Inlägg

Inlägg som kallabaz har skrivit i forumet
Av kallabaz

Använd dragfjäder så långt det går.
Ligger befintlig kabel i slangen, använd den som dragtråd för att få i fjädern.
När du har fjädern igenom:
1. Skala upp ca 5 cm av ny nätverkskabel.
2. Klipp av 4 tråd (du ska ha 4 kvar)
3. Dra igenom de kvarvarande 4 tråden genom öglan i dragfjädern och tvinna dem så att den sitter fast. Så fin tvinning som möjligt så att det inte blir en böld som tar stopp.
4. Tejpa med eltejp HÅRT så att det inte blir några "vassa" kanter.
5. Tejpa fast nästa kabel ca 10 cm bakom HÅRT. Använd mycket tejp där kabel nr 2 börjar så att det blir en backe mot den tjockare delen.
6. Använd mycket glidmedel!! Ju mer desto bättre! Det ska drypa om glid. Och tro mig det gör skillnad! Använd inte tvål, diskmedel eller liknande utan riktigt kabelglid.
7. En person trycker på i ena änden och den andra drar i den andra änden.
8. Gör korta ryck och tryck i samma takt.

Så borde det gå. Men det absolut viktigaste är glidmedlet.

Av kallabaz

1. Vad har du för hastighet direkt på inkommande anslutning med kabel?
Är det bara wifi som går segt när det går långsamt eller hela nätet?
2. Vad har du för uplink till accesspunkter?
Har ni bara 100 mbit till accesspunkterna så har ni 12,5 MB/sekund att förfoga över per AP, det är inte mycket om det är flera användare på samma.
3. Vad har du för accesspunkter?
4. Befinner ni er i en storstad?
Finns risk för att det finns många andra trådlösa nätverk som stör. Se Gorians tips om att analysera med inSSIDer för att hitta en bra setup.
5. Vad är det för kablage till accesspunkterna?
Be en datainstallatör kontrollmäta kablarna med ett godkänt mätverktyg.

Av kallabaz
Skrivet av mrqaffe:

Jag har använt https://www.citysites.se/webbhotell/ för en föreningssida och det funkade bra, 79kr/månaden för minsta paketet.

+1 på den. Har haft CityNetwork i över 10 år och fungerar bra. Mailade nyss supporten och fick svar inom 15 minuter.

Av kallabaz

Om ni använder er av Microsofts produkter ju Office365 outstanding med 5 licenser till Microsoft Office per användare inkluderat i priset.

Av kallabaz
Skrivet av studiox_swe:

owncloud. Du behöver köra det på en dator också.

Skrivet av Elghinnarisa:

Precis det jag tänkte på när jag läste TS fråga också.

Och då behövs ju
En dator / VM om man så vill
Owncloud
Domän

Skrivet av Elghinnarisa:

Owncloud är något du kör på din egen dator i hemmet. Din dator blir din server, som du sedan använder som t.ex. google drive. Eller ja det är inte riktigt google drive men nära nog. Pröva deras demo som dom har på hemsidan.

Plex används för att strömma media (film/musik) till nätverket i hemmet eller utanför hemmet. Det går att bestämma vilka konton som har tillgång till vilka mappar. Men det är helt enkelt, den egen netflix som du kör på din maskin med vilka filmer du nu har på din burk i hemmet.

Vad jag förstod det som är det owncloud du vill ha, även om man så klart kan köra båda. Själv tror jag aldrig jag kommer släppa plex.

Är det inte NextCloud som gäller nu för tiden?

Av kallabaz
Skrivet av studiox_swe:

Inte om du har root-access till servern

Beror på om detta tillfälle är en quick fix eller om de planerar att fortsätta använda lösningen.

Av kallabaz
Skrivet av studiox_swe:

TS skriver att det är Linux så rootlösenordet sätter du inte i mjukvaran, det gör du i OS!

Nej men det blir svårt att göra ändringar på anknytningsnivå utan att komma in i webgui om det är ett sådant.

Av kallabaz
Skrivet av kre:

Servern kör Linux. Dom nya telefonerna är konfigurerade och det går som jag nämnt att ringa från dom men inte till. Systemet är internt alltså inga operatörer eller liknande. Det stora problemet är ju att vi inte hittar dom nya telefonerna i pbx.

Om någon vet hur man återställer root password hade det uppskattas!

