Permalänk
Medlem

Bra musikspelare i Linux

Hej hej
Jag har blivit kompis med en audiofil och jag ska själv investera i en förstärkare och ett par högtalare från en lite högre prisklass än normalt (för medelsvensson).

Han har dock sagt att det skiljer mycket kvalitetsmässigt mellan olika musikspelare. Att de använder olika dekodrar och grejer och outputar helt enkelt ljud som skiljer sig kvalitetsmässigt.

Jag ska snart sätta upp en musikserver som kommer att köra linux. I min värld finns det bara mpd som kan det jag vill, men då det kommer spelas mest .flac och jag vill ha bra kvalitet på ljudet så undrar jag självklart om mpd är bra. Har mpd bra dekodrar för flac och mp3?

Finns det ngt motsvarande mpd (musikspelare som jag styras med allehanda klienter) som är bättre på uppspelning?

Om man kör digitalt ut till fröstärkaren, spelar musikuppspelarens kvalitet in då också?

Permalänk
Medlem

mpd är riktigt bra, använder den själv

Permalänk

Ska du koppla digitalt till en hemmabioförstärkare eller liknande går det lätt att kontrollera att avspelningskedjan är bitperfekt genom att spela en DTS-CD eller liknande och se om DTS-avkodar känner igen dataströmmen.

När det gäller lossless-kodningar känns det ganska långsökt att olika program skulle koda av datan på olika sätt, men det kan hända olika saker i operativsystemets ljudhantering. Jag vet inte riktigt hur ALSA fungerar i det avseendet.