Inlägg

Inlägg som Ulvenstein har skrivit i forumet
Av Ulvenstein

Jag håller ungefär samma format som du, och trivs så bra med min IKEA Marcus att jag snart slitit ut den och börjar se mig om efter en ny. Piskar alla vanliga kontorsstolar jag har haft på mina jobb. Det finns en variant med ställbart nackstöd också.

Av Ulvenstein
Skrivet av joohansson:

75C är på tok för högt men det hade säkert gått att optimera konstruktionen betydligt bättre.
[/url]

Tycker du borde kunna komma rätt långt bara du byter ut propellerna mot en helt normal kylfläkt i rätt storlek, och med rätt effekt för strömkällan.

Kan tänka mig att det finns massor av andra tillämpningar där fläktar slukar ström helt i onödan. Det hör ju till saken, att det då oftast finns en värmekälla i närheten

Av Ulvenstein

Bor du i en studentstad där det finns liknande utbildningar? Isåfall finns det kanske en andrahandsbokhandel för studenter. De har också god koll på vilka böcker som fortfarande är gångbara, och vilka som är rent skräp.

Det finns gott om böcker som fortfarande används efter tiotals år. Kunde ärva flera kursböcker av farsan när jag läste på LTH för 12-15 år sedan, och flera av dem är fortfarande i bruk, över 45 år efter publicering.

Även inom datateknik finns det gott om böcker som inte åldras så snabbt. Stroustrup, Tanenbaum, diverse matteböcker.

Av Ulvenstein

BMW 850 har jag också gått och smygtittat på de senaste åren. Faktiskt fullt överkomliga att köpa här nere, men riskerar att kosta rejält när grejer börjar gå sönder.

Helt klart en av de snyggaste bilar som någonsin byggts.

Av Ulvenstein
Skrivet av crimsonidol:

Det finns historier där kosten haft en avgörande betydelse, läs mer på www.kostdoktorn.se/kategori/sjukdomar/migran. Det är en god ide för många att inte äta socker och andra kolhydrater, ät gärna mer fett och grönsaker (ej frukt) istället (LCHF).

Det går att hitta anekdoter som stödjer i princip vilken tes som helst. Historier från rena migränforum kan hjälpa, om man läser dem försiktigt, men kostforum och liknande är bara ute efter att göra reklam för sin egen tes som botet mot allt ont. Överallt dyker det också upp direkt farliga "tips".

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3607871 hittar t ex belägg för motsatsen hos en typ av patienter.

Leta gärna upp lite vetenskapliga studier istället.

Ett av de vanligare problemen med just kolhydratfattig diet är huvudvärkar orsakade av lågt blodsocker.

Ett annat fenomen att tänka på med migräner är att anfallen kan föregås av relativt besynnerliga symptom, t ex kraftigt sötsug. Att då skylla attackerna på att man ätit något sött är en vanlig fälla.

Av Ulvenstein
Skrivet av QL:

Vem har beställt "undersökningen". Vilka är "vi" som har anlitat United Minds? Framgår det någonstans?

Aftonbladet skriver "vi på Aftonbladet" en av "bildtexterna" till videon, men jag är ytterst skeptisk till att undersökningen någonsin genomförts. Stora delar av grafiken, inklusive mycket av siffermaterialet är direkt kopierat ur den amerikanska originalvideon, producerad av Upworthy, som även producerat ett antal andra påkostade propagandavideos av liknande snitt. Det finns inga konkreta uppgifter om undersökningen i originalvideon som kan bekräfta att den någonsin ägt rum.

Av Ulvenstein
Skrivet av Gorian:

Tjenixen,
Har lidit av oregelbundna migränattacker i ~10 års tid, och känner att det börjar bli dags att göra något åt det!

Jag gjorde ett försök för ~6 år sedan, och gick bland annat till optiker, sjukgymnast och min vanliga husläkare. Föga förvånande så sade optikern att det berodde på mina ögon, sjukgymnasten på att jag behövde akupunktur, och min husläkare har med allt att bedöma fått sin läkarlicens i ett flingpaket, så vad hon svarade minns jag ärligt talat inte (gissar på "ta en huvudvärkstablett, vila och lyssna på kroppen" - något utav en återkommande klassiker).

- Jag känner ofta att jag är trött i ögonen, och hade faktiskt läsglasögon när jag var yngre vilket hjälpte mot såväl ögontrötthet som huvudvärk, så jag ska definitivt kika på att skaffa glajjor igen.
- Jag gick en gång i veckan, i sex månader på akupunktur. Gjorde ingen som helst skillnad (big surprise).

