men har kraft så det räcker och blir över för både spel, redigering och till viss mån rendering. Även om jag inte har behov av att överklocka just nu så vill jag ha möjligheten framåt.
GPU: Valde ASUS STRIX ROG då jag haft ett STRIX 1080 innan och var extremt nöjd med det exemplaret. Tyst, svalt och bra prestanda. Har ett ASUS 2080 Dual OC nu och har inte varit lika nöjd med det kortet. Gjorde inte hoppet till 3080TI då TI-varianten denna generation inte presterar så mycket bättre sett till priset.
Moderkort: Vad jag har sett så verkar MSI göra riktigt bra och stabila kort denna generation. Valde Tomahawk för något bättre ljudkort, stödjer överklockning, bra komponenter och har sett bra recensioner. Platsade inom ramen för min budget.
RAM: Valde Kingston då Corsairs motsvarighet har något långsammare timings, förmodligen obefintlig betydelse i praktiken men dessa minnen var också en hundring billigare. Kingston är ett stabilt märke. Personligen vill jag ha 64GB då jag även gör annat än att spela, här kan man ju gå ner till 32GB utan problem och även spara in lite pengar.
PSU: Valde 1000 watt Platinum certifierat Corsair mest för att inte alls tumma på PSU:n. Bra komponenter, bör hålla länge och för att kunna ha utrymme för eventuell uppgradering framåt. RTX4000-serien ryktas bli en törstig generation.
Chassi: Kompakt, smidigt chassi med bra kylning. Snyggt i mitt tycke och är lite trött på Define S som jag nu kört i X antal år. Vill också ha bättre luftgenomströmning.
CPU-kylning: Personligen vill jag köra luftkylare och denna presterar i stort sätt likvärdigt med Noctuas flaggskepp D15, utan att ta upp halva chassit. Tyst, bra kvalité, Noctua fan. Bra komplement till mitt chassi tänker jag.
SSD: Riktigt snabb disk med prestanda som kommer stå sig länge. Har valt 2tb för att slippa känna att jag behöver avinstallera saker emellanåt men här kan man absolut gå ner till 1tb om man enbart spelar, blir då också rätt mycket billigare.

Vill du inte montera själv kan du låta Inet göra det åt dig men då behöver du gå ner till tex. Noctuas U12S kylare p.g.a vikt. Rekommenderar att i så fall lägga till en till NF-F12 fläkt för en push-pull lösning på denna. I detta utförande så fungerar denna kylare också bra tillsammans med denna CPU men då kanske eventuell överklockning får skippas. Annars väljer du en bra AIO då dessa inte har samma begränsningar. EKs lösningar har jag läst mycket bra om!

Edit: Glömde nämna varför jag inte tog steget till DDR5. Jag tycker inte att det är värt det nu. Satsar istället på en kraftfull dator med "gamla" tekniken då jag tänker att det med största sannolikhet kommer att ta tid för DDR5 att mogna ordentligt och innan skiftet skett i stor skala. DDR5 idag gör inte någon nämnvärd skillnad i just spel och datorn kommer att hålla prestandamässigt en lång tid framöver. Du kommer även betydligt billigare undan. Vid den tidpunkt då DDR5 kommer att vara aktuellt för mig och skiftet är en självklarhet, då tänker jag att jag i alla fall kommer att vilja byta ut processor och moderkort.

https://www.inet.se/kundvagn/visa/FJ4DAaKg5XEzn9xMo7hoG_Unfqs/dator

https://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/kundvagn/bild/FJ4DAaKg5XEzn9xMo7hoG_Unfqs/da...

Av Soil

Dator paj, behov av ny utan GPU ca. 15k+

Hej,

Min dator gav efter här i veckan, misstänker att moderkortet eller CPUn strular. Grafikkortet (RTX 2080) är relativt nytt och fungerar fortfarande fint då jag testat på annat håll.

Detta ger mig också utrymme att fläska på hyfsat på resten då jag inte är i behov av ett grafikkort just nu. I dagsläget spelar jag en del tungdrivna spel, redigerar film, bilder och renderar men primärt spel. Detta körs i 1440p/144hz.

Känns surt att inte ha möjlighet att vänta och slå till på Intels 13:e generation eller tills att DDR5 mognat. Min tanke var redan att uppgradera då, innan min nuvarande gick sönder.

Mina önskemål är ett Intel bygge med 64 GB ram. Jag har byggt ihop detta:

https://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/kundvagn/bild/YWoDAayPS98cGMNIgEs-9VquWvU/da...

