Inlägg

Inlägg som F.Ultra har skrivit i forumet
Av F.Ultra
Skrivet av mrE1:

tror det är ganska tydligt för dom flesta.Bara tråkigt att det går den vägen när det faktiskt finns något man kan göra och ARN skulle kunna bidra till en bättre och tryggare marknad för konsumenten.

Edit:Det som va tanken med ARN från början.

Fast de flesta argumenterar ju från att det handlar om att bekosta verksamheten. Intressant nog så hade faktiskt ARN en avgift från början, vilket också är intressant för den avgiften togs bort för att det blev för dyrt för ARN att administrera hanteringen av avgiften.

Av F.Ultra

Folk som kommenterar verkar ju för det mesta ha helt missat att detta inte är en avgift införd för att bekosta ARN:s verksamhet utan den finns enbart till för att minska på mängden ärenden. Det är alltså en ren bromsmekanism, inget annat.

Av F.Ultra
Skrivet av KAD:

Bara en idiot skulle göra en anmälan för något som kostar 50 kr eftersom den lägsta beloppsgränsen för de ärenden som kan behandlas är 500 kr.

Vilket för mig in på det jag egentligen tänkte skriva: Det finns antagligen en rätt ordentlig korrelation mellan folk som blir blåsta på nätet och folk som inte klarar av att uppfylla formalian i en ARN-anmälan.

Ser att ARN själva efterfrågade just det i sitt remissvar 2021 men sittande Regering ignorerade det helt. S, V och MP lade en motion om att man istället borde ha konsumentvägledare på kommunnivå som redan där filtrerade bort sådana fall som ändå skulle läggas ner av ARN.

Av F.Ultra
Skrivet av landahl:

Vad tyckte du om spelet?

Fantastiskt, precis som första. Dock är det svårt att klassificera det som ett spel utan det är mer en interaktiv upplevelse.

Skrivet av EntropyQ3:

...
Jag misstänker att de fått order om att skeppa produkt innan det var riktigt färdigbakat, personer i ledningen lämnade Ninja Theory för ett tag sedan och det brukar finnas skäl till att de går och startar upp nytt, men vad som är orsak och verkan är omöjligt att säga från utsidan.

Verkar ha varit betydligt mindre dramatiskt i verkligheten:

Citat:

Cat's out the bag! Yes, I've left Ninja Theory, the company I founded and led creatively for 20 years. Exhausted, proud and satisfied, I was ready to step off after Hellblade but stayed on for 2 more years to make sure the foundations were in place to fulfill our mission to craft life-changing art with game-changing tech which you'll see in Hellblade 2 very soon. I'm forever proud of and grateful to the Ninjas, and i want the world to know Ninja Theory is safe and sound in the best hands possible. Huge shout to Microsoft for taking care of our baby and letting us grow to become who we are! As for me, whatever I do next, I'll always be a Ninja.

Av F.Ultra
Skrivet av Gorian:

Enligt TE själva är allt guld och gröna skogar.
https://www.tietoevry.com/se/nyhetsrum/alla-nyheter-och-press...

Det är ärligt talat snudd på häpnadsväckande hur man som bolag efter en uppsjö bevis fortsätter argumentera att man själv inte bär något ansvar. Då jag råkar ha att göra med TE dagligen i mitt jobb så meddelade jag dem senast idag att det jag ser och det jag hör inte går ihop. Och måste jag välja mellan ord eller handling så väljer jag handling, och då ligger de pyrt till.

Men, precis som någon här ovan skrev, de har riktat in sig på offentlig sektor och där har man LOU att förhålla sig till. Inom privat sektor hade de inte överlevt länge, då deras fasoner aldrig skulle ha tolererats, men givet den gigantiska tröskel som LOU medför gällande upphandling och transition så kommer de undan med det.

Tragiskt, men vad ska man göra.

TietoEvry har mängder med privata kunder, t.ex har de många av de nordiska bankerna som kunder, och i ransomware attacken så drabbades bla Stadium, Granngården, Filmstaden och Rusta. De har även Tele2 samt många läkemedelsbolag som kunder.

Av F.Ultra
Skrivet av Chunken:

Dåligt optimerat. Som någon annan skrev:

Fast denne någon har ju extremt fel, det är inte cpu-tungt öht.

Usch vad jag avskyr kassa recensioner som den där, där de dessutom envisas med att ljuga. Påstår att han spelat från start till finish på mindre än 5h trotts att han inte rushat något öht... Gick precis i mål och enligt Steam har jag spelat i 8,4h och har då ändå lyckats missa ett par runstavar och stenhuvuden.

Av F.Ultra

Fast om man minns hur det hela började så var det ju en opatchad känd sårbarhet i en Cisco ASA och hade inte något öht med lösenord att göra så frågan blir ju om detta då är en helt orelaterad miss eller om det bara handlar om en missnöjd före detta anställd som sprider felaktig information som Tieto påstår.

