Inlägg

Inlägg som EntropyQ3 har skrivit i forumet
Av EntropyQ3
Skrivet av evil penguin:

Här är ena sidans beskrivning: https://www.epicgames.com/site/en-US/news/apple-terminated-ep...

Tror inte Apple själva har publicerat sin syn på det på samma vis, men det inkluderas iaf ett brev från Apple-sidan:

Om det är hela berättelsen eller om det i någon mån är taget ur sitt sammanhang är ju svårt att veta.

Apple har i det här fallet helt rätt.
Epic ingick avtal med Apple och bröt det medvetet och med en färdig rättsprocess i bakfickan.

Från mitt åskådarperspekiv var det riktigt fula i Epics agerande att de i och med detta också satte både vanliga spelkunder, och än värre sina utvecklarkunder på pottkanten, utan att de hade en aning om att Epic skulle börja stoppa alla pengarna i egen ficka och helt kringgå Apple. Det var inte bara Apple de gick bakom ryggen på.

Av EntropyQ3
Skrivet av g146:

Vad tusan lägger dom så mycket pengar på?

Hoppet på storvinsten.

Av EntropyQ3

Rykten om att en ny version av Switch är nära förestående har varit igång i över fyra år. Tråden på resetera, och uppföljaren på famiboards har hittills genererat fyra oavkortade biblar i textvolym - och det enda som någonsin kommit ut är data från hackerattacken mot Nvidia. Samma åsikter ältas om och om igen.
Det är något lite (lite?) sjukligt i besattheten.

Av EntropyQ3
Skrivet av Lonian:

Jag tror Nintendo insåg själva att det var lönlöst att satsa på Wiiu. De reklamfilmer man hittar på youtube är ju fasansfullt dåliga. Så de öste inte in en massa miljoner på att bygga bra marknadsföring och troligtvis därför den tokfloppade. Alla hushåll hade redan wii hemma och vad ska de med ytterligare en wii till?

Tror inte att Switch 2 kommer sälja lika rejält som Switch 1 men de får inte glömma bort reklamfilmer nu utan köra stenhårt så blir det nog bra försäljning ändå.

WiiU var ett fundamentalt tveksamt koncept, och de tappade motion controls som säljargument, vilket var det som gjorde Wii till en hit hos allmänheten. INGEN marknadsföring hade gjort WiiU till en särskilt framgångsrik plattform.

Switch är något helt annat. Portabel, tillåter lokal multiplayer genom att bara koppla loss joy-cons, table-top play (funkar inte med mina ögon, men…) och man kan naturligtvis ploppa ner den i hållaren och spela på en TV-skärm. Och att kunna Switcha sömlöst mellan att blockera en TV och att ta med sig spelet till sängen är så uppenbart användbart.

Det är inte en slump, eller marknadsföring, som gjort att Switch har sålt i över tio gånger WiiU:s volym. Det är en mycket bättre produkt.

Om inte Nintendo fumlar bollen fullständigt, så kommer de antagligen att kunna fortsätta att dominera konsollandskapet försäljningsmässigt. Det är ungefär som med smartphones - om man en gång vant sig vid att kunna ta med sig spelandet dit man vill, så misstänker jag att en stationär konsol inte riktigt konkurrerar. Och Switchen har den största kundkretsen. Diminishing returns på grafiksidan gör också att ännu färre människor kommer att bry sig om att man kan få lite bättre polish på stora stationära lådor.

Kanske är det just det som gör Switch så kontroversiell på såna här forum. En rädsla för att få bekräftat att den teknikutveckling som används för att sälja prylar helt enkelt inte spelar särskilt stor roll för de flesta.

Av EntropyQ3
Skrivet av LessIsMoore:

Det största skillnaden skulle jag säga är att läraryrket kommer förändras väsentligt.
När allt yngre barn lär sig att använda AI i sin inlärning kommer de bli mer självledda. Lärarens roll som ledare i en lärande organisation hotas därmed förminskas till att bli en metodhandledare för inlärningsprocessen, inte sakkunskap i ämnet i sig. Till det bättre, ju tidigare en person lär sig att ta ansvar för sitt eget inlärande desto mer gynnas den av att drivas av den inre nyfikenheten.

