Inlägg

Inlägg som anon136741 har skrivit i forumet
Av anon136741
Skrivet av MacAllan:

Förmodar att alla kan hitta samtligas adress genom en gemensam adressbok?
Sen även när det är arbetsrelaterat där alla mottagare (som du beskriver) ingår i gruppen behöver du inte dölja adresserna.
Du kan vara lugn.

Oklart om samtliga går att hitta, då vissa använt sig av sin privata mejladress (totalt 5 personer av 30). Jag antar att det förändrar läget en aning?

Av anon136741
Skrivet av reverend benny:

Maila ditt DataSkyddsOmbud (DSO) och fråga.
Dom är till för precis sådana här saker.

Det kommer jag självklart göra, men då jag generellt har riktigt lätt för att oroa mig över saker och ting tänkte jag vända mig till Sweclockers samlade expertis innan jag hinner få ett nervöst sammanbrott

Av anon136741
Skrivet av Haladria:

@Arcturus:

Tillhör ni alla samma juridiska person? (Bolag eller förening)

Vi tillhör alla samma förvaltning (landsting), och samtliga mottagare ingår i samma projektgrupp

Av anon136741

GDPR - Begick jag en brottslig handling?

Hej SweC

Jag har idag gjort en tabbe av helt episka proportioner; jag administrerar en projektgrupp inom offentlig förvaltning, och skulle idag skicka ut inbjudningar till ett evenemang. I min dumhet, och under alldeles för mycket stress, klistrade jag in mailadresserna i "till"'fältet istället för i fältet för "hemlig kopia". Jag insåg mitt misstag först efter att jag fått svar på mailet (där samtligas mailadresser då syns).

I hela mitt yrkesverksamma liv så har jag nog aldrig känt mig så j-vla dum. Frågan är nu, vad bör jag vidta för åtgärder?
Räknas detta som en personuppgiftsincident?

Samtligas mailadresser finns tillgängliga i den gemensamma katalogen (bortsett från tre som använt privat adress, om det nu har någon betydelse).

Undvik gärna dumförklaranden, jag garanterar att jag hanterar den biten galant=)

Tack på förhand

Av anon136741

Crash course i Adobe InDesign

SweC nu behöver jag er samlade expertis!=) Jag har fått i uppgift att designa/utforma en platsannons i InDesign (Halvsida, print), utan att ha några direkta förkunskaper.

Vi har en stolt tradition av att i regel endast befatta oss med färdiga mallar, och ingen av dessa mallar är i rätt format. Därför behöver jag lära mig att bygga upp en annons/annonsmall från grunden, och tänkte därför rådfråga er om det eventuellt är någon som råkar sitta på bra tutorials som man kan plöja igenom i helgen?

Av anon136741
Skrivet av anon159643:

Lynda.com dyrt som tusan, men de har bra kvalite.
Kolla in vad många excelkurser (6216 resultat) : https://www.lynda.com/search?q=excel
Pris 250kr/mån, 1 månad gratis trial.

Certifikatkurser på extrem låg nivå känns för mig mer trams, vänta med dem tills du kommer upp i nivå.
Om du stöter på VBA i Excel så rekommenderar jag denna bok, där jag anser att det idag tillhör allmänbildningen att kunna utföra allt som står i denna med en och annan googling.
https://www.adlibris.com/se/bok/excel-2016-power-programming-...

Lynda.com/linkedin learning hade jag faktiskt helst glömt bort. Har kollat en del på det i andra sammanhang, men ska definitivt kolla igenom utbudet för den här typen av kurser med.

Boken är beställd, misstänker att det är ett område jag kommer komma i kontakt med vare sig jag vill eller inte inom en snar framtid.

Tusen tack för tipsen!

Skickades från m.sweclockers.com

Av anon136741
Skrivet av Anndreeaas:

@Arcturus: Tycker du ska höra med din chef när du gjort din online stepping-stone till grundnivå om office-utbildningar, dessa kostar stora summor men kan vara en bra investering för företaget

Det är absolut en idé, dock är jag osäker på om den typen av utbildningar är prio (budgeten för utbildning är... inte jättegenerös). Helst ska det vara utbildningar med fokus på att generera intäkter mer eller mindre ögonblickligen (orealistiskt, men jag ligger inte på den lönenivån att jag kan ifrågasätta det )

Skickades från m.sweclockers.com

Av anon136741

@Simoneriksson: Helt perfekt, tusen tack! Nu har jag något att kika på under de kommande kvällarna

Av anon136741

Onlinekurser i Officepaketet?

