Inlägg

Inlägg som Tartin har skrivit i forumet
Av Tartin
Skrivet av Lembritt:

Istället för att lägga fokus på vilka prylar du vill ha, så börja med att reda ut vem som ska sköta nätet åt er.

Vad har ni för utrustning?
Server, NAS, backup etc.
Ska folk kunna ansluta utifrån? Jobba hemma eller i fält.
Har ni gäster som ska kunna använda Internet i era lokaler?

Vem är ansvarig när nätet ligger nere och kan återställa det snabbt, så produktion blir minimalt lidande?
Vi anlitande en extern firma som sköter det åt oss, istället för hobby data-nissen ska bli lidande när det går åt skogen.

Utrustningen vi använder är några datorer för kontorsjobb, ett par skrivare och en apple-tv i respektive klassrum. Samt någon spelkonsol i "myshörnan" av kontoret Vi är 5 st som jobbar i kontorsdelen. De olika lärarna i klassrummen har kursmaterial lokalt i deras laptops som de visar på projektor, men det är bra om de har tillgång till wifi.

Ingen NAS eller server, alla filer ligger i molntjänst som vi kommer åt hemifrån också. Inget behov av gästnätverk, finns bra mobiltäckning 4g/5g för besökare.

Tänker väl också att ligger nätet nere får vi felanmäla till leverantören av bredbandet och eventuellt starta om routern.

Har tagit in offert från bredbandsleverantören för en helhetslösning med router, switch och accesspunkter. Har inte avskrivit det men tänkte utforska alternativet att sätta in prylarna på egen hand. Men ser det ut att bli för avancerat så kör vi på extern firmas lösning

Av Tartin

Router, switch och accesspunkter för kontor

Hej,

Vi har nyss flyttat till nytt större kontor och har fått bredband installerat (1000mbit). Vi behöver nu en vettig router, switch med ~20 portar (går bra med några färre portar också) och jag tror att vi klarar oss på 3 st accesspunkter för riktigt bra täckning av WiFi.

Vi har en befintlig patchpanel i vårat "IT-rum" varifrån det är draget nätverkskabel Cat5E till alla rum. Det finns även en kvarlämnad switch från HP men det tror jag blir överkurs för min del att försöka konfigurera en sådan.

Som accesspunkter har jag tittat på Ubiquiti UniFi 6 Enterprise (vill ha WiFi 6E) men det kanske är overkill med 3 st såna?

Vi skulle behöva input och förslag på vilka prylar vi behöver införskaffa, stor fördel om det är lätt att installera och man inte behöver vara utbildad nätverkstekniker

Bifogar bild på planskiss och "IT-rummets" utrustning. Det har tillkommit en liten dosa med nätverksuttag att koppla in routern i sedan bilden togs.

Av Tartin
Skrivet av Scarabeo:

Under detta är vad jag kallar dumsnålt.

https://komponentkoll.se/bild/lmGIy.png

Tack! Jag hittade även ett färdigbygge (https://www.komplett.se/product/1180566/gaming/gamingdator/ga...) på komplett utan grafikkort, har skickat ditt förslag samt färdigbygget till pojken så får han ta ett beslut

Av Tartin

Gaming på budget 6500-8000kr

En väns son är intresserad av att skaffa sig en första dator och har sparat ihop 8000kr, den skall primärt användas för skoluppgifter (och när jag pressade honom lite, Fortnite, Roblox(?) och Minecraft)

Mus, tangentbort och headset skall inte räknas in i budgeten. Skärm hade de fått erbjudande från annan bekant att köpa begagnat. Endast själva PC'n nu alltså.

Önskemål är ett chassi med glasruta samt lite RGB-belysning. Om det finns ett färdigbyggt system vore det toppen men jag är rädd för att det blir jag själv som får bygga ihop den åt honom och agera support framöver 🤐

Har spanat lite på budget-alternativ. 5600X och Radeon 6650XT ser hyfsat bra ut men jag är osäker på om de ryms i budgeten när man slänger in ram, chassi, moderkort, kylare, psu etc.

Jag tar tacksamt emot tips och förslag! 😃

Av Tartin

Slog till på en C2 65" med Benify-kampanjen. Så med pengarna jag "sparade" genom att inte välja Samsung s95b eller Sony's värsting tänkte jag fixa till ljudet hemma också.

Har sen ~10-år tillbaka ett högtalarpaket från KEF (modell 5005). Står i valet av att antingen skrota det för en bra soundbar eller att skaffa en ny receiver som klarar Dolby Atmos, Dolby Vision och dylikt. Känns dock som att en ny receiver kommer att kosta betydligt mycket mer än en vettig soundbar. Är det värt det till mina gamla högtalare?

Finns det i så fall någon receiver någon här kan rekommendera?