Synpunkter eller förslag uppskattas så klart!

Av Soil
Skrivet av GooGeL:

Du har ju en hel del kött på benen att presentera åt Bahnhof. Så sälj det.

När min lina (då 250Mbit) var cappad till typ 100Mbit, så kunde Telenor se mina bromsningar hos Bredbandskollen och därmed få stärkt att nånting är galet. De beställde ut en tekniker som fann en skadad kabel mellan min lägenhet och närmaste blinkande låda. Så det löste sig.

Com Hem kunde dock bara ursäkta sig för att nätet var nere. Kundservicen deras var jättetrevlig dock. Bredbandsbolaget/Telenor har haft ett förhållandevis starkt nät enligt mina upplevelser. Tro den här kabelskadan gjorde att jag dumpade dom dock för några år sedan, och testade på Com Hem. Som rasade flera gånger per år med en till flera dagars ledtid med sina haverier.

Skrivet av Oliver91:

Låter som din lokala fiberleverantör är problemet då jag själv sitter på bahnhof bredband utan några problem alls i WoW.

Det är det jag börjar misstänka, att något blivit fel vid installationen av ny hårdvara i samband med bytet. Skulle rent teoretiskt kunna vara något som sitter i centralen i källaren. Jag får höra av mig till Bahnhof och se vad dom säger annars får jag ta det vidare med min hyresvärd.

Skrivet av Ibymafayhas:

Om det står "World server down" så är det Blizzards problem. Du får ett annat meddelande om du disconnectar (WOW51900319). Finns några möjliga tips här:https://technobuddy.info/wow51900319/

"World Server Down" kan man få av två anledningar. Ena är att Blizzards servrar ligger nere, för underhåll eller annat strul men eftersom dessa fungerar normalt så är det av andra anledningen i mitt fall. Alltså att klienten har problem att kommunicera ordentligt med deras servrar.

Av Soil

WoW blir ospelbart p.g.a hög latens i hemnätverk

Hej,

Har stött på ett märkligt problem med mitt nätverk och ursäktar min allmänna okunnighet när det kommer till nätverk.

För en månad sedan bytte vår hyresvärd från fast Telia till öppen fiber i vårt hus. Jag valde då Bahnhof eftersom jag haft bra erfarenheter av dom tidigare. Nu har jag dock stött på problem: Jag blir sporadiskt utslängd från WoW med meddelandet "World Server Down" och kan inte logga in igen.

Jag var i kontakt med supporten på Blizzard och där kunde vi utesluta server problem eftersom han kunde logga in på min karaktär utan problem. Tillsammans med teknikern på Blizzard har vi kört traceroute på de IP adresser WoW använder via WinMTR och där kan vi båda se att redan vid första hopp så ligger latensen väldigt högt, mitt hemnätverk som han menar på:

| gw17.A230.priv.bahnhof.se - 0 | 446 | 446 | 14 | 45 | 511 | 15 |

Han berättar att mitt lägsta uppmätta värde ligger på 14, genomsnitt 45 och högsta värde 511 när ett hemnätverk bör ligga inom spannet 0-5 ms. Här uppstår toppar som skapar ostabilitet i min anslutning och därav mitt problem i spelet. Det är i alla fall den troligaste anledningen eller åtminstone en bidragande faktor.

Jag testade då att köra med både router och koppla in kabeln direkt i fiberuttaget för att se om det kan vara något där men jag får samma resultat. Jag har även testat att pinga mot samma IP via fast kabel och Telia hos en kollega och hamnar då på ett genomsnittsvärde av 5 ms, vilket ska vara normalt. Dessutom hemma, när problemet uppstår, kan jag också själv koppla ur mitt nät och koppla upp mig på mitt mobila bredband via USB från Telia och spelet fungerar felfritt, vilket borde bekräfta att detta är ett problem hos min ISP eller den hårdvara/mjukvara som kopplades in i samband med bytet i huset.

Jag vänder mig hit och hoppas att det finns kunniga som kan hjälpa mig att tolka detta, vad skulle det kunna bero på? Vad definieras som hemnätverk i det här fallet, är det något jag kan göra? Eller, är det bästa att ta kontakt med Bahnhof och dela med mig av testet och ta det den vägen?

Långt inlägg men har ni några frågor så ska jag försöka att besvara dom så gott jag kan.

Tack på förhand!

Av Soil

Kortet är nu sålt. Tack för visat intresse allesammans!

Av Soil
Skrivet av Portos:

Bjuder 3500kr, kan hämta på plats.

Skickades från m.sweclockers.com

Noterat!