Utlösande faktorer som jag känner till är:
- Stress
- Hård fokusering
- Träning / fysisk ansträngning (en joggingrunda på ~20 minuter kan vara tillräckligt)
- Trötthet
- Psykiska påfrestningar, till exempel vid argumentationer
- Överansträngda ögon (...ska som sagt kika på glasögon igen...)

Jag får även huvudvärk om jag får för lite mental stimulering - detta kanske är samma sak för andra, jag vet inte? T ex. söndagar har jag nästan alltid huvudvärk på. Min kvalificerade gissning är just att dessa dagar sällan bjuder på varken tempo, nya intryck eller ens små psykiska utmaningar. Samma sak andra dagar om jag inte gör något på hela dagen, eller de gånger jag ligger kvar för länge i sängen.
Men som sagt, det kanske är ett allmänt känt problem? ^^

Nu - migrän is a bitch!
Jag tror att mycket kan hjälpa av att skaffa läsglasögonen, men vad mer kan jag göra?
Främst känner jag att min rädsla av att behöva bli sängliggande med en bultande hjärna i ~6 timmar verkligen håller mig tillbaka från att motionera och röra på mig, vilket är lite trist.

Tips?

Hej,

Känner igen det där ganska väl.

Glasögon är ett vettigt första steg.

För att kunna få vettig hjälp av läkare måste du vända dig till en neurolog. En vanlig husläkare kan inte skilja på olika former av migrän, eller på migrän och andra huvudvärkssjukdomar. Helst vänder du dig till en neurolog som specialiserat sig på migränsjukdomar.

Något du också bör göra omedelbart är att föra dagbok över dina anfall. Det finns färdiga smartphone-appar för detta, om du inte orkar med papper och penna. Information som är nyttigt är bl a följande:

Tidpunkt, styrka, varaktighet, vilka aura-symptom du fått, när du fått dem, vad du gjort under dagen, vad du ätit, hur återhämtningen gick.
Om migränen var ensidig (vanligast, men inte säkert) och vilken sida.
Om smärtan var pulserade, och isåfall om den pulserade med hjärtslagen.
Följdsymptom på den drabbade sidan: rinnande öga/näsa, svullnad, värmekänsla.
Trött eller rastlös? Ljuskänslig? Ljudkänslig?
Kvarstående symptom efter attacken, t ex kvardröjande synstörningar etc.
Skaffa gärna en digital blodtrycksmätare och lär dig använda den. Inte det första de frågar efter, men bra att veta. Att veta hur blodtrycket varierar en helt vanlig dag är nyttigt.
Migrän kan vara väderkänsligt, så skriv upp det också. Framför allt lufttryck och snabba förändringar i luftryck, men självklart även temperatur och luftfuktighet.

När du funderar över mat och dryck som du misstänker kan spela in, så glöm inte bort hur ofta du äter/dricker detta UTAN att få migrän.

Att migräner oftare kommer under helgerna är vanligt av flera orsaker. En är att man har en annan dygnsrytm, en annan att man äter och dricker annorlunda.

Håll speciell koll på koffeinet. Ett par koppar om dagen är inget problem, men fyra koppar om dagen i veckan och en eller ingen under helgen kan trigga migräner.

När du väl kommer till en neurolog, så tänk på att de inte bara måste ta reda på första bästa medicin som hjälper, utan även undersöka om det ligger något bakom. Även en "gammal" migrän kan orsakas av ett underliggande problem.

Skicka gärna PM om du känner för det.

Av Ulvenstein
Skrivet av bud_bundy:

... att skillnaden inte är så stor. (vilket den inte heller är

Skulle tro att det är just där problemet ligger. Vem här kan minnas en tid i när en fem år gammal dator kändes precis lika snabb på nästan allting som en sprillans ny? Andelen användare som verkligen märker av den skillnaden krymper stadigt.

2001 Köpte jag en AthlonXP. En fem år gammal processor var då en Pentium MMX på 200 MHz, och hade reda ersatts flera gånger.

2005 Var min Athlon XP på 1500 MHz fem år gammal och en ny Athlon64 X2 lätt 3-4 gånger snabbare.

2009 Var min Athlon64 X2 på 2.4 GHz 5 år gammal. Visst märke man skillnad med en i7, men inte riktigt som förr.

2014 är en fem år gammal processor i mitt fall en i7 på 3.5 GHz. Tanken att uppgradera känns befängd.

Av Ulvenstein
Av Ulvenstein
Skrivet av PointMan:

Med betoning på just nu. Ingen vet hur det ser ut om 10 år med det.
Det kommer med stor sannolikhet finnas en marknad för "eftermarknadsdelar" eller "piratdelar" även för att serva/reparera en elbil i framtiden.

Inte helt riktigt, det är precis sådana saker vi vet, som idag utvecklar elektronik för fordon som kommer att börja säljas om mer än 5-10 år.