"När allt yngre barn lär sig att använda AI i sin inlärning kommer de bli mer självledda." - hur i hela friden tänker du här?
Din mening känns ironiskt nog som AI-genererad text, autogenererad filler. Det finns yrkesgrupper (copywriters) som kommer att i längden kunna ersättas av det, men det är väl ett argument för att undvika att söka framtida försörjning inom områden som mest går ut på att göra varianter av befintligt material och där generativ AI är effektiv.

Sannolikheten att den inre nyfikenheten skall leda till den på arbetsmarknaden efterfrågade kompetensen är måttlig. Mina döttrar är mest intresserade av TikToks, drama i kompisgänget, och smink. Jag var intresserad av att läsa fantasy och science fiction (som till 95% hade kunnat producerats av generativ AI) och att spana in tjejer. Inget som samhället efterfrågar precis, något av det.

Alla som lärt sig eller lär ut något på något annat än den trivialaste nivån vet dessutom att man måste tillägna sig färdigheter, träna in dem, göra dem till sina egna. Lärares uppgift är att guida i den processen. (Efter att den primära dagisfunktionen är uppfylld, vilket av allt att döma är det som huvudsakligen upptar lärares tid idag.) Generativ AI kommer säkert att hjälpa stat och kommun att skära lite till i skol- och utbildningsbudgetar, men det finns i princip ingen koppling till vad lärare faktiskt håller på med.

Av EntropyQ3
Skrivet av medbor:

Skulle förvåna mig om Nintendo gör detta, de brukar verkligen aldrig göra detta om man ser tillbaka

Huh? Wii var bakåtkompatibel med GameCube, WiiU var bakåtkompatibel med Wii. Switch bröt sviten då den introducerade en helt ny arkitektur vid ungefär samma prestandanivå som WiiU (men lägre effektbehöv naturligtvis), så det var i praktiken omöjligt för dem att ordna bakåtkompatibilitet. Men det finns inga rykten som tyder på att Nintendo helt skulle byta arkitektur vid konstant prestanda den här gången.

Angående processteknologi, vore Samsungs 8nm ett märkligt val för ett mobilchip som skall tillverkas i Nintendo Switch volymer.

Av EntropyQ3
Skrivet av Sidde:

Indeed. Undra hur mycket skidsporten förlorar på att inga vill vara sponsor för att ingen ser skidåkning längre när det ligger bakom en så extremt dyr paywall i förhållande till andra streamingtjänster.

Det här är ju problemet i ett nötskal. ViaPlay betalar i praktiken överpris för sina exklusiva rättigheter.
Frågan är vad värdet på de här sportsändningsrättigheterna egentligen är. Och den minskade exponeringen skadar i längden sporterna mer än de gynnas av intäkterna. Pengarna stannar i organisationen/administration - det finns inget där som kan ersätta en stor förlust i allmänhetens intresse.

Av EntropyQ3
Skrivet av Ozzed:

Jag tror inte att det är så enkelt som att det "alltid" är bättre att gå till en ny nod. Man tjänar inga pengar på "5% högre prestanda - 20% högre slutpris". Utan det är givetvis en avvägning man får göra från fall till fall.

Vi har byggt en gigantisk industri på att litografitekniken kommer att skapa nya försäljningsargument.
Det kommer fortfarande att ske förbättringar tekniskt, men det som finns på horisonten är mycket måttligt (symtomatiskt - Samsung använder inte sin egen 3nm GAA för sin nya telefon-SoC. Kan vara ett exempel på det du säger ovan.).

The show must go on, nya produkter måste ut och säljas genom hela kedjan ända ner till konsumenten, och om litografin inte ordnar försäljningsargumenten får man skapa nya. Och det är precis vad som händer, i olika varianter.

Vad som vore intressantare än att hypa nya features, planned obsolescense genom byte av olika interface, minimala minneskonfigurationer och mjukvaruinkompatibilitet, osv vore att försöka skapa nya produktkategorier som har sin egen massmarknad. (Det enda jag ser av det på PC-fronten är de handhållna spelmaskinerna och försöket att att skapa en VR-marknad.)