Ja men då måste vi ju veta vad det är för mjukvara.
Vad står det om du går med webbläsaren där du försöker logga in?

Av kallabaz

Ok.
Vad är det för GUI ni har uppdaterat? Freepbx?

Av kallabaz

Är det någon här som har dem? Jag har aldrig sett någon använda dem i verkligheten.

Av kallabaz
Skrivet av rocket:

Snart (nu?) har alla 4k HDR tv-apparater och ska streama netflix i den kvalitén och samtidigt surfa och spela med mera, om man betalat för att få ethernet till varje lägenhet istället för / obegränsad hastighet 2x fiber för 4000:-.. så har man skjutit sig i foten

Olympiska sommarspelen 2020 kanske sänds i 8k förövrigt

Du kan i nuläget köra upp till 10gbps via koppar. Ser inte problemet om fiber finns fram till fastigheten. Och med den utveckling vi hade med xDSL har jag svårt att se att koppar inte kommer att vidareutvecklas.

Skrivet av Karaff:

Vem skall sköta supporten när du har t ex 5 lägenheter i ett hus, två tjurar för att de inte lyckas spela online och en annan snokar på grannarnas dåligt konfade datorer i det privata nätet. Eller uppkopplingen strular och ISP inte ger support på din specialare ?

Nä.. jag ser ett recept på huvudvärk..

Detta slipper han om han får en operatör att lämna utrustning i huset.

Skrivet av VexedRelic:

Finns ingen anledning att dra fiber in i lägenheter eller hus, ett passivt kopparnät som ethernet kommer räcka långt. Om vi pratar iptv så kommer du behöva runt 5 Gbps uppkoppling för att se 4K helt rent utan komprimering. I faktiska värden så kommer TV leverantörer komprimera strömmen där du behöver max 70 Mbit för 4K.

+1

Skrivet av rocket:

Fiber kan du skicka olika data på olika frekvenser, dvs leverantören kan skicka iptv på en viss frekvens på fiberkabeln som även bär din internet-bandbredd på en annan frekvens osv, det kan bli framtida problem om man inte har individuell sc / lägenhet. Fiberkabel störs ej av andra elkablar till skillnad från ethernet även sköldade varianten kan man störa ut om man vill. Man slipper ha en dyr router i källaren som går sönder när åskan slår ned.. ja osv osv att dra dukt å blåsa fiber eller dra ethernet till varje lägenhet är upp till ägaren men finns så mkt fördelar med ljus som åker i glas vs strömledande koppar..

Men visst ska husen rivas inom snar framtid förstår jag argumentet annars är det en förlust bara elkostnaden för en cisco sc/10x5gbps i 10 år borde täcka lite fiberblåsningar

https://media.licdn.com/mpr/mpr/shrinknp_800_800/AAEAAQAAAAAAAATSAAAAJDIyMWVmZTU1LWI5NzMtNDgyYS04MzY1LWYwNDBlY2I1NzJlNQ.jpg

Och det går att lösa med vlan.

Skrivet av VexedRelic:

Du skiljer inte på wan och lan kopplingar, det är standard att det konverteras över till ethernet vid nåt tillfälle idag, hur många personer har fiber NIC kort idag? hur många kommer ha det om 5 år? eller 10 år?. Jag tvivlar på att det kommer försvinna, mer troligt så kommer 10 Gbit NIC på koppar bli vanligare i sådant fall.

Din länkade bild har ingen verklighets förankring heller, skyddad och dragen koppar kan lätt hålla 20+ år. Förekommande störningar är också väldigt ovanliga eftersom tvinnade kablar skapar ett skyddade fält, vilket är varför inte skärmade kablar behövs så ofta.

Jag ser personligen ingen anledning att egentligen dra fiber fram till varje lägenhet. Och bästa lösningen är att dra till bara ett ethernet uttag med tripple play tjänster för att få bort felande prylar som konvertrar samt el-adapter, oftast sådant som skapar mest felanmälningar och arbete åt nät leverantörer.

Precis. En stor kostnad när någonting händer med fibern i lägenheten när hyresgäst får för sig att möblera om eller liknande.

Skrivet av rocket:

Jag ser massvis med fördelar med att dra fiber till varje lägenhet och det är också den vanligaste metoden i dagsläget utav ett flertal anledningar, men givetvis kan man göra som du föreslår eller använda sig av coaxialen som oftast e dragen redan 'ala comhem

Nja här i Göteborg är det nog 50/50 koppar vs fiber.
Att dra det via coax är en väldigt dyr metod då det kräver mediaomvandlare i varje ände.