Av F.Ultra

sremska i bröd med grillad paprika och vitlökssås

Av F.Ultra
Skrivet av Dunde:

Såklart "går" mycket att lösa, men det känns lite krystat, som för att man kan.
CAD är inte tungdrivet, det är för det mesta vektorgrafik. CAD har man kört sedan 80286-tiden.

Tycker fortfarande artikeln var opportunistisk och rätt naiv.

cad har man kört sedan 286-tiden, precis som man gjort med videoredigering, dock var cad då och cad nu två helt olika saker. Inget fel på artikeln, han har ju använt sitt Steam Deck som arbetsstation, bara för att just du råkar ha behov av specifika saker ändrar inte på det faktum att andra inte har det. Har t.ex själv efter 30+ år med professionellt arbete med datorer inte haft ett enda behov av de saker som du listat.

Av F.Ultra
Skrivet av Dunde:

Man får väl ha väldig basic arbetsuppgifter på datorn om detta ska fungera. Den saknar ju allt som jag föknippar med en arbetsdator. Domänanslutning, hur går det till? VPN? Verksamhetssystem som SAP, Monitor etc.? CAD/grafik? O365/Exchange?
Mycket går att köra som webbkliienter men ofta har man affärskritiska programvaror som inte kör på Linux.

Domänanslutning kan du göra via t.ex Samba, för VPN finns OpenVPN, PPTP och WireGuard inbyggt och flera andra (t.ex cisco och palo alto) finns att ladda ner (finns säkert en halv miljard olika vpn klienter).

O365 körs väl via webben? SAP ska enligt dem själva ha en klient. Sen att köra CAD och tung grafikeditering på en så här liten maskin är kanske inte det roligaste.

Av F.Ultra
Skrivet av filbunke:

Alla?

Det finns runt 4 miljarder publika ip4-adresser.
För att kolla alla dessa under 10 minuter* så skulle det krävas 6,67 miljoner scanningar i sekunden.
Och världens botnät är ju inte centralt sammankopplade, så det sker ju en hel del överlappning.

Så jag tror inte riktigt det.

Gissar tex att man fokuserar på vissa ip-serier som tillhör vissa isp:er i vissa länder.

*Här bör man kanske ta en funderare gällande sannolikhetslära. Taget X antal infekterade datorer tillhörandes Y botnät som hela tiden scannar Z adresser, vad är sannolikheten att ens dator har blivit scannad inom A minuter?

ja alla, det är bla det som man har zombie-botnets till. Tar inte många minuter från att vi stoppat upp en ny server från att det trillar in inloggningsförsök via ssh (lycka till då vi kör med nycklar och inte lösenord). Eller hur mycket skit man får efter ett tag om man kör en service på port 80.

Av F.Ultra
Skrivet av Kwirek:

Nu är det ju tyvärr så att folk generellt sett inte gillar förmyndare. Det är svårt att erkänna att man är gaggig och måste lämna över hela kontrollen av sin ekonomi till andra. Det är integritetskränkande, något som varit privat är nu blottat, och du måste be om lov för att spendera dina egna pengar.
Så det kommer nog tyvärr bli så att få kommer använda funktionen innan det är för sent.
Fick ta ett snack med min egen mor när hon blev rasande över att banken ifrågasatt en större legitim överföring hon gjorde - och det var hennes egen bankman. Hon är för övrigt 100% normalklar, men gillade inte att i hennes ögon bli misstänkliggjord.

I min erfarenhet hjälper ytterligare hinder och varningar föga om de inte är exceptionellt ovanliga. Annars blir det rutin att "det larmar" och folk skiter i det. Kan inte ens räkna antalet gånger jag hamnat i sitsen där jag frågat vad som stått i de övertydliga felmeddelandena personer klickat förbi och fått svaret "vilka felmeddelanden?". Detta från akademiker.

Redan idag står detta tydligt när jag signerar i appen, vilket tydligen redan för många är tillräckligt illa för att förpassa varningen till "brus":<Uppladdad bildlänk><Uppladdad bildlänk>

helt klart är det ett integritetsproblem, men samtidigt så borde inte heller alla transaktioner granskas/godkännas utan enbart vissa specifika transaktioner, dvs sådana som sas sticker ut eller som går till folk som är flaggade som misstänkta/kända målvakter.

Av F.Ultra
Skrivet av AndreaX:

Men då är det ju bara att sätta datorn också i skärmen.

iMac för the win!