Hej alla Sweclockare!

Jag bytte nyligen arbete och slogs snabbt av insikten om att jag verkligen måste arbeta på mina bristfälliga kunskaper i Officepaketet i allmänhet (och Excel i synnerhet). Jag arbetar rent administrativt, och väldigt mycket av arbetet sker i Outlook och Word (vilket fungerar okej), men även i Excel (inte riktigt lika okej).

För att göra en lång historia kort skulle jag nu behöva lite tips på onlinekurser med fokus på Excel, och då snackar vi på samma nivå som "senior-som-tog-datorkörkort-1994"

Plus i kanten är om det är någon typ av certifieringskurser (företaget ifråga ser LinkedIn-certifikat som guds gåva till mänskligheten) och/eller även kan erbjuda fördjupade kunskaper i de övriga programmen.

Alla tips mottages med allra största tacksamhet

P.S. mod får självklart mer än gärna flytta tråden om den ligger i fel forumdel

Av anon136741
Skrivet av letshack:

Har du kollat om skärmen ligger som en aktiv uppspelningsenhet för ljud? Någon kanske spelat dig ett spratt.

Dubbelkollade det med, det gör den inte. Alla ljudinställningar var mutade och hörlurarna fungerade som de skulle. Utöver det var jag ensam hemma i lägenheten, så jag kan inte för mitt liv förstå vad som hände:p

Skickades från m.sweclockers.com

Av anon136741

Asus pb2870q - Sinnessjukt högt alarm

Var precis med om det skummaste som någonsin hänt mig i datorväg; Satt och pratade i telefon när ett larm går. Det var på den nivån att jag först trodde att det var brandlarmet som gick, bara för att inse att det kom ifrån datorn. Något förvånad över att det kommer ljud överhuvudtaget då jag inte har några externa hörlurar inkopplade märker jag snabbt att det är skärmen som ger ifrån sig ett fruktansvärt oljud; precis som ett larm som ökar i intensitet, sjunker i intensitet och sen börjar om (gång på gång).

Jag har personligen aldrig upplevt något liknande, och absolut inte ifrån en datorskärm, så tänkte därför vända mig till SweC:s samlade expertis.

Är det någon som vet vad det här kan röra sig om för något?

Tillägg: Har Googlat och sett andra (ett fåtal träffar bara) som haft samma problem/upplevelse, men inte sett någon vettig förklaring till vad som kan orsaka det.

Det är f.ö. inte fråga om coilwhine eller liknande, utan det låter som ett larm (hööööögt, och regelbundet ljud)

Tankar kring det?

Av anon136741

Tusen tack, ska genast kika på det där!😊

Skickades från m.sweclockers.com

Av anon136741
Skrivet av robertlindgren82:

@Overwatch har rätt, så vad gör du på sweclockers?

Lycka till!

Haha, om mina möjligheter att lyckas på lördag hänger på den försumbara tiden det tar att skriva det här så skulle jag vilja påstå att jag redan misslyckats😉

Skämt åsido så har ni rätt, men samtidigt finns det många statistiker här som kan bidra med viktig input😊

Tack för lyckönskningarna, de kommer definitivt behövas!😁

Skickades från m.sweclockers.com

Av anon136741
Skrivet av Overwatch:

@Arcturus: Klart det är möjligt. Men sitt inte här på Sweclockers och slösa tid, gör som man brukar, skumläs kursboken/böckerna, och lös gamla tentor. GL!

Självfallet, gamla tentor brukar vara a och o för att lyckas, men just i det här fallet är de bara delvis användbara. Kursen har gjorts om ordentligt nu mellan terminerna, så de gamla tentorna är inte helt up to date. Men jag tänker mig att huvuddragen borde vara desamma, så det är definitivt värt att satsa på.

Skickades från m.sweclockers.com

Av anon136741

Regressionsanalys på fem dagar

Hej Sweclockare!

Jag har ett "litet" problem. Det är nämligen såhär att jag har en tenta i kvantitativ metod på kandidatnivå nu på lördag, där fokus ligger på regressionsanalys.

På grund av att jag läser kurser parallellt, och har haft 3 tentor den senaste veckan så har jag inte hunnit plugga på till den här. Än värre; det är flera år sedan jag läste kvantitativ metod. Tentan ifråga är på 3,5hp och jag misstänker att stort fokus hamnar på linjär regression.

Så, ni som tycker att det här är piece of cake; vilka tips har ni för att man ska kunna lära sig det här så snabbt och effektivt som möjligt. Är det ens görbart att lära sig grundläggande regressionsanalys (och korrekt terminologi) på så kort tid?