Edit: Behöver jag verkligen lägga ~15-16k på en receiver som fixar alla bildformat eller räcker det med en som fixar Dolby Atmos, och sen kopplar jag enbart ljudet från tvn till receivern och kör alla bildkällor direkt till tvn? Det verkar som att man klarar sig på att lägga ~5-6k isf, blir ungefär den prisklassen jag hade tänkt lägga på en soundbar.

Av Tartin

Blir inte klok på dessa modellbeteckningar.

TP-Link Archer AX72 vs TP-Link Archer AX73, de ligger snarlika i pris. AX72 har nyare releasedatum enligt webhallen(?) och har ett högre ordinarie pris än AX73. Med mellandagsrean som pågår är AX73 aningen dyrare än AX72.

Vad ska man tro? Vilken är bäst?

Av Tartin

Vilka grafikinställningar tycker ni att man ska skruva ner på för att få lite bättre flyt i den öppna världen? Satte allt på max och tog mig fram tills att man blev utsläppt i det 'gröna' men väl där blev det lite för hackigt för min smak.

Geforce Experience rekommenderar en mix av low och medium. Känns inte rimligt med datorn i signaturen...

Av Tartin

Fantastyczny! Dziękuję bardzo!

Av Tartin
Skrivet av PointMan:

Skickar de till Sverige?

Av Tartin

Köpa ett polskt tangentbord

Jag är på jakt efter ett tangentbord med polska tangenter. Går det att få tag i ett sånt i någon svensk affär?

Behöver absolut inte vara gaming-tangenter med mekaniska brytare och sånt. Bara ett helt vanligt tangentbord, sladdlöst eller med sladd, som har polska tecken.

Av Tartin

Tänkte slå till på ovannämnda minnes-kit på 32GB men vill passa på att skaffa ytterligare en m2-disk i samma veva. Visst har Lenovo Legion 5 Pro plats för 2st m2-diskar? Har endast en på 512gb som den levererades med. Klarar denna laptop de 'fetaste' m2-diskarna med högsta hastigheterna eller är det totalt onödigt och man kommer ändå inte få ut mer än vad de lite billigare diskarna ligger på?

Av Tartin

USB-C hub för dubbla 1440p skärmar

Jag är på jakt efter en USB-C hub till min Lenovo Legion 5 Pro. Jag behöver kunna koppla in 2st skärmar (1440p, 60hz) med 1st Displayport samt 1st HDMI. Finns en sådan hub? Vore trevligt med ytterligare anslutningar men primärt behöver jag skärmportarna. Samma med laddning och passthrough, trevligt om det finns men inte ett krav.

Hittade en hub på Webhallen från Belkin men efter att ha läst omdömen på Belkins egna hemsida framgår det att den endast klarar dubbla skärmar med 1080p tillsammans med en PC/Windows.

Om det inte finns en sådan hub jag behöver så är mitt nästa behov i så fall en adapter från USB-C till Displayport (eftersom att laptop har 1st HDMI inbyggd) som klarar 1440p 60hz. Finns det någon sådan någon vänlig här kan rekommendera?

Av Tartin

Jag söker en USB-C hub till min Legion 5 Pro. Behöver få ut både displayport samt HDMI till två stycken 1440p-skärmar, samt koppla in lite vanliga USB-prylar, ethernet och gärna om det går att ladda datorn via USB-C huben också. Finns en sån här dockstation?

Det vore önskvärt om displayport-utgången klarade mer än 60hz (typ 144) i hög upplösning men det är inte ett krav.

Har ni något tips?

Skulle denna funka? Blir väldigt osäker på om dessa klarar minst 1440p 60hz till två skärmar samtidigt (1 via DP, 1 via HDMI).

Av Tartin
Skrivet av Wh|p:

Min 48 cx dimmar ner sig efter en stund om jag tex tittar på ett youtube klipp i ett fönster eller liknande.. får då öppna en ljus sida typ google så "kickar" den igång igen. Finns det nått lätt sätt o stänga av det eller?

Har märkt samma sak. Känns specifikt till att omgivningen är mörk runt TV'n, men det kan vara inbillning från min sida också Tänkte att det kanske var någon energisparningsfunktion men hittade inte rätt inställning för det.

Ytterligare en sak jag tänkt försöka fixa är bildflytet när jag tittar på netflix. Det är någon finess påslagen som ökar bildflytet. Det funkar ganska bra men några sekunder här och där återgår flytet till "normalt". När det inte funkar till 100% så kör jag hellre utan. Vet någon vilken finess jag ska stänga av för att TV'n inte ska lägga på någon form av "motion+" (eller vad det nu heter)?

