Inlägg

Inlägg som fredrik_wendt har skrivit i forumet
Av fredrik_wendt
Skrivet av ZeroBER:

Hur lirar Comhems 100 mbit nu?

Modemets routerfunktioner är ett skämt - räkna med att skaffa egen sådan om du vill ha klanderfri funktionalitet. Jag kunde påvisa hur modemet stängde ned anslutningar (POP/IMAP-snören med låg trafik över tid) och begärde ersättning för de funktioner som inte levererats (routerfunktionaliteten).

Som mediakonverterare har jag inte kunnat se någon brist alls. Bor i ganska nybyggt hus (1998) i Majorna, Göteborg, så kabelkvalitet och -nät är ingen efterkonstruktion utan ger nog bra signalkvalitet. Jag har haft väldigt varierande kapacitet levererad, dock aldrig under 30 mbit/s. Jag har idag 200 mbit/s-tjänsten och fick initialt över 110 i bredbandskolltest under flera veckors tid, men de senaste veckorna har detta ramlat tillbaka ner till 30-40 mbit/s igen. Har inte kontaktat ComHem om detta - jag skulle vilja ha ett automatiserat sätt att mäta detta som inte kräver manuell insats varje gång. (T ex wget/curl mot av ComHem utpekade blobbar om säg 10 MB, 100 MB och 1 GB, som man kan dra 5 gånger vardera fyra gånger per dag.)

Av fredrik_wendt

Jag betalar gärna en slant för att slippa se reklam, hur gör jag det? (Om ni nu har 270000 unika besök i veckan, och var tionde betalar 100 kr/år så har ni 2.7 mkr i intäkter på ett år - det borde kunna väga sig en bit mot reklamintäkterna?)

Av fredrik_wendt
Skrivet av fredrik_wendt:
  1. ...

  2. ...

  3. Finns det något sätt jag kan övervaka/monitorera enheten när den gör i bridge-läge?

Phunkys svar lärde mig att med NAT av svarar apparaten på 192.168.100.1, gött.

Av fredrik_wendt

Strulande CG3100

Jag har kört med Comhems Netgear CG3100 i bridge-läge under ganska lång tid (snart 2 år) - NAT och andra diverse funktioner är som bekant undermåliga och har framför allt oönskade sidoeffekter, allt bra dokumenterat i denna och andra trådar sedan tidigare.

Igår fredag 11 jan klockan 04 ungefär började modemet gå upp och ner i grova drag varje timme, dvs: gick ned och var nere i en timme, gick upp och var uppe i en timme. Kring 1200 gick den ned för sista gången och kom sedan inte upp igen (förrän idag), den stod sedan och startade om hela kvällen enligt följande schema (med små variationer):

  1. reset = alla lampor lyser ca 1 sekund

  2. alla lampor förutom LAN 2, 3 och 4 lyser (2, 3, 4 har ingen sladd ansluten), 2-3 sekunder

  3. LAN 1 och ström lyser, ned och upplänk samt "internet" börjar blinka

  4. nedlänk blir stabil

  5. upplänk blir stabil

  6. internet blir stabil, men efter ca 1 sekund börjar allt om igen

Jag satt länge i telefon med support (46 minuter, varav 19 var kötid - "vi ringer upp dig när vi har en handläggare ledig" vore fin feature), gjorde mängder med omstarter, varma och kalla, factory resets osv. Inget hjälpte, apparaten var helt enkelt inte funktionsduglig längre. Supporten erbjöd nytt modem som lösning då garantitiden på två år löpt ut.

  1. Garantitiden ComHem lämnar är 2 år. Jag utgår från att man kan hävda att produkten är korrekt använd om man kan visa upp kontinuerlig funktionalitet under knappt 2 år (har mätloggar) och visa på hur produkten placerats (gott om ventilation, stående på högkant), dvs använda reklamationsrätten som är 3 år och få en ny?

  2. Från en blå himmel har modemet idag lördag hoppat igång igen och börjat fungera. Jag har nu firmware version 3.9.21.11.mp11.V0034 vilket verkar vara en nyare version än den som nämns på t ex ComHems blog (hittar benämning om 31). Är V0034 den senaste officiella?

  3. Finns det något sätt jag kan övervaka/monitorera enheten när den gör i bridge-läge?

Tackar på förhand för svar, Fredrik.

Av fredrik_wendt
Skrivet av Kabelkillen:

På 1 Byte går 8 bitar. 1,8 megabyte per sekund motsvarar väll 1,8*8= 14,4 megabit per sekund?

Ja du, semester i mitt huvud är det enda jag kan skylla på. (Jag tänkte verkligen 10*8, 8+8 =96.) Beklagar i övrigt kvaliteten på den tjänst du betalar för.

Av fredrik_wendt
Skrivet av HeFFee:

Jag testade precis med och dra hem Ubuntu torrent maxade 1.8 mb/s medans jag får 90 mbit/s ner på bredbandskollen.
Så de är även i Stockholm.

Nä, nu får du kolla din uträkning lite. 1.8 mb/s = 8*1.8 ≃ 96 mbit/s. Det ser rätt bra ut (eller menade du mbit när du skrev mb)?

Av fredrik_wendt
Skrivet av hesten:

Det verkar mer och mer uppenbart att dom stryper p2p trafik i göteborg till och från.

På måndag kan det vara full fart, snigelfart på tisdag och onsdag sen full fart igen på torsdag och bara torrent trafiken är påverkad oavsett dator eller klient.

Kan inte minnas att jag sett nån utanför göteborg med problemet.

Jag är en till i Göteborg som kan se samma sak.