Av anon136741
Skrivet av Elghinnarisa:

Hur man tar sig ut en sådan sjukskrivning är inte alltid lätt, och så klart är alla så olika att allt jag säger kanske är helt fel för just dig. Men här kommer allafall lite om hur det var för mig.

Jag var sjukskreven för depression i närmare 2 år. Under denna tid hade jag prövat på diverse saker, praktik, aktiviteter av olika saker, grupper och möte. Saker för att se till att jag bara inte satt hemma och satt still hela tiden. För som vi alla vet, mår man inte direkt bra över det.

Men någon vecka där kände jag att nä, jag ska göra något allafall. Kanske som jag får välja själv om det går. Vilket jag fick. Jag fick börja studera något jag ville göra, på vilken nivå som helst men började på 50%. Jag fick även valet att studera i klassrum eller hemma. Oftast var det hemma då ett stort problem som jag fortfarande har är... att jag inte sover, nästan alls. 2 timmar om natten så är jag glad, oftast mindre. Så när jag väl somnar, vare sig det vara kl 13, eller kl 03. Så tar jag alla timmar jag kan. Det gjorde även att passa tider mycket svårt. Men det passade perfekt för att sitta hemma och studera. Och det tyckte jag var jätteroligt. Jag hade personligen inga problem att putta undan allt annat för att sitta ned ett par timmer och läsa, skriva, forska och allt annat kul man får göra.

Så det jag undrar, dessa saker du har kvar på utbildningarna, är det något då kan få börja skriva på, på ett sätt som du själv får bestämma? Dvs. kan du få börja pilla på din kandidatuppsats på någon lägre hastighet, typ 25% eller så. Utan att känna press för att prestera och det måste vara klar hastigt och lustigt.

har du några andra kontakter som kan bistå med andra hjälpmedel? Arbetsförmedlingen? Praktik plats eller liknande?
Vad man själv tycker passar som en lite lugnare start är så olika. Eller vill du försöka hitta jobb direkt kanske? För mig som inte sov var praktikplatser mycket svåra, även om jag tyckte jobbet i sig var underhållande oftast och ingen press på att jag presterar på den arbetsplatsen utan jag gjorde det jag kunde, hoppade runt och lärde mig massa saker även fast det oftast bara var korta perioder innan jag blev en riktigt zombie som knappt fungerade utan någon sömn alls.
Sådant kan även vara roligt om det finns möjlighet för en enklare praktikplats i början som en start att ta sig upp ur sängen varje dag och börja få in lite rutiner i att göra saker. Kanske finns det något roligt att välja på även om man inte alltid har för många val så tar rätt många emot praktikanter av olika slag.

Och så klart, motion av någon typ om du inte redan gör det. Jag var väldigt passiv under min sjukskrivning och jag mådde inte bra av det. Sedan jag har börjat röra mig ordentligt igen så är allt på något konstigt sätt, lite bättre. Allt är bara mer positivt. Mycket bra sak att göra om man inte redan är igång. Jag ser aldrig fram emot mina träningspass. Men jag ser fram emot dagen efter, för under den dagen är jag nöjd och glad och till viss del stolt. Vilket gör en stor skillnad i sina vardagliga rutiner.

Tusen tack för att du tog dig tid att skriva så pass utförligt, det uppskattas verkligen. Du har många väldigt bra poänger i det du skriver, framförallt det där med skolan/studierna. Jag ska träffa en hel uppsättning personer på fredag för att försöka lösa detta på bästa möjliga sätt, förhoppningsvis finns det någon lösning som möjliggör en examen. Just det där med motionen är verkligen sant, det gör fruktansvärt mycket för psyket bara att komma ut och se dagsljus. Jag har dock lite problem med just motion, eftersom att jag gärna skenar iväg (allt eller inget rakt igenom). Men det är något jag jobbar på=)

Av anon136741
Skrivet av godspeed:

Är själv i en sjukskrivning som varat väldigt länge pga diagnos inte kunnat fastställas och tror snart att vårdgivarna är en samling vampyrer snarare än nåt annat som vill åt mitt blod (skämt åsido)

Iallafall, jag förstår hur du känner dig, har en arbetsgivare och arbete där jag kan jobba hemifrån under min rehabilitering, men där de vägrar tillgodose det här, så lite annorlunda sits

Men, för att komma till frågan, har du ingen rehabiliteringskoordinator?
Det fick jag ganska omgående via min vårdcentral

Haha, ja lite så känner jag med ibland. Samtidigt har jag all förståelse i världen för att de har ganska mycket på sitt bord. Men det är lite frustrerande att vara utlämnad på ett sånt här sätt.

