Dual Athlon MP

Jag var på ett retro mek i Göteborg nyligen och fyndade där lite moderkort och andra komponenter.

Jag har länge velat ha ett SMP system med dubbla processorer och jag kom över ett Tyan S2466 Tiger MPX moderkort med dubbla Athlon MP 2000+ processorer.

Moderkortet bygger på AMD 760MPX som ersatte tidigare 760MP.

Den stora skillnaden var stöd för 64bit 66Mhz PCI buss.

I övrigt har 760MPX stöd för 2st processorer, DDR PC2100 obuffrat eller buffrat och ECC.
Utöver det 2st 66Mhz 64Bit PCI platser plus 4st 33Mhz 32bit PCI platser, 4X AGP buss.

Tidiga revisioner av sydbryggan hade trasig USB stöd så man fick med ett USB PCI kort oftast, tack och lov är detta moderkortet av senare revision med fixade styrkretsar så inga USB buggar här inte.

Athlon MP på Socket A var AMD's första försöka på en SMP plattform.

Vad jag läst mig till var den kanske inte helt lyckad, buggigt chipset, sedan fick plattformen aldrig något nytt chipset med stöd för 333 och 400Mhz buss så även dom sista Athlon MP med Barton kärna och dubbla L2 cache på 512K var begränsade till 266Mhz buss, och minnesbandbredden delades av båda processorerna, fans inget dualchannel heller som senare Socket A chipset från Nvidia tex stödjer.

Inget AGP 8x tillkom därmed heller aldrig till Athlon MP plattformen eller naive SATA stöd.

Dock stödde många tillverkare överclockning upp mot 300Mhz buss dock inte Tyan då dom var AMD's primära och första partner så gjordes allt by the books, går inte ens att ändra timings för minnet i bios.

760MPX stödjer inte heller officiellt Athlon Thunderbirds, det var rätt vanligt med moddade Athlon XP dock, man sluter en brygga på L5 bryggan för att aktivera SMP stödet, dock ses processorerna som XP processorer.

Annars var det rätt vanligt med dubbla Durons och Athlons på 760MP som kom före och moderkort som dessa var inte blodigt prissatta.
Vad jag läst runt 150 USD och upp så med 2st billiga Durons kunde man ha dual system för vad ett typiskt midrange moderkort i dag kostar, som saker har ändrats....

Så med mitt ny fyndade Dual Socket A moderkort var det dags att bygga en dröm maskin!