Det handlar inte heller om någon större skillnad mellan elbilar och andra bilar, utan om att en allt större andel av fordonselektroniken stängs för utomstående genom att allt fler system kodas till varandra. Enligt rådande trend kommer ett begränsat antal gränssnitt hållas öppna för "allmänheten", styrt av EU-regler. Dessa vill konsumentorganisationerna utöka, för att öka den "öppna" marknaden på bekostnad av fordonstillverkarna.

Det finns dock gränser för vad man kommer att kunna argumentera sig till.

Även till synes harmlösa delar kan orsaka skador och underligger oerhört stränga testkrav. Säkerhet handlar här inte bara om att leverera ett fordon som är säkert, utan att leverera ett som förblir säkert. Då ingår också möjligheten att garantera att varje del som eftermonteras också är säker. Fordonet förblir bara säkert, så länge de inte accepterar några osäkra komponenter.

Nu börjar vi gå OT, så om du vill veta mer, så får du gärna starta en separat tråd.

Av Ulvenstein

Posten tester ett flertal olika modeller, och kommer säkert att köpa in fordon av minst 2-3 olika.

Mercedes Vito E-Cell använder en synkronmotor med permanentmagnet.
Renault Kangoo samma sak.

De täckta elmopparna och förvuxna golfbilarna man testar kan dock mycket väl ha DC-drivlinor från gaffeltruckar.

Riktiga bilar med eldrift är beroende av bromskraftåtervinning, vilket just en synkronmotor kan bra. Styrningen sker normalt med PWM. Långsamgående fordon som golfbilar och elmoppar har försumbar rörelseenergi att återvinna, och då använder man gärna existerande drivlinor från t ex inomhustruckar. Dessutom byggs de oftast i mycket mindre serier än riktiga bilar, och kan inte bära utvecklingskostnaderna för specialdesignade system.

Edit: Det är idag mycket sällsynt med mer än en elmotor i en bil. Fyra separata motorer är helt enkelt en dyr lösning, och används främst när man vill kunna rotera hjulen mer än en normal drivaxel tillåter. Detta innebär dock att motorn blir en del av den ofjädrade massan, något som sällan är önskvärt.

Av Ulvenstein

Hittar ingenting utöver liknande annonser på ett par andra sidor. Glöm inte heller risken för problem med tull & moms vid införsel.

Mekaniska urverk behöver också service och reservdelar, vilket kan vara svårt att få tag på i Europa, möjligen till och med i Kina. Stor risk att du står där om ett par år med en klocka som behöver servas, ingen urmakare som kan hitta reservdelar, och en "garanti" som tycker att du ska skicka klockan till ett brevlådeföretag i Långtbortistan på egen bekostnad.

Av Ulvenstein
Skrivet av mrfreeze:

Häpp då är man helt såld till verkstäderna

Korrekt. Det finns regler som tvingar tillverkare att öppna vissa delar av service-gränssnittet för fria verkstäder, och för t ex Bilprovningen. Ovanpå detta blir det allt svårare att ha råd med alla elektroniska specialverktyg som ofta är unika för en eller ett par modeller av ett märke.

Av Ulvenstein
Skrivet av mrfreeze:

Aha,, Ja men det hade varit hur coolt som helst att se ett kretsschema över kopplingarna ser ut för själv motorn som driver bilen. Det måste ju även som du säger vara massor av elektronik som talar med någon typ av styrdator som tar emot och skickar ut alla signaler i bilen. Men kommer man själv kunna serva bilen om man är en elektriker eller kommer man vara helt tvungen till att bli bunden till en verkstad.

Hur många motorer finns det i en el bil? fyra? En för varje hjul?

Att som elektriker serva elektroniken i en sådan bil är nog helt uteslutet. Beroende på konstruktion kan det säkert förekomma enstaka komponenter som man kan mäta på eller byta ut, men det mesta kan tveklöst bara felsökas genom de inbyggda diagnossystemen, och alla komplexa komponenter är kodade till varandra. Knappt några större kretsar finns på den öppna marknaden, och inga kopplingsscheman står att finna i servicehandböckerna.

Av Ulvenstein

Det går inte att säga generellt. Ett flertal olika typer av motorer, både med likström och växelström, används. Styrningen ser helt olika ut beroende på vilken typ som används. Säkert är bara att ingen lösning är så enkel som de man hittar i läroböcker, såvida det inte är avnhandlingar om elbilselektronik.

Generellt kan dock sägas, att det sitter ett par AD-omvandlare i gaspedalen, som skickar data till styrdatorn, som sedan styr de enskilda komponenterna i elektroniken.

Av Ulvenstein

När jag väl lyssnar blir det mest grejer som Depeche, Kraftwerk, Jarre, Alphaville, Lustans, VNV, Ultravox, Duran Duran, And One, Wolfsheim, Ashbury Heights, men det växlar en del.