Av EntropyQ3

Sett som trend är påståendet inte helt fel, men i absoluta termer är det tveksamt. Delvis för att (och det rör de vid i orginalartikeln) olika komponenter skalar ner olika väl, så kostnaden per ”transistor” beror på vad du gör för krets.
Kostnaden för att producera på en given nod sjunker dessutom över tid, så man måste specificera vid vilken tidpunkt man bestämmer priset för en nod, med den extra komplikationen att de mest avancerade noderna inte har en bestämd prislapp per wafer, utan varje beställare skriver individuella (hemliga) kontrakt med individuella villkor.
Utöver det har ofta de här beräkningarna något grundläggande antagande om produktionsvolym. Uppstartskostnaden för en produkt har ökat kraftigt, vilket gör att priset per krets blir starkt beroende av hur många du tillverkar. Det är ingen slump att Apples telefon SoC:ar är det som kommer först på en nod - de enorma uppstartskostnaderna på noden amorteras över ett likaledes enormt antal kretsar/wafers. De som börjar producera senare har fördelen av intrimmad produktion och bättre anpassade designmodeller.

(Jag misstänker att det här kan vara en bidragande orsak om AMD lägger ner top-end GPU:er. Om man måste amortera design och uppstartskostnaderna över ett flera gånger mindre antal kretsar hamnar man i ett konkurrensmässigt hopplöst läge.)

Av EntropyQ3
Skrivet av Klockan:

Är du jurist?

Jag har bara läst av jurister skrivit.

Det jag menar är att en sak har jag lärt mig om juridik (som lekman) och det är att man inte kan citera lagen och tro att det är så enkelt. Tilllämpningen är ofta inte så strikt.

Det kan finnas mer övergripande principer, som t.ex. "fair use".
I det här fallet är det rimligt att anse att kunden köpt ett spel och att det är OK att han/hon spelar det på sin PC.
Att sälja det vidare till andra är något helt annat, självklart, liksom också att bara göra det tillgängligt för andra.
Men jag har svårt att se att en domstol skulle döma någon som sitter och spelar ett spel de köpt på sin egen kammare, även om det är på en burk som inte har samma etikett. Det finns ingen skada att hävda, och fair use verkar glasklar.

Av EntropyQ3
Skrivet av Mr.Borka:

På ett sätt, ja. Men samtidigt, utan drakoniska regelverk eller annalkande företagsapokalyps är teknikbolagen helt likgiltiga all rimlig etisk och moralisk grundning. Och i en situation där det samtida medborgarskapet tycks vara villkorat att äga en mobiltelefon som drivs av två olika amerikanska, dystopiskt enorma, firmor är möjligheten för kunderna att faktiskt påverka, eller helt avstå, inte meningsfull. Därav lockelsen och behovet för reglering.

Det inte så lite sorgliga är att en del av Apples dispyt med EU (liksom i USA) ligger i att de INTE ger (över-)statliga instanser fri tillgång till individernas personliga data. Min personliga integritet skyddas alltså bättre av ett dystopiskt enormt amerikanskt vinstdrivande företag, än utav våra egna demokratiska strukturer. När man dessutom kan observera hur påverkbara EU-beslut är av lobbygrupper (mutor?) så är det tyvärr så att mitt förtroende för att EU-politikerna har mitt bästa för ögonen mycket, mycket måttligt.

Citat:

Jag håller med. Det finns ingen motsättning mellan att ha ett låst läge, som vi är vana vid, och en funktion att bryta låset och öppna upp för alternativa marknadsplatser eller appar. Att bland teknikintresserade önska mindre valfrihet eller mindre sätt att interagera med tekniken känns mig väldigt främmande.

Jag använder min telefon för privat och en hel del jobbkommunikation, alla bankärenden, all kontakt med sjukvården, inköp, privata bilder, filmer.... Teknikpilleriet kan jag göra på myriader andra ställen, jag måste inte göra det just på min telefon. Om det är någonstans jag vill ha högsta möjliga walls på min walled garden så är det där!

Skrivet av Mr.Borka:

Du missförstår poängen.
Poängen är inte att det är dåligt att inte alla har Apples transaktionsavgifter, utan att Spotify ständigt beklagar sig över Apples avgifter samtidigt som man nyttjar Apples distributionsnätverk för sina appar samtidigt som användare med lätthet kan skaffa abonnemang som inte genererar Apple några intäkter alls.

Retoriken från Spotify menar EntropyQ3 alltså är oärlig, eller osmakligt opportun, som jag läser hans inlägg.

Korrekt.
Det är någon slags märklig "concern trolling" de ägnar sig åt, och det är väldigt grumligt varför egentligen. Det är ju ganska uppenbart att Spotify och Apple har ömsesidig gagn av varandra, och att i den relationen har Spotify mycket större nytta och behov av Apple, än Apple av Spotify. Så deras agerande är konstigt.