Det måste nästan vara än mer frustrerande för dig som ändå har förutsättningarna (jobbet alltså) för att kunna få det att fungera, och sen är det annat som sätter käppar i hjulet.

Angående rehabkordinator så är det ingenting som jag överhuvudtaget blivit tillfrågad, kan i och för sig vara så att de gav upp hoppet om mig i ett ganska tidigt skede=/

Av anon136741

Komma tillbaka till arbetslivet efter långtidssjukskrivning

För över ett år sedan vart jag sjukskriven för en sån där trendig utmattningsdepression. I över ett år har jag "väntat" på att anses tillräckligt frisk för att arbeta. Men ingenting händer. Jag har haft den tvivelaktiga förmånen att ha en läkare som hellre sjukskriver mig på ren slentrian än vidtar några som helst åtgärder för att jag ska kunna ta mig tillbaka.

Jag balanserar på gränsen till ett mentalt sammanbrott av tristess och en känsla av värdelöshet, och har för länge sedan passerat gränsen för när sjukskrivningen är ett bra alternativ. Jag kan gnälla mig hes över min situation, men det kommer knappast förändra någonting. Istället vänder jag mig till er i hopp om att någon ska kunna ge något bra tips på hur man tar sig ur en sjukskrivning.

Lite kort om mig; Har en kandidatuppsats kvar att skriva innan jag är färdigutbildad personalvetare, och en kandidatkurs kvar att fullfölja för att ha en rättsvetenskaplig kandidatexamen utöver det. På grund av lite för höga ambitioner arbetade jag heltid parallellt med studierna, och att döma av trådtiteln kan ni nog gissa er till att det inte gick helt enligt planerna. Jag är 30, har studerat större delen av mitt vuxna liv, och all arbetslivserfarenhet jag har är av lagerarbete i olika former. Under sjukskrivningen löpte min anställning ut, och jag har därmed inte ett arbete att komma tillbaka till nu.

Som ni kan se har ett helt liv av tvivelaktiga beslut resulterat i en allt annat än angenäm sits nu, och jag vet ärligt talat inte vilken ände jag ska börja i för att komma tillbaka (eller för första gången få) ett normalt liv. Alla tips mottages tacksamt:D

Av anon136741
Skrivet av CDON.COM:

Hej Arcturus,

Vi arbetar ständigt med att förbättra våra leveranstider och har givetvis som mål att alltid uppnå leveranstiden som anges för produkterna på hemsidan. Ibland kan det vara så att artiklarna säljs slut och innan detta hinner uppdateras på hemsidan hinner nya beställningar läggas vilket innebär att leveranstiden blir längre då vi måste invänta nya inleveranser, det låter dock märkligt om detta skulle vara fallet på samtliga av er senaste beställningar.

Har du möjlighet att återkoppla ditt ordernummer till mig i ett PM så ska jag titta närmre på just ditt fall!

Med vänliga hälsningar
Hugo
CDON.COM

Sannolikheten att så skulle vara fallet nu senast känns ganska låg med tanke på att det rörde sig om en förbokning. Jag har full förståelse för att en vara kan säljas slut och att man inte "hinner" uppdatera saldot (varför har man inte ett system som gör detta automatiskt?).

Det jag inte har förståelse för är er kundtjänst som hela tiden garanterar att varan har kommit in och att den ska skickas när som helst. Vet man inte när en vara kommer skickas så säg då det, istället för att ljuga ihop något som låter bra och sen inte kan hållas.

Nu har grejerna dock kommit, x antal dagar senare än utlovat, så problemet är "löst"...

Skickades från m.sweclockers.com

Av anon136741

En snabb fråga; hur kommer det sig att ni som företag har satt i system att hela tiden intyga era kunder att saker ska skickas "idag" för att sedan dra ut på det i en evighet? Ingen av de senaste fem(!!) beställningarna jag har gjort hos er har ens kommit i närheten av att levereras i tid. Tycker ni att det är rimligt?

Nu senaste gjorde jag misstaget att beställa en vara som skulle komma in i lager i fredags, och skickas på måndagen. Efter hur många meddelanden som helst till er eminenta support så fick jag idag reda på att beställningen kommer att skickas "snart". Med andra ord kommer det antagligen ha gått över en vecka för mycket innan jag får varan. Det skulle gå fortare att beställa grejerna med brevduva ifrån Kina...

Skickades från m.sweclockers.com