Av fredrik_wendt

linan är fin, men hårdvarans mjukvara förstör upplevelsen

Skrivet av NoSubstitute:

Jag kan dock inte alls beklaga mig över linans stabilitet eller hastighet.

Jag har samma upplevelse där - linan levererar vad som utlovas så det är inget fel på tjänsten. Problemet är att det är ju skit samma vad som levereras i nätet om den enda godkända/tillåtna hårdvaran inte fungerar som den ska. Jag väntar också retroaktiv ersättning för att jag inte kunnat utnyttja tjänsten fullt ut sedan jag skaffade den den 1:a november.

Av fredrik_wendt

lyft blicken bortanför egna naveln

Skrivet av iller:

Har man comhem xxl med cg3100 behöver man ingen router. Man får 4 IP-adresser.

Jag är inte singel/bor ensam utan har familj. 4 IP-adresser räcker möjligen till mina basprylar (laptop, mobil, NAS, TV). Att köra publika IP-adresser medför också att de blir exponerade utåt vilket inte är önskvärt.

Av fredrik_wendt

Minska steget (tröskeln) för att delta

Ser fint ut, men det skulle vara bra om det var enklare att bli medlem. OpenID borde vara självklart på alla ställen där man vill att folk ska skapa konto. Enkel inloggning och de flesta OpenID-leverantörer skickar då med grunduppgifter som namn, e-post etc så att man slipper fylla i detta (ännu en j*vla gång).

http://www.janrain.com/products/engage är ett enkelt första steg om man inte vill investera tid i detta ännu, men iaf se till att man inte missar kunder.

Av fredrik_wendt

OpenID är till för användaren, inte dig som publicist

Skrivet av DarKzY:

OpenID? Vad är det?

Om du inte vill orka "bry" dig, använd Janrain's Engage så får du OpenID, facebook, google, osv utan att det kostar dig något.

Om du orkar bry dig så finns allt detta redan (inloggning med OpenID) som fri och öppen källkod, men du behöver säkert lägga två timmar på att läsa på lite, justera din sajt och sedan annonsera det på din blogg.

Att kunna logga in med OpenID handlar om att minska tröskeln för alla som använder många webbplatser (och inte vill ha allt länkat till Facebook - allt som behövs för att komma åt grannens "alla" webbplatser som är kopplade till Facebook är ju en cookie

http://www.janrain.com/products/engage

Av fredrik_wendt

Släpp små buggfixar ofta

Skrivet av Phunky:

...
Tror netgear cg3100 fick 4-5 uppdateringar ifjol så det är säkerligen fler påväg, de kanske vill samla på sig ett antal case med olika problem/lösningar innan de släpper en uppdatering. Onödigt att släppa en ny firmware per "bugg". Blir bara oöverskådligt, då vet man inte om ett eventuellt nytt problem smygit sig in sedan senaste release eller om det var för 3 releaser sedan osv osv. Lättast är ju att köra utan NAT helt enkelt om man inte är nöjd med funktionaliteten som den är nu och testa igen senare vid nästa release. comhem brukar skriva här då det sker alt på sin twitter/blogg.

Varför är det bättre att göra stora uppdateringar istället för flera små? Att göra något ofta = man blir bättre på det och det finns färre saker som ändras = lättare att hitta orsaken till att fel uppstår. Det där är gammelindustritänk. När det handlar om mjukvara är detta en annan femma då det mesta är helt automatiserat (i moderna mjukvaruhus iaf). Det som kan vara manuellt är dokumentation, dvs manualer som behöver uppdateras "manuellt". Handlar det bara om buggfixar - som gör att en tjänst fungerar om det står i manualen - då behöver ju inte manual etc justeras eftersom den stämmer bättre efter uppgraderingen.
Nej, fixar skall kunna rullas ut på löpande band.
Nya features får man ha viss förståelse för att det är overhead på.

Om man använder modemet med NAT avstängt så behöver man ordna en annan router för att fylla denna funktion. Problemet som jag ser det är att ComHem redan tagit betalt för denna. Deras CG3100 säljs som router, men fungerar bevisligen inte som detta. Jag förväntar mig få tillbaka motsvarande pengar (eftersom jag köpt modemet) för en router med motsvarande spec, alternativt att de gör ett återköp och erbjuder en alternativ produkt - ett rent modem - som de godkänner i sitt nät.

Av fredrik_wendt

CG3100 och tappade TCP-koppel

Hej.

Undrar om någon lyckats använda Netgear CG3100 i router-läge (dvs med NAT påslaget) och ändå lyckats hålla uppe långa TCP-sessioner med lite trafik, t ex SSH och IMAP. Jag har oavbrutet problem med detta. Efter ungefär en minuts inaktivitet med SSH så tror mina maskiner att anslutningen lever, men det kommer inte igenom några paket. Detsamma gäller IMAP vilket är mest irriterande. Ett annat problem är (av samma orsak) MSN och XMPP (Jabber, Google Talk).

Jag skaffade ComBorts XXL nu i november 2010 och har uppnåt bra hastigheter, så på den fronten har det hållts det som utlovats.

Av fredrik_wendt

http://www.deltaco.se/?itemid=(USB-DVI1) kan man tanka hem drivrutiner för win7/xp och mac. I http://www.deltaco.se/support/driver/USB-DVI1/USB-DVI1WIN.zip finns en ReleaseNotes som säger:

J. Supported Hardware

=====================

- DL125 / DL165 / DL195 devices are supported.

- DL120 / DL160 devices are supported.

- Earlier devices are supported for backwards compatibility.

vilket verkar vara recenserat här: http://www.geek.com/articles/gadgets/displaylink-release-thre...

Av fredrik_wendt

Jag undrar om den fungerar under Linux.