Av kallabaz

Om det är många lägenheter i varje hus går det nog att träffa avtal med operatör att de placerar en switch i varje byggnad.

Din far får då stå för fiber in till huset och kopparnät till varje lägenhet.

Av kallabaz
Skrivet av Kr^PacMan:

Skulle jag ha en hyfsat begränsad budget men ville överföra filer (samt ha lagringsenheter som klarar av hastigheterna) så skulle jag satsa på rekoditionerade QSFP+ kort samt DAC-kablage. Du hittar Mellanox-kort runt 1000-lappen samt kablar för ungefär lika mycket. Då får du effektivt 40 Gbit/s för väldigt lite pengar. Dock är är det ofta mjukvarubegränsningar som sätter begränsningarna i den farten, har mina egna battles med mitt 10 Gbit-nätverk hemma. Effektiva protokoll är nyckeln för filöverföring.

Hårddisken begränsar också..

Av kallabaz
Skrivet av Andreas Epradius:

Finns andra tillverkare som har UTP på Cat 6A. Schneider/Actassi är det nog dåligt med. Dom kör med skärm/folie i olika konstellationer på 6A.

Om du vill köra skärmat så är det i stativänden du kan låta jorda systemet.

Om det är en "vanlig" mediaomvandlare du har, alltså de vanliga typerna för FTTH till hemmet, så är det ingen chassiejord i dessa. Det är det bara om du har carrier class produkter som har exempelvis modulupbyggda omvandlare med metallchassi och förbindelse mellan nätsidan och nätverkssidan.

Så vid mediaomvandlaren spelar det ingen roll om du har jord eller ej tillgängligt. Omvandlaren ansluts via en switchad nätdel som saknar jordanslutning.

Med vänlig hälsning

Andréas Öhr
Epradius

Nej Schneider Sverige har valt att gå mot skärmat i Sverige och har således ingen (officiell) CAT6A UTP.

Av kallabaz

Köp en billigare desktop så har du råd med en ups också så minskar du risken för nedtid.

Av kallabaz

Det kommer att gå slang från ditt hus till närmaste fibercentral.
I den slangen blåser de in en eller flera fiber med tryckluft och ett speciellt munstycke.
Därefter svetsar de, alternativt trycker de på kontakter i varje ände, testar att kommunikationen fungerar som den ska och kopplar in i central utrustning och din mediaomvandlare.

Det kan gå snabbare än du tror när de väl sätter igång och du behöver nog inte vara orolig.

Av kallabaz
Skrivet av teejee:

Det är business-prylar tänkta att installeras av nätverkstekniker, tyvärr har Ubiquitis prylar börjat bli standardrekommendation kors och tvärs här på Sweclockers utan att detta nämns. Långt ifrån plug'n play.

Men för enkla nätverk så ska det nog inte vara så svårt oavsett, men se till att INTE köra default settings på AP'n. Välj kanal och power etc manuellt.

Det finns gott om guider för både AP'n & routern (googla).

Men om man har donat lite med datorer tidigare är de inte jätteavancerade.

Av kallabaz

Det är för att de ska kunna säkerställa säkerheten hela vägen fram till analog port för telefon.
Alltför många vet inte hur SIP fungerar och får sina boxar hackade, får höga telefonräkningar och det blir en diskussion med Bahnhof som de aldrig kan vinna.
Antingen säger de att kunden står för säkerheten och kunden blir missnöjd.
Eller så tar Bahnhof kostnaden och de får en kostnad men en nöjd kund.

Billigare och bättre i längden för dem att göra på detta vis, och leverera en stängd box, då de flesta ändå bara vill ha en telefon.

Finns många andra bra sip-alternativ.

Av kallabaz
Skrivet av mrqaffe:

Jo man kan ha trunkar mellan switchar om de stödjer vlan (men jag förstår inte frågan i dess sammanhang)

Om jag har 2 switchar i 2 olika rum. Kopplar en powerline adapter till en trunkport i respektive switch.
Kommer trunken att fungera då?

Av kallabaz
Skrivet av mrqaffe:

Nej switchar separerar kollisionsdomäner, powerline uppför sig som wifi på den punkten och alla enheter inom räckvidd delar kollisionsdomän så du får tänka hub och inte switch.

Ok, så jag kan inte köra en trunk mellan 2 switchar?