Av F.Ultra
Skrivet av abki:

IP-adresser är tillfälliga och ändras lite då och då.
Själv kör jag VPN numer PGA hackers som tycker om att rota i andras saker. Man får byta plats lite då och då så att de får leta igen och ibland är man i Washington för att nästa timme sitta i London. så man är på resande fot i internetvärlden. Men din lösning skulle förståss vara bra för alla hackers på internet.
Bankid är en fuskprodukt och borde avskaffas men skulle tro att en ny utgåva inte på något sätt blir bättre.

extremt få som kör VPN mot sin bank dock, och de som gör det skulle ju antingen kunna tillfälligt stänga ner sin VPN när de kör bankärenden alt köra både mobilen och datorn på samma vpn så att de kommer från samma plats.

Vad är dina anledningar för att kalla Bankid för en fuskprodukt?

Av F.Ultra
Skrivet av Laxpudding:

Om jag ska promota mig själv har jag skrivit sedan ett par år i forumet skrivit om kabelcertifieringarna DP40 och DP80 och kravet på kort kablarna, samt problematiken med att detta kommer bli nästa versionsförvirring. Fast det är klart, allt sådant försvinner i den ständiga mängden inlägg...

Tänkte jag skulle länka till något jag skrivit tidigare, men inte helt lätt att hitta bland 17 000 foruminlägg. Så jag sökte på "DP40" respektive "DP80" vilket är termer jag nämnt många gånger. Det blir med Sweclockers sorgliga sökfunktion typ noll till två träffar.

Nu finns förvisso google även om den också kör sitt egna sorts kaos på sökträffarna. Denna tråd om Asus 32-tums 4K/240-skärm och bristen på källor och kretsar som klarar rätt brandbredd: #20159104

Tråd om att RTX 4090 inte räcker till: #20199987

Hur som helst, situationen i punktformer:
Det är inte längre lönt att tala om "DP 2.1" utan man måste särskilja på DP40- och DP80-certifiering för kablar samt bandbredderna UHBR10, UHBR13,5 samt UHBR20 för nominell bandbredd hos både GPU och hos skärmen. Siffran är per kanal och med 4 kanaler/lanes alltså 40, 54 respektive 80 Gbps.

Så sluta fråga efter version, börja fråga efter funktion.

• Tyvärr finns ingen riktigt av konsumenten verifierbar certifiering som med HDMI Ultra High Speed utan man måste lita på försäljarna att DP40/DP80-kablarna verkligen är certifierade. Eller i alla fall försöka finna exakt kabel på VESA:s hemsida: https://www.displayport.org/product-category/cables-adaptors/

• Räkna med att DSC, Display Stream Compression, är normen framöver. Framför allt hos skärmarna. Kompressionen är fix, verkar vara 0,25x bandbredden, vilket har effekten...

• ...att DSC gör att man kommer undan med "gamla" HBR3-bandbredden, aka "DP1.4" på in princip allt (likt 4K/240) eftersom HBR3/DP1.4 fungerar med miljoner existerande GPU:er i bruk. Så räkna med HBR3/DP1.4 med DSC som normen i många år framåt förutom hos de extremaste skärmarna.

DP80-kablar måste vara korta (runt metern) om de ska vara passiva kopparkablar. Lösningen för framtiden som nämnts är inbyggd kabel i skärmen (nej tack!), elektriskt aktiva kablar och optiskt aktiva kablar (säkrast men dyrast). Fast DP80/UHBR20 är fortfarande ett framtida problem. Kretsarna finns ännu inte i mängder i någon ände, vare sig i GPU eller skärm.

• Det tar flera år att gå från specifikation till faktiskt hårdvara. HBR3-bandbredd beskrevs i DP1.3-specen redan september 2014 men det dröjde till sommaren 2018 innan en skärm (Asus PG27UQ) som använde HBR3 faktiskt kom. Historien tenderar att upprepa sig.

Finns ju en lösning till förutom dyra AOC kablar och det är att DP fixar fram en heloptisk kontakt mellan GPU och skärm. Skulle kunna kalla den DP3.0 eller DPo om de vill vara fyndiga

Av F.Ultra
Skrivet av zorp:

Vad jag inte förstår är varför man inte kan stoppa det här med tekniska lösningar? Alla enheter som man har när man använder internet banker har ju IP adresser.

Så en bank vet ju snabbt vilka IP adresser jag brukar använda. Och om jag blir lurad att logga in med BankId så en bedragare får tillgång till min Bank så kommer ju bedragarens följande följande instruktioner komma från en ny "okänd IP adress".

Sker det så skickas en ny "begäran" med information att "jag" håller på att överföra massa pengar, till mig antingen till mitt BankId eller sms med en kod för att godkänna.

Nu finns det garanterat andra som har bättre kunskap om det här än jag, men borde det inte finnas tekniska lösningar som försvårar det här?

nej du har helt rätt

Av F.Ultra
Skrivet av Trihxeem:

Kör det på en kraftfull server och anslut till den för utveckling istället - från vilken laptop som helst.