(Om man faktiskt läser avtalet så är det heller inte särskilt märkligt. Man kan naturligtvis ha åsikter om huruvida det räcker att den första miljonen appnedladdningar är helt gratis, och att det borde vara fem miljoner(?).) Det är symptomatiskt att Spotify inte specificerar hur de faktiskt tycker att avtalet borde se ut. Vad är, i deras ögon, rimligt?
Vem riktar de sig till egentligen i sin PR?

Av EntropyQ3
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Varför inte ha 2st priser där de har rabatt på att köpa spotify utanför Apple? Det enda är att man såklart inte får länka till detta. Då kommer väldigt många välja just Spotify för några kronor billigare utanför.

Man har alltid kunnat betala sin Spotify prenumeration utanför App Store, vilket alla vi som började prenumerera tidigt också gör.
Apple får inte ett korvöre. Vilket jag som prenumerant faktiskt ifrågasätter om det är rimligt. Spotifys agerande i den här frågan har varit oärligt hela tiden, och även om jag har stött dem (och betalat över 10000:- till dem i prenumerationsavgifter vid det här laget) så börjar jag få nog av bullshiten.

Kanske är dags att byta musikstreamingtjänst av ideologiska skäl.

Av EntropyQ3
Skrivet av Myllerman:

Ja första datorerna var väl stora som hus och nu är dom tillräckligt små för att få plats i en klocka osv. Tekniken går framåt men man kan inte förvänta sig mirakel på en generation.

Mirakeltiden är över för kiselutvecklingen.
Fast den här "nyheten" handlar mest om rubriksättning. Det översatta citatet är

Citat:

– Vi måste vara försiktiga och se till att vi inte investerar där det inte finns någon avkastning, och vad gäller Vision Pro får vi vänta och se hur det går. Vi har alltid diskussioner med Apple om det men just nu är den så småskalig att det inte är relevant för de flesta av våra prenumeranter.

- vilket är helt självklart. Ingen diss så långt ögat når, bara ett konstaterande av aktuella fakta.

Av EntropyQ3
Skrivet av Yatagarasu:

Sony gjorde en liknande vurpa med PS Vita vill jag minnas, där man först körde OLED och sedan gick över till LCD-paneler. Även PS3 hade mer kompetent hårdvara på lansering, men blev nedstrippad för att få ned priset. Playstation 5 fick mindre kylblock i senare revisioner (dock sänkte det bara kostnad för Sony och inte slutkund).

Det är inte helt ovanligt skulle jag säga att man nedgraderar konsoler i olika utsträckning, om det är för att pressa priset för slutkund eller få ned tillverkningskostnader varierar.

Förr gjorde den litografiska utvecklingen att produktionskostnaderna kunde minska med tiden. Billigare och strömsnålare processor och GPU gjorde att tillverkarna kunde spara pengar på både kisel och strömförsörjning, samt därmed kylning och format. Den utvecklingen har avstannat, och vi får resultat som PS5 slim som är liiite billigare och strömsnålare, men där det i huvudsak äts upp av designkostnader (trots att valda 6N är en "design compatible" tweak av 7N) och retooling i produktionsleden till en grad att priset till slutkund är oförändrat. Vinsten blir en liten minskning av storleken som, även om välkommen, inte är mycket att hänga i julgran.

Eftersom det är Nintendo vi pratar om gjorde de en billigare version av Switchen genom att ta bort features med Switch lite - inga löstagbara joy-cons, så man kan inte spela 2up out of the box, och man kan inte ens ansluta till en extern skärm (oklart om det egentligen inte bara handlar om produktdifferentiering) mindre skärm, mindre batteri, mindre förpackning och därmed lagerhållningskostnad. "Nedstrippad" till den grad att det blev en ny produkt.

Vad som är bäst, LCD eller OLED, beror på användningsmönster mer än teknologi. Och naturligtvis finns det en del som inte spelar handhållet alls som välkomnar billigast möjliga lösning på de komponenter som möjliggör själva Switchandet. Är själv inte ett dugg bekymrad över vad Nintendo kommer att välja här, det enda jag hoppas på är en fortsatt nätt och tyst produkt med vettig batterilivslängd över sin livstid. Jag har haft min OG Switch i snart sju år - och den gör fortfarande vad jag och familjen önskar. Det är givet att Nintendo kommer att göra kompromisser med sin nya, och jag räknar kallt med att de kommer att prioritera att göra en som helhet attraktiv produkt för den allmänhet de säljer till. (Är förvånad över att de specs som läcktes i Nvidia hacken är så höga som de är!)