Av Tartin
Skrivet av arowe17:

Vad har man egentligen för alternativ om man vill ha Viaplay? Vi betalar just nu 399:-/mån för sport och serier, tecknat direkt från Viasat/Viaplay. Det vi vill kunna se på är F1, Premier League (och ibland lite NFL).

Kan man teckna Viaplay förmånligare någon annan stans?
T.ex. detta, V-sport via Boxer, 249:-/mån i 12 mån sedan 399:-. "Viaplay ingår". Behöver man något grundabonnemang hos Boxer eller går detta att teckna separat? 3000:-/år istället för 4800:- är ju inte en piss i sjön.
https://www.boxer.se/v-sport-series-film/produkter/v-sport

Pratade nyss med Boxer. Man behöver deras grundpaket som kostar 100:- / månad första 12 månader, därefter nånstans mellan 200:- till 250:- / månad (minns ej exakt).

Visst går det att spara ~50 kr / månad jämfört mot att teckna det direkt hos Viaplay men med uppsägningstider, bindningstider och ett pris som går upp rejält efter första 12 månader om man inte säger upp i tid så känns det ovärt.

Kommer förmodligen att teckna Viaplay för 449:- och fortsatt spana efter erbjudanden. Då har man iaf ett paket utan uppsägningstid och bindningstid. Känns bara lite småsurt att öka kostnaden med 125%...

Av Tartin
Skrivet av Tobitheo:

Har du nån speciell budget eller är det billigaste möjliga?

Hade tänkt komma 'relativt' billigt undan eftersom att jag inte alls ska använda datorn för spel. Med det sagt, 1000-3000kr?

Skrivet av snajk:

Ett geforce 1030 kostar en knapp tusenlapp och kan fås passivt kylt, brukar ha två digitala utgångar en HDMI och en DP eller DVI. Eller så går du upp till proffskortet Quadro P400 för 1800 med tre dp och mer fokus på stabilitet i drivrutinerna.

https://www.proshop.se/Grafikkort/PNY-Quadro-P400-2GB-GDDR5-R...
https://www.prisjakt.nu/search?search=geforce%201030

1030 såg ju intressant ut. Tack för tipset!
Quadro P400 hade endast 3st mini-dp vad jag kunde se. Vill helst ha minst 1st HDMI och minst 1st DP (fullstor) för att slippa adaptrar.

Av Tartin

Grafikkort till jobbdator

Jag är i behov att ett grafikkort till min jobbdator. Jag kör idag med den inbyggda grafikdelen i en AMD Ryzen 2400g men nu har jag fler skärmar och behöver fler utgångar (endast 1st HDMI på moderkortet).

Jag kommer inte att spela på den datorn men den används för annat som kan vara småkrävande (streaming, videoredigering och photoshop bland annat).

Jag uppgraderar även snart till en Ryzen 5800x i den datorn (när jag får tag på en 5900x till min hemdator). Nätagget är på 550W så helst något grafikkort som duger och klarar sig på 550W tillsammans med en Ryzen 5800x. Eller bör jag uppgradera nätagget i samma veva?

Nu ser marknaden ut som den gör och det är svårt att hitta grafikkort. Men eftersom att jag inte ska spela med datorn kanske jag klarar mig på någon enklare variant som kanske går att hitta i lager någonstans? Behöver minst 1st HDMI samt 1st Displayport-utgång.

Av Tartin
Skrivet av Samsung:

Vad är det du upplever är dåligt? Mycket omgivningsljud? Puffar?

Lågt ljud när mikrofonen står på skrivbordet precis framför den som talar in samt att den tar upp mycket omgivningsljud.
Håller vi mikrofonen närmare munnen så är det nog dessa ljudpuffar vi upplever. Hittar inget perfekt mellanläge där rösten låter klart och skarpt men utan "puffar".

Kanske mer värt att satsa på att ljudisolera ett litet rum istället för att börja uppgradera mikrofonen?

Av Tartin

Jag laddade hem och installerade Audacity nu, det ser ut att vara precis det jag är ute efter! Tack för tipsen!

En sidofråga: Har en Blue Snowball på ett medföljande bordsstativ. Är inte helt nöjd med ljudkvalitén från den. Är det stor skillnad på dessa mikrofoner om man skulle lägga lite mer pengar på en lite finare?

Av Tartin

Spela in röst och klippa ihop

Hej sweclockare,

Kanske denna tråd skulle legat under "Microsoft Windows" i forumet men jag testar här.

Jag skall spela in en lång text och behöver en vettig programvara för Windows 10 för detta. Eftersom att det är mycket text som skall läsas in så kan jag inte ta allt i ett svep. Så kortare ljudfiler som jag sen behöver kunna sätta ihop till längre klipp.

Vilken programvara kan ni rekommendera mig för detta? Gärna gratis men kan även lägga någon slant om det är värt det.