Av Ulvenstein

Gratis quadcopter. Det måste ju gå att få quaden att leverera alla de delar man behöver för att bygga om den, så att du kan behålla den utan att de kan ta över den och flyga hem den igen.

Vem ska betala om någon annan förstör den på vägen?

De snabbaste halvprofessionella drönarna verkar kunna komma upp i 80-100 km/h utan last, och med en räckvidd på ett par km. Man kommer inte långt från Amazons lager på den tiden.

Högst prestanda skulle jag förvänta mig från de kameradrönare som vissa TV-stationer börjat sätta in. Hur långt och hur snabbt kan de flyga? Någon som vet?

Av Ulvenstein

Bra tråd, du verkar läsa ungefär samma författare som jag.

Iain Banks var länge huvudfavoriten, efter att jag plöjt igenom Stiftelsen. Fastnade aldrig riktigt för robot-serierna.

Någon ni alla tragiskt nog helt verkar ha missat är M John Harrison. Ett tips är att också läsa Lovecraft's The Colour of Outer Space. Ordningen spelar ingen roll, aha-upplevelsen kommer att infinna sig.

Av Ulvenstein
Skrivet av Xinforel:

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vasterbottensnytt/jamstal...
http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/nataliakazmiers...
http://vimeo.com/53928212

Jag saknar ord för att beskriva hur dumt detta är......

Jag vill gärna veta vad andra tycker om denna saken.

Det framkommer ganska tydligt i Svt-artikeln, att hela begreppet är påhittat av ett par journalister.

"Det här är ett logiskt sätt att hantera snöröjningen som råkar vara jämställt också,..."

Det syns tydligt hur artikelförfattaren hela tiden försöker blanda bort korten. Citat från politiker blandas med resultat av rationellt tänkade.

Det framgår tydligt nog, att det handlar om ett fullkomligt normalt, rationellt projekt där man analyserat bättre statistik över riktiga vinterolyckor, trafikmätningar. Mer och bättre information leder till bättre resultat.

Politruken på SKL får uttala sig, men hon med all säkerhet inte bidragit med en enda sammanhängade tanke till det rationella arbete som SKL bidragit med.

Att sedan det man kallar "det nya sättet" även råkar uppfylla några rent politiska kriterier omformuleras sedan så att det just var uppfyllandet av jämställdhetskriterierna som var orsaken till framgången.

Arbetet gjordes av analytiker som samlade relevant, konkret information, och av driftingenjörer som förstod den och utvecklade sina egna metoder därefter.

Nu vill politrukerna ta äran av dem, och påstå att det är deras egna flummiga, irrationella teoretiserande som lett till en förbättring. Man vill skapa en illusion av att det inte är rationellt, konstruktivt arbete av hänsyn som leder till riktiga resultat i samhället, utan att det är produktionen av åsikter ur metafysiska fantasivärldar som leder till resultat.

Man försöker formulera artikeln så att det till och med ser ut som om ingenjörerna själv "tänkt om" och "insett" att det var det politiska, metafysiska tankesättet som ledde dem rätt istället för det rationella.

Människor som inte bidrar ett vitten - en programchef för politiska floskler - kräver högre lön och mer inflytande än de som gjort hela jobbet.

Parallellerna till högmedeltiden är slående. Tiden då förnuftet ansågs härstamma från Djävulen, och den enda som fick räknas var kyrkan och tron. När ingen fick läsas eller höras som inte härledde vartenda ord till bibeln och kyrkan. Inte en tanke fick tillskrivas förnuftet och Djälvulen.

Ett ganska löjlig diskussion om ett egentligen ganska litet problem, som tydligt visar på ett mycket mörkt moln över hela samhället.

Jag hade nog lika gärna kunnat posta i tråden om PISA-studien. Om det finns en enda orsak till det katastrofala resultatet så är det just det omfattande arbetet att nedvärdera rationellt tänkande till förmån för det irrationella. Förnekandet av det rationella tänkandet som vägen till konstruktiva lösningar på riktiga problem, till förmån för metafysiskt svammel.

Högmedeltidens RENA tro har idag ersätts av den RÄTTA åsikten.

Av Ulvenstein
Skrivet av Alakai:

Om jag lyckas lura någon att sälja sin bil till mig för exempelvis ett löfte om pengar (som jag inte har) så är löftet pengar, trots att dess värde inte kan utvinnas då jag inga pengar har (förutom mitt löfte, som är värt en bil)?

Just ditt löfte är nog inte värt så mycket, men Riksbankens desto mer. Ditt löfte är antagligen värdelöst, eftersom den som säljer bilen inte själv kan få något för det. Om han däremot kan det, så är ditt ord också värt något.