Av EntropyQ3
Skrivet av Chromatic:

Vem använder det billigaste abonnemanget? Hur många 1080p TVs finns nu förtiden O_o

Inte så många i butiker.
Många i hem.
För att inte tala om att många har en kombination av skärmstorlek och betraktningsavstånd som gör skillnaden irrelevant.

Av EntropyQ3
Skrivet av medbor:

Det är väl det som är grejen här, vissa letar fel och blir aldrig nöjda, andra köper skit och lever livet med det de har…

En förutsättning för att ett förhållande skall hålla i längden. Det finns alltid grönare gräs någonstans under resans gång.

När det kommer till datorprylar har jag precis shoppat, men det får hålla länge. Det spelar faktiskt ingen roll för mig vilken metod som används för ambient occlusion, eller hur glest skuggrendreringen samplas. Spelet är kul eller tradigt oavsett. För 20-30 år sedan möjliggjorde teknikutvecklingen nya spelupplevelser. Idag är teknikintresset oberoende av spelande, och inköpen görs mer av gammal vana.

Nya prylar är både lite kul och lite strul. Hur bra det står sig i fråga om kul-per-krona har ändrat sig med tiden.

Av EntropyQ3
Skrivet av Blomman90:

Vad menar du att du inte håller med om att Apple är för dyra? De tar ju nästan en tredjedel av alla intäkter som genereras via deras AppStore. Företag som Spotify har klagat, då de alltså behöver betala 30% av alla prenumerationsintäkter där användaren startar prenumerationen via app på AppStore. Man får inte heller länka till sin hemsida och be kunder ingå prenumerationen där (för att slippa betala Apple-skatten), för det strider mot villkoren för AppStore. Så om inte kunderna vet att de ska söka sig utanför AppStore för att Apple inte ska skära emellan, så förlorar säljaren intäkter. Alternativt får man ta mer för specifikt Apple-prenumerationer, men man får då fortfarande inte säga det blir billigare om man köper av Spotify direkt...

Jag har kört Spotify på iOS sedan starten, och inte betalat en spänn till Apple för det. När Spotify har klagat på Apple, har det faktum att man utmärkt kan betala prenumerationen på annat sätt (vilket är självklart när man använder Spotify på annat än telefoner) sopats under mattan för att appellera till politiker, medan de ju i själva verket har kunnat bygga hela sin affärsmodell på att Apple och Google skapat en plattform som de kan surfa på utan att nödvändigtvis betala för det.

Det är inte synd om Spotify. Alls.

Av EntropyQ3

Precis som Ihugo skriver, så verkar det här vara väldigt svårt att få att fungera väl.
Ett problem till är ju att kunna byta lukt, dvs bli av med den gamla vid ett scenbyte, vilket i praktiken är omöjligt.

Att analysera doftrespons är intressant, men de kommersiella tillämpningarna ligger nog som vanligt hos parfymindustrin (och de stora företagen där gör redan detta internt).

Av EntropyQ3
Skrivet av Molotov:

Jag kanske har bättre förutsättningar eller bättre konfigurerat än genomsnittet men finns inget jag känner att jag offrar varken bildkvalitetsmässigt eller i latency för att välja att köra ett headset med DP kabel ist.
Har inga headsets som kopplas med kabel nå mer förutom ett PSVR2 och skillnaden i latency är inget jag känner nån skillnad och bildkvalitetsmässigt ingen skillnad heller. Där kan det ju iofs bero på att PSVR2 i sig inte är perfekt bild.

Som sagt, flera variabler. Jag har ingen anledning att ifrågasätta dig! Men kompression, latens, bandbredd, konkurrens/störningar på tillgängliga band, och naturligtvis vilka titlar man spelar, och personlig känslighet spelar in, och det är lite av en personlig irritation att vi faktiskt har en trådlös standard som skulle vara perfekt för ändamålet - som inte används.

Av EntropyQ3
Skrivet av Molotov:

fungerar utmärkt redan nu och med Wifi6.
Wifi7 blir bara bättre.
Använder trådlös PCVR med Quest 3 nöstan varje dag.

”Utmärkt” är ett värdeomdöme som långt ifrån alla delar, (och det redan med de headset som finns idag).
Beror på en rad variabler. En faktor 10+ i bandbredd med 60GHz 802.11ay hade gjort mycket.