Det "gör" han i regel inte, det var enbart när han känner för att testa en ny kärna på ARM som han tidigare kompilerade den på sin MacBook. Till vardags så sköter han utvecklingen på en ThreadRipper 3970X.

Av F.Ultra
Skrivet av jolu:

Jodå, ser händer hela tiden och hände min sambos mamma helt nyligen. Det är kanske svårt att tänka sig när man tillhör en annan generation, men de har en annan tillit till samhället, okunskap om bedragarnas metoder osv. Min sambos mamma är 100% klar i huvudet och vanligtvis med i matchen.

Såg ett fall där Jim Browning hade lyckats komma på vilken affär som offret skulle köpa sina giftcards ifrån, ringde dit och personalen visste vem Jim Browning var och berättade för offret att hen var utsatt för ett bedrägeri och att han skulle gå hem. Bedragen på telefonen lyckades då övertyga offret att gå till en annan affär och hen gick dit och köpte giftcards....

Som sagt så hjälper ju inte information heller när folk litar på personen i telefonen som påstår att de ringer från FBI alt när de är desperata för att den som ringer påstår att de måste agera nu för att hindra att deras sparkonton töms.

Därför som det hela måste hindras på en annan nivå, polisen vet vilka målvakterna är så de borde skicka den infon till bankerna och alla överföringar till sådana målvakter borde fördröjas och granskas mer ingående. Tycker iofs också att penningtvättsalgoritmen borde reagera på när personer med enorma skulder får stora insättningar från privatpersoner till höger och vänster som sedan bara skyfflas vidare.

Skrivet av seville57:

Å sitta i telefon kö (du är nr 1220 i kön), faster Agda å 9000 st pensionärer till. Nätack.

Nu hjälper det ju inte faster Agda (eftersom hon inte har dator), men alla banker har online chatt som är betydligt mera rapp än deras telefonsupport.

Av F.Ultra
Skrivet av Rebben:

Lättast är väl att instifta några ordentliga straff för bedrägeri mot privatpersoner. Typ ett finger per bedrägeri. När fingrarna tar slut får man gå på de större lemmarna tills vi har ett huvudtorso som kan jobba som halvkroppskudde, dörrstopp eller kuvertslickare på försäkringskassan.

Problemet är att bedragarna opererar ifrån utlandet så du kan instifta precis vilka straff du vill, de kommer ändå inte att få någon som helst effekt.

Skrivet av The-Architect:

Bedragare använder inte ditt bankid, de övertygar dig att använda bankid själv för att godkänna inloggningar och överföringar.

Tror mer han menar på problemet att den som initierar inloggningen kan befinnas sig i ett helt annat land och ändå kan du låsa upp det med dit bankid från Sverige. Borde ju egentligen inte ens tillåtas om de två enheterna befann sig i olika städer.

Skrivet av filbunke:

Att betalningar skall kunna fördröjas är bra, att kunna utse någon som skall godkänna är också bra.

Sen är det också, från första maj i år, krav på rörliga qr-koder för inloggning.

https://www.bankid.com/tekniska-uppdateringar/saker-start-bli...

Vilket också är bra.

Det här dock är inte bra:
Och då endast då för att BankID nu mer och mer blivit defakto-systemet för att kunna identifiera sig på nätet. Och där är ju lösningen att BankID skall användas till vissa specifika ändamål, när man då skall identifiera sig mot banken, och så får man fixa en annan identifiering för resten.

Man kan ju också fråga sig från när och hur länge en bedragare skall vara blockerad. Från att denne blir fälld till att denne har avtjänat sitt straff? Allt annat blir ju rättsvidrigt.

Edit: man kan ju ta upp tex näringsförbud, men de är ju en del av straffet och beslutas av en domstol, och de är ju inte i närheten av samma påverkan på en persons liv.

Bedragare borde kanske inte vara utelåste från banksystemet för livstid, men alla som man identifierat som målvakter och bedragare borde ju flagga överföringen hos banken (och det för livstid) så att en människa kan granska överföringen, kontakta avsändaren och fråga varför överföringen gjordes och först då godkänna den.

Av F.Ultra
Skrivet av Leiri:

Tror personen i fråga hade en skärm över 32" och 100% skalning är helt funktionellt på 32 eller över. Om man sitter långt bort kanske 125% behövs i 32" men inte mer.

Varför skulle du bli blind av ljust tema på OLED? De har ju oftast lägre ljusstyrka i SDR än vanliga IPS/TN/VA skärmar?

Hur länge har du haft din skärm?

Text utan skalning på en 32" 4K är ju några mm stor, normal konsol-font är ju runt 12px. OLED har ofta lägre nits i SDR än IPS men ändå så är vit något satans starkt i ljus på min OLED jämfört med alla IPS som jag har sett, om det har att göra med att det är en WOLED och att vitt har en egen pixel eller inte vette tusan.

Enligt skärmen så har den varit igång i